پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 10 فروردين 1403

کد خبر : 84229

 
گیاهان الوند زینت بخش سفره همدانی‌ها
تاریخ خبر : 1397-02-09
     
 
 
     
متن خبر :

 دامنه بکر، زیبا و سرسبز الوند همه ساله در فصل بهار میزبان علاقه مندانی است که علاوه بر استفاده از طبیعت کم نظیر این منطقه، برای چیدن گیاهان کوهی پا به این مکان خوش آب و هوا می گذارند.
در این روزهای بهاری و دلپذیر به هر کوه و دشتی از استان سرسبز همدان که پا می گذاری زنان، مردان و حتی کودکانی را می بینی که هر کدام با عشق و علاقه با کیسه ای به دست در پی چیدن و جمع کردن گیاهان کوهی خودرو هستند.
دامنه های الوند همدان و طبیعت روستاهای این استان هر کدام با داشتن گونه های گیاهی بسیاری همه ساله در فصل بهار مردم را به سوی خود فرا می خوانند و مردم این دیار علاوه بر استفاده از این طبیعت پاک، برای زینت دادن به سفره های خود در این فصل از انواع و اقسام گیاهان کوهی تحفه ای با خود به خانه می برند.
غازیاقی، گلپر، بومادران، تلخه، کاسنی، بابوبه کوهی، شنگ و کنگر خوراکی از جمله مهمترین گیاهان کوهی است که به صورت خودرو در دامنه های الوند و جای جای این استان می روید و مورد استقبال مردم قرار می گیرد.
البته در این فصل افراد زیادی از مردم این استان از طریق چیدن این گیاهان کوهی درآمد کسب کرده و برای خود و دیگران اشتغال موقت ایجاد می کنند.
این روزها اگر سری به بازار همدان بزنی شاهد فروش انواع و اقسام گیاهان کوهی توسط دستفروشان هستی؛ افرادی که هر کدام با ریختن این گیاهان در داخل گونی و معرفی و عرضه آن به مردم در یک صف مرتب، فضای پیاده راه های چند نقطه از بازار همدان را قرق کرده اند.
در این میان زنان با سلیقه و با تجربه همدانی که از خواص این گیاهان آگاهی کامل دارند از مشتریان پر و پا قرص این نوع گیاهان هستند.
به گزارش ایرنا یکی از بانوان همدانی که چند نوع گیاه کوهی از جمله "شنگ" خریده و مشغول پرداخت پول آن به فروشنده است می گوید: گیاه شنگ برای تقویت معده مقوی است و برگ های گیاه شنگ از خونریزی معده جلوگیری می‌ کند.
پروانه رادمند که به گفته خود علاقه زیادی به استفاده از گیاهان کوهی دارد معتقد است این گونه گیاهان خاصیت بسیاری دارد و هر کدام از آن برای درمان دردی مفید است.
وی در مورد خواص بابونه کوهی هم می گوید: بابونه تقویت کننده مغز و اعصاب و درمان کننده سردرد و میگرن است.
یکی دیگر از بانوان میانسال همدانی که دقتی خاص در خرید این گیاهان کوهی دارد نیز می‌گوید: کدبانوهای باسلیقه همدانی از این گیاهان در فصل بهار انواع آش، کوکو و خورشت تهیه کرده و سفره های خود را برای پذیرایی از مهمانان رنگارنگ می کنند.
فاطمه شهبازی ادامه داد: همچنین برخی از زنان این سبزی ها را به صورت خشک کرده و یا در داخل فریزر برای استفاده در فصل زمستان نگهداری می کنند که البته استفاده تازه از این سبزی ها خواص بیشتری دارد.
یک کارشناس طب سنتی نیز با بیان اینکه هر یک از این گیاهان کوهی خاصیتی برای درمان دارند، تاکید کرد: مردم برای استفاده از این گیاهان کوهی برای درمان از نظر کارشناسان هم استفاده کنند.
محمدعلی احمدی با بیان اینکه بابونه کوهی که در دشت های همدان هم فراوان دیده می شود خواص زیادی دارد، افزود: برای تسکین دردهای عضلانی دم کرده بابونه بنوشید، همچنین جویدن بابونه برای التیام زخم های دهان مفید است.
این کارشناس طب سنتی در مورد کاسنی هم گفت: عرق این گیاه قلب، کبد و کلیه را فعال می‌کند و تمامی قسمت‌های کاسنی اعم از ریشه و برگ مصرف دارویی دارند و مصرف دَم کرده برگ و یا ریشه کاسنی به مقدار یک فنجان قبل از هر وعده غذایی اثر تقویتی بر معده داشته و اشتها را زیاد می‌کند.
وی افزود: برگ تازه کاسنی حاوی ویتامین "ث"فراوان بوده و از این رو مصرف آن التهابات لثه را که ناشی از کمبود این ویتامین است، بهبود می‌بخشد.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان نیز گفت: از یک هزار و 500 گونه گیاهی که در دشت های همدان می روید، 394 گونه، گیاهان دارویی هستند.
عیسی بختیاری افزود: 315 مورد از 394 گونه دارویی شناسایی شده در همدان به صورت خودرو در استان رویش دارند و 79 مورد از این تعداد بومی استان نبوده بلکه در همدان کشت می شوند.
وی ادامه داد: موسیر، تره کوهی، پیاز کلاغ، والک، غازیافی، پاکلاقی، باریجه، گلپر، بومادران، تلخه، کاسنی، کنگر خوراکی، بابونه کوهی، شنگ و گاوزبان از جمله گیاهان دارویی موجود در استان است.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان بیان کرد: گیاهان دارویی به سه بخش برداشت مجاز، برداشت مجاز مشروط و غیرمجاز(ممنوع) تقسیم بندی می شوند که تنها برداشت نوع نخست برای مصارف خوراکی و زراعت آزاد است.
وی اضافه کرد: برداشت مجاز مشروط به گونه‌ای است که کارشناسان با تهیه طرح هایی زمان و نحوه برداشت تعدادی از گیاهان دارویی در معرض انقراض و کمیاب را مشخص می کنند.
وی اضافه کرد: برداشت گونه های گیاهی کمیاب و در معرض انقراض که جزو ذخایر ژنتیکی استان و کشور محسوب می شوند آسیب جدی به طبیعت وارد کرده است چراکه ذخایر ژنتیکی در صورت انقراض قابل احیا نیستند.
وی گفت: همدان از استان های پیشرو در توسعه و کشت گیاهان دارویی است به گونه ای که از گذشته های دور تاکنون این منطقه به عنوان مهد کشت و توسعه گیاهان دارویی شناخته می شود.
وی تاکید کرد: با توجه به برداشت های بی‌رویه از گیاهان دارویی به همه مردم و علاقه مندان به طبیت توصیه کرد: در تولید و کشت گیاهان دارویی مشارکت کنند و این اداره آمادگی هر گونه مساعدت و همکاری در خصوص تخصیص زمین و سایر مساعدت های لازم را دارد.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.