1403-01-271403-02-06bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : پنجشنبه ، 6 ارديبهشت 1403

کد خبر : 110623

 
گزارش همدان پیام از حال و احوال این روزهای تئاتر

تئاتر کرونازده همدان
تاریخ خبر : 1399-05-08
نویسنده : زهرا زنگنه
     
 
 
     
متن خبر :


 چند ماهی است که کرونا وضعیت کشور را در هر حوزه‌ای به چالش کشیده است و اوضاع را در کشور و در بین مردم نابه‌سامان کرده است. در این بین برخی فعالیت‌های هنری مظلوم‌تر از بقیه واقع شده‌اند و در گیر و دار کرونا به فراموشی سپرده شده‌اند.
هنرهای نمایشی و تئاتر در همدان اوضاع و احوال خوبی ندارد و چیزی حدود 5 ماه است که به دلیل کرونا و فاصله‌گذاری اجتماعی هیچ نمایشی را بر روی صحنه نرفته است این در حالی است که در سال گذشته تئاتر همدان پویاتر بوده و حدود ۱۸۰ نمایش صحنه‌ای، خیابانی و جشنواره‌ای تولید در استان تولید شده است.
پیش از کرونا به‌دلیل هزینه بالای اجرای تئاتر هنرمندان این رشته گلایه‌مند بودند ولی گاهی اجراهایی در همدان وجود داشت و از طریق آن امرار معاش می‌کردند.
تعطیلی تئاتر علاوه بر اینکه هنرمندان این عرصه را خانه‌نشین کرده است وضعیت معشیت آنها را نیز دچار چالش کرده است زیرا گفته می‌شود حدود 40 درصد اهالی تئاتر تنها منبع درآمدشان فعالیت‌های تئاتر و کار نمایش است.
۲۱ گروه نمایشی ثبت شده و شناسنامه‌دار در سطح استان همدان فعالیت دارند و ۷۵ کارگردان هدایت تئاتر استان را به عهده دارند که در این بحران نیازمند رسیدگی هستند.
تمام این موارد همدان‌پیام را مجاب کرد تا سری به اهالی تئاتر زده و از زبان آنها حال و اوضاع این روزهای تئاتر را بیان کند.

