پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : چهارشنبه ، 5 ارديبهشت 1403

کد خبر : 47489

 
مدیرکل پزشکی قانونی استان:

مرگ موادمخدر رو به کاهش است
تاریخ خبر : 1393-04-12
     
 
 
     
متن خبر :

همدان‌پیام: کاهش 36 درصدی فوت‌های ناشی از مصرف مواد مخدر در استان در 4 سال گذشته، جایگاه چهارم استان در رشد منفی مواد مخدر و اینکه مصرف مواد مخدر در آقایان رو به کاهش اما در خانم‌ها رو به افزایش است از جمله محورهای گفتگوی ما با مدیرکل پزشکی قانونی همدان بود.
قرار گفتگو با «دکتر علی‌احسان صالح» به بهانه هفته مبارزه با موادمخدر در دفتر وی گذاشته شد و تلاش كرديم تا فارغ از مباحث این حوزه، پیرامون اینکه چرا دستگاه‌ها و اداراتی مانند پزشکی‌قانونی از انتشار اخبار و آمار خودکشی‌ها، مرگ ناشی از موادمخدر و قتل‌های خانوادگی خودداری کرده‌اند و آن را به نوعی خط قرمز می‌دانند و تشریح برخی جزئیات این حوزه صحبت شود که نتيجه آن را در ادامه می‌خوانید.
در مورد میزان مرگ‌های ناشی از سوءمصرف موادمخدر در استان توضیح دهید؟
 خوشبختانه میزان فوت‌های ناشی از مصرف موادمخدر در استان همدان کاهش داشته است که در این میان نمی‌توان از تأثیر راه‌اندازی مراکز متادون‌تراپی و توجهاتی غافل بود که در این حوزه صورت گرفته است؛ به طوری که از سال 89 تا سال 92 بتدریج میزان فوت‌های ناشی از مصرف موادمخدر کاهش داشته است و در سال 90 نسبت به سال 89 با کاهش 14 درصد فوتی‌های موادمخدر استان روبه‌رو بودیم و این آمار در سال 91 نسبت به سال 90 نیز با کاهش 21 درصد همراه بوده است. همچنین در سال 92 نسبت به سال 91 هم 7/4 درصد کاهش داشتیم. در مجموع، در طول 4 سال آمار فوتی‌هاي ناشی از سوءمصرف موادمخدر 36 درصد کاهش داشته است. البته این کاهش تقریباً در کل کشور اتفاق افتاده است و در استان ما هم اینگونه بود و نسبت به سایر استان‌ها از کاهش خوبی برخوردار است.
وضعیت کنترل اعتیاد را در استان همدان چگونه ارزیابی می‌کنید؟
استان همدان در مقایسه با سایر استان‌ها از رشد منفی در حوزه موادمخدر برخوردار است؛ در حالی که برخی از استان‌ها رشد مثبت داشتند و میزان رشد منفی در سال 90 در مقايسه با (سال 89) 5/14 درصد بوده است و استان همدان چهارمین استان در رشد منفی موادمخدر محسوب می‌شود؛ بنابراین، کنترل اعتیاد در همدان را موفقیت‌آمیز ارزیابی می‌کنم. البته میزان کاهش بیشتر مربوط به آقایان بوده است و در خانم‌ها کاهش چندانی نداشتیم؛ یعنی مصرف موادمخدر در آقایان رو به کاهش و در خانم‌ها رو به افزایش است.
در مورد عوارض ناشی از موادمخدر توضیح دهید.
اعتیاد به موادمخدر، نوعي بیماری است که بر اثر ناآگاهی و توسط خود شخص معتاد به وجود می‌آید.در اثر مصرف موادمخدر مکانیزم‌های حیاتی بدن از تعادل طبیعی خارج مي‌شوند و فعالیت قسمت‌هایی از بدن به صورت آشکار یا پنهان دچار اختلال، کم‌کاری یا بي‌فعالیتي می‌شود.
در مورد خطرات مصرف خودسرانه داروهای ترک اعتیاد چگونه است؟
 این داروها مخدر هستند و در صورت مصرف غيراصولی و خارج از نظارت پزشک، اعتیادآور است. از سوی دیگر دفع کُند این دارو و تجمع آن در بدن، خطر مسمومیت به همراه دارد. در بیشتر تبلیغات ماهواره‌ای داروهای ترک اعتیاد، ترامادول دیده می‌شود که این دارو پنج سالی است وارد کشور شده است و اثرات شبیه مخدر دارد. همچنین بیش از 70 درصد مواد تشکیل‌دهنده داروهایی که در شبکه‌های ماهواره‌ای برای درمان و ترک اعتیاد تبلیغ می‌شود، خطرناک و مخدر است.
