پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : شنبه ، 8 ارديبهشت 1403

کد خبر : 109979

 
هشدار به بازار سیاه ماسک
تاریخ خبر : 1399-04-18
     
 
 
     
متن خبر :

 بیش از چند روز است که زدن ماسک در اماکن عمومی، پرتردد و سربسته اجباری شده است؛ حتی در استودیو خبر صداوسیما هم مجریان و گویندگان خبر ماسک‌ها را زیر چانه می‌زنند تا شدت بحران شیوع به‌وجود آمده را در مردم زنده نگه دارند!
از طرفی ستاد مقابله با کرونا در استان با اعلام محدودیت‌های جدید، کارمندان دستگاه‌های اجرایی را تهدید کرده است که درصورت نزدن ماسک اجازه حضور در محل خدمت خود را ندارند و برایشان غیبت لحاظ می‌شود.
براساس این مصوبه استفاده از ماسک در همه‌جا اجباری شده است و دلیل اصلی آن افزایش تعداد مبتلایانی است که پس از برداشته شدن قرنطینه سیر صعودی داشته است.
حالا در کوچه و خیابان مردم یکی درمیان ماسک می‌زنند و در محل‌های عمومی شهر تعداد افرادی که از ماسک استفاده می‌کنند نیز بالا رفته است.
اما داستان ماسک قصه دیگری هم دارد، قصه‌ای که از شکل‌گیری بازار سیاه در فروش آن حکایت دارد، تا جایی‌که این روزها برای انواع مختلف ماسک قیمت‌های مختلفی به چشم می‌خورد.
در بررسی میدانی خبرنگار ما از غرفه‌های توزیع ماسک، به‌نظر می‌رسد ماسک‌هایی که تا پیش از قصه کرونا 2 تا 3 هزار تومان به فروش می‌رسید حالا با مبالغ بیشتری در بین مردم عرضه می‌شود، با این‌حال ارزان بودن قیمت عرضه ماسک از غرفه‌های صمت در همدان موجب شده تا مردم ترجیح دهند ماسک مورد نیاز خود را از آنها خریداری کنند.
قیمت ماسک‌های معمولی چند لایه که به ماسک پرستاری معروف است در این غرفه‌های دولتی که بیشتر در میادین شهر حضور دارند، هر عدد به مبلغ هزار و 500 تومان به فروش می‌رسد.
با یک حساب سرانگشتی اگر یک خانواده 4 نفره قصد تهیه ماسک از این غرفه‌های دولتی داشته باشد، باید روزانه 6 هزار تومان برای خرید آن هزینه کند که با شرایط اقتصادی امروز، رقم قابل توجهی برای یک خانواده کم‌درآمد خواهد بود.
جالب آنکه قیمت عرضه ماسک در داروخانه‌ها داستان دیگری دارد، به‌طوری‌که قیمت هر عدد ماسک سه‌لایه در داروخانه‌ها با 500 تومان اختلاف با قیمت دولتی آن به فروش می‌رسد و در بسته‌های 2 تایی در اختیار مردم قرار می‌گیرد اما اگر شخصی قصد خرید تعداد بیشتری را داشته باشد تا سقف ده عدد با قیمت 25 هزار تومان می‌تواند ماسک دریافت کند.
ماسک اما تنها در غرفه‌های دولتی و داروخانه‌ها در ردیف نخست نیاز بهداشتی مردم قرار ندارد، به عبارتی حجم بالای درخواست مردم برای خرید این کالا سبب شده است تا در صنوف مختلف از جمله فروشندگان لوازم یکبار مصرف، تجهیزات پزشکی و حتی برخی سوپر‌مارکت‌های بزرگ شهر ماسک عرضه شود اما با قیمت‌های متفاوت و تا حدود زیادی به‌دلخواه فروشنده!
بررسی‌های میدانی نشان می‌دهد هر عدد ماسک پرستاری سه‌لایه در برخی سوپر‌مارکت‌های شهر تا سقف 5 هزار تومان نیز به فروش می‌رسد و بسیاری از شهروندان هم به‌راحتی آن را خریداری می‌کنند؛ جالب آنکه در انتقاد برخی شهروندان به گرانی ماسک، فروشنده از برندی خارجی نام می‌برد که ضمانت‌کننده کیفیت ماسک است!
حالا با شرایط پیش‌آمده معلوم نیست چطور قرار است زدن ماسک در مکان‌های شلوغ تبدیل به یک تیغ دوپهلو نشود که بازار سیاه آن اقتصاد فلج‌شده خانواده‌ها را بیشتر با چالش رو‌به‌رو کند.
