1403-01-201403-01-30bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : پنجشنبه ، 30 فروردين 1403

کد خبر : 120286

 
عشایر همدان تولیدکننده 25درصد گوشت کشور

ایل ترکاشوند بیشترین جمعیت عشایر استان همدان
تاریخ خبر : 1400-08-06
     
 
 
     
متن خبر :

 از ابتدای مهرماه سالجاری تاکنون تعداد 700رأس دام عشایر استان توسط شرکت پشتیبانی امور دام استان همدان خریداری شده چراکه رونق تولیدات عشایر در گروی تأمین  انرژی‌ها و خرید تضمینی فرآورده‌های دامی آنها است.
بخشی از رشته‌کوه‌های زاگرس میانی که استان همدان در آن واقع شده هر ساله به دلیل شرایط اقلیمی ویژه یکی از مستعدترین مناطق ییلاقی عشایر  محسوب  می‌شود و بخشی از ایلات ایران؛ ییلاق خود را در این استان همدان سپری می‌کنند.
استان همدان با موقعیت ویژه خود در پذیرش عشایر از استان‌های مطرح کشور است به نحوی که نگاهی به امتیازات آن نشان می‌دهد موقعیت همدان از سال‌ها قبل مناسب حضور عشایر بوده هرچند گاهی حضور زودهنگام عشایر در مراتع مشکلاتی به همراه دارد.
طبق بررسی‌های انجام شده توسط کارشناسان استان، همدان با مساحت ۱۹هزار و ۴۹۳ کیلومترمربع در غرب ایران از شمال به استان‌های زنجان و قزوین، از جنوب به استان لرستان، از شرق به استان مرکزی و از غرب به استان کرمانشاه و قسمتی از استان کردستان محدود شده و اساس اقتصاد استان همدان کشاورزی، دامپروری و استخراج معادن است.
رئیس امور عشایر استان همدان از اجرای طرح خرید تضمینی دام عشایر در سالجاری خبر داد و بیان کرد: از آنجا که عشایر استان با  470هزار دام تولیدکننده  25درصدی  گوشت قرمز کشور هستند در سالجاری تعداد 700 رأس دام عشایر همدان توسط شرکت پشتیبانی امور دام استان خریداری شده و انتظار می‌رود با تدابیری که برای افزایش تولید دام عشایر اندیشیده شده و رفع موانع و مشکلات موجود این مقدار در آینده افزایش چشمگیری داشته باشد.
حسن محمدی در گفت‌وگو با  همدان‌پیام، از ایجاد پنل‌های خورشیدی و تأمین مخزن آب شرب برای عشایر استان همدان و به‌طور نمادین برای عشایر  شهرستان بهار در روز عشایر سالجاری خبر داد و گفت: پنل‌های خورشیدی برای بهره‌مندی از روشنایی چادرهای عشایر و شارژ تلفن همراه در اختیار 3 هزار و580 خانوار جمعیت عشایر استان   قرار گرفته و در اواسط مهرماه نیز مخزن25 مترمکعب منطقه عشایری فستیجان واقع در شهرستان بهار با اعتبار 210میلیون تومان افتتاح شده است.
 وی گریزی نیز به روند واکسیناسیون عشایر زد و افزود: مطابق با مصوبات وزارت بهداشت انجام واکسیناسیون در بین عشایر استان همدان به ترتیب اولویت سنی اعلام شده و از 2ماه گذشته تاکنون80 درصد عشایر استان همدان موفق به دریافت واکسن شده‌اند.
