پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : يكشنبه ، 25 شهريور 1403

کد خبر : 132811

 
استاندار در بازدید از مسیر پرونده "هگمتانه و مرکز تاریخی همدان" عنوان کرد

تغییر نگاه گردشگران دنیا به ایران با جهانی‌شدن هگمتانه
تاریخ خبر : 1402-04-03
نویسنده : مریم مقدم
     
 
 
     
متن خبر :


رفع موانع برای ثبت‌جهانی هگمتانه با نظر مشاوران میراث فرهنگی باشد

بامداد هر چهارشنبه از مسیر ثبت‌جهانی بازدید می‌کنیم


 جهانی شدن هگمتانه اهمیت بسیاری در تبادلات فرهنگی و تغییر نگاه گردشگران دنیا به کشور ایران دارد. آنچه به عنوان دستاورد جهانی در پرونده هگمتانه مطرح است این موضوع می‌باشد که با ثبت جهانی این اثر فاخر تاریخی اطلاع‌رسانی جهانی از تاریخ ایران زمین، هویت، تمدن و هگمتانه 3هزار ساله خواهد شد.

استاندار همدان با عنوان این مطلب در بازدید از محوطه تاریخی تپه هگمتانه‌ و روند اجرایی ساماندهی منظر شهری برای ثبت جهانی اظهار داشت: با استقرار مشاور متخصص در زمینه میراث فرهنگی و ثبت جهانی آثار تاریخی با همکاری شهرداری و میراث فرهنگی انتظار داریم مواردی که مشاور به آن تاکید می‌کند بررسی و مشکلات برطرف شود.

علیرضا قاسمی فرزاد گفت:  هرگونه اقدام برای مرمت و رفع موانع که در راستای تسهیل فرآیند جهانی شدن تپه هگمتانه انجام می شود باید با هماهنگی و نظر کارشناسانه از سوی مشاوران و متخصصان حوزه میراث باشد.

قاسمی فرزاد در بازدید روند اجرایی ساماندهی منظر شهر برای ثبت جهانی هگمتانه گفت: وضعیت مسیر گردشگری سایت هگمتانه از میدان مرکزی تا میدان هگمتانه نسبت به قبل رضایت‌بخش است اما هنوز با رضایت کامل و صددرصدی فاصله داریم که لازم است همه یک دست شده و درصدد تسهیل شرایط اقدام کنیم.
وی افزود: با اینکه فرصت کمی برای استان باقی مانده اما در بازدید امروز عملیات اجرایی رضایتبخش دیده شد که با الزام سرعت‌بخشی بیشتر به طور قطع در یکی دو هفته آینده شرایط بهتر و مطلوب‌تر خواهد شد.

استاندار همدان با بیان اینکه تمام دستگاه‌های خدمت‌رسان پای کار جهانی شدن همدان با ثبت جهانی هگمتانه هستند گفت: در جلسه هفته گذشته ستاد ثبت جهانی مقرر شد تا هر هفته چهارشنبه ها در کنار تمام دستگاه‌های خدمت‌رسان، شهرداری و میراث فرهنگی از ساعت پنج صبح بازدید هفتگی انجام شود تا روند ساماندهی و عملیات اجرایی سرعت بیشتری گرفته و موانع برطرف شود. باقیمانده عملیات جداره‌سازی‌های پیاده راه بوعلی باید هر چه  سریع‌تر انجام شود.

علیرضا قاسمی فرزاد  با اشاره به اینکه در ماه‌، هفته و روزهای گذشته اقدامات خوبی در راستای حذف موانع پرونده "ثبت جهانی هگمتانه و مرکز تاریخی همدان" انجام شده است، گفت: با جهانی شدن هگمتانه اهمیت بسیاری در تبادلات فرهنگی و تغییر نگاه گردشگران دنیا به کشور ایران دارد.

قاسمی‌فرزاد با بیان اینکه شهرداری و میراث‌فرهنگی به صورت شبانه روز مشغول رفع موانع هستند‌، افزود: فرصت زیادی نداریم و کارها باید به شکل جهادی انجام شود. زوائد در جداره و معابر و منظر باید برداشته شود، زیباسازی صورت بگیرد، سردر مغازه‌ها و سایه‌بان‌ها متحدالشکل شود و کرکره مغازه‌ها رنگ‌آميزی متناسب داشته باشند.

وی ادامه داد: مسجد جامع همدان مهمترین منظر تاریخی است که قرینه‌ای برای سایت تاریخی هگمتانه محسوب می‌شود و باید با کمک نماینده ولی فقیه در استان و هیأت عمرانی مسجد اصلاحاتی در آن صورت گیرد.

قاسمی‌فرزاد اضافه کرد: در تمامی سایت‌های مربوط به گردشگری ثبت جهانی هگمتانه قابل رصد و رویت است و کسانی که به دنبال آثار تاریخی و گردشگری هستند و می‌خواهند مقصد خود را انتخاب کنند در این باره اطلاع‌رسانی جهانی می‌شوند.