رضا، یکی از شهروندانی است که قصد خرید ماسک از داروخانه را دارد و به همدان‌پیام می‌گوید: «ماسک‌های فیلتردار و کاسه‌ای که تا پیش از شیوع کرونا با مبالغ خیلی کمی عرضه می‌شدند، دیگر در هیچ داروخانه‌ای پیدا نمی‌شود همین ماسک‌های معمولی هم به‌صورت عددی و تا مبلغ 2 هزار و 500 تا 3 هزار تومان به فروش می‌رسد.»
وی ادامه می‌دهد: «برای افرادی مثل من که با پدر و مادری زندگی می‌کنند که شرایط بیماری سختی دارند، ماسک از نان شب هم حیاتی‌تر است اما خرید این کالا با این مبالغ واقعا از توان خانواده من خارج است؛ زیرا روزانه مجبور هستیم در شهر تردد داشته باشیم و هر یک حداقل روزی 3 عدد ماسک مصرف کنیم، به‌عبارتی روزانه خانواده 3 نفره ما باید حدود 14 هزار تومان برای خرید ماسک هزینه کند که ماهیانه حدود 420 هزار تومان می‌شود!
لیلا یکی دیگر از شهروندان همدانی است که معتقد است می‌توان از همین ماسک‌های معمولی تا چند نوبت با شست‌وشوی مجدد استفاده کرد.
وی به خبرنگار ما می‌گوید: «در یک خانواده 6 نفره زندگی می‌کند و جز برادرش که کارگر ساختمانی روزمزد است، کسی درآمدی برای تأمین نیاز خانواده ندارد، برای همین آن‌ها مجبورند ماسک‌های یکبار مصرف را تا چندین مرحله با شست‌و‌شو، مجدد استفاده کنند تا شاید بتوانند جانشان را از گزند کرونا ایمن نگه دارند.»
یکی دیگر از شهروندان که به گفته خود پرستار یکی از بخش‌های بیمارستانی بیماران کرونایی است گفت: «گرانی ماسک نباید بهانه‌ای شود تا مردم سلامتی و جانشان به خطر بیفتد اما با اجباری شدن ماسک انگار فضایی برای فروشندگان و حتی داروخانه‌ها باز شده است که قیمت‌ها را سلیقه‌ای تغییر می‌دهند و این به ضرر سلامتی مردم است.»
وی می‌گوید: «تخت‌های بیمارستانی دیگر ظرفیت پذیرش بیمار ندارند و حتی بخش‌های پشتیبان نیز به‌طور محسوسی از بیماران کرونایی پر شده است، با این اوصاف تنها راه در امان ماندن از ابتلا به کرونا زدن ماسک و رعایت نکات بهداشتی است که متأسفانه با شرایطی که این چند روز در عرضه ماسک به‌وجود آمده، تأمین و خرید آن برای خانواده‌ها مشکل شده است.»
این شرایط در حالی است که روزانه دامنه ابتلا به کرونا، کووید 19، ویروس نحس و یا هر اسم دیگری که بیماری عفونی قرن حاضر به خود گرفته است گسترده‌تر می‌شود، تا جایی‌که معاون بهداشتی دانشگاه علوم‌پزشکی همدان از شدت شیوع بیماری احساس نگرانی دارد و می‌گوید: با شرایط پیش آمده تاکنون بیش از 2 هزار و 112 همدانی مبتلا به کرونا شده‌اند و 210 نفر نیز از این طریق قربانی مرگ هستند.
منوچهر کرمی همچنین با بیان اینکه وضعیت همدان کماکان در معرض جدی خطر قرار دارد افزود: تاکنون 550 مورد بیمار مشکوک به کرونا در بیمارستان‌های همدان تحت مراقبت قرار دارند که اگر سهل‌انگاری و بی‌توجهی مردم به هشدارها ادامه پیدا کند تا یکی‌دو روز آینده نه نیرو و نه بیمارستان‌های استان توان پذیرش و ارائه خدمت به بیماران را خواهند داشت.
وی با اشاره به ایمن ماندن بدن از کرونا با استفاده از ماسک گفت: قطع به‌یقین درمان قطعی بیماری ماسک نیست، اما مؤثرترین راه جلوگیری از شیوع آن تنها زدن ماسک است، به همین دلیل اجباری شدن ماسک یکی از راهکارهای اصلی برای مقابله با شدت سرایت کرونا است، اما این نمی‌تواند توجیه گرانی و تفاوت قیمت‌های عرضه‌شده باشد، بر همین اساس باید عرضه ماسک توسط نیروهای نظارتی کنترل شود.
وی افزود: اینکه گفته می‌شود ماسک‌ها را با شست‌و‌شوی مجدد می‌توان استفاده کرد شامل ماسک‌های پارچه‌ای است و شهروندان توجه داشته باشند که به هیچ‌وجه از ماسک‌های یکبار مصرف مجدد استفاده نکنند.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.