پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 10 فروردين 1403

کد خبر : 119652

 
اهالی دره مرادبیگ و رزن از خسارت گرازها گله‌مندند

حق‌خواهی‌گرازها از دره مرادبیگ
تاریخ خبر : 1400-06-23
     
 
 
     
متن خبر :

 بارش‌ها در همدان امسال نسبت به سال گذشته 42 درصد کاهش داشته و سبب شده تا خشکسالی دامنگیر همدان شود.
همان بلایی که انسانها با تخریب طبیعت ساخت و ساز پوشش‌های گیاهی را در کوه‌ها و مراتع استان دستخوش تغییر و نابودی قرار داده تا حیوانات و گونه‌های حیوانی مختلف در استان برای بقا به باغات و مزارع هجوم بیاورند.
اقلیم دره‌مرادبیگ به‌طور تقریبی در تمام فصول سال شرایطی دارد که امکان مشاهده گونه‌های مختلف حیوانی، پرندگان و جانوران نایاب را میسر می‌کند همین اتفاق موجب شده  است این منطقه از منحصربه‌فردترین مناطق با ویژگی‌های آب‌وهوایی و زیست‌بومی همدان شناخته شود.
این روزها اما با تاریکی هوا باغات این منطقه مورد حمله گرازهای گرسنه‌ای قرار می‌گیرد که تنها گناهشان گرسنگی و تعرض انسان‌ها به حیات وحش‌شان است و همین اتفاق سبب شده تا مردم و اهالی منطقه نگران از حمله این گونه‌های جانوری و تخریب زمین‌ها و باغات خود باشند.
باغداران منطقه می‌گویند گرازها در حمله‌های شبانه‌ای که به باغ را می‌کنند شیارها و زخم‌های عمیقی به تنه درختان وارد می‌کنند که موجب شده تخریب‌های زیادی متوجه باغ‌های دره مرادبیگ شود.
آنان معترضند از آنجایی که گرازها حیواناتی با جثه بزرگ هستند در حمله به باغات و مزارع منطقه موجب شده‌اند برخی از اهالی صدمات جسمی جدی ببینند، اما مسئولان در مقابل این اتفاقات سکوت کرده‌اند و گویی منتظر نشسته‌اند تا حتماً کسی کشته شود و بعد به فکر بیفتند.
افزایش تعارض بین انسان و حیوان این روزها با توجه به تغییر اقلیمی همدان بیش از گذشته شده است تا جایی که در حال‌حاضر تقریباً تمامی مناطق کشاورزی و باغات استان شاهد حمله گونه‌های مختلف جانوری است.
فروردین‌ماه امسال گله‌ای از گرازها به مزارع کشاورزی رزن هم حمله کرده بودند که موجب نابودی بخش زیادی از کشت‌های گندم و جو روستاییان شد.
در همین راستا معاون فنی اداره‌کل محیط‌زیست همدان، گفت: هدف همه حیوانات دسترسی به غذا با صرف کمترین انرژی و خطر است چه در منطقه دره مرادبیگ چه در مناطقی مانند رزن دسترسی گونه گرازها به غذا کم شده و از طرفی تجاوز انسانی در جایی که قبلاً زیستگاه آنان بوده موجب شده که گراز ترس از نزدیکی به انسان را در خود هضم و خطر کند و به سکونتگاه‌های انسانی نزدیک شود.
مهدی صفی‌خانی در گفت‌وگو با همدان‌پیام، گفت: متأسفانه در 30سال گذشته از زمانی که تراکتور وارد مزارع کشاورزی شد، کشاورزان هر مرتع و زمینی که امکان شخم داشتند را شخم زدند و در آن باغ، زمین‌های کشاورزی و مزارع تولیدی به راه انداختند که سبب شده است عرصه و زیستگاه حیوانات در استان همدان تنگ‌تر از گذشته شود در نتیجه در یک دهه اخیر شاهد هستیم که حمله حیوانات به باغات و زمین‌های کشاورزی همدان افزایش پیدا کند.
وی افزود: وقوع حملات گراز، گرگ و گونه‌هایی دیگر از حیوانات حیات‌وحش همدان به انسان و دام یک نمونه بارز از این تعارض در همدان است که توجه ویژه مسئولان را به این استان برخوردار از این منابع بکر خدادادی را می‎طلبد.
صفی‌خانی با بیان اینکه تعارضات به حيات‌وحش موجب مي‌شود كه انسان‌ها يا از نظر جاني در معرض خطر قرار گيرند يا به واسطه حمله به دام‌ها و محصولات كشاورزي از نظر مالي متضرر شوند، بیان کرد: با این‌حال، اما انسان‌ها هم زيستگاه‌هاي حيات‌وحش را تخريب كرده‌اند و با فشارهاي خود که از فعاليت‌هاي توسعه انساني‌ نشأت می‌گیرد سطوح تحمل حيات‌وحش را كاهش داده‌اند.
وی همچنین گفت: دستگیری حیات‌وحش و چرخه طبیعی حیات یکی از مشکلات جدی در استان است که سبب شده حمله حیوانات روزبه‌روز به مناطق مسکونی بیشتر شود.
صفی‌خانی با انتقاد از فشارهایی که مردم با دیدن گونه‌های حیوانی به محیط‌زیست برای شکار و از بین بردن آنان می‌آورند، افزود: دست بردن انسان به روند طبیعی چرخه حیات‌وحش مشکلات جبران‌ناپذیری به دنبال دارد به عنوان مثال کشاورزان و باغداران همدانی با دیدن گونه گرگ یا خوشان بی‌خبر از محیط‌زیست این حیوان را از بین می‌برند و یا از محیط‌زیست تقاضای نابودی آن را دارند درحالی که گرگ تنها حیوانی است که توله گرازها را می‌خورد و از آنجا که گراز در هر چرخه تولیدمثل 12تا 14توله به دنیا می‌آورد اگر گرگ از این چرخه حذف شود شاهد رشد تصاعدی تعداد گرازها در مناطق می‌شویم که در نتیجه آن شاهد حمله گله‌ای گراز به باغات و زمین‌های کشاورزی خواهیم بود.
وی گرازها را حیوانات مفیدی برای طبیعت دانست و این حیوانات را به عنوان تراکتور طبیعی معرفی کرد و گفت: به لحاظ اکولوژیک گراز حیوان مفیدی است چون علاوه بر مخلوط کردن خاک باغات و زمین‌های کشاورزی با استفاده از دندان‌های نیش خوراک برخی از حیوانات دیگر را در دسترس قرار می‌دهد، این عمل در رویش گیاهان نیز سودمند است و از طرف دیگر موجب خروج حشرات مضر از زیر خاک و اغلب نابودی آنها در فصل سرما می‌شود.
معاون فنی محیط‌زیست استان همچنین بیان کرد: کشاورزان و باغداران به‌طور معمول آگاهی چندانی درخصوص گونه‌ها و وضعیت اکولوژیکی آنها ندارند و به‌طور مثال، موقع حمله گرازها به مزرعه، آنهایی را که بزرگترند با تیر می‌زنند در نتیجه بچه‌های گراز زنده می‌مانند و در اطراف همان ناحیه پخش و گسترده می‌شوند و درنهایت دوباره به مزرعه حمله می‌کنند.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.