1403-02-011403-02-11bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : سه شنبه ، 11 ارديبهشت 1403

کد خبر : 72407

 
نگاهی به تلاش‌های وزارت ارشاد برای حل مشکل لغو کنسرت‌های مجوزدار

پای کنسرت‌ها به همدان باز می‌شود؟!
تاریخ خبر : 1395-04-29
نویسنده : حسین پارسا
     
 
 
     
متن خبر :

به فاصله یک سال مانده به پایان کار دولت تدبیر و امید، وزارت فرهنگ‌وارشاد اسلامی مهمترین گام خود در حوزه موسیقی را برداشت تا به منتقدان خود ثابت کند برای حل مشکلات موجود در این حوزه انگیزه و توان کافی دارد.
 موسیقی اگر چه همیشه در طول تاریخ حوزه‌ای پرحاشیه و دردسرساز برای همه دولت‌ها پس از انقلاب بوده اما در 3 سال گذشته حاشیه‌های آن از متن پررنگ‌تر شده‌اند. چه آنکه وقتی دولت تدبیر و امید روی کار آمد بسیاری از اهالی موسیقی ایران امیدهای زیادی برای حل مشکلات داشتند.جنس مشکلات اما اغلب از نوع سخت‌گیری و محدودیت بود و هنرمندان گلایه داشتند نمی‌توانند آنطور که باید آزادانه کار خود را البته با رعایت قانون و عرف، انجام دهند. این وضعیت در دولت جدید وضعیت متفاوتی یافت. وزارت ارشاد از ابتدا می‌گفت قصد دارد نگاهی بهتر از قبل به موسیقی در کشور داشته باشد، ادعایی که از جهاتی درست بود ولی از جهاتی دیگر به وقوع نپیوست.
 لغو کنسرت: چرا و چگونه
مهمترین حادثه موسیقی کشور در 3 سال گذشته بدون شک لغو بی‌سابقه کنسرت‌ها بود. این اتفاق البته تنها مختص تهران نبود و بسیاری از شهرستان‌ها را نیز در برگرفته بود. در همدان هم این اتفاق چند بار رخ داد.
سال گذشته بود که قرار شد محسن یگانه خواننده سرشناس پاپ در سینما قدس همدان برنامه‌ای اجرا کند. بلیت‌فروشی آغاز شد و به ادعای فروشندگان بلیت در همان روز نخست فروش، 300 بلیت فروخته شد. اما 2 روز مانده به برگزاری مراسم اعلام شد به دلایل نامشخصی کنسرت لغو شده است. در بسیاری از موارد کنسرت‌هایی لغو می‌شد که حتی بلیت آنها هم فروش رفته بود و همین اتفاقات انتقادات به وزارت ارشاد و همچنین اداره ارشاد استان‌ها را به شدت افزایش می‌داد.
 خواننده برگزارکننده کنسرت را مقصر می‌دانست و برگزارکننده و اداره ارشاد استان‌ها نیز لغو کنسرت را به گردن یکدیگر می‌انداختند و در نهایت هم هیچ کس صادقانه مشخص نمی‌کرد علت چه بوده است. این چنین رخدادهایی اما آنقدر بالا گرفت که بزرگترین مقام مسئول فرهنگ و ارشاد در کشور را به واکنش واداشت.
 بر اساس گزارش فارس، وزیر فرهنگ‌وارشاد اسلامی در اختتامیه سی‌ویکمین جشنواره موسیقی فجر به این مسأله اشاره کرد که: «همه ما باید در کنار تعصبات افراطی به آنچه شرح مقدس مباح دانسته توجه کنیم و به جای بر هم زدن و لغو کنسرت‌ها به فراگیر شدن هنر ایرانی- اسلامی بپردازیم و بدانیم موسیقی به عنوان بهترین و رساترین شیوه‌های انتقال فرهنگ و رسیدن به آرامش و فراغت جوانان می‌تواند نقش اساسی ایفا کند.