وی با اشاره به اینکه توسعه گردشگری موجب رونق اقتصادی هر منطقه می‌شود، بیان کرد: تبادلات فرهنگی می‌تواند دید مثبتی در آنچه بر علیه ایران در جوامع خارج تبلیغ می‌شود به وجود آورد و جایگزین ذهنیت منفی این جوامع شود‌.

قاسمی‌فرزاد ادامه داد: توریست خارجی پس از ورود به ایران دید متفاوتی به نسبت ذهنیت خود پیدا می‌کنند و وقتی که در بین مردم و جامعه قدم می‌زنند و از نزدیک واقعیت را می بینند نگاهشان تغییر می‌کند که این موضوع از بعد اقتصادی و فرهنگی تأثیرگذار است.

وی افزود: با اینکه فرصت کمی برای استان باقی مانده اما در بازدید امروز عملیات اجرایی رضایتبخش دیده شد که با الزام سرعت‌بخشی بیشتر به طور قطع در یکی دو هفته آینده شرایط بهتر و مطلوب‌تر خواهد شد.

استاندار همدان با بیان اینکه تمام دستگاه‌های خدمت‌رسان پای کار جهانی شدن همدان با ثبت جهانی هگمتانه هستند، بیان کرد: در جلسه 10 روز پیش ستاد ثبت جهانی مقرر شد تا هر هفته چهارشنبه ها در کنار تمام دستگاه‌های خدمت‌رسان، شهرداری، میراث فرهنگی و... از ساعت 5 صبح بازدید هفتگی انجام شود تا روند ساماندهی و عملیات اجرایی سرعت بیشتری گرفته و‌ موانع برطرف شود.

 رفع موانع پرونده ثبت جهانی همدان سرعت گرفت

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان همدان از برنامه‌ریزی و زمان‌بندی اقداماتی که باید تا زمان ورود ارزیابان پرونده ثبت جهانی هگمتانه تا مرکز تاریخی همدان در استان انجام شود، در این بازدی خبر داد.

محسن معصوم علیزاده با اشاره به اینکه در حال حاضر عملیات برچیدن آسفالت در داخل عرصه هگمتانه در حال انجام است، گفت: حذف آسفالت از مسیر بازار آهن‌فروشان، میدان اکباتان و بخشی از بلوار علویان تا بلوار الوند نیز بعد از بازگشایی مسیر جدید انجام می‌شود و عملیات حذف آسفالت از خیابان ۷ تیر تا میدان هگمتانه نیز از روز گذشته آغاز شده است.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان همدان عنوان کرد: از سال‌ها پیش در بخشی از مسیر هگمتانه آسفالت وجود دارد که با توجه به الزامی که وجود دارد، آسفالت این بخش برچیده می‌شود. وی تصریح کرد: در روزهای آینده هم قسمت‌های دیگری از آسفالت سایت هگمتانه که در سنوات گذشته یعنی از زمانی که میدان اکباتان و میدان گازران در دروان پهلوی اول ایجاد شد، وجود داشته است که آن هم تا امروز آسفالتش برداشته می‌شود.

معصوم علیزاده از سامان‌دهی دسترسی عرصه هگمتانه توسط شهرداری و فرمانداری که مهمترین موارد مرتبط به پرونده ثبت جهانی است خبر داد و گفت: در حال حاضر اصلاح ترافیکی تقاطع بلوار الوند به بلوار علویان، ممانعت از تردد خودروهای شخصی از میدان اکباتان، حذف تردد ون‌ها از میدان اکباتان، حذف بازارچه موقت در عرصه هگمتانه و حذف پارک سوار اتوبوس سرگذر از مهمترین مواردی است و این برنامه‌ریزی‌ها به تفکیک پهنه‌ها و دستگاه‌های متولی در پایگاه هگمتانه انجام شده است تا موارد طبق زمان‌بندی‌های مشخص قبل از حضور ارزیابان یونسکو در همدان به انجام رسد.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان همدان از اهمیت سامان‌دهی زیرساخت‌های لازم برای آمادگی همدان در ورود به عرصه ارزیابی توسط یونسکو خبر داد و گفت: تعامل و همکاری دستگاه‌های متعدد و مرتبط به ثبت‌جهانی در مرحله ارزیابی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

وی به سامان‌دهی جداره‌ای پیاده‌راه‌های بوعلی، اکباتان و میدان مرکزی در شهر همدان اشاره کرد و افزود: در حال حاضر این موارد در دست انجام و همدان در تکاپوی ورود به سال سرنوشت‌ساز برای به نتیجه‌رساندن پرونده ثبت جهانی است.

وی بیان کرد: امیدواریم ثبت‌جهانی این پرونده با مشارکت همه مسئولان محلی، شهروندان و ساکنان شهر تاریخی همدان در آینده نزدیک محقق شود و غنای فرهنگ و تاریخ ایران به نام همدان در عرصه جهانی معرفی شود .

