1403-01-251403-02-04bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : سه شنبه ، 4 ارديبهشت 1403

کد خبر : 110343

 
چالش آمار این بار در کرونا!
تاریخ خبر : 1399-04-30
     
   
     
متن خبر :

- با مشاهده ویروس کرونا در ایران سختگیری زیادی اعمال شد تا آمار مبتلایان، فوت‌شدگان و دیگر آمارها، تنها از کانال وزارت بهداشت و به شکل روزانه توسط سخنگوی وزارت بهداشت اعلام‌ شود.
در این زمینه آمارهای متضاد تحمل نمی‌شد و تنها مرجع رسمی آمار که اجازه راستی‌آزمایی از آن هم به کسی داده نشده، همان آمار روزانه وزارت بهداشت بوده و است.

۲- آمار در ایران حکایت جالبی دارد، معمولا مسئولان هر کدام آمار جداگانه‌ای از شاخص‌ها و پدیده‌ها دارند و معمولا هم آمار یکدیگر را قبول نداشته و آن را دستکاری شده، قلمداد می‌کنند.
بارها درباره آمار اشتغال این چالش بین مسئولان دولتی و برخی نمایندگان مشاهده شده اما این‌بار داستان متفاوت است و آمار اعلامی از سوی رئیس جمهور درباره مبتلایان به کرونا آنقدر عجیب و متفاوت با آمار روزانه است که علاوه بر چالش به‌دلیل تعجب مردم نیز تبدیل شده است.

۳- رئیس جمهور این آمار را مستند به گزارش وزارت بهداشت کرده است و از ابتلای ۲۵ میلیون ایرانی به کرونا خبر داده است.
روحانی گفته است: گزارشی از معاونت تحقیقات وزارت بهداشت به دست ما رسید که نکات مهمی دارد مبنی بر اینکه تخمین ما بر این است که تاکنون ۲۵ میلیون ایرانی به این ویروس مبتلا شده‌اند و ۳۰ تا ۳۵ میلیون نفر دیگر در معرض ابتلا خواهند بود.
هر چند قصد رئیس جمهور از ارائه این آمار، تأکید بر آمادگی بیشتر برای مواجه با مبتلایان در موج جدید بوده است اما این آمار تبدیل به چالشی برای وزارت بهداشت در اقناع افکار عمومی شده است.

۴- پس از اعلام این آمار مسئولانی از دولت ابتدا توضیحاتی ارائه دادند و در نهایت سخنگوی وزارت بهداشت توضیح داد که باید توجه کرد که عدد ۲۵ میلیون نفر بر اساس تست‌های سرولوژی بوده که یکی از معاونان وزارت بهداشت مطرح کرده است.
وی تأکید هم کرده که البته در جهان چندان نمی‌توان به تست‌های سرولوژی برای تشخیص وضعیت کنونی ابتلای افراد اتکا کرد.
وی تصریح کرده که مبنای آمار وزارت بهداشت در این زمینه فقط انجام تست‌های PCR است که در جهان نیز از همین تست‌ها برای تشخیص قطعی کووید-۱۹ استفاده می‌شود.

۵- با توجه به هر 2 مبنای آماری به‌نظر می‌رسد اعضای ستاد کرونا مبنای آماری براساس تست‌های سرولوژی را بیشتر قبول دارند و برنامه‌ریزی‌های خود را بر اساس این آمار پیش می‌برند.
در این زمینه مسعود مردانی، عضو کمیته‌ علمی ستادملی کرونا، که اغلب در برنامه‌های صداوسیما دیده می‌‌شود، گفته اگر ۷۰ درصد جمعیت ایران کرونا بگیرند، روند مثبتی است و دیگر به ماسک و دست‌کش نیازی نیست و افزوده چه بخواهیم و چه نخواهیم به این سو می‌رویم!
البته درباره ایمنی جمعی نیز بین متخصصان اختلاف‌نظر است، به‌گونه‌ای‌که مصطفی قانعی رئيس‌ کمیته‌ علمی ستاد ملی کرونا، که مردانی یک عضو آن است، گفته ایمنی جمعی در برابر کرونا،‌ فرضیه‌ای‌ است‌ که در همه دنیا هست ولی کارآیی ندارد و نمی‌توان مردم یک جامعه را رها کرد تا کرونا بگیرند.

۶- اینکه اکنون با پذیرش آمار بر مبنای تست‌های سرولوژی، حرکت به سوی ایمنی گله‌ای تأیید می‌شود به‌نوعی می‌تواند، نشانگر شفاف و صادق نبودن با مردم باشد.  این موضوع اختلاف در ستاد کرونا برای روش مقابله را نیز علنی می‌کند، اینکه همه از ضرورت رعایت اصول 3‌گانه بهداشتی ماسک، فاصله‌گذاری و شستن دست‌ها سخن بگویند اما در کلیت به‌دنبال ایمنی گله‌ای که ایجاد شرایط برای ابتلای افراد و ایمن شدن بدن آنها ضرورت آن است، سخن بگویند، نشان از سردرگمی در پیمودن راه و روش مقابله است.

۷- چالش آمار مبتلایان نشان داد که نگاه رئیس جمهور به ایمنی جمعی و رسیدن به ابتلای ۷۰ درصد ایرانیان است و متخصصانی نیز با وی همراه هستند از سوی دیگر توضیحات وزارت بهداشت حکایت از حرکت این وزارتخانه بر مبنای آمار روزانه و پیشگیری از ابتلا است.
با چالش آماری ایجاد شده تاکنون تفاوت نگاه‌ها در روش مقابله با شیوع کرونا در کشور مشخص شده و به‌نظر می‌رسد، رئیس جمهور چندان به آمار روزانه توجهی نداشته باشد و ایمنی جمعی را برای پایان دادن به شرایط فعلی جامعه پسندیده است.
همچنین با این چالش آماری مشخص شد که دولت برای اقناع افکار عمومی با آمار تست‌های سرولوژی و ماندگاری ایمنی جمعی و همراه کردن منتقدین این روش از جمله وزارت بهداشتی‌ها، راه سختی در پیش دارد.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.