محمدی رونق تولیدات عشایر را در گروی حمایت دولت و ایجاد خدمات رفاهی دانست و گفت: با مساعدت‌ شرکت برق نصب پنل‌های خورشیدی برای  بهره‌مندی از روشنایی چادر و شارژ موبایل عشایر همچنین تأمین نفت سفید و کپسول برای گرما و پخت‌وپز، ترمیم و نگهداری راه‌های دسترسی عشایر، زیرسازی چادرها، در اختیار گذاشتن منبع آب و لوله‌کشی آب چشمه، آبرسانی سیار توسط کامیون حمل آب، اعزام معلمان و دبیران  به چادرهای عشایری برای تحصیل فرزندان، ارائه خدمات بهداشتی در چادرهای عشایری توسط مراکز بهداشتی سیار از جمله تدابیری است که برای رفاه و رونق اقتصادی همچنین افزایش تولیدات در اختیار عشایر استان همدان قرار گرفته است.
مدیر عشایر استان همدان از کاهش جمعیت عشایر همدان ابراز نگرانی کرد و افزود:  براساس نتایج سرشماری عشایر کوچنده کشور در سال ۱۳۹۹ در دوره قشلاقی ۷۱۸خانوار با جمعیت 2هزار و ۷۹۱نفر و در دوره ییلاقی 2هزار و ۲۶۰خانوار با جمعیت ۱۱هزار و ۱۵۴ نفر بوده است که با جمعیت کنونی شاهد کاهش چشمگیر جمعیت عشایر کوچنده به همدان هستیم.
وی درباره جمعیت ایل ترکاشوند گفت: این ایل بیشترین جمعیت عشایری استان همدان را تشکیل می‌دهند و بررسی ایلات و طوایف عشایر نیز بیانگر آن است که ایلات ترکاشوند، ترک، جمور(جمیر)، شاهسون بغدادی، حسنوند و کرد از طوایفی هستند که  ییلاق خود را در همدان مستقر می‌کنند و ترکاشوند بیشترین جمعیت عشایر همدان را تشکیل می‌دهند.
 محمدی در ادامه گفت‌وگو گریزی نیز به طوایف عشایر استان زد و افزود: یارمطاقلو، ظهرابی، نیازی، ملیجانی، مرشدی، رحمتی، سلیمانی، نظری، ابراهیمی میرزاجان، خزایی، ولیزاده و 3 طایفه شاهسوند، مگسه و کورانی جمعیت عشایر استان همدان را تشکیل می‌دهند.
مدیر امور عشایر استان همدان گفت: در بین شهرستان‌های استان همدان برخی مناطق مانند اسدآباد، بهار، تویسرکان، ملایر، نهاوند جذابیت بیشتری برای عشایر پذیرش عشار دارند و حضور عشایر در دیگر شهرستان‌های استان همدان به مراتب کم‌رنگ‌تر است.
وی شیر، ماست، کره، روغن‌حیوانی و پنیر، گلیم، فرش و چیق‌بافی را از مهمترین تولیدات عشایر استان  برشمرد و افزود: عشایر پس از ورود و استقرار در ییلاقی‌های استان ما به تولید محصولات می‌پردازند و از اواخر شهریورماه با سرد شدن هوا آغاز به کوچ پاییزه کرده و به سمت مناطق گرمسیر در قشلاق حرکت می‌کنند.
محمدی از صدور کارت تردد توسط شرکت‌های تعاونی عشایری برای ۹۰ درصد عشایر استان همدان خبر داد و به ذکر وضعیت ایل‌راه‌ها در استان همدان پرداخت و گفت: متأسفانه تخریب ۱۰۰درصدی ایل راه‌ها در استان همدان عشایر را با خطراتی روبه‌رو کرده است.
وی فقر مرتع در استان همدان را از مشکلات عشایر برشمرد و بیان کرد: تأمین علوفه طبق سال‌های گذشته انجام شده، اما به‌صورت خاص مختص به دوره خشکسالی نبوده است و خشکسالی مراتع موجب می‌شود نرخ مرگ‌ومیر دام افزایش یابد و دام‌هایی که زنده می‌مانند نیز به دلیل تغذیه ناکافی به‌طورقطع سایر فرآورده‌های آنها شامل گوشت، شیر و پشم بسیار اندک خواهد بود.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.