1403-02-281403-03-07bool(false) 1403-02-281403-03-07bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : دوشنبه ، 7 خرداد 1403

کد خبر : 132710

 
با مشارکت مردم و هدف توسعه فضای سبز

3/5 میلیون نهال در استان کاشته می‌شود
تاریخ خبر : 1402-03-28
نویسنده : نیلوفر بهرمندنژاد
     
 
 
     
متن خبر :


 در روزهای پایانی سال 1401 دولت اعلام  کرد که در  برنامه‌ای ۴ساله یک میلیارد نهال در سطح کشور کاشته خواهد شد و معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور نیز برنامه‌ای اولیه و منطقی برای آن اعلام کرده است.

قطعاً این ایده اگر به‌درستی انجام شود و بعد از 4 سال سطح پوشش درختی کشور یک میلیارد درخت افزایش‌یافته باشد کار بسیار بزرگی باید قلمداد شود که تحولی عظیم  را در زیست‌بوم کشور و کاهش آلودگی‌های شهری خواهد شد.

در طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت طی 4 سال در سطح کشور سهم استان از این میزان 3 میلیون و 200 هزار نهال بود  که به 3 ‌میلیون و ۵۰۰ هزار نهال افزایش‌یافته است.

آن‌طور که رئیس سازمان منابع طبیعی کل کشور گفته است طرح "کاشت یک میلیارد درخت در کشور" کاملاً عملیاتی است  و این طرح مردمی از سال ۱۴۰۲ کلید خورده است که هر سال  قرار است  250 میلیون نهال کاشته شود و بعد از ۴ سال به یک میلیارد برسد؛ اگر مردم پای‌کار بیایند این هدف به‌راحتی قابل‌دسترس است.

همچنین رهبر معظم انقلاب اسلامی  در این باره نیز تأکید کردند که اگر هر ایرانی 3 نهال بکارد و مردم پای‌کار بیایند این هدف به‌راحتی قابل‌دسترس است و اگر خود مردم پای‌کار بیایند و دستگاه‌های دولتی نیز حمایت و نظارت را انجام دهند.

از سوی دیگر طرحی مشابه با عنوان "طرح طوبی" در سال 1376 بین وزیر کشاورزی وقت و وزیر جهاد سازندگی منعقد شد که قرار بر این شد اجرای این طرح از سال 1377 آغاز شود؛ اما به دلیل مشکلات اجرایی و تخصیص‌نیافتن اعتبار سرانجام این طرح از سال 78 با تصویب مجلس شورای اسلامی و تخصیص اعتبار موردنیاز در قالب طرح ملی اجرایی شد.

بر اساس بررسی‌های صورت‌گرفته این طرح در استان همدان نتوانست آن‌طور که بایدوشاید به سرانجام برسد  و فقط حدود  0/42 درصد از اراضی استان برای اجرای این طرح واگذار شد که در نهایت هم جزو ده استان آخر با کمترین عملکرد در اجرای این طرح بوده است؛ حال باید دید اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در استان همدان چگونه و تا کجا پیش خواهد رفت؟!

 بدون ارائه طرح نمی‌توانیم هیچ نهالی را بکاریم

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان با بیان اینکه یک میلیون و ۸۰۰ هزار اصله نهال برای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در همدان در حال تولید است، بیان کرد: کاشت نهال در استان از 3 طیف تشکیل شده است که شامل نهال‌های جنگلی، فضای سبز و نهال‌های مشارکتی است که بخش نخست احیا و غنی‌سازی جنگل‌های طبیعی، بخش دوم زراعت چوب، بخش سوم جلوگیری از گسترش بیابان‌ها و ریزگردها و بخش چهارم ارتقای سرانه فضای سبز در اطراف شهر است.

اسفندیار خزایی در گفتگو با همدان پیام افزود: کمیته علمی متشکل از دانشگاهیان و مرکز تحقیقات در حال بررسی این است که چه گونه‌ای با کمترین نیاز به آب در چه محلی کشت شود تشکیل شده است تا با کمترین نیاز به آب به عدد پیش‌بینی شده دست یابیم و این نکته را هم بگویم که بدون ارائه طرح نمی‌توانیم هیچ نهالی را بکاریم.

وی با تأکید به اینکه این طرح کاشت یک طرح مردمی است، ادامه داد: دولت به‌تنهایی نمی‌تواند این طرح را به سرانجام برساند بنابراین مردم هم باید در این طرح مشارکت ویژه‌ای داشته باشند و همان‌طور که مقام معظم رهبری هم در این باره تأکید کرده‌اند مردم هم برای اجرایی‌شدن این طرح باید پای‌کار بیایند.

 در بخش منابع طبیعی اصلاً به دنبال مصرف آب نیستیم

خزایی در پاسخ به اینکه کاشت نهال‌ها چه میزان در مصرف آب تأثیر خواهند داشت، گفت: در بخش منابع طبیعی اصلاً به دنبال مصرف آب نیستیم؛ اما هر گیاهی برای استقرار خود به یک مداری آب نیاز دارد که با جانمایی درست  در مکان‌های تعیین شده  قرار نیست نگران تأمین مصرف میزان آب در این قالب باشیم، زیرا از محل آب سبز تأمین نیاز درخت‌های این طرح می‌شود.

 در اجرای طرح کاشت هیچ‌گونه بودجه استانی نداشته‌ایم

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان تأکید کرد: یکی از ویژگی‌های اصلی این طرح مردمی‌بودن است  و تمام سعی ما بر این است که بتوانیم از این بستر به نحو احسن استفاده کنیم؛ زیرا ما هیچ‌وقت به دنبال تبدیل مراتع به جنگل نیستیم و حتماً در عرصه‌های مستعد به جنگل باید ارزیابی شود.

خزایی بیان کرد: گونه‌هایی نظیر بنه، پسته رشید، بلوط، زالزالک، سماق، توت و سنجد قابلیت کاشت در اراضی جنگلی استان همدان را دارند که نهالستان‌های تحت پوشش منابع طبیعی همدان در بهترین حالت سالانه بین ۳۸۰ تا ۵۰۰ هزار نهال تولید می‌کنند که با سهم 3 میلیون و ۵۰۰ هزار نهال پیش‌بینی شده فاصله زیاد است.

وی در پایان تصریح کرد: برای اجرای طرح مردمی کاشت 3 میلیون و 500 هزار نهال هیچ‌گونه بودجه استانی نداشته است، بنابراین باید از نهادهای مردمی برای اجرای این طرح کمک گرفت حتی این نهادها برای پیشبرد کار می‌توانند ایده بدهند.

 

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.