پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 7 ارديبهشت 1403

کد خبر : 70404

 
گزارش همدان پیام از سیل کم سابقه در استان

کام مردم جنوب استان تلخ شد
تاریخ خبر : 1395-01-29
     
 
 
     
متن خبر :

سرويس شهرستان‌ها: بارش باران، این نعمت الهی که از اواخر هفته گذشته در مناطق مختلف استان به صورت مداوم باریدن گرفت، علاوه بر سرریز شدن سدها و خرسندی مردم و جاری شدن چشمه‌ها، موجب طغیان رودخانه‌ها، غرقاب شدن مزارع و زمین‌های کشاورزی، مشکل در راه‌های ارتباطی، تخریب مسکن‌های فرسوده روستایی و برخی مناطق هم آسیب‌های جدی به سایت‌های پرورش ماهی و... وارد آمد.
بارش‌هايي كه به گفته ستاد بحران كشور، در 70 سال گذشته در كشور بي‌سابقه بوده است. بارش‌های مداوم باران در 4 شهرستان نهاوند، ملایر، تویسرکان و اسدآباد موجب بروز سیل و آب‌گرفتگی معابر شد و خسارت‌هایی به بخش‌های مختلف وارد کرد.
بر اساس آمارهای مدیریت بحران استان، بیشترین سیلاب جاری شده در شهرستان‌های ملایر و نهاوند و کمترین هم در شهرستان‌های تویسرکان و اسدآباد با کمترین میزان خسارات بوده است.
خسارت‌هایی که اگر دقت کنیم تا حدودی ناشی از تغییراتی بود که دست بشر در آن دخیل بوده است؛ بستر رودخانه‌هایی که کار ساختمانی در آن انجام شده و یا خانه‌های مسکن روستایی که نسبت به مقاوم‌سازی آنها اقدام نشده است، سبب شده بود در این سیلاب‌ها آوار شوند و خسارت‌های قابل توجهی به جای بگذارند.اما آمار اولیه حاصل از این بارندگی در شهرستان نهاوند 30 ميليارد ريال برآورد شده است؛ بحرانی که روز پنجشنبه حاصل از باران 90 میلیمتری بود و موجب بسته شدن راه‌های ارتباطی و محاصره برخی روستاهای شهرستان در سیل شد و کمیته بحران شهرستان را ساعت 2 بامداد به فرمانداری کشاند تا چاره‌ای بیندیشد.
اما خسارت‌ها و نتایج قابل توجه سیل از بارش باران در نهاوند منجر شد تا نخستين نشست فرماندار نهاوند در سال جدید به این بهانه تشکیل شود. بارشي در نهاوند كه به گفته رئيس اداره پيش‌بيني هواشناسي همدان، در 30 سال اخير در فروردين‌ماه بي‌سابقه بوده است.
فرماندار نهاوند بابیان اینکه ستاد بحران شهرستان در مدت بحران با سرکشی به روستاهای گرفتار در سیل و حادثه دیده و اجرای عملیات امدادرسانی تلاش کرد تا این خسارت‌ها را به حداقل برساند؛ میزان این بارش را در 72 ساعت 8/156 میلیمتر عنوان کرد. کریم حمیدوند گفت: در روستاهای شهرستان مسکن‌هایی داریم که هنوز گلی و فرسوده و قدیمی است و در این بارندگی هم بیشترین خسارت به این خانه‌ها وارد شد؛ اما پیش از آن سرمایه‌گذاری‌ها برای مسکن مهری هزینه شد که حالا در برزول نیمه کاره مانده و عمر مفید آهن‌آلات آن هم تمام شده است.
از طرفی هم ساماندهی مخروبه‌های روستایی که محل زندگی آنهاست، به بهانه کمبود اعتبار رها شده است.
رانش زمین در گاماسیاب و آسیب به خطوط آبرسانی مجتمع گاماسیاب موجب قطع شدن آب در برخی روستاها شده است که با تانکر در حال حاضر آبرسانی می‌شوند.
