پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 10 فروردين 1403

کد خبر : 83762

 
مجلس بودجه سال 1397 را با وضعیت اقتصادی مردم منطبق کرد
تاریخ خبر : 1396-11-17
نویسنده : اميرحسين حسيني
     
   
     
متن خبر :

نمایندگان مجلس در جلسه علنی روز یکشنبه پس از شنیدن سخنان نمایندگان مخالف و موافق، نماینده دولت و سخنگوی کمیسیون تلفیق با ۸۳ رای موافق، ۱۲۰ رای مخالف و ۹ رأی ممتنع از مجموع ۲۱۶ نماینده حاضر با کلیات لایحه بودجه ۹۷ موافقت نکردند و کلیات بودجه سال 97 بر خلاف نظر دولت یازدهم تصویب نشد و در نهایت نمایندگان مجلس پس از کش و قوس های فراوان در نشست علنی روز چهارشنبه، 11 بهمن ماه  کلیات این لایحه را با 182 رأی موافق 73 رأی مخالف و 6 رأی ممتنع از مجموع 262 نماینده حاضر در مجلس به تصویب رساندند.
شرایط اقتصادی و معیشتی مردم از یک طرف و وضعیت بیکاری و گرانی از طرف دیگر می توانست به قدرت استدلال نمایندگان ملت در مجلس شورای اسلامی  برای رد لایحه بودجه 1397 قوت بخشد.
مخالفت گسترده نمایندگان مجلس با این لایحه رابطه تنگاتنگ و مستقیمی با حال و روز اقتصادی مردم دارد. بي‌توجهي به مشکلات معیشتی معلمان و آموزش و پرورش، حذف میلیونی یارانه بگیران در سال 1397 و افزایش  حامل های انرژی از جمله دلایل رد این لایحه می تواند باشد. هرچند کمسیون تلفیق مجلس در بررسی لایحه بودجه با افزایش قیمت حامل های انرژی مخالفت و این مورد را حذف کرد اما با این وجود برخی از موارد دیگر نیز قابل اصلاح هستند.
یکی از بخش های بحث برانگیز لایحه بودجه به موضوع یارانه ها برمی گردد. یارانه هایی که دولت تدبیر و امید برای حذف آن چندین بار اقدام کرده اما در هر مورد با واکنش منفی مردم و افکار عمومی، علی الخصوص اقشار آسیب پذیر مواجهه شده است.
طبق لایحه بودجه سال 1397 بیش از 30 میلیون یارانه بگیر از دریافت یارانه کنار گذاشته می شوند تا به گفته دولت منابع آن برای  ایجاد اشتغال و تولید صرف شود اما با مخالفت مجلس این مورد نیز در لایحه بودجه حذف شد چرا که حذف این تعداد یارانه بگیر با مخالف گسترده 30 میلیونی مردم و در مرحله بعد شاهد بروز انشقاق بین مردم و مسئولین و حاکمیت خواهیم بود.
تصویب نشدن بودجه در مجلس شورای اسلامی اولین بار نیست که اتفاق می افتد و مجلس در سال های گذشته نیز کلیات بودجه را رد کرده است به طوری که در سال ۱۳۹۲ زمانی که کلیات بودجه در کمیسیون تلفیق رد و بعد همان جا با مشورت دولت اصلاح شد و سپس به صحن علنی آمد، نمونه ای از رد لایحه بودجه در مجلس است. اما امسال گویا دلایل نمایندگان مجلس برای رد لایحه بودجه منطقی تر از قبل است و مشورت دادن بدون توجیه منطقی این بار کارساز نبوده و برای تصویب آن می بایست جراحی ای بر روی این لایحه انجام می گرفت..
از جمله مخالفت های نمایندگان ملت با لایحه بودجه 1397 بر سر افزایش انتشار اوراق مشارکت، برداشت از صندوق توسعه ملی، تطابق نداشتن بودجه با برنامه ششم توسعه، بي توجهي به مشکلات معیشتی  اقشار کم درآمد است؛ هرچند نمایندگان موافق هم دلایلی را برای تصویب کلیات بودجه سال 1397 داشتند از جمله برنامه های خوب کمیسیون تلفیق برای ایجاد اشتغال، از بین بردن فقر مطلق و حل مشکلات معیشتی مردم.
در حالیکه کارشناسان اقتصادی تنها راه حل مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم را اقتصاد مقاومتی می دانند اما به نظر می رسد در بودجه سال 1397 برای این مقوله اصلی پیش بینی های لازم در نظر گرفته نشده است و اصلاح نظام بانکی ، اصلاح نظام مالیاتی ،حمایت از تولیدات صادرات محور ، جلوگیری از خام فروشی، کاهش واردات بالاخص کالاهای لوکس، ایجاد اشتغال وخودکفایی و حفظ ذخایر ارزی کشور در لایحه بودجه مشاهده نمی شود.
اما آنچه که در صحن مجلس دیده می شود مخالفت گسترده نمایندگان مجلس با لایحه است و فارغ از اینکه نمایندگان موافق یا مخالف چه تعداد هستند و آرا آنها چگونه است چیزی که اکثریت کارشناسان اقتصادی کشور به آن اذعان دارند تطابق نداشتن کلیات بودجه با وضعیت معیشتی و اقتصادی و فضای کلی جامعه است. بنابر‌این باید منتظر اقدامات نمایندگان ملت برای پاسخ به مطالبات اقتصادی مردم ماند مردمی که با اعتراضات به حق اقتصادی و معیشتیشان همچنان در برابر سختی‌ها و زیر فشار های اقتصادی ایستاده اند و از دولت و مسئولين برای تحقق وعده‌های داده شده حمایت می‌کنند.
خروجی رأی مخالف نمایندگان با بودجه سال آینده باید ضمن ملزم کردن دولت به اصلاح ساختارها و جراحی اقتصادی کشور، بیشتر بر معیشت و اقتصاد اقشار مختلف جامعه بخصوص قشر مستضعف جامعه توجه و تمرکز کند و در شرایط فعلی که افکار عمومی و آحاد ملت خواهان اصلاح سیاست های اقتصادی دولت هستند نمایندگان ملت باید به خواست و مطالبات مردم از دولت متمرکز باشد.
طبق گفته های غلام رضا کاتب عضو هيأت رئيسه مجلس شورای اسلامی، مجلس برای ادامه بررسی لایحه بودجه صرفاً در نوبت صبح روز سه شنبه تشکیل جلسه خواهد داد و به دلیل نزدیک شدن به ایام تعطیلات انتهای دهه فجر ادامه روند بررسی بودجه به روز یکشنبه ۲۳ بهمن‌ماه موکول می‌شود.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.