1403-01-271403-02-06bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : پنجشنبه ، 6 ارديبهشت 1403

کد خبر : 113376

 
تلاش برخی برای حل نشدن FATF
تاریخ خبر : 1399-08-25
نویسنده : محمد ترابی
     
 
 
     
متن خبر :


 این روز‌ها که پیروزی بایدن را اکثریت مقامات کشور‌های دنیا تبریک گفته‌اند، در کشورمان مسأله FATF باری دیگر بر سر زبان‌ها افتاده و توجه رسانه‌ها را نیز به خود جلب کرده است.
دیده‌بان کارگروه ویژه اقدام مالی، اوایل اسفندماه سال گذشته پس از 3 سال هشدارهای پیاپی مبنی‌بر تصویب لایحه تأمین مالی تروریسم، ایران را در لیست سیاه این گروه قرار داد.
در یک سال گذشته پس از قرار گرفتن نام کشورمان در لیست سیاه FATF ،گفته می‌شود که این امر بر سر قرارداد‌هایی همچون اینستکس و قرارداد‌های بلندمدت با چین و روسیه موانعی ایجاد کرده است.
رئیس‌ بانک مرکزی کشورمان به نقل از یک مقام روسی گفته بود که این کشور نمی‌تواند با ایران مبادلات بانکی داشته باشد.
با این تفاسیر، به‌دلیل خروج آمریکا از برجام، مخالفان برجام و ایجاد روابط با کشور‌های غربی، FATF را نیز با سنگ بی‌اعتمادی به غرب زده و با آن به مخالفت پرداخته‌اند. حال با روی کا آمدن بایدن در ایالات متحده با تأکید بر بازگشت به معاهدات بین‌المللی که ترامپ به‌صورت یکطرفه از‌ آنها خارج شده است، می‌توان گفت که تجدیدنظر درباره FATF پس از به قدرت رسیدن رسمی بایدن در ایالات متحده امری معقولانه باشد.
با این‌حال همچنان عده‌ای خود به‌خواب‌زده به‌دنبال حاشیه‌های جناحی در این شرایط نامساعد کشور گشته و تلاش می‌کنند که مذاکره با آمریکا و پذیرش FATF را وابستگی به غرب و افکاری غیرانقلابی معرفی کنند.
برخی از این‌دسته با تحلیل و تفسیر بر سخنان همتی رئیس‌بانک مرکزی که گفته بود،‌ «در شرایط عادی و بلندمدت تصویب FATF ممکن است برای اقتصاد ما مثبت باشد. اما در شرایط حال‌حاضر کل تجارت ما از روش‌های غیرقابل تحریم صورت می‌گیرد.» می‌گویند که همتی اظهار کرده که قرار گرفتن ایران در لیست سیاه کارگروه اقدام مالی بر اقتصاد کشور تأثیری ندارد.
از سوی دیگر ایشان اظهار می‌کنند که وزنه تحریم‌ها بر اقتصاد کشور سنگین‌تر از محدودیت‌های کارگروه اقدام مالی علیه کشور‌مان است. یکی از اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی درباره نبود تأثیر FATF بر صادرات و واردات کشور گفته است که «ما با فعالان اقتصادی در جلسات مختلف کمیسیون اقتصادی نشست‌هایی را برگزار کردیم. جالب است که هیچ‌کدام از این فعالان اقتصادی درباره FATF بحثی نداشتند و اشاره‌ای به این موضوع نکردند. آنان درباره مباحث اقتصادی، مسائل دیگری را چالش امروز اقتصاد می‌دانند».
این درحالی است که برخی در داخل کاهش تشنج در بازار‌های مانند ارز و طلا را نمی‌پسندند، همچنان بر پیروزی ترامپ در انتخابات امید داشته و همین مسأله را مبنایی برای مخالفت با FATF قرار می‌دهند.
اینها حتی در توجیه مدعای خود می‌گویند که پس از پیروزی بایدن در انتخابات کاهش نرخ ارز و طلا را در کشور داشتیم که این مسأله درحالی است که شرایط ایران در موضع کارگروه اقدام مالی تغییری نکرده، پس قرار گرفتن اسم کشورمان در لیست سیاه این گروه تأثیری در اقتصاد کشور ندارد!!!
در ابتدا درباره معاهده برجام باید گفت که برقراری ارتباط با ابرقدرت‌ها(5+1) و سایر کشور‌های جهان به جناح و یا قوه خاصی ارتباط ندارد. تعیین خط‌مشی سیاست خارجه کشور طبق قانون اساسی بر عهده مقام معظم رهبری بوده و از سوی دیگر معاهدات و قرارداد‌ها باید به تأیید قوه مقننه برسد که برجام در برهه مربوطه به تأیید مجلس و شورای نگهبان رسیده است.
ایجاد رابطه با کشور‌های دنیا از جمله ابرقدرت‌ها و کشور‌های غربی، یکی از مسائلی است که باید در ذهن برخی فعالان سیاسی در داخل حل شود و یا این مسأله دیگر دست‌آویزی برای نزاع‌های سیاسی-جناحی در داخل نشود. درحال‌حاضر شاهد این مسأله هستیم که کشور‌هایی که حدود یک قرن با یکدیگر رقابت داشته و در تضاد هستند نیز در بالاترین سطح از روابط تجاری و اقتصادی قرار دارند؛ البته در این میان دوران ریاست ترامپ بر دولت آمریکا مدنظر نیست؛ زیرا این رئیس‌جمهور برای مردم خود آمریکا نیز خطرناک بود.
داشتن مبادلات بانکی با کشورمان درحال‌حاضر که نامش در لیست‌ سیاه کارگروه اقدام مالی قرار دارد، برای دیگر کشور‌ها ریسک محسوب شده و ارتباطی به تحریم‌های آمریکا علیه کشورمان ندارد.
از این‌رو روش‌های مورد استفاده برای تجارت درحال‌حاضر با استفاده از دور زدن تحریم‌ها بوده است که خود یکی از اصلی‌ترین دلایل سوءاستفاده برخی دلالان داخلی و رانت‌خواران و همچنین ظهور پدیده‌هایی همچون بابک زنجانی در طول ده‌ سال گذشته بوده است.
اظهار این مسأله که به‌دلیل کاهش قیمت‌های ارز و طلا در هفته گذشته بود، بر این اساس است که FATF تأثیری بر اقتصاد کشور ندارد، طنز تخلی است که عمق هیجان برخی از مخالفان این مسأله را نشان می‌دهد.
در پایان باید گفت که جنگ و تنش‌‌های داخلی و خارجی در یک کشور به همان اندازه که آسیب‌زا و مخرب بوده، برای عده‌ای سودآور و پول‌ساز است. بی‌اعتمادی به غرب را نمی‌توان بر کسی خورده گرفت، با این‌حال باید مواظب بود که بهانه‌جویی‌ها و منفعت‌طلبی عده‌ای تلاش‌ها و سختی‌های چندین‌ساله مردم و مسئولان کشور را درصورت ایجاد فرصت مناسب، از بین نبرد.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.