پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 7 ارديبهشت 1403

کد خبر : 126744

 
دروازه ورود به ماسوله غرب کشور

روستای ترخین آباد در مسیر جاده ابریشم
تاریخ خبر : 1401-06-31
     
 
 
     
متن خبر :


■ درخت 400 ساله این روستا در فهرست آثار ملی ثبت شده است
 

 اسدآباد-محمدجواد کوهی-خبرنگار همدان پیام: وارد جاده ترخین آباد می شویم نرسیده به پیچ دوم درخت چنار 400 ساله نظر هر بیننده ای را به خود جلب می کند. معمولا دور وبر این درخت شلوغ است؛ شلوغ از مردمی با نسل های مختلف. گاهی چند جوان که راجع به آرزوهایشان با این درخت صحبت می کنند و درنهایت آرزوهایشان را با بستن روبان یا روشن کردن شمعی به دست درخت گردو میسپارند و می روند. گاهی هم پیرزن هایی با چادر رنگی دور کمر بسته می‌بینی که کنار درخت را رفت و روب می کنند و تعصب درخت را می کشند طوریکه انگار همه داراییشان همان درخت است. این درخت بین اهالی به درخت "پیر اسماعیل" معروف است. پیرمردی که زیر درخت اّتراق کرده همچنان که  درحال نون و هندوانه خوردن  می گوید درخت چنار نظر کرده است. او که از قدیمی های ترخین آباد است ادامه می دهد: چنار بر روی یک چشمه طبیعی قرار دارد که چشمه هم بیش از ۴۰۰ سال عمر دارد.

قدیمی روستا با فلاسک برایمان چایی می ریزد و زیر لب می گوید: اگر درخت چنار نبود این آبادی هم نبود.
وارد باغ ها می شویم پر است از درختان گردو... اهالی می گویند وجود درختان گردو 400 ساله که در سال 1388 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است باعث شد نام این روستا در بین گردشگران پر آوازه شود و گردشگران مشتاق به حضور در این روستای تاریخی باشند.
روستای ترخین آباد در 4 کیلومتری شمال شرقی اسدآباد قرار دارد که در سال 1395 بر اساس آخرین سرشماری دارای 400 نفر جمعیت معادل 128 خانوار بود.زبان اهالی این روستا ترکی است و شغل اهالی این روستا باغداری و رانندگی ماشین های سنگین است.روستای ترخین آباد در چند سال گذشته صاحب یک خانه بوم گردی شد که در ایام مختلف سال میزبان گردشگران باشد.
باید گفت که روستای زیبای ترخین آباد دروازه ورود به ماسوله غرب کشور یا همان روستای گردشگری ملحمدره است که گردشگرانی که بخواهد به ملحمدره بروند باید از روستای ترخین آباد بگذرند.
 معماری ترخین آباد همان معماری رایج سایر روستا های مناطق کوهستانی ایران می باشد.خانه ها در جهت شمالی دره و به اصطلاح رو به قبله که مناسب ترین نوع معماری منطقه کوهستانی و سرد ایران است  ساخته شده اند.در حیاط خانه های این روستا علاوه بر آغل و انباری که گاه به صورت زاغه و در زیر زمین کنده شده اند ، دستشویی ، آشپزخانه و تنور قرار دارد.
در15 آبان سال 1384 تعداد 3 آسیاب  روستای ترخین آباد با شماره ثبتی ۱۳۶۰۵ ثبت فهرست آثار ملی کشور شده اند. این آسیاب ها مربوط به دوران قاجار بوده و بیشتر روستاهای شهرستان برای آرد کردن گندم خود از آسیاب های این روستا استفاده می کرده اند ضمن اینکه آب این آسیاب ها از آب رودخانه بالادست روستا گردشگری ملحمدره تأمین می شده است.
وجود زاغه های دستکند در زیر خانه های روستا، می توان به گذشته های دور اجدادی سفر کرد.
در زیر بیشتر خانه ها این نوع زاغه ها وجود دارد، هر چند به مرور زمان و به دلایل متعدد، درب ورودی بسیاری از آنها مسدود شده اما خوشبختانه مواردی است که می توان شیوه زندگی بشر در گذشته را رفت و دید و لمس کرد. زاغه های ترخین آباد در دو شرایط زمین شناسی یکی در میانه سنگ های نسبتاً نرم، ورقه ورقه و دیگری در میان خاک های رُس سفید رنگ فشرده کنده شده اند به نحوی که زاغه های سنگی از ساختاری نامنظم و به عکس، زاغه های خاکی کاملاً منظم کنده شده است.
در پایان باید بگوییم امیدواریم مدیران شهرستان اسدآباد در جهت معرفی روستای تاریخی ترخین آباد به گردشگران سراسر کشور برنامه ریزی منظمی داشته باشند.بسیاری از گردشگران بدون شناخت ترخین آباد از مسیر این روستا می گذرند و به روستای ملحمدره می روند.

 

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.