1403-01-261403-02-05bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : چهارشنبه ، 5 ارديبهشت 1403

کد خبر : 83505

 
پاسکاری رفع مسئولیت‌ بین شهرداری و میراث فرهنگی
تاریخ خبر : 1396-10-28
     
 
 
     
متن خبر :

■ رئیس شورای شهرهمدان در نشست بررسي تخريب خانه هاي قديمي: ازمردم عذر خواهی می‌کنم
 صحبت‌هاي جديد مسئولان را در خصوص حفظ و احياي بناهاي تاريخي شهر را شنيده‌ايد؟ اظهارنظر مديريت شهر را چطور؟
"پاسخگوي هميشه بيدار" عبارتي است كه با ورود به پايگاه اطلاع‌رساني سامانه مديريت شهري (137) چشم را به خود درگير مي‌كند؛ سامانه‌اي كه از مدت‌ها پيش شهرداري آن را راه‌اندازي كرد كه بتواند مشكلات شهروندان را تحت پوشش ارتباطي خود قرار دهد، اين روزها به نظر مي‌رسد سيل تماس‌ها و عنوان موضوعاتي كه نقد به چرايي تخريب‌هاي پيش آمده است به حجم مخاطبان اين سامانه در شهرداري همدان افزوده است تا جايي كه شهردار تازه‌نفس را به ميز چالش‌ها مي‌كشاند و كار را تا آنجايي پيش مي‌برد كه صوفي طاقتش طاق شده و به صراحت در مورد تخريب بناهاي 3گانه محله كبابيان ميراث فرهنگي را مورد خطاب قرار دهد كه تا امروز چرا به بناهاي ياد شده توجهي نداشته و بي‌توجهي اين مجموعه تا جايي پيش رفته كه شهرداري از وضعيت بحراني براي بناها در چرايي تخريب خود سخن بگويد.
بر این اساس مباحث مختلف مربوط به تخريب بناهاي 3گانه محل كبابيان با واكنش‌هاي رسانه‌اي مختلفي روبه‌رو شده كه منجر به نشر اظهارنظرات متفاوتي از سوي مسئولان درگير با موضوع در فضاهاي خبري شهر گرديده است. نمونه عيني آنهم جلسه روز گذشته بين 3 دستگاه راه‌وشهرسازي، ميراث فرهنگي و شهرداري با خبرنگاران در خبرگزاري ايسنا بود. جلسه ‌پرچالشی كه با اما و اگرهاي زيادي پرونده تخريب‌ها را بست.
در اين جلسه يكي از نكات قابل تأمل غيبت مديركل ميراث فرهنگي بودكه با توجه به حساسيت موضوع اما ترجيح داده بود در ستاد تسهيل حضور پيدا كند و توپ سؤالات خبرنگاران را به زمين معاونان خود بيندازد.
 ميراث فرهنگي پاسخ مكاتبات شهرداري را نداد!
شهردار همدان در اين جلسه با بيان اينكه مي‌توان ادعا كرد اين 3 خانه مخروبه بودند و بنا بر گفته مدير ميراث فرهنگي هيچ اثر تاريخي واجد ارزشي را نداشتند، گفت: در خصوص تعيين‌تكليف اين خانه‌ها بارها با ميراث فرهنگي مكاتبه شده بود كه متأسفانه اين سازمان از پاسخ واضح و روشن در اين خصوص خودداري كرده است.
وي با بيان اينكه شهرداري زماني وارد عمل شد كه شرايط بحراني به نظر مي‌رسيد، عنوان كرد: در مراحل نهايي شهرداري منطقه يك وضعيت بحراني بناها را اعلام كرد و پس از تأييد كارشناسان شهرداري و اطمينان از اينكه امكان احيا و مرمت وجود ندارد، شهرداري اقدام به تخريب املاكي را نمودكه از نظر قانون تحت تملك خود بود.
