1403-02-011403-02-11bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : سه شنبه ، 11 ارديبهشت 1403

کد خبر : 105944

 
سبقت اجتماع از احزاب سیاسی
تاریخ خبر : 1398-11-26
نویسنده : سعید زارع صفا
     
 
 
     
متن خبر :



 تحقق مردم سالاری بی پشتوانه چند رکن امکان پذیر نیست. دو رکن رسانه و احزاب در این میان نقشی بسترساز و ضمانت کننده برای استمرار خواسته و اراده مردم در تصمیم گیری ها را دارند. حزب در این دیدگاه نقش آموزشگاه نیروهای سیاسی و مرجعی قابل اتکا در معرفی چهره ها برای عهده داری مسئولیت هاست.
این تعریف، برای وضعیت احزاب در ایران کمال گرایانه و ایده آلی است چه اینکه احزاب در ایران از نقص های ساختاری، فکری و عملکردی رنج می برند و شگفت آنکه فعالان این طبقه روشنفکر، به موانع و معذورات زمانی و وضعیتی که در آن قرار گرفته اند تن داده و با روند خود را سازگار کرده اند.
اگر چه احزاب در جامعه ای زمینه رشد پیدا خواهد کرد که فضا و زمان برای فعالیت های حزبی گشوده و به آن اهمیت داده شود -نه از سرِ لطف بلکه از سرِ نیاز- اما با این شرایط احزاب در سالهای گذشته به اندازه گشایش و ظرفیت موجود نیز ایفای نقش نداشته اند.
در چنین وضعیتی، عملکردهای بازاری و منفعت گرایانه جای نگاه بلند مدت و مبتنی بر الگوهای ترقی جویانه را می گیرد و احزاب به «غرفه هایِ شبِ انتخابات» بدل شده و با مُهر و عنوان خود در پی منفعتی از این کارزار هستند. این در حالی است که انتخابات، میدان نمایش کارکردها و تلاشهای مستمر گذشته است.
در استان همدان نیز به تبع کشور، حال و روز احزاب تعریفی نیست بطوریکه بیشتر احزاب در این استان موقعیت گرایانه حرکت کرده و در شب انتخابات چراغ خود را روشن می کنند. فعالین حزبی در ارتباط با رسانه ها نیز غافل بوده و کارکردهای حزبی را در گعده های دوستانه و دورهمی های سیاسی منحصر دیده اند.
این در حالی است که ظرفیت و نوع مسائل استان همدان، کارکردهای دیگر احزاب را می طلبید. کارکردهای حزبی تنها مختص به فعالیت های سیاسی یا میتینگ های انتخاباتی نیست و دیده می شود که بیشتر احزاب در دنیای توسعه یافته با شعارهای محیط زیستی، اجتماعی و فرهنگی در انتخابات حضور می یابند.
در بعد دیگر، احزاب استان همدان در بیان خواسته ها و تشخیص مطالبات از دستگاهها و مدیران نیز، باز مانده و توانایی لازم برای هدایت گری مطالبات و نقش آفرینی در رابطه ملت و دولت را نداشته اند بلکه حتی باید گفت که کنشگران اجتماعی، رسانه ها، فعالان محیط زیستی و مطالبه گران میراث فرهنگی و گردشگری در همدان نقشی به مراتب پر رنگ تر از احزاب سیاسی را داشته اند.
این در حالی است که احزاب در استان نتوانستند در تغییر و تحولات مدیران ارشد، تصمیم گیری ها و انتقال مطالبات اعتبار خود را تقویت کنند.
اصلاح طلبان استان خواه یا ناخواه باید پذیرای ناکامی های خود در نوع انتصابات استان، کاهش کیفیت تصمیم گیری ها و افول استان در برخی جایگاهها باشند. اصولگرایان همدان اگرچه در جناح منتقد واقع شده اند اما نمی‌توانند نقش نمایندگان متبوع خود در نوع تصمیمات و انتصابات استان را کتمان کنند  چه اینکه شواهد نشان از سهم بیشتر این طیف نمایندگان در تصمیمات استان داشته است.   
احزاب سیاسی در استان همدان اگر خواهان ادامه حیات و تقویت جایگاه اجتماعی خود هستند نیاز به تحول دارند. تحول برای خروج از وضعیتی اعتماد سوز که دچار آن شده اند. اصلاح و انعطاف در روش‌ها، جزو اصلی ترین خصایص کُنش گران سیاسی در مواقع لزوم است.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.