پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 10 فروردين 1403

کد خبر : 75130

 
تصمیم "غافلگیرکننده" و "تاریخی" در آخرین روزهای کاری

اوباما تمدید 10ساله تحریم‌های ایران را امضا نکرد
تاریخ خبر : 1395-09-28
     
   
     
متن خبر :

باراک اوباما، رئیس‌جمهور آمریکا در اقدامی بی‌سابقه از امضای مصوبه تمدید تحریم‌های ایران سرباز زد.
به گزارش فرارو، باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا برخلاف انتظارات و در اقدامی که رسانه‌ها آن را "بی‌سابقه"، "غافلگیرکننده" و "تاریخی" خواندند از امضای مصوبه تمدید تحریم‌های ایران خودداری کرد. این بدان معناست که مصوبه کنگره با توجه به دارا بودن رأی مثبت اکثریت سنا، بدون امضای اوباما به طور خودکار به قانون تبدیل شد.
گفته می‌شود اوباما این تصمیم را برای کاهش نگرانی‌های ایران در خصوص بی‌توجهی و پشت پا زدن آمریکا به توافق هسته‌ای و برجام اتخاذ کرده است.
کاخ سفید پیشتر اعلام کرده بود اوباما قانون تمدید 10 ساله تحریم‌های ایران را امضا می‌کند، اما مهلت امضای آن نیمه‌شب (به وقت واشینگتن) سپری شد و اوباما آن را امضا نکرد. به گفته جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید، اوباما تصمیم گرفت این مصوبه بدون امضای وی به قانون تبدیل شود.
در همین حال پایگاه اطلاع‌رسانی کاخ سفید نیز با انتشار بیانیه‌ای به ارائه توضیح درباره تمدید لایحه تحریم‌‌های ضدایرانی بدون امضای «باراک اوباما» رئیس‌جمهور آمریکا و قانونی شدن آن پرداخت. در بیانیه صادره توسط کاخ سفید در این‌باره آمده است: دولت کنونی آمریکا به وضوح اعلام می‌کند که تمدید قانون تحریم‌های ایران (ISA)، هرچند که غیرضروری بود، کاملاً با تعهدات ما در توافق هسته‌ای جامع سال گذشته (برجام) سازگار است.
در ادامه این بیانیه آمده است: بر اساس این موضعِ قدیمی، تمدید قانون تحریم‌‌های ایران بدون امضای رئیس‌جمهور به قانون تبدیل شد. حصول اطمینان از ادامه اجرای برجام، هدف راهبردی آمریکا، هم‌پیمانان و ۴ شریک ما است. برجام کشور ما و تمام جهان را با راستی آزمايیِ این موضوع که ایران نمی‌تواند به تولید سلاح هسته‌ای مبادرت نماید، ایمن‌تر خواهد نمود. دولت آمریکا از تمامی اختیارات لازم برای چشم‌پوشی از تحریم‌‌های مربوطه استفاده کرده و کماکان نیز از اختیارات خود برای اجرای تحریم‌هایی که خارج از حوزه توافقی در برجام است، استفاده می‌کند.
قانونگذاران مجلس سنای آمریکا روز یازدهم آذر با 99 رأی مثبت و بدون هیچ رأی مخالف طرح تمدید 10 ساله قانون تحریم‌های ایران را تصویب کرده بودند. این طرح برای برای تبدیل شدن به قانون به باراک اوباما، رئیس‌جمهوری آمریکا ارسال شد.
این قانون که زیربنای تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا علیه ایران به شمار می‌آید، نخستين‌بار در سال 1996 با هدف جلوگیری از سرمایه‌گذاری کلان خارجی در بخش نفت و گاز ایران تصویب شد و از آن زمان یکبار در سال 2006 تمدید شده است. قانون تحریم‌های ایران پایان سال‌جاری میلادی، منقضی می‌شود.
مطابق قوانین اساسی آمریکا بعد از وتوی یک قانون از سوی رئیس‌جمهور آمریکا در صورتی که بیش از دو سوم نمایندگان کنگره به شکستن وتو رأی بدهند، آن طرح علی‌رغم مخالفت رئیس‌جمهور به قانون تبدیل می‌شود.
بعد از حصول توافق هسته‌ای میان ایران و گروه موسوم به 1+5، باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا با صدور فرامین اجرایی تحریم‌های مرتبط با مسأله هسته‌ای ایران را تعلیق کرد.
ایران تأکید دارد که تمدید قانون تحریم‌ها، به معنی تصویب و اعمال تحریم‌های جدید و در نتیجه نقض آشکار توافق هسته‌ای است.
نماینده‌های کنگره آمریکا تصویب این قانون را به خاطر حفظ اهرم فشار بر ایران ضروری می‌دانند و به گفته رهبر جمهوری‌خواهان مجلس سنا، حفظ تحریم‌ها علیه ایران برای جلوگیری از گسترش نفوذ ایران در خاورمیانه ضروریست.
 جان کری: "ایسا" تأثیری بر کاهش تحریم‌ها ندارد
در همين حال وزیر خارجه آمریکا مدعی شد که قانون تمدید تحریم‌‌های ایران هیچ تأثیری بر کاهش تحریم‌‌های هسته‌ ای ایران ندارد.
به گزارش مهر به نقل از لُس آنجلس تایمز، «جان کری» وزیر خارجه آمریکا در پی تمدید و قانونی شدن تحریم‌های این کشور علیه ایران (ISA)، با صدور بیانیه‌ای تلاش کرد به توجیه تداوم بدعهدی‌های آمریکا در قبال توافق هسته‌ای ۱۴ جولای سال ۲۰۱۵ (۲۳ تیرماه سال ۹۴) موسوم به «برجام» بپردازد.
در بیانیه وزیر خارجه آمریکا در این‌باره آمده است: به همتای ایرانی خود گفته بودم که برای اطمینان یافتن از نهایت شفافیت در اقدامات جاری، تسهیل موارد بیشتری از تحریم‌هايی که بر اساس توافق هسته‌ای با ایران لغو شده بودند را دستود داده‌ام. تمدید تحریم‌های ایران به هیچ وجه بر دامنه کاهش تحریم‌های ایران و یا قابلیت انجام معاملات تجاری میان شرکت‌ها با ایران در چارچوب توافق هسته ای سال گذشته تأثیری نخواهد گذاشت.
 موگرینی: منتقدان تغییر در برجام را فراموش کنند
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از منتقدان آمریکایی توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5 خواست فکر ایجاد تغییر در این توافق را فراموش کنند.
به گزارش فارس، فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت که منتقدان آمریکایی توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5 بایستی فکر ایجاد تغییر در این توافق را فراموش کنند.
«دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا در کارزار انتخاباتی سال‌جاری ابتدا گفت که در صورت ورود به کاخ سفید این توافق هسته‌ای را لغو خواهد کرد کرد اما مدتی بعد با عقب‌نشینی از این وعده گفت که با مذاکره درباره برخی مفاد برجام آن را بهبود خواهد بخشید. «ترامپ» گفت که به عنوان یک کارآفرین ثروتمند، کارنامه‌ای سرشار از مذاکره برای بهتر کردن توافقات در اختیار دارد.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.