متأسفانه در ماه‌های گذشته علی‌رغم صدور مجوزهای قانونی از سوی نهادهای دولتی شاهد لغو کنسرت‌ها هستیم و عده‌ای با استفاده از امکانات مختلف تلاش می‌کنند این ماجرا را عملی خلاف شرع عنوان کنند، البته که گاه تخلفاتی از سوی مجریان و حتی مستمعان رخ می‌دهد اما ما ضمن احترام به همه عقاید و دیدگاه‌ها، به کسانی که دانسته و نادانسته بی‌جهت فضا را ملتهب می‌کنند می‌گوییم که چنین رویکردی آنچنان که باید، درست نیست.» این اظهارنظرها اما باعث نشد کنسرت‌ها باز هم لغو نشوند و این روند همچنان ادامه یافت.
 تمرکززدایی
گام نخست وزارت ارشاد برای بهبود وضعیت، تمرکززدایی از پایتخت و انتقال قدرت به شهرستان‌ها بود. در حالی که مجوز برگزاری کنسرت‌ها هم‌اکنون در بسیاری از شهرستان‌ها، ضمانت اجرایی کافی ندارد و در ساعت‌های مانده به برگزاری برنامه‌ها بارها شاهد لغو کنسرت‌های موسیقی بودیم، روابط‌عمومی دفتر موسیقی وزارت فرهنگ‌وارشاد اسلامی اعلام کرد که به استناد بخشنامه وزارتی و در راستای تفویض اختیار وظایف اجرایی حوزه‌های ستادی به واحدهای استانی؛ امکان صدور مجوز اجراهای صحنه‌ موسیقی (کنسرت) در اماکن عمومی تا ظرفیت هزار و200 نفر، به آن دسته از ادارات کل فرهنگ‌وارشاد اسلامی استان‌ها که آمادگی خود را جهت مدیریت شایسته این امر، اعلام کرده‌اند، واگذار شده است. تا پیش از این مجوز کنسرت‌های زیر 500 نفر در استان‌ها در اختیار اداره ارشاد استان بود.
 روابط عمومی این دفتر همچنین اعلام کرد: «این تصمیم به منظور کاستن از تصدی‌گری‌ها و نیز توجه بیشتر به درخواست‌های مکرر فعالان استانی و اعتماد به شایستگی‌های هنرمندان شهرستانی و توان کارشناسی ادارات کل استان‌ها، اتخاذ شده و بی‌تردید می‌تواند موجب توسعه‌ کمی و کیفی فعالیت‌های موسیقایی خارج از مرکز، کاهش چشمگیر رفت‌وآمدها و هزینه‌های بین شهری و فرایند زمانی صدور مجوز اجراهای صحنه‌ای شود.»
 مذاکره با پلیس
گام دوم وزارت ارشاد مذاکره با نیروی انتظامی بود که در بسیاری از مواقع دستگاه لغوکننده کنسرت‌ها بود. این کار زمانی جدی‌تر شد که در چند ماه گذشته باز هم کنسرت چند تن از بزرگان موسیقی ایران مثل شهرام ناظری و کیهان کلهر لغو شده است.
 از طرفی هنرمندان باید برای مجوز کنسرت هم نظر مثبت نیروی انتظامی را به دست می‌آوردند. در نهایت این گفت‌وگوها مقرر شد با اصلاح ماده ۲۰ اداره اماکن نیروی انتظامی درباره برگزاری کنسرت‌ها؛ استعلام برای برگزاری هر کنسرت موسیقی توسط وزارت ارشاد انجام ‌شود و دیگر هنرمندان نیازی به حضور در نیروی انتظامی‌ نداشته باشند.
 این خبر را وزیر ارشاد در دیدار دوستانه‌ای که با هنرمندان موسیقی داشت اعلام کرد. علی جنتی گفت که از این پس نیروی انتظامی فقط درباره مسائل انتظامی و ترافیکی کنسرت‌ها اظهارنظر می‌کند. اگرچه هنوز رسماً نیروی انتظامی واکنشی به این گفته‌های جنتی نشان نداده است اما آنچه مسلم است این است که جنتی در سال آخر وزارت خود قصد دارد عملاً کاری در جهت حل مشکلات اهالی موسیقی انجام دهد. کاری که خیلی‌ها زودتر از این منتظرش بودند و البته در شرایط موجود کار آسانی نیست.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.