پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 10 فروردين 1403

کد خبر : 114501

 
رها شدن گردشگری در اوضاع کرونایی، عواقب دارد
تاریخ خبر : 1399-09-29
     
 
 
     
متن خبر :

 هر اقدامی که برخلاف پروتکل‌های بهداشتی باشد، نباید انجام شود اما ممکن است به همین دلیل زیرساخت‌ها و اقدامات خوب در حوزه گردشکری که در ۷ سال اخیر ایجاد شده، از بین برود. چاره چیست؟
کرونا رفتار خاصی دارد؛ ممکن است یک فرد مبتلا هیچ تغییری در وضعیت سلامتی خود احساس نکند، درحالی‌که همین ویروس می‌تواند جان فرد دیگر را بگیرد. گفته شده‌ که فقط ۲۰ درصد افراد مبتلا، احساس ناخوشی می‌کنند و درصد کمی مجبور به تحمل شرایط سخت بیماری می‌شوند.
همراه جنبه‌های مثبت این مسأله که بیماری درصد پایینی از افراد را با خطر مرگ مواجه می‌کند، این خطر که ممکن است فردی که در ظاهر سلامت به نظر می‌رسد، ناقل بیماری باشد، الزام و اهمیت رعایت پروتکل‌های بهداشتی را چندین برابر کرده‌ است.
چندی پیش خبری منتشر شد مبنی‌بر اینکه، در راستای ممنوعیت سفر بیماران مبتلا به کرونا قرار بود فهرست اسامی این افراد در اختیار وزرات میراث فرهنگی و گردشگری قرار گیرد اما هنوز این اتفاق نیفتاده و همچنان این نهاد منتظر این فهرست است.
وزارت بهداشت در دستورالعملی که با موضوع جلوگیری از جابه‌جایی مسافران به‌صورت هوایی، دریایی، ریلی و جاده‌ای بدون دریافت نتیجه تست منفی کرونا به معاونت حمل‌ونقل وزارت راه و شهرسازی، سازمان‌های هواپیمایی کشوری و راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای، شرکت راه‌آهن، معاونت گردشگری کشور و معاونت عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزارت کشور ابلاغ شد، یادآوری کرده: بررسی‌های انجام‌شده در کشور نشان می‌دهد بسیاری از مبتلایان به کرونا با وجود دریافت جواب آزمایش مثبت PCR و آگاهی از ابتلا به بیماری، شرایط قرنطینه را رعایت نکرده و اقدام به مسافرت با استفاده از وسایل حمل‌ونقل مسافربری می‌کنند؛ بنابراین با هدف قطع زنجیره انتقال این بیماری، زیرساخت فنی مربوطه برای استعلام الکترونیکی وضعیت ابتلای افراد به ویروس کرونا آماده‌سازی شده‌ است.

 ناقلان بی‌علامت خطر اصلی برای فعالیت‌های اجتماعی
تست کرونا یکی از اقداماتی است که می‌تواند برای آگاهی‌یابی درباره وضعیت سلامت افراد مفید باشد، این درحالی است که بسیاری از متخصصان درباره دقیق نبودن این تست هشدار داده‌اند، یعنی امکان دارد نتیجه تست فرد بیمار، مثبت نباشد یا عکس این مسأله، نتیجه تست مثبت باشد اما فرد به کرونا مبتلا نباشد. در چنین شرایطی آیا استفاده از نتایج این تست می‌تواند ضامن امنیت سفر باشد؟
عضو هیأت مدیره و رئیس کمیته طبیعت‌گردی کانون تورلیدرها در گفت‌وگو با ایرنا، معتقد است بسیاری از اقداماتی که در همه‌گیری بیماری کووید-۱۹ برای بهبود وضعیت گردشگری انجام شده‌، عملی نیست.
به گفته رضا علی‌اصل، فهرست وزارت بهداشت برای بیماران کرونایی ممکن است دقیق نباشد و بسیاری هیچگاه تست ندهند، درحالی‌که وضعیت ظاهری سالمی دارند اما به‌عنوان ناقل در جامعه حضور داشته‌ باشند. حضور ناقلان بیماری که هیچ علامتی ندارند، یکی از دلایل گسترش آن است و در اینجا هم ممکن است همین مسأله مطرح باشد.
به گفته این کارشناس گردشگری، مشکل دیگری که ممکن است در اجرای این طرح مانع انجام درست آن شود، دسترسی به سامانه‌ای است که این اطلاعات را در اختیار حوزه‌های مختلف مانند هتل‌ها، اقامتگاه‌ها، سامانه‌های حمل و نقل و ... قرار می‌دهند.

