پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : شنبه ، 1 ارديبهشت 1403

کد خبر : 109212

 
صفحه ویژه خبر گزاری ها امروز "خبرگزاری ایسنا همدان"

«کرونایی»؛ انگ اجتماعی غلط
تاریخ خبر : 1399-03-21
     
 
 
     
متن خبر :


 با طغیان کروناویروس، هراس ابتلا به این بیماری جهان را فراگرفته اما نباید اجازه دهیم این بیماری تبدیل به نوعی انگ شود. احتمال سرایت این ویروس ناشناخته به همه افراد جامعه وجود دارد و همه در مقابل این بیماری با هم یکسان هستند.

حال برخی افراد به‌دلیل بی‌احتیاطی یا ناخواسته به این بیماری مبتلا می‌شوند و حتی ممکن است هر یک از ما میزبان این ویروس باشیم؛ بنابراین انتظار چه نوع برخوردی از سوی اطرافیان داریم؟ از زمان شیوع ویروس تاکنون وقتی فردی عطسه یا سرفه می‌کند به شوخی او را کرونایی می‌خوانیم و فاصله خود را با او زیاد می‌کنیم درحالی‌که در فصلی قرار داریم که ممکن است حساسیت‌های فصلی گریبانگیر برخی شود و عطسه و سرفه‌ها ربطی به این بیماری نداشته باشند.

حتی اگر فردی بنا به هر دلیلی به کرونا مبتلا شده باشد به میل خود نبوده و از این بابت خوشحال نیست؛ بنابراین نباید با رفتار خود حس شرمندگی در او ایجاد کرده یا او را به انزوای اجتماعی بکشانیم، کما اینکه استرس فرد مبتلا را در معرض خطر جدی قرار می‌دهد و ممکن است سیستم ایمنی‌اش را ضعیف کرده و مقاومت در برابر بیماری را برایش سخت‌تر کند پس بیایید به جای برچسب زدن و اذیت کردن مبتلایان، هنجارهای اجتماعی را رعایت کنیم و جامعه را هرچه زودتر از این بلا رها سازیم.

عضو هیأت علمی گروه بیماری‌های عفونی دانشگاه علوم پزشکی ابن سینای همدان در گفت‌وگو با ایسنا، درباره ویروس کرونا اظهار کرد: کرونا، ویروسی بسیار حساس و ناپایدار است اما سرعت انتشار بالایی دارد. این ویروس به‌دلیل قرابت زیادی که با خانواده سارس‌ها دارد، به نام SARS-CoV-2 نیز ملقب شده است.

فاطمه ترکمان‌اسدی ادامه داد: خود ویروس بسیار حساس و ناپایدار است و با یک محلول آب و صابون، محلول با پایه ضعیف الکلی و شوینده‌های الکلی به‌راحتی از بین می‌رود اما اصلی‌ترین معضل این ویروس، سرعت انتشار بالای آن است.

وی درباره مراقبت‌های بهداشتی افراد توضیح داد: افراد عادی جامعه یعنی کسانی که نه خود و نه اطرافیان درجه یک آنها به ویروس مبتلا نشده‌اند، فقط لازم است مسائل بهداشت فردی را رعایت کرده، از ماسک و دستکش استفاده کنند، دست‌های خود را با آب و صابون بشویند، از تردد در مکان‌های شلوغ خودداری و ترددها را فقط به مواقع اضطرار محدود کنند و در فضای بسته با جمعیت زیاد مانند آسانسور قرار نگیرند؛ بنابراین با رعایت این نکات امکان ابتلا بسیار محدود می‌شود.
ترکمان‌اسدی با تأکید بر ناشناخته بودن این ویروس و تکمیل و تغییر اطلاعات در ماه‌های آینده، در رابطه با وضعیت بهبودیافتگان این ویروس تشریح کرد: بیماران از زمان ترخیص از بیمارستان، تا 2 هفته ملزم هستند در قرنطینه بمانند تا امکان انتقال بیماری از بین برود، پس از این مدت امکان انتقال ویروس وجود ندارد و این افراد هیچ تهدیدی برای سلامت جامعه محسوب نمی شوند.

