1403-02-091403-02-19bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : چهارشنبه ، 19 ارديبهشت 1403

کد خبر : 79995

 
رفیق ناباب عامل مصرف موادمخدر!
تاریخ خبر : 1396-04-26
     
   
     
متن خبر :

 بدون ترديد مصرف بي‌رويه و روزافزون موادمخدر به عنوان يكي از بزرگ‌ترين مشكلات قرن حاضر در جهان تلقي مي‌شود.
به گزارش پايگاه خبري پليس، متأسفانه قربانيان پديده ويرانگر  اعتياد از گرانبهاترين سرمايه‌هاي مملكت يعني جوانان هستند. مسأله مصرف موادمخدر نه‌تنها به دليل اثرات زيانباري كه بر روي فرد دارد، بلكه به خاطر پيامدهاي منفي آن براي جامعه به مسأله اجتماعي تبديل شده است كه بايد براي رفع پيامدهاي آن برنامه‌ريزي‌هاي دقيق و حساب شده‌اي داشت و بهترين راه براي مبارزه با اين مسأله شناخت علمي چگونگي و چرايي اين موضوع براي كاهش آن است.
به همين منظور جهت شناسايي، پيشگيري و كاهش اعتياد به مصرف مواد مخدر، تهيه مطالعه موردي در دستور كار اداره برآورد معاونت اجتماعي قرار گرفت تا به مراتب از وقوع اين حوادث كه بدن ترديد باعث خدشه‌دار شدن عنصر امنيت و تأمين آرامش و مهمتر از همه كاهش احساس امنيت در جامعه مي‌شود، كم گردد.
از جمله يافته‌هاي اين تحقيق، تأثير دوستان بر گرايش به مصرف موادمخدر در بين جوانان مي‌باشد. دوستان و گروه‌هاي همسالان ممكن است بر شخصيت فرد اثر داشته و او را به سوي انحراف و اعتياد بكشاند.
بخصوص اينكه نوجوان در دوره بلوغ بيش از هر زمان ديگر تحت تأثير گروه همسالان و دوستان قرار مي‌گيرد؛ چراكه در اين دوره نوجوان از اتكاي خود به خانواده كاسته و  لاجرم در صدد پيدا كردن تكيه‌گاه‌هاي ديگري كه مهمترين آنها گروه همسالان هستند، برمي‌آيد. نوجوانان معممولاً تحت تأثير اعمال و رفتار و گفتار و افكار دوستان قرار داشته و خواسته‌ها و نظرات آنان را بدون مقاومت مي‌پذيرد.
در همين دوستي‌هاست كه نوجوانان براي نخستين‌بار خواهش دوست خود را پذيرفته  نادانسته با تجربه مصرف موادمخدر زندگي خود را به مخاطره مي‌اندازد. از طرفي منحرفين و معتادان معمولاً دوست ندارند رفقا و دوستان و اطرافيان خود را همانند خود بنمايند.
در اينجا نقش خانواده در شكل‌گيري شخصيت نوجوان روشن‌تر مي‌شود؛ زيرا در محيط خانوادگي ناسالم، نوجوان زودتر از ديگران به دام دوستان منحرف و معتاد مي‌افتد يا به علت عقده‌ها، ناكامي‌ها و شكست‌ها، جهت عضويت و پذيرفته شدن در گروه دوستان به مصرف موادمخدر روي مي‌آورد.
از آنجايي كه سيگار دروازه ورود به ساير اعتيادهاست، بايستي از دوستان سيگاري دوري كرد. حتي بسياري از نوجوانان متعلق به خانواده‌هاي عاري از موادمخدر نخستين تجربه استعمال مواد را از دوستان خود فرا مي‌گيرند. بيش از 75 درصد موارد، نخستين تجربه مصرف مواد به دنبال تعارف دوستان رخ مي‌دهد.
ارتباط و دوستي با همسالان مبتلا به سوء مصرف مواد، عامل مستعدكننده قوي براي ابتلاي نوجوانان به اعتياد است. مصرف‌كنندگان مواد، براي گرفتن تأييد رفتار خود از دوستان، سعي مي‌كنند آنان را در مصرف مواد با خود همراه نمايند.
بر اساس نتايج به دست آمده از پرسشنامه جمع‌آوري شده، ترغيب دوستان و همنوايي با آنان به عنوان مهمترين عامل مؤثر بر گزارش جوانان و نوجوانان همدان به مصرف موادمخدر عنوان گرديده و از 100 نفر معتادين كه به پرسشنامه در اين شهرستان جواب داده‌اند، 75 درصد يكي از علل گرايش به موادمخدر را معاشرت با دوستان معتاد و فريب دوستان ناباب عنوان نموده‌اند و بيش از 80 درصد در ميان دوستانشان افراد معتاد به مصرف مخدر وجود داشته است.
بيش از 75 درصد، دوستانشان آنها را به استعمال موادمخدر و سيگار تشويق مي‌كردند.
بيش از 65 درصد در اوايل استعمال موادمخدر دوستانشان با آنها همكاري مي‌كرده‌اند.
همچنين نتايج مربوط به نخستين مكان تجربه مواد نشان داد كه منزل دوستان با 33 درصد نخستين مكان تجربه مصرف مواد گرايش شده است.
بنابراين فرضيه وابستگي به دوستان و گرايش افراد به مصرف موادمخدر تأييد مي‌گردد، لذا خانواده‌ها لازم است نسبت به دوستان فرزندان خود حساسيت ويژه داشته باشند.
از طرفي نقش مثبت دوستان شايسته و خوب را نبايد در رشد اجتماعي و زندگي فرزندان خود ناديده بگيريم و توصيه مي‌شود خانواده‌ها نسبت به ارتباط اجتماعي فرزندان خود احترام بگذارند و آنان را از دوستان خوب و داراي منزلت و پيشينه خانوادگي محروم ننمايند بلکه تنها توصیه ما نظارت بر رفتار فرزندان و نحوه دوست یابی آنان می‌باشد.
*اداره برآورد و افکار سنجی معاونت اجتماعی فرماندهی انتظامی استان همدان

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.