پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : پنجشنبه ، 6 ارديبهشت 1403

کد خبر : 106602

 
یادی از استاد خسرو شاهی

سیدجمال شناس برجسته درگذشت
تاریخ خبر : 1398-12-13
نویسنده : فیض ا... مظفرپور
     
 
 
     
متن خبر :

جنبش اول که قلم برگرفت
 حرف نخستین ز سخن درگرفت

پرده خلوت چو برانداختند
جلوت اول به سخن ساختند

تا سخن آوازه دل در نداد
جان تن آزاده به گل در نداد

چون قلم آمد شدن آغاز کرد
چشم جهان را به سخن باز کرد

بی سخن آوازه عالم نبود
این همه گفتند و سخن کم نبود

در لغت عشق سخن جان ماست
 ما سخنیم این طلل ایوان ماست

 چندی پیش به مناسبت نمایشگاه کتاب همدان مطلبی نوشتم با عنوان کتابخوان‌ها و کتابخانه‌ها که در آنجا به برخی کتابخوان‌های معروف شهر و کشورمان اشاراتی داشتم ولی از آنجایی یادی از استاد سید هادی خسروشاهی در آن نیامده بود تأسف خوردم و اینک که آن چهره علمی و فرهنگی درخشان چهره در نقاب خاک کشیده است چند جمله را هر چند ناقص درباره زحماتی که وی برای جمع‌آوری آثار علمی کشیده است، ذکر می‌کنم. استادی که هم کتابخوان بود و هم کتاب‌شناس و عاشق کتاب و هم‌اینک در قم کتابخانه‌ای تأسیس کرده است که محل رجوع دانشمندان است.
درباره بیان و قلم، استاد خسروشاهی از مفاخر علمی خطه آذربایجان، ایران و کشورهای اسلامی است. از نظامی گنجه‌ای اشعاری را که در اوایل مخزن‌الاسرار سروده آوردم زیرا نظامی نیز یکی از مفاخر برجسته ادبی آذربایجان است و پنج گنج او یکی از آثار بزرگ حکیمی است که در ادبیات ایران می‌درخشد.
و اما استاد سیدهادی خسروشاهی دینی نیز بر گردن مردم استان همدان و به‌ویژه اسدآباد دارد که سال‌های طولانی وقت و عمر خود را صرف مطالعه و تحقیق و گردآوری آثار و اسناد درباره سیدجمال الدین اسدآبادی کرده است و در دفاع از سیدجمال، مقالات و کتاب‌هایی را به رشته تحریر درآورده و سخنرانی‌های زیادی کرده است، استاد خسروشاهی اسفند ماه سال 92 که به مناسبت بزرگداشت سیدجمال‌الدین اسدآبادی به این شهر آمده بود در عین حال در آن همایش کتاب دفاع از سیدجمال الدین اسدآبادی و سخنی با تاریخ‌نگاران عصر پهلوی که استاد خسروشاهی آن را نوشته بود به دستم رسید.

در عین حال در همان همایش برای نخستین‌بار کتابی از یکی از نویسندگان اسدآبادی در اثبات اسدآبادی بودن سیدجمال‌الدین رونمایی شد با عنوان هویت تاریخی سیدجمال الدین اسدآبادی نوشته سیدرضا ابوالقاسمی که اتفاقاً از نوادگان خواهری سیدجمال نیز می‌باشد، وقتی کتاب تقدیم استاد خسروشاهی شد فرمود کاش این کتاب زودتر به دستم رسیده بود اسناد آن را درباره سیدجمال می‌دیدم زیرا من سال‌ها دنبال این اسناد در کتابخانه‌های مصر و پاریس و لندن گشتم و برخی را یافته‌ام و برخی را نیافتم.

اسناد خسروشاهی در کتاب دفاع از سیدجمال الدین اسدآبادی می‌نویسد: «ما در این رساله هیچ مطلبی از خود نیافریده‌ایم و روی حب و بغض‌های خاص هم قضاوت نمی‌کنیم. و با مراجعه به ده‌ها مدرک معتبر و اصیل و با استفاده از ده‌ها کتاب و مقاله درباره سیدجمال‌الدین اطلاعاتی را در اختیار کسانی می‌گذاریم که متوجه غرض‌ورزی‌های برخی نویسندگان شده‌اند «و بدینوسیله کسانی را که بی‌جهت، روی نظریات شخصی سیاسی سیدجمال الدین را متهم می‌سازند رسوا می‌سازیم».

 وی در ادامه می‌نویسد: «یعنی در واقع ما برای هر مطلبی که ادعا می‌کنیم چندین سند و مدرک زنده تاریخی و معتبر نشان می‌دهیم تا نسل جوان بداند که برخلاف ادعاهای سیاست‌بازان عصر ما و برخلاف نوشته‌های زراندوزان و نویسندگان سطحی و بی‌اطلاع یا مغرض و مأمور سیدجمال‌الدین یک شخصیت اسلامی جهانی و پایبند به اصول و مبادی اساسی اسلام بوده است.»

استاد خسروشاهی یکی از برجسته‌ترین سیدجمال شناسان عصر ما بود که در دفاع از سیدجمال مشکلات فراوانی را متحمل شد و از قضا این سید جلیل‌القدر نیز در ماه اسفند جان به جان آفرین تسلیم کرد. ولی یاد و آثار فراوان علمی و قلمی او در بین ما خواهد ماند و به قول حافظ هرگز نمیرد آنکه دلش زنده شد به عشق/ ثبت است بر جریده عالم دوام ما
روحش شاد

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.