1402-06-301402-07-09bool(false) 1402-06-301402-07-09bool(false) 1402-06-301402-07-09bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : يكشنبه ، 9 مهر 1402

کد خبر : 132226

 
بررسی پرونده جهانی همدان ۱۸۷مین صحن شورا را به هگمتانه کشاند
تاریخ خبر : 1402-03-04
نویسنده : مریم مقدم
     
 
 
     
متن خبر :


 معصوم علیزاده: به دنبال ثبت جهانی رونق اقتصادی در همدان  رقم میخورد

 بادامی: هر همدانی متعصبی این انگیزه را دارد که برای کمک به جهانی شدن قدمی بردارد

 محمدیان منصور: اگر ایران با همدان امسال در لیست یونسکو جهانی نشود از لیست ۱۰ کشور اول خارج می‌شویم


 جلسه ۱۸۷ صحن شورای اسلامی شهر همدان با موضوع «بررسی وضعیت ثبت جهانی و مرکز تاریخی همدان» با حضور شهردار همدان و اعضای شورای شهر، و برخی کارشناسان و مدیران شهری برای نخستین بار در ترانشه مرکزی محوطه تاریخی هگمتانه برگزار شد.

 به نظر می رسید شورا و شهرداری در کنار میراث فرهنگی استان همدان یکپارچه پای کار آمدند اما خبری از معاونان استاندار ، فرماندار که در این جلسه دعوت شده بودند ، نبود و آنها در این نسیت هم حضور پیدا نکردند . به گونه ای میتوان گفت ،  در این جلسه جای دستگاه‌های خدمات‌رسان که سهم زیادی در رفع موانع پرونده ثبت جهانی هگمتانه دارند، خالی بود .

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان همدان با تاکید بر این مهم که به دنبال ثبت جهانی رونق اقتصادی در همدان  رقم میخورد. گفت : به نتیجه رسیدن پرونده همدان برای جهانی شدن  به جذب اقتصاد بالا در حیطه درآمدهای ناخالص ارزی می انجامد و باعث توسعه پایدار و توسعه اقتصادی برای استان همدان میشود.

محسن معصوم علیزاده  ادامه داد: ثبت جهانی همدان یک اتفاق خجسته نه تنها برای پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین است بلکه  برای کشور عزیزمان ایران است و این اتفاق نه تنها برگ زرینی به برگ های فرهنگ و تاریخ این مرز و بوم اضافه می کند بلکه دستاوردهای اقتصادی نیز به همراه دارد و از سویی، با ثبت میراث فرهنگی می توانیم از پشتوانه های مالی جامعه جهانی نیز بهره مند شویم.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان همدان هم در ادامه با اشاره به اینکه همدان یک شهر تاریخی است و پتانسیل‌های لازم برای مطرح شدن در حوزه‌های جهانی را دارد، گفت: این هنر ماست که گامی برای بهتر شدن این شرایط برداریم.

محسن معصوم‌علیزاده ادامه داد: معمولاً گردشگران مقاصد خود را از سایت جهانی یونسکو انتخاب می‌کنند و همدان با جهانی شدن می‌تواند به مقصد توریست‌های خارجی تبدیل شود.

وی با بیان اینکه آنچه در هگمتانه وجود دارد دستاورد بشری است که‌ در طول ۳۰۰۰ سال وجود داشته است، افزود: به دنبال ثبت جهانی رونق اقتصادی در شهر به وجود می‌آید.

معصوم‌علیزاده با اشاره به اینکه به بخشی از پروژه‌های پرونده کمتر توجه شده که باید در فرصت باقی مانده به سرانجام برسند، مطرح کرد: خوشبختانه ثبت جهانی از لفافه تک‌بُعدی بودن بیرون آمده و همه فعالان و دستگاه‌ها پای کار آمده‌اند.

وی با اشاره به اینکه شهرداری اقدامات خوبی در این راستا انجام داده است، افزود: میراث فرهنگی باید بناهایی را احیاء و مرمت می‌کرد که این کار در حال انجام است، ۲۳ پروژه مرمتی در بازار آغاز شده و در حال حاضر ۱۶ پروژه فعال در بازار داریم و مابقی هم در هفته‌های آینده انجام می‌شود.

معصوم‌علیزاده با بیان اینکه نگاه ارزیاب یونسکو این است که آیا مدیریت واحدی برای حفظ، نگهداری و احیاء پروژه‌ها در شهر وجود دارد یا خیر؟ گفت: حذف سواره‌ و تخریب طبقات مازاد حوزه هنری دو مانع جدی پرونده است که باید در زمان مقرر انجام شود.
مدیرکل میراث‌فرهنگی استان همدان اقناع‌سازی را یکی از ضرورت‌ها دانست و اظهار کرد: مردم باید متوجه شوند با ثبت جهانی هگمتانه اقتصاد شهر همدان حرکت رو به جلو خواهد داشت.

وی مطرح کرد: ثبت میراث در سطح جهانی موجب می شود که آثار تاریخی و فرهنگی ما در جامعه جهانی دیده شود، از پشتوانه های بازسازی و تبعات آن بهره مند شویم، گردشگرانی به کشورمان جذب شوند و همه این ها به معنای ارتقای سطح درآمدهای ناخالص ملی و داخلی و در نهایت روندی برای توسعه اقتصادی و توسعه پایدار خواهد بود.

