1403-01-221403-02-01bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : شنبه ، 1 ارديبهشت 1403

کد خبر : 70940

 
هشدار برای شهری همجوار 4 گسل زلزله
تاریخ خبر : 1395-02-23
نویسنده : معصومه کمالوند
     
 
 
     
متن خبر :

■ معماری نهاوند امدادرسانی را متوقف می‌کند
 از ابتدای سالجاری (95) تاکنون 19 مورد زلزله در استان رخ داده که 15 مورد آن در جنوب استان، 3 مورد در شمال و یک مورد هم در قسمت میانی استان رخ داده؛ اما بزرگترین آن در نهاوند و به بزرگی 4 و یک‌دهم ریشتر بوده است.
سوابق زلزله در نهاوند آمار ویران‌گری را نشان می‌دهد که ضرورت‌های توجه به ساختارهای ساخت‌وساز شهری و روستایی و نيز ارتقاي میزان آمادگی مردم را بیش از پیش تأکید دارد.
زلزله بزرگی که در مردادماه سال ۱۳۳۷، تنها 50 ثانيه در نهاوند رخ داد، بزرگی آن برابر با 7/6 در مقیاس ریشتر اعلام شد و شمار کشته‌گان زلزله حدود ۲۰۰ نفر و همچنين تعداد زخمی‌ها ۹۸۴ نفر برآورده شده ‌است.
این همان علتی است که از وجود گسل 80 کیلومتری در نهاوند خبر می‌دهد؛ گسلی که اگر آن روی دیگرش را برای چند ثانیه باز هم فعال نشان دهد، فاجعه‌ای به وسعت زلزله سال 1337به بار می‌آورد.
آن سوي كشور، زلزله‌ای که سال 82 فقط چند ثانیه در بم رخ داد و فاجعه‌ای فراموش ناشدنی را به بار آورد؛ زمین‌لرزه‌ای به شدت 6/6 ریشتر که 40 هزار نفر را کشت و 30 هزار نفر را هم مجروح و هزاران نفر را بی‌خانمان و بی‌سرپرست کرد.
اما شرایط منطقه‌ای و موقعیت ساخت‌وسازها هرگز نتایج یک زلزله در 2 منطقه متفاوت برابر نخواهد بود؛ اما این را باید در نظر داشت که این زلزله می‌تواند به مراتب