 پذیرش توریست با رعایت همه پروتکل‌های بهداشتی
به نظر می‌رسد کرونا به این زودی از زندگی انسان‌ها رخت نمی‌بندد. اما آیا در زمانی که کرونا در جامعه هست، کسب‌وکارها نباید به فعالیت خود ادامه دهند؟
علی‌اصل درباره لزوم ادامه فعالیت حوزه‌های مختلف گردشگری تأکید کرد: اگر اکنون گردشگری را رها کنیم، همه تأسیساتی که ایجادشده و افرادی که در این حوزه سرمایه‌گذاری کرده‌اند و با ارزش‌تر از آن، افرادی که در این حوزه اطلاعات خود را بالا برده‌ و تجربه به‌دست آورده‌اند، باید برای تأمین معاش وارد خدمات و کارهای دیگر شوند. در این‌صورت در دوران پساکرونا دیگر نمی‌توان این صنعت را از نو زنده کرد.
عضو هیأت مدیره کانون تورلیدرها، با بیان اینکه برای بهبود وضعیت گردشگری در ایران باید سازوکار منطقی اندیشیده شود، ادامه داد: برای مثال از توریست‌ها در فرودگاه تست گرفته‌ شود، اگر افراد مبتلا نبودند، اجازه ورود به کشور را داشته‌ باشند و اگر بیمار بودند به آنها امکاناتی مانند افزایش زمان ویزای آنها داده شود. وقتی توریست به کشور بیاید، اقامت، حمل‌ونقل و تهیه غذا از طریق رعایت پروتکل‌ها انجام خواهد شد.

 ضرورت بازتعریف گردشگری
علی‌اصل با تأکید بر اینکه در دوران همه‌گیری کرونا باید مانع گردشگری انبوه شد، توضیح داد: برای مثال در سال‌های گذشته جمعیت زیادی وارد منطقه «تنگه واشی»(در مسیر جاده فیروزکوه -تهران) می‌شدند، ازدحام جمعیت به منطقه آسیب می‌زد و افراد نمی‌توانستند از زیبایی‌های تنگه واشی بهره‌مند شوند. همچنین شاهد جابه‌جایی تعداد زیادی از مردم توسط اتوبوس بودیم. در این دوران باید گردشگری را از نو تعریف و پروتکل‌هایی نوشته شود که اگر تعدادی از مردم با اتوبوس جابه‌جا شوند، خطر انتقال بیماری کووید-19 وجود نخواهد داشت؛ اگر برخی در هتل یا یک اقامتگاه ساکن شوند، می‌توانند چند روز در امنیت استراحت کنند و ... . البته ممکن است هزینه اقامت و جابه‌جایی بیشتر شود، اما برای حفظ سلامت الزامی است.
به گفته وی، پروتکل‌های بهداشتی برای گردشگری امن باید در همکاری متخصصان بیماری‌های عفونی و فعالان حوزه گردشگری انجام شود. پس از چند ماه رفتار ویروس تقریبا شناخته شده‌ و با رعایت پروتکل‌های بهداشتی می‌توان مانع انتشار آن شد.

 مشکل عمل نکردن به دانسته‌هاست
عضو هیأت مدیره کانون تورلیدرها، با اعلام اینکه مردم در همه کشورها در برابر رعایت پروتکل‌های اخلاقی کنش‌مند هستند، گفت: برای مثال در سفرهای طبیعت‌گردی بارها گفته می‌شود که زباله خود را در طبیعت رها نکنید و برخی به ضرورت آموزش اشاره می‌کنند. به‌عنوان مدرس طبیعت‌گردی که سال‌هاست در این حوزه فعالیت می‌کنم، مخالف این مسأله هستم. مگر ممکن است کسی نداند که زباله را نباید در طبیعت رها کند؟ مشکل ما ندانستن نیست بلکه عمل نکردن به دانسته‌هاست.
وی ادامه داد: نتیجه عمل نکردن به پروتکل‌های بهداشتی در زمان همه‌گیری کرونا، ابتلای افراد به بیماری کووید-۱۹ است. همه می‌دانند که اگر به این بیماری مبتلا شوند، احتمال دارد سختی زیادی را متحمل شوند و حتی جان خود را از دست دهند. با وجود این مسائل، هنوز هم برخی رعایت نمی‌کنند.
رعایت پروتکل‌های بهداشتی برای ادامه زندگی و حفظ سلامت جسمانی و همچنین روانی از اهمیت بالایی برخوردار است. در شرایطی که بهترین روش حفاظت از سلامت جسمانی، محدود کردن تعاملات اجتماعی است، به نظر برخی از متخصصان باید به شرایط روانی مردم هم توجه شود. به همین دلیل طراحی پروتکل‌هایی که به انسان‌ها اجازه دهد برخی از فعالیت‌ها را در امنیت انجام دهند، می‌تواند موجب رشد کسب و کارها و حفظ سلامت روان افراد شود.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.