در این حوادث غیرمترقبه خسارت و تلفات جانی نداشته‌ایم؛ اما موجب خسارت‌های متعددی در بخش‌های کشاورزی، زیرساختی، راه‌ها و... شده است؛ از جمله، خسارت 250 میلیون تومانی به تأسیسات برق، آب و راه، همچنین خسارت 100 میلیون تومانی به واحدهای دامداری سنتی و 250 میلیون تومان به بخش کشاورزی و 250 ميليون تومان خسارت به بخش شيلات و سايت پرورش ماهي شامل این موارد شده است.
  سدها هم سرازير شده‌اند
سرریز شدن سدها هم در این بارندگی موضوعی قابل توجه بود؛ سرریز شدن سد سرابی در تویسرکان نمونه بارز آن بود.
اما اینگونه سیلاب‌ها ضرورت اجرای سد گرین را بیشتر تأکید کرد؛ سدی که زمان کلنگ‌زنی آن معاون اول سابق رئیس‌جمهور سابق، با پروسه 6 ساله آن موافقت نکرد و کوتاه نیامد و وعده 3 ساله اعلام کرد که با گذشت آن دولت هم هنوز اجرای آن به نتیجه نرسیده است.
سدی که اگر بود حالا با پرشدن آن مشکل آب کشاورزی بسیاری از مناطق زیردست خود را حل مي‌كرد و از آن بهتر اینکه این سیلاب‌ها مدیریت بهتری داشت و بارانی که با پای خود به دشت نهاوند آمده بود را حداقل بیشترین صرفه را برای مردم از آن می‌شد، برد. بنابراين ضرورت جدی‌تر شدن برای پیگیری سد گرین و اجرایی منظم آن حالا با بخش خصوصی یا هر واحدی که توانایی اجرای تام آن دارد، را بیشتر می‌کند و اینکه به وعده‌های خرمن‌وار و بهانه‌هایی که جز شانه خالی کردن نیست، نباید توجه داشت.
  41 مورد خسارت در ملاير
اما به‌رغم بارش باران و خساراتي كه در اين شهرستان به بار آورد، برف هم بهار ملاير را غافلگير كرد.
معاون استاندار و فرماندار ويژه ملاير با اشاره به اينكه ميزان بارندگي در 3 روز اخير حدود 120 ميليمتر بوده است، گفت: در سال زراعي جاري كل ميزان بارندگي به 471 ميليمتر رسيده كه نسبت به مدت مشابه سال گذشته كه حدود 225 ميليمتر بود، 146 ميليمتر افزايش داشته است.
عبدالعظيم رضايي در ادامه با بيان اينكه رشد خوب بارندگي‌ها موجب كاهش خشكسالي شده است، افزود: البته خساراتي هم در شهرستان وجود داشته كه بررسي و مشخص شده است.فرماندار ملایر برآورد خسارت ناشی از بارندگی‌های اخیر را در شهرستان حدود 52 میلیارد تومان عنوان کرد.
وي با تأكيد بر اينكه تعداد 41 مورد خسارت در نقاط شهري و روستايي گزارش شده است، بیان كرد: خسارت‌هاي وارد شده بيشتر در منازل مسكوني روستايي، انبار علوفه احشام، قطع درختان و مواردي چون آب‌گرفتگي در شهر و روستا بوده و وقوع سيل صورت گرفته است. بخش سامن و مركزي بيشترين خسارت‌ها را داشته‌اند.
رضايي در خصوص آب انباشته شده در سد كلان هم گفت: از ميزان 45 ميليون مترمكعب ظرفيت سد، حدود 40 ميليون مترمكعب با بارش‌هاي اخير آبگيري شده است.
 محاصره 2 روستای اسدآباد در سیل
اسدآباد هم از این بحران در امان نماند و 2 روستاي آن در محاصره سيل قرار گرفت.
بخشدار پيرسلمان با اعلام اینکه 2 روستای نجف‌آباد و نصرت‌آباد این بخش در سیلاب باران محاصره شد، گفت: بارش باران در چند روز اخیر كه بسيار بي‌سابقه بود، اين 2 روستا را در محاصره قرار داده است.
