پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : چهارشنبه ، 5 ارديبهشت 1403

کد خبر : 120033

 
اقتصاد ولنگار هرگز جای اقتصاد آزاد را نمی‌گیرد
تاریخ خبر : 1400-07-21
نویسنده : مهدی ناصرنژاد
     
   
     
متن خبر :

 این روزها پس از چند ماه تحولات بزرگ سیاسی در کشورمان و روی کارآمدن دولت سیزدهم، یک‌بار دیگر نظرها متوجه معضل ادامه‌دار اقتصادی و امیدواری مردم به تصمیمات اساسی دولت برای فایق آمدن به روند فزاینده قیمت‌ها و راه‌حلی برای پایان دادن به این معضل مخرب شده است.
دولت سیزدهم در نخستین گام برای ورود به ماجرای کلاف سردرگم افزایش خودسرانه و غیراصولی قیمت‌ها اعلام کرده است که قیمت 3 فرآورده پرمصرف لبنی را تا ۱۰درصد کاهش خواهد داد و گویا یک قلم شیر کیسه‌ای در کلانشهر تهران از روز شنبه ۱۸مهرماه جاری با قیمت مصوب جدید در اختیار مصرف‌کننده قرار گرفته است .
به‌طورقطع برای دولتمردان و به‌خصوص دست‌اندرکاران اصلی قیمت‌گذاری محصولات لبنی در وزارتخانه‌های صمت و جهادکشاورزی محرز است که قیمت محصولات لبنی توسط کارخانجات شناخته شده کشورمان در طول یک سال اخیر چند بار دچار تغییرات افزایشی شده است و برای نمونه که خود نگارنده پیگیر و مصرف‌کننده آن هستم، یک نوع پنیر با بسته‌بندی ۳۰۰ گرمی که به صورت کم‌نمک توسط کارخانه (هراز آمل) فرآوری و تولید می‌شود، در طول یک سال اخیر از حدود قیمت ۹ هزار تومان برای مصرف‌کننده تا قیمت  ۲۱هزار تومان در هفته‌های اخیر افزایش داده شده است. جالب است بدانیم قیمت این محصول لبنی تا هفته‌های آخر تابستان امسال روی بسته‌بندی ۱۶هزار تومان بوده است که به طور خلق‌الساعه با ۵هزار تومان افزایش برای هر بسته‌بندی ۳۰۰ گرمی تا 25/31 درصد افزایش قیمت داده‌ شده است. حال اگر چنین محصولی ۱۰درصد هم مشمول ارزان‌سازی دولت بشود، هنوز هم ۳ هزار تومان بیشتر از قیمت  3 هفته قبل خواهد بود. بدیهی است سایر محصولات کارخانجات لبنی کشور نیز به همین نسبت و در چند مرحله در چند ماه اخیر بالا و بالاتر برده شده است و چنانچه تمام محصولات لبنی هم مشمول کاهش ۱۰درصدی قیمت بشوند، آب از آب تکان نمی‌خورد!
متأسفانه یکی از علت‌های روند افزایشی قیمت تمام کالاهای مصرفی، صنعتی، ساختمانی، بهداشتی، الکتریکی و... در کنار افزایش نجومی دستمزدها و تعرفه‌های خدماتی، خود کارگزاران بخش‌های دولتی و شرکت‌ها و اتحادیه‌های صنفی هستند، در حالی که ما رسانه‌ای‌ها عادت داریم بیشتر واسطه‌های بازاری و عناصر فرصت‌طلب در چرخه‌های اقتصادی را مقصر اصلی قلمداد کنیم.
ما ایرانی‌ها یک مصداق شیرین در مواقع تجسس برای شناسایی مجرم و مقصر و دستگیری سارقان به کار می‌بریم که توصیه می‌کند، (اول پا دار را بگیر، چون  بی‌پا سرجایش نشسته و نمی‌تواند فرارکند! یا به عبارتی دیگر،  هدررفت آب از سرچشمه را می‌توان با بیل کنترل کرد و ... .
در همین ارتباط عملکرد تمام فروشگاه‌های بزرگ و به اصطلاح زنجیره‌ای که با تبلیغ تخفیفات شگفت‌انگیز فریب‌کاری می‌کنند، نوع دیگری از بدفروشی و کم‌فروشی و گران‌فروشی و تخفیفات کاذب است و دولت خیلی راحت می‌تواند روش فعالیت و بازاریابی این گونه فروشگاه‌ها را اصلاح کند.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.