پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 10 فروردين 1403

کد خبر : 112126

 
سنگینی شعار «گـردشگـری روستــایی» روی شانه 20 روستای همـدان!
تاریخ خبر : 1399-07-07
     
 
 
     
متن خبر :

 

 همدان دارای 20 روستای گردشگری است که نامگذاری «هدف گردشگری» روی آنها هم نتوانست عاملی برای تأمین زیرساخت‌ها در این مناطق زیبا و بکر باشد با این اوصاف باید گفت اگر کاری نشود کارستان، «گردشگری روستایی» روی شانه‌های این 20 روستا سنگینی خواهد کرد.
 سنگینی شعار «گردشگری روستایی» روی شانه 20 روستای همدان!
هدف از گرامیداشت چنین روزی، بالا بردن سطح آگاهی در مورد نقش گردشگری در جامعه جهانی و نشان دادن چگونگی تاثیر گردشگری بر ارزش‌های اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی در سراسر جهان است. شعار سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) در سال ۲۰۲۰ «گردشگری و توسعه روستایی» تعیین شده است.
گردشگری روستایی یکی از فعالیت‌های مهم اقتصادی مورد توجه است که گروهی آن را بخشی از بازار گردشگری و گروهی دیگر آن را سیاستی برای توسعه روستاها قلمداد می‌کنند.
مهاجرت از روستاها به شهرهای بزرگ و کوچک و خالی شدن سکونتگاه‌های روستایی و تغییر سبک زندگی مردم جهان به زندگی صنعتی از عواملی است که موجب شده سیاستمداران به توسعه روستاها از طریق گردشگری اهمیت دهند؛ شاید گردشگری روستایی راه‌حلی برای همه دردها، مسائل و مشکلات نواحی روستایی نباشد اما یکی از شیوه‌هایی است که ممکن است آثار مهم اقتصادی در پی داشته باشد، انتخاب این شعار کافی است تا گریزی داشته باشیم به چگونگی تاثیرگذاری آن در گردشگری استان همدانی که ۲۰ روستای هدف گردشگری را در آمار داشته های خود سالهاست که جای داده است.

 بار گران صنعت گردشگری
روزی که گردشگری را محور نخست توسعه استان نامیدند، بار گران این صنعت گویی بر شانه‌های توسعه سنگینی میکرد اینگونه شد که انگشت اشاره به سمت روستاها نشانه رفت و قرار شد به تدریج این مناطق بار مهمی از صنعت گردشگری استان  را به دوش کشند.
در سال‌های گذشته با انتخاب یکی پس از دیگری این مناطق آمار روستاهایی که هدف گردشگری نامیده شدند در همدان به ۲۰ روستا رسید.
در سالهای نخست رقم خوردن این اتفاق، رشد آمار روستاهای گردشگری  چنان چشمگیر بود که معاون امور سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور اعلام کرد با بروز مشکل کم‌آبی در بسیاری از روستاهای کشور، اقتصاد روستاها باید کم‌کم به سمت گردشگری سوق پیدا کند.
آمار ۲۰ روستای گردشگری در همدان این نکته را در ذهن متبلور می‌کند که به واقع با این آمار پروپیمان چه اتفاقی برای مسیرهای توسعه گردشگری در همدان رقم خورده است، وجود این تعداد روستایی که عنوان هدف گردشگری را بر آنها نهاده شده است هرگز نتوانست ظرفیت‌های واقعی را در بالفعل کند.
نامگذاری «هدف گردشگری» روی روستاها هم نتوانست عاملی برای مهیا شدن زیرساخت‌ها در روستاهای همدان باشد.

 روستا به روستا...
برای این ادعا کافی است راهی روستاهایی همچون مانیزان، ورکانه، گشانی، سیمین و... شوید برای رسیدن به این مقاصد باید مسیری ناهموار و بدون نام و نشان طی شود تا به مقصد برسید.
«روستای ورکانه» که به عنوان نگین گردشگری روستای استان همدان معرفی می‌شود یکی از ۶ روستای گردشگری همدان است که نام آن در فهرست آثار ملی به ثبت رسید و به عنوان منطقه ویژه گردشگری کشور مطرح شد.
کافی است برای شناسایی ظرفیت‌های این روستاها راهی شوید، همان ابتدای راه درمی‌یابید که متأسفانه در گردشگری استان، روستا برخلاف عنوانش گویا آنگونه که باید به رسمیت شناخته نمی‌شود و تامین زیرساخت‌های خدماتی و اقامتی همچنان جای کار دارد.
برای ر سیدن به هر یک از روستاها پیمودن مسیر ناهموار ابتدای کار است ، به محض رسیدن به روستاهایی که عنوان گردشگری را یدک می‌کشند با فضایی سوت و کور مواجه خواهید شد، در این روستاها از بلد محلی تا غذاخوری‌های سنتی و بومگردی و یک فروشگاه برای تهیه مواد ضروری و حتی سوغات‌سراهای محلی کمتر خبری هست.
در بازدیدهای سرزده فعالان گردشگری بارها مطرح شده که کافی است مسئولی عزمش را جزم کند و با هدف شناسایی مشکلات روستاهای گردشگری راهی این مناطق در استان همدان شود.
اجرای طرح بازدید میدانی از روستاها امروز دیگر یک ضرورت است، باید برای بررسی و رفع مشکلات زیرساختی، حمل و نقل، خدماتی و حتی ارتباطی روستاها در دستور کار قرار گیرند.
در یک نگاه سطحی پس از لحظاتی درنگ در سطح روستا درمی‌یابید نه تنها از یک ایستگاه ماشین و رستوران دلچسب محلی و خانه بومگردی و حتی  آنتن دهی موبایل و  اینترنت به صورت تمام و کمال خبری نیست و همین نکته‌ها است که گردشگر را از روستاها فراری میدهد و مردم بومی را هم برای سر زدن به روستاها ترغیب نمی‌کند.
بارها نبود مسیر دسترسی مناسب به این روستاها، نبود امکانات رفاهی و خدماتی برای گردشگر، نبود تابلو و یا راهنما برای راهنمایی گردشگر تیتر رسانه‌ها شده است اما هیچ اتفاقی برای این مناطق رقم نخورده است.
ارائه یا تجدیدنظر در نحوه در نظر گرفتن مشوق‌های سرمایه‌گذاری و بسترسازی برای جلب مشارکت حداکثری بخش خصوصی و حمایت‌های قانونی لازم و تسهیل‌گر به‌منظور سرمایه‌گذاری مولد در مناطق روستایی نیز از جمله عواملی هستند که سیاست‌گذاران باید به آن توجه کنند تا شعار «گردشگری و توسعه روستایی» به مقام عمل درآید و شاید پایان سال گردشگری شاهد تغییر وضعیت روستاهای گردشگری همدان باشیم.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.