يزدان آزرمی، با ابراز خرسندی از اینکه خوشبختانه سيلاب در این روستاها خسارت جاني به همراه نداشت و تنها ورود آب به داخل حياط منازل، اسطبل‌ها و مدارس خسارات مختصري برجاي گذاشته است، بيان کرد: از آنجا كه در10سال گذشته بارش‌ها كم بوده و اين منطقه دچار خشكسالي بود، بيشتر مسيرهاي رودخانه‌ها با انواع زباله و نخاله مسدود شده و اين امر موجب سرازير شدن آب به داخل روستا شده است. البته ادارات بنياد مسكن و راه‌و‌شهرسازي براي بازگشايي مسير آب و هدايت به مسير اصلي رودخانه اقدام كرده‌اند.
آزرمي با بيان اينكه بارش باران موجي از خوشحالي را در بين اهالي روستا و كشاورزان به وجود آورده است، گفت: با اين وجود سيلاب موجب نگراني و دغدغه آنها به خاطر بروز سيل و خسارت به اراضي و محصولات كشاورزي هم شده است.
  هشدار وضعيت قرمز در تويسركان
تعدادی از روستاهای تویسرکان با توجه به بارش‌های اخیر سیلابی شدند؛ اما تاکنون گزارشی مبنی بر بروز خسارت در این مناطق ارائه نشده است.
از طرفي سد سرابي هم یکی از معدود سدهای کشور است که یک سال پس از آبگیری، سرریز شده است. به گفته فرماندار تويسركان، با بارندگی‌های چند روز اخیر در تویسرکان، ارتفاع سد مخزنی سرابی 77 متر است و به دلیل بارش‌های مناسب در روزهای اخیر سرریز شد.
حبيب موميوند با تأكيد بر اينكه در 72 ساعت گذشته در حدود 106 میلیمتر بارندگی در تویسرکان ثبت شده، از کشاورزان و باغداران پایین دست سد مخزنی سرابی خواست تا اطلاع ثانوی از انجام فعالیت در این مسیر به علت احتمال سیلابی شدن خودداری کنند. همچنین با توجه به تداوم بارندگی تا آخر وقت روز جمعه و احتمال سیلابی شدن سکونتگاه‌ها در مسیر و یا در حریم آب بندها و رودخانه‌ها می‌طلبد که مردم این مکان‌ها را تخلیه کنند.
وی همچنين با بیان اینکه خوشبختانه در شهرستان هیچگونه مورد سیلابی شدن خسارتی وارد نکرده است؛ اما با این وجود و مردم به توصیه‌ها و هشدارهای اداره هواشناسی شهرستان درباره احتمال سیلابی شدن مناطق توجه کنند.
  وضعيت سيل در استان از زبانِ مديركل بحران
اما مدیرکل بحران استانداری همدان در تشریح آخرین وضعیت سیل در شهرستان‌های استان گفت: بارش‌های مداوم در روزهای گذشته منجر به آب‌گرفتگی معابر و جاری شدن سیلاب در 4 شهرستان استان شد و خسارت‌هایی به بار آورد.
علیمردان طالبی آماری را که تا روز جمعه ارائه داده بود، از خسارت به حدود 50 واحد مسکونی، 8 دهنه پل، 12 باب اصطبل دام، استخرهای پرورش ماهی حاشیه رودخانه گاماسیاب و زمین‌های زراعی حاشیه رودخانه‌ها خبر داد که این حوادث خسارت جانی نداشته است.
در اثر آسیب اصطبل‌ها، 150 رأس دام و بر اثر خسارت به استخرهای پرورش ماهی، ماهیان زیادی تلف شدند.
به گفته مدیرکل بحران استانداری، در جریان بارش‌های اخیر یک مورد فوتی در روستای سولان شهرستان همدان گزارش شد؛ به طوری که کودکی در حین بازی در رودخانه سولان، امامزاده کوه می‌افتد و فوت می‌کند؛ اما این حادثه مربوط به وقوع سیل نمی‌شود.

 

آمار بارش 144 ساعت (6 روز) گذشته استان (تا ظهر 28 فروردین‌ماه 95)
نهاوند    8/156
ملایر    6/149
تویسرکان    5/115
اسدآباد    9/93
قهاوند    7/69
فامنین    9/62
همدان - شورین    62
بهار    56
کبودراهنگ    2/55
رزن    9/52
همدان- فرودگاه    2/52

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.