به دنبال اهتمام جدی مدیریت ارشد استان برای نظارت بر رفع موانع پرونده ثبت جهانی بامداد چهارشنبه 31 خرداد ماه 1402 دستگاه‌های خدمات‌رسان‌ همدان از قبیل شهردار، فرماندار و نیروی انتظامی استان به همراه استاندار   از ساعت ۵:۳۰ صبح راهی مسیر اصلی پرونده ثبت جهانی "هگمتانه و مرکز تاریخی همدان"  کرد .

در این بازدید صبحگاهی که از میدان  مرکزی آغاز و سر در مغازه‌ها، زوائد موجود در بازار و خیابان اکباتان، بازار سنتی همدان، خیابان تختی، کوچه‌های مجاور، سرپل یخچال، خیابان‌های مجاور، پل پهلوان‌ها، خیابان شهدا، سرگذر و مجموعه سراها و کاروانسراهای موجود مجموعه مورد بازدید مسئولان گرفت.پرونده «هگمتانه و مرکز تاریخی همدان» بهمن‌ماه سال گذشته به یونسکو ارسال شده‌ است و این پرونده گستره‌ای از محوطه باستانی هگمتانه، میدان مرکزی شهر، بازار تاریخی همدان، آرامگاه بوعلی‌سینا و خیابان‌های تاریخی این محدوده را شامل می‌شود.

به گزارش همدان پیام ، براساس اعلام وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، پرونده ثبت جهانی هگمتانه به یونسکو ارسال شده و در بین آثار تاریخی و فرهنگی ایران برای ثبت جهانی در یونسکو، «منظر فرهنگی و تاریخی از هگمتانه تا همدان» تنها اثری است که به یونسکو ارسال می‌شود.

«هگمتانه و مرکز تاریخی همدان» حدود ۱۰۰ هکتار درنظر گرفته شده که شامل تپه هگمتانه، بازار، بافت و ۱۴۰ اثر تاریخی است و با ثبت جهانی این اثر، انتظار می‌رود بافت تاریخی، بازار سنتی، مسجد جامع و پیاده راه‌های شهر همدان حفظ شود.سایت تاریخی هگمتانه با ۴۰ هکتار وسعت در انتهای خیابان اکباتان همدان قرار دارد، این تپه تاریخی به دوره مادها منسوب بوده و نام خود را از هگمتانه پایتخت دولت مادها اقتباس کرده است.

سایت تاریخی هگمتانه با ۴۰ هکتار وسعت در انتهای خیابان اکباتان همدان قرار دارد، این تپه تاریخی به دوره مادها منسوب بوده و نام خود را از هگمتانه پایتخت دولت مادها اقتباس کرده است.بر اساس کاوش های بدست آمده از سوی عده ای از باستان شناسان، آثار مکشوفه در این شهر تاریخی مربوط به دوره اشکانیان و دوره های پس از آن است البته آثاری از دوره هخامنشیان نیز از این سایت تاریخی کشف شده که بیانگر استقرار سیاسی دولت هخامنشیان در همدان است.

هگمتانه به معنای "محل تجمع" بوده و از ۲ واژه پارسی باستان "هگمتا" به معنای گردآمدن و پسوند اسم مکان "نا" تشکیل شده است.

زمان استقرار حکومت ماد از ۷۲۸ ق.م تا ۵۵۰ ق.م است و اگر چه این مکان به محل و پایتخت استقرار مادها معروف شده است ولی تاکنون شواهد محکمی دال از این دوره به دست نیامده است.با کشف سیستم معماری موجود که متعلق به دوره اشکانیان است قدمت این شهر به دوره اشکانی و پس از آن منصوب شده است.

از مجموعه ساختمان های مکشوفه که در عمق ۲ تا پنج متری از سطح تپه قرار دارد بناهایی با ابعاد 17/5 *17/5 متر کشف شد. مجموعه بناهای موجود در ۲ ردیف موازی به صورت قرینه و پشت به یکدیگر ساخته شده اند و بین هر ۲ ردیف بنای موجود معبری به عرض3/5 متر در جهت شمال شرقی- جنوب غربی ایجاد شده است.

بخش هایی از حصار عظیم شهر به قطر تقریبی ۹ متر و ارتفاع باقی مانده هشت تا ۱۲ متر نیز کشف شده که در فواصل معین دارای برج های عظیمی بوده است.در شرق سایت، موزه هگمتانه قرار دارد که آثار بسیار ارزشمندی از دوره های قبل و پس از اسلام را در خود جای داده است.هگمتانه پذیرای ۲ اثر تاریخی دیگر شامل کلیسای "مریم مقدس" و کلیسای "گرگوری استپانوس" است سایت تاریخی هگمتانه به شماره ۲۸ در تاریخ ۲۴/۰۶/۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

 

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.