عضو هیأت علمی گروه علوم اجتماعی دانشگاه بوعلی سینا نیز گفت: برای تمام افراد جامعه این امکان وجود دارد که برچسب «کرونایی» بودن را بخورند، کرونا یک انحراف اجتماعی نیست، بنابراین انگ بودن این رفتار باید کنار گذاشته شود.

علی‌محمد قدسی درباره برچسب کرونایی بودن توضیح داد: یک تئوری در جامعه‌شناسی باعنوان تئوری انگ وجود دارد، در این تئوری به یک‌سری رفتارها و بیماری‌ها مانند انحرافات اجتماعی که دارای معنای اجتماعی هستند، انگ زده می‌شود. انگ زدن در رابطه با ویروس کرونا یک رفتار غلط اجتماعی است، زیرا امکان دارد هر کسی به این ویروس مبتلا شود.
این مدرس دانشگاه درباره راهکار رفع این معضل افزود: تنها راه برون‌رفت از این مسئله آموزش و تعریف دوباره مفاهیم است که باید توسط متخصصان هر رشته انجام شود. در رابطه با انگ کرونایی بودن، این وظیفه پزشکان است که بازتعریف صحیح و کاملی از این بیماری داشته باشند.

وی با تأکید بر نقش مهم رسانه‌ها در بازنشر تعریف جدید مفاهیم، اظهار کرد: پس از این بازتعریف‌ها، افراد صاحب‌نظر و پرنفوذ اجتماعی موظف به اشاعه این مطالب هستند و رسانه‌ها نیز به‌عنوان یکی از عوامل مهم و تأثیرگذار، نقطه کلیدی و اساسی این بازتعریف هستند.

یک کارشناس ارشد روانشناسی نیزگفت: افرادی که دارای مهارت‌های اجتماعی هستند، در چالش‌های زندگی با منطق رفتار می‌کنند، اعتماد به‌نفس و آگاهی بالایی دارند، کمتر درگیر بیماری‌های روانی پس از ابتلا به کرونا می‌شوند.
سیدنصرت‌ا... میرمعینی افزود: شکل گیری بیماری‌های روانی و رفتاری در مبتلایان به ویروس کرونا در نتیجه شخصیت ضعیف، نبود اعتماد به‌نفس، ناآگاهی، نبود تعهد و مبارزه‌جویی این افراد است، هرچقدر دانش و اطلاعات ما در زمینه این بیماری افزایش پیدا کند به همان نسبت در مواجهه با این چالش بهتر مقابله می‌کنیم و کمتر دچار اضطراب و استرس می‌شویم.

وی ادامه داد: بی‌اطلاعی سبب ترس و اضطراب می‌شود، یعنی چیزی که مبهم است ما را بیشتر دچار اضطراب و افسردگی می‌کند و هر چقدر دانش ما وسیع‌تر باشد به همان نسبت می‌توانیم مقابله‌گر خوبی در برابر مشکلات باشیم.
خانواده، فرایند رشد و شکل‌گیری شخصیت و تحصیلات نقش مهمی در کسب شناخت و آگاهی از محیط پیرامون افراد دارد. وی درباره تأثیر مشکلات روانی بر وضعیت جسمی افراد بیان کرد: استرس و مشکلات روانی سبب ترشح هورمون کورتیزول در بدن می‌شود، این هورمون سیستم دفاعی بدن را تضعیف و تخریب می‌کند و فرد ممکن است زودتر به بیماری مبتلا شود.

وی با تأکید بر موضوع علاقه‌مندی انسان به زندگی اجتماعی تشریح کرد: انسان‌ها ذاتاً دوست دارند در اجتماع حضور و با اطرافیانشان ارتباط داشته باشند، فرد مبتلا نمی‌خواهد این ارتباط را قطع کند، بنابراین افرادی که ترس از منزوی شدن و حقارت دارند بیماری خود را کتمان می‌کنند؛ بنابراین باید آموزش‌های لازم به مردم داده شود که در مواجهه با این افراد به‌گونه‌ای رفتار شود که آنها احساس طرد شدن نداشته باشند.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.