در حال حاضر بسیاری از ناهنجاری‌های موجود در جامعه با عملکرد رسانه‌ها و اطلاع‌رسانی و فرهنگ‌سازی ارتباط مستقیم دارد به نظر شما آیا ارائه اخبار و اطلاعات دقیق مانع از گسترش ناهنجاری‌ها نمی‌شود؟اگر چنین است؛ چرا دستگاه‌ها و اداراتی مثل شما از انتشار اخبار و آمار خودکشی‌ها، مرگ ناشی از موادمخدر و قتل‌های خانوادگی خودداری مي‌كنند و آن را به نوعی خط قرمز می‌دانند؟
 یکسری اطلاعات به صورت محرمانه است که باید رده‌های بالای کشوری راجع‌به آن تصمیم بگیرند که این اطلاعات چگونه ارائه شود و این روند نیازمند کار کارشناسی است.
با این حال، این دیدگاه هم وجود دارد که اگر اطلاعات و آمار به مردم داده شود؛ ممکن است برای بخشی از جامعه مضر باشد. بنابراین هر اطلاعاتی را نباید در اختیار هر کسی قرار داد به دلیل اینکه ممکن است زماني هدف شما آگاه‌سازی باشد؛ اما از سوی دیگر این خبر سطح اضطراب جامعه را افزایش دهد و مشکلات را بیشتر کند.
چگونه می‌توان به مردم از واقعیات تلخ ناهنجاری‌های مختلف سخنی نگفت و توقع مراقبت و پیشگیری داشت؟
 اینگونه هم نیست. بسیاری از مسائل در صداوسیما مطرح می‌شود؛ مانند پخش فیلم و سریال‌هایی در حوزه موادمخدر. اما باز هم معتقدم باید به صورت کارشناسی کار شود، آمار خام را نمی‌توان ارائه داد چون قابل تفسیر نیست. با این حال به عنوان دستگاه اجرایی به جامعه‌شناسان، استادان و پژوهشگران در رشته‌های مرتبط استان اعلام می‌کنم آماده همکاری تحقیقاتی در حوزه کاری خود هستیم. حتی بودجه هم در اختیار این استادان قرار خواهیم داد تا در موارد مختلف و معضلات اجتماعی تحقیق کنند.
آیا تشریح برخی جزئیات در حوزه کاری شما از جمله (سم‌شناسی و گزارش برخی موارد درباره سوءمصرف موادمخدر صنعتی) در سطح دبیرستان‌ها و دانشگاه‌ها می‌تواند به جوانان هشدار بدهد تا مراقب رفتارهای پرخطر باشند و آیا این امر را جزو وظایف سازمانی خود می‌دانید یا خیر؟
آموزش وظیفه ماست؛ اما درباره حضور در دبیرستان‌ها و دانشگاه‌ها برای بیان جزئیات در حوزه کاری نیازمند بررسی است. معتقدم هرقدر براي اطلاع‌رسانی به مردم تلاش کنیم؛ به‌طور ‌قطع همه از آن سود خواهند برد.
در مقایسه با سال‌های جنگ تحمیلی و نسبت به رشد رفاه عمومی و افزایش درآمد و اصلاح زیرساخت‌هایی چون جاده و فرودگاه و... آیا میانگین تلفات در حوادث رانندگی کاهش داشته است؟
ما نسبت به سایر استان‌ها با کاهش آمار تصادفات مواجه بودیم؛ هرچند هنوز راضی نیستیم و امیدواریم میزان فوتی‌های ناشی از تصادف به صفر برسد؛ اما نسبت به سال‌های گذشته و با توجه به افزایش میزان خودروها و سرعت خودروها شمار فوتی‌های ناشی از تصادفات کاهش خوبی داشته است.
 چه نهادها و ادارات دیگری در سازوکار سازمانی شما مؤثرند و آیا تعامل لازم وجود دارد یا با برخی کاستی‌ها و نبود همکاری مواجه هستید؟
سازمان ما سازمان مستقلی است و با سایر ادارات هم در حد مسائل اداری تعامل داریم.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.