صوفي با اشاره به اينكه بر اساس قانون يكي از وظايف شهرداري‌ها حفظ جان شهروندان است، تأكيد كرد: شهرداري بر اساس بند 14 ماده 55 قانون عمل كرده كه اگر برخلاف آن حركتي را انجام مي‌داد بايد پاسخگو بود. بر اين اساس با اعتقاد به حفظ جان شهروندان، تخريب خانه‌ها تنها گزينه موجود پيش روي شهرداري به حساب مي‌آمد.
وي افزود: يكي از مطالبات مردم شهر از شهرداري جسارت است بر اين اساس شهرداري همدان در خصوص خانه‌هاي محله كبابيان آمادگي كامل را در بازسازي بنا دارد.
صوفي تأكيد كرد: اينكه عنوان مي‌شود از كاربري بناها در توسعه گردشگري با ساخت هتل‌هاي تاريخي مي‌توانست بهره گرفت، ادعاي درستي است اما آيا خانه‌هاي ياد شده قابليت مرمت و احيا داشتند؟
شهردار با بيان اينكه متأسفانه ميراث فرهنگي همدان نسبت به بافت قديمي شهر كم‌لطف عمل مي‌كند، اظهار داشت: سؤالي كه پيش آمده اين است ميراث فرهنگي قبل از اقدام به تخريب بناهاي تاريخي در كجاي داستان قرار داشت؟، آيا متوجه شرايط امروزي خانه ميرزايي پارسا، مدرسه جنت و ده‌ها بافت تاريخي واجد ارزش شهر هست يا اينكه قرار است در ارتباط با اين بناها باز هم بعد از كار از كار گذشتن، پاي كار بيايد و مدعي شود؟
 عذرخواهي رئيس شورا از مردم
رئيس شوراي شهر همدان نيز در ادامه اين جلسه با بيان اينكه شهردار منطقه يك بدون اطلاع و مشورت با شورا اقدام به تخريب بناها كرده است، گفت: به عنوان رئيس شوراي مردمي شهر همدان در خصوص تخريب بناهاي 3گانه محل كبابيان و ناهماهنگي بين نهادهاي اجرايي در خصوص عملكرد نسبت به اين موضوع رسماً از مردم همدان عذرخواهي مي‌كنم.
وي افزود: شهرداري بايد در كنار حفظ جان انسان‌ها، جان بناهاي تاريخي شهر را كه سلول‌هاي تشكيل‌دهنده حيات اين شهر مي‌باشد را حفظ كند.
مولوي با بيان اينكه محله كبابيان تنها چمن دست نخورده همدان بود، گفت: متأسفانه به دليل برخي ناهماهنگي‌ها تخريب خانه‌ها پيش آمده اما امروز زمان آن نيست كه به اتفاق پيش آمده پروبال بدهيم، بلكه بايد به دنبال راه حلي جهت برطرف كردن مشكل رخ داده باشيم.
رئيس شوراي شهر همدان افزود: شهرداري قول همكاري براي بازسازي و احياي مجدد بناها را داده و خوشبختانه با دسترس بودن اطلاعات در ميراث فرهنگي مي‌توان پس از بازسازي بناها از ظرفيت آنها در جهت توسعه صنعت گردشگري با كاربري‌هايي از جمله ساخت هتل‌هاي سنتي بهره‌مند شد.
 اختصاص 2 درصد از اعتبارات كل شهرداري به بافت قديمي شهر
معاون ميراث فرهنگي استان نيز با بيان اينكه طبق قانون 2 درصد از اعتبارات كل شهرداري به بافت قديمي شهر اختصاص دارد، گفت: متأسفانه در همدان تعامل مناسبي بين دستگاه‌هاي اجرايي وجود ندارد كه نتيجه اين ناهماهنگي‌ها اتفاقاتي را در شهر رقم زده كه مورد تأييد مردم شهر نيست.
بهرام توتونچي افزود: متأسفانه با اينكه بافت تاريخي همدان زير نظارت و كنترل 4 شهرداري قرار دارد اما آنچنان كه بايد به آن توجه نمي‌شود و بارها تقاضاهاي ميراث فرهنگي از شهرداري در خصوص احياي بافت قديمي شهر بي‌جواب باقي مانده است.
وي بيان كرد: بر اساس قانون در شهرهايي كه بافت قديمي وجود دارد، شهرداري‌ها موظف به احيا و بازسازي آن هستند. بر اين اساس بايد توجه كرد كه بافت قديمي تنها به محله و بناي داراي ثبت تاريخي اطلاق نمي‌شود، بلكه بافت قديمي شامل 3 بخش تاريخي، معاصر و فاقد ارزش مي‌باشد.
نمايندگان ميراث فرهنگي در اين جلسه گريزي هم به وضعيت ديگر بناهاي تاريخي شهر از جمله حمام كبابيان و خانه ميرزايي پارسا و... زدند و مدعي شدند در ارتباط با مرمت و بازسازي حمام كبابيان مشكل اصلي به اختلاف ورثه‌اي بين مالكان برمي‌گردد به طوري كه بارها ميراث خواستار مشاركت و همكاري با مالك جهت مرمت حمام شده اما بنا به خواست خود مالك تا امروز كار مرمت پيش نرفته است.
معاونان ميراث فرهنگي همچنين با استناد به بيش از هزار و 800 اثر تاريخي همدان از آمادگي كامل ميراث فرهنگي براي انعقاد تفاهم‌نامه‌هاي همكاري جهت مرمت ساختمان‌ها و بناهاي تاريخي و قديمي واجد شرايط استان سخن گفتند.
 هنوز در اجرای طرح بازآفرینی آجر روی آجر نگذاشتیم
یکی از مشاوران طرح بازآفرینی شهر همدان با بیان اینکه در بازآفرینی شهر همدان ما آجر روی آجر نگذاشتیم، تصریح کرد: مهمترین علت تعلل در این طرح این است که افراد اعتقادی به این موضوع ندارند. وی با اشاره به اینکه متأسفانه فکر می‌کنیم شهر پیشرفته یعنی ساخت برج‌های بزرگ و ایجاد پارکینگ‌های طبقاتی عظیم، ادامه داد: در بازآفرینی رویکرد جهانی به این محلات قدیمی به دید ثروت نگاه می‌‎شود.
موسوی یادآور شد: با توجه به آمار بالای بازدید گردشگران از همدان باید دید چرا آن گونه که باید نتوانستیم از این ظرفیت همچون اصفهان استفاده کنیم همچنین از زمانی‌که مرحوم بهنام‌جو از شهرداران اسبق شهر همدان رفت، تنها کاری که در این شهر انجام شده، پیاده‌راه‌سازی است.
وی با تأکید بر اینکه از مدیریت شهری گله‌مندم و هنوز در شوک بلایی که سر محله کبابیان افتاده هستم، تصریح کرد: بعد از 3 سال رفت و آمد و برگزاری جلسات متعدد چرا شهرداری ناگهان به این سرعت تیر خلاص را زده و بولدوزرها را به جان این محله انداخت؟
دیگر مشاور معماری طرح بازآفرینی مرکز محلات شهر همدان نیز در این نشست اظهار کرد: شرکت مادرتخصصی عمران و بهسازی شهری ایران به نمایندگی از وزارت راه و شهرسازی در اسفندماه 94 با اتخاذ رویکرد بازآفرینی شهری طی تفاهم‌نامه‌ای با استانداری و شهرداری همدان و پس از مذاکرات متمادی با اهالی و ساکنان محلات تاریخی، بازآفرینی ۳ مرکز محله کلپها، حاجی و کبابیان را در دستور کار قرار داد.
وی خاطر نشان کرد: شرکت عمران و بهسازی دغدغه پایلوت شدن همدان را در این زمینه داشت که ما به عنوان گروه مشاوره از 3 بعد طراحی شهری، ابنیه و معماری ورود کردیم.

 

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.