 ترافیک مهمترین مانع پرونده ثبت جهانی همدان است

 مدیر پایگاه تاریخی هگمتانه نیز در ادامه با اشاره به اینکه باید تجربه موفق در شهرهایی مثل یزد و تبریز در مورد بافت تاریخی را ببینیم، گفت: هگمتانه از ۲۰۰۰ سال پیش دارای شهرسازی مدون و از پیش تعیین شده بوده و این یکی از ویژگی‌های این محوطه است.

صاحب محمدیان‌منصور با اشاره به اینکه ۳۵ هکتار از ۷۰ هکتار محدوده ثبت جهانی در اختیار میراث فرهنگی و بقیه در اختیار شهرداری است، افزود: میراث در ۳۵ هکتار خود که محوطه هگمتانه است، از نظر هزینه مشکل دارد بنابراین وظیفه شهرداری در رابطه با محدوده خود بسیار خطیر است‌.

وی اضافه کرد: دو معیار مهم این پرونده یکی نبوغ مهندسی است که ۲۲۰۰ سال پیش این شهر طراحی و به شهر تبدیل و با تفکر نقشه‌کشی شده است، در این محوطه ۱۳ معبر کاملاً موازی کشف شده که قابل توجه است.

محمدیان‌منصور ادامه داد: آن زمان آثار شهرسازی طراحی نمی‌شده و تنها معدود شهرهایی در جهان وجود دارد که طراحی می‌شده که هگمتانه یکی از آنهاست و اتفاقاً از همه نمونه‌های مشابه هم خاص‌تر است.

وی با اشاره به اینکه هگمتانه یک شهر پارتی است، تصریح کرد: معیار شاخص دیگر پرونده تداوم ۳۰۰۰ سال زندگی در آن است و با وجود ۱۰ها بار حمله تخریب آن در دوران مختلف، شهر از بین نرفته و این موضوع یکی از نقاط شگفتی آن است.

محمدیان‌منصور با بیان اینکه کشاورزی، باغبانی و عدم حمله از سوی رشته کوه الوند از دلایل زنده ماندن شهر است، افزود: ایران دارای ۲۶ اثر جهانی است و رتبه نهم جهان را دارد، اگر همدان ثبت نشود از لیست ۱۰ کشور اول خارج می‌شویم و ایران این آمار را از دست می‌دهد بنابراین رقابت ما با کشورهایی مانند روسیه است نه با استان‌های دیگر.

وی درباره موانع ثبت جهانی هم گفت: سه لایه شهری در هگمتانه وجود دارد و ۱۲ پایه ستون هخامنشی از این محوطه پیدا شده که سه کتیبه آن متعلق به اردشیر دوم هخامنشی است و این آثار دقیقاً در میدان اکباتان است اما تاکنون مدیران شهری همدان نتوانستند ترافیک را از روی میدان بردارند.

محمدیان‌منصور با اشاره به اینکه ترافیک مهمترین مانع پرونده ثبت جهانی همدان است، مطرح کرد: طبقات غیرمجاز برخی ادارات‌ مثل ساختمان حوزه هنری نیز از جدی‌ترین موانع این پرونده است.

مدیر پایگاه تاریخی هگمتانه مطرح کرد: به گفته رئیس مرکز ثبت کشور اگر این دو مانع در زمان مقرر حذف نشوند، ترجیح می‌دهیم پرونده را برگردانیم چراکه اگر پرونده برگردد امکان ارسال دوباره آن وجود دارد.

وی با اشاره به اینکه خوشبختانه همدلی خوبی در استان برای ثبت جهانی شکل گرفته است، گفت: اهالی خیابان اکباتان خواسته‌ای دارند که بحق است و می‌خواهند جداره‌سازی از آخر خیابان آغاز شود، علاوه بر این در دو هفته گذشته به کارهای اجرایی رسیدیم و شهرداری نیز همکاری خوبی با ما داشته است.

رئیس کمیسیون گردشگری شورای شهر همدان که خود متولی برگزاری این نشست بود اظهار کرد: هماهنگی اقدامات ثبت جهانی با میراث فرهنگی است اما اقدامات با همه دستگاه‌های ذیربط از جمله شهرداری، شورای شهر و دستگاه‌های خدمات‌رسان است.

حمید بادامی‌نجات ادامه داد: تمام تلاشمان این است تأثیری در اتفاقی که آیندگان آن را تحسین می‌کنند، داشته باشیم و هر همدانی متعصبی این انگیزه را دارد که برای کمک به جهانی شدن قدمی بردارد و ما نیز سعی می‌کنیم تهدیدها به فرصت تبدیل شود.

وی تصریح کرد: شهر ما پایتخت تاریخ و تمدن دنیاست و حیف است در یونسکو جایی نداشته باشیم، مجموعه مدیریت استان برای ثبت کنار هم قرار گرفتند و اقدامات خوبی را انجام می‌دهند.

بادامی‌نجات اضافه کرد: در این زمینه جلسات با موضوعات تخصصی نیز برگزار شده و در حوزه‌های علمی و دانشگاهی نیز کارهای خوبی شده است، ستاد گردشگری شهرداری هم در این حوزه فعالیت می‌کند.

عضو شورای شهر همدان با اشاره به اینکه امسال مدیریت شهری بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان برای گردشگری که بخش عمده‌اش ثبت جهانی است، اختصاص داد، گفت: خوشبختانه کسبه همراهی خوبی دارند و بخشی از نارضایتی آنها به خاطر عدم اطلاع است.

امید آن میرود با همدلی و پای کار آمدن متولیان امور شهری به مرور مسایل و مشکلات پرونده ثبت جهانی در همدان حل و فصل و شاهد اعلام نام همدان در لیست جهانی باشیم .

 

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.