  احتمال لغو جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک و نوجوان همدان
رئیس انجمن هنرهای نمایشی استان درباره وضعیت تئاتر در شرایط فعلی جامعه گفت: متأسفانه وضعیت تئاتر نه‌تنها در همدان بلکه در کل کشور مطلوب نیست. مدت زیادی که سالن‌ها تعطیل بود و پس از اینکه 2 هفته بازگشایی شد یکبار دیگر به دلیل وضعیت اضطراری کشور تئاتر تعطیل شد.
کیانوش بهروزپور با بیان اینکه تئاتر برای 40 درصد هنرمندان همدان شغل اصلی است و از این طریق امرار معاش می‌کنند، بیان کرد: انتظار بچه‌های تئاتر این است که حداقل‌هایی که برای سایر صنوف در نظر گرفته شده برای اهالی تئاتر نیز در نظر بگیرند.
وی کمک‌های بلاعوض و همین‌طور وام‌های کم‌بهره را برای اهالی تئاتر خواستار شد و افزود: از  تئاتر چه در زمان کرونا و چه پیش از کرونا حمایت مالی و معنوی نشد، سال گذشته حدود 180 اجرا در سطح استان داشتیم که می‌توان گفت یک‌سوم آن‌ها با کیفیت بودند اما امسال حتی یک اجرا هم روی صحنه نرفته است.
رئیس انجمن هنرهای نمایشی همدان درباره نمایش‌های لغو شده بیان کرد: تعدادی نمایش در اسفندماه برای اجرا آماده بود، بخشی هم برای رفتن به روی صحنه در فروردین و اردیبهشت نوبت‌دهی شده بودند که کرونا شرایط و برنامه‌ها را کاملا تغییر داد.
وی درباره برگزاری جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک و نوجوان توضیح داد: همدان میزبان جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک و نوجوان است و در حدود  ۳۰۰ نفر از هنرجو تا پیشکسوت در عرصه تئاتر این استان فعالیت می‌کنند. اما با شرایط پیش آمده احتمال اینکه این جشنواره لغو شود قوی است.
بهروز‌پور همچنین بیان کرد: برای بهتر شدن وضعیت تئاتر استان لازم است جلساتی با حضور صاحب‌نظران این حرفه برگزار شود و تصمیمات جدی‌تری برای آن گرفته شود.
 جایگاه اهالی تئاتر در شهر کجاست؟
یکی از فعالان عرصه تئاتر در استان همدان هم در یک کلام وضعیت اهالی تئاتر را اسف‌بار دانست و گفت: برای افرادی مثل من که تنها درآمدمان تئاتر است وضعیت بسیار بد است.
سعید باغبانی بیان کرد: زمانی هنر را به‌عنوان یک منبع درآمد انتخاب کردم و تصور می‌کردم که از طریق آن می‌توانم کسب درآمد کنم ولی نشد، هیچ‌کس کار ما را به‌عنوان یک شغل محسوب نمی‌کند، در این شرایط کرونایی به تمام اصناف قول کمک داده شد یا حداقل برای آنها کاری کردند ولی برای اهالی تئاتر هیچ‌کاری نکردند.
وی افزود: از اعضای حوزه نمایش و تئاتر کسی حتی پاسخگو نیست. مگر چند نفر در همدان به‌طور جدی کار تئاتر می‌کنند حال ما را هم نپرسیدند چه برسد به رفع مشکل!
باغبانی ادامه داد: در استان ما نه‌تنها از ما حمایت نمی‌شود حتی ما وجهه هنری هم نداریم.
وی با گلایه‌مندی گفت: هیچ کدام از مسئولان تئاتری‌ها را جدی نگرفتند، ما در این شهر چه‌کاره‌ایم؟ جایگاه ما کجاست؟ فقط شعار دادن که نمی‌شود پس موقع عمل کجا هستند؟
این کارگردان با سابقه تئاتر در ادامه افزود: ما خسارت دیده‌ایم، از کار بی‌کار شده‌ایم، شرایط هم هر روز بدتر می‌شود. چرا برای ما که 6 ماهه درآمد نداشته‌ایم کاری نمی‌کنید؟
وی با بیان اینکه اگر به ما وام هم داده شود توانایی پرداخت آن را نداریم، افزود: بیشتر از اینکه ضربه مالی ببینیم، ضربه روحی دیده‌ایم، بلاتکلیف هستیم و بی‌کار. امیدوارم مسئولان کاری کنند که بفهمیم در این استان ماهم موجودیت داریم.
 تمام راه‌ها به روی اهالی تئاتر بسته شده است
یک کارگردان تئاتر همدانی نیز درباره حال و اوضاع تئاتر گفت: وقتی کرونا شیوع پیدا کرد نخستین جایی که آسیب دید هنر بود، همه افراد فعال در عرصه‌های هنری چه در هنرهای نمایشی، چه تئاتر و چه موسیقی بیکار شدند.
رضا روان درباره راه‌کارهایی که برای بهبود وضعیت فعلی ارائه شده است این‌گونه توضیح داد: یکی از راهکارها اجرای مجازی بود ولی تئاتر یک نمایش زنده است و مجازی معنا و مفهوم کار زنده را ندارد و فقط جنبه سرگرمی دارد.
وی درباره حمایت‌های مسئولان از اهالی تئاتر بیان کرد: قول‌هایی داده شده ولی تاکنون به هیچ‌کدام از آنها عمل نشده و تنها قولی که به آن عمل شده است پرداخت بیمه 3 ماهه هنرمندان بوده است.
روان با اشاره به اینکه در این شرایط هنرمندان ضعیف و خانه‌نشین شده‌اند، اظهار کرد: در تهران اوضاع برای اهالی تئاتر بهتر است ولی در شهرستان اصلا این‌گونه نیست. تمام راه‌ها به روی ما بسته شده و کسی از ما حمایت نکرده است.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.