پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : شنبه ، 8 ارديبهشت 1403

کد خبر : 124148

 
طراح پروژه سایت‌موزه همدان:

آثار تاریخی فقط گنج نیست، استخوان هم با ارزش است
تاریخ خبر : 1401-03-19
     
 
 
     
متن خبر :

 مشاور و طراح پروژه سایت موزه میدان مرکزی شهر همدان یکی از اهداف سایت موزه را نمایش آثار برای افرادی که تاکنون به موزه نرفته و تصورشان از اشیای موزه‌ای، تنها گنج است، دانست و گفت: این افراد باید بدانند آثار تاریخی همیشه از نوع گنج، طلا و سکه نیست بلکه استخوان‌ها نیز یک یافته با ارزش است.
صاحب محمدیان‌منصور درباره آثاری که قرار است در سایت‌موزه به نمایش گذاشته شود، اظهار کرد: یکی از اهداف این سایت موزه این است که آگاهی مردم در مورد آثاری که در سایت‌های تاریخی پیدا می‌شود قدری ارتقاء یابد، آثار کاوش شده، همیشه از نوع اشیایی مانند طلا، خنجر، ریتون، خمره و سکه نیست و گاهی آثار یافت شده در یک سایت تاریخی با اینکه طلا نیستند اما ارزش زیادی از منظر علمی دارند و اثبات کننده ارزش‌های والا برای جهانیان است.
به گزارش ایسنا ، وی با اشاره به اینکه این آثار می‌توانند مواردی را ثابت کنند که باعث فخر و مباهات یک تمدن است، افزود: به عنوان مثال تدفین یک جنین سه ماهه در یک کوزه از میدان مرکزی همدان پیدا شد که نشان می‌دهد ۲۲۰۰ سال قبل نیاکان ما برای انسان تا به حدی ارزش و کرامت قائل بودند که حتی جنین سه ماه را نیز تدفین می‌کردند.
وی با بیان اینکه تدفینی موسوم به تدفین دوگانه یا عاشقانه نیز در میدان امام(ره) پیدا شد، مطرح کرد: تاکنون دو نمونه از این تدفین، یکی در کوچه جراحان و یکی در میدان مرکزی پیدا شده که شامل تدفین یک زن و یک مرد در یک تابوت است.
محمدیان‌منصور ادامه داد: در اینگونه تدفین‌ها تابوت‌ دو نفره طراحی می‌شد و ابتدا یکی از زوجین را تدفین و بعد از فوت زوج دیگر، آن را داخل همان تابوت دفن می‌کردند که این موضوع نشان از عشق، وفاداری، علاقه، عدم تعدد زوجین و ارزش زن در ۲۲۰۰ سال پیش است.
طراح پروژه سایت موزه میدان مرکزی شهر همدان ادامه داد: این‌ها یافته‌های کم ارزشی نیست و آنچه تمدن غرب امروز به آن می‌بالد را ما ۲۲۰۰ سال پیش داشته‌ایم. این موارد مهم باید برای مردم گفته شود تا با ارزش‌ها و اعتقادات نیاکان خود آشنا شوند.
وی یکی از اهداف سایت موزه را نمایش آثار برای افرادی که تاکنون به موزه نرفته و تصورشان از اشیای موزه‌ای، تنها گنج است، دانست و یادآور شد: این افراد آثار تاریخی را به نام گنج می‌شناسند و متأسفانه نمونه این ادبیات را حتی در طرح جدید مجلس شورای اسلامی هم می توان دید.
وی با تأکید بر اینکه افراد عادی باید بدانند آثار تاریخی همیشه از نوع گنج، طلا و سکه نیست بلکه استخوان‌ها نیز یک یافته با ارزش است، بیان کرد: نمایش این آثار در سایت موزه میدان یعنی بستری ایجاد شده که افراد سؤال کنند و ما به آن‌ها پاسخ دهیم.
محمدیان‌منصور در ادامه خاطرنشان کرد: هنوز آثاری در موزه چیده نشده و مجوز انتقال آثار از طرف میراث امضاء نشده است، پس از چیدمان آثار، موزه افتتاح رسمی خواهد شد و آثار در خوری به معرض نمایش عموم درمی‌آید.
وی درباره وجود یا عدم وجود راهنمایان گردشگری در سایت موزه نیز اظهار کرد: طرح موزه از ابتدا بدون وجود راهنما و با استفاده از تجهیزات مدرن ارائه شد که اجرای این برنامه منوط به چیده شدن آثار است و با افتتاح رسمی عملی می‌شود.
محمدیان‌منصور در رابطه با طرح سایت موزه هم شرح داد: طرح سایت موزه میدان ساده است، چراکه براساس مبانی نظری سازمان میراث فرهنگی طراحی این موزه‌ باید به گونه‌ای باشد که زیبایی‌شناسی ساختمان غلبه بر آثار داخل موزه نداشته باشد و به عبارتی آثار باید به چشم بازدیدکننده بیاید نه ساختمان و همچنین بُعد زیبایی‌شناسی موزه نباید جداره‌های ثبتی میدان امام(ره) را تحت تأثیر قرار دهد.
به گفته مشاور و طراح پروژه سایت موزه میدان مرکزی شهر همدان، طرح باید در خدمت ارائه بهتر آثار داخل موزه باشد و از طرفی میدان امام(ره) همدان شأن تاریخی دارد بنابراین نباید طراحی موزه برجداره‌های میدان غلبه داشته باشد به همین علت طرح در دل زمین دفن شده است.
وی با اشاره به اینکه برای کاوش تپه‌های تاریخی، حفاظت و نگهداری از آثار کاوش شده اعتبار بسیار زیاری لازم است، گفت: امکان طراحی و اجرای موزه زیرزمینی در این قسمت از شهر همدان به علت اعتبار و ایجاد اختلال در زندگی مردم وجود نداشت و سازمان میراث فرهنگی نیز اجازه دخل و تصرف گسترده در این قسمت از شهر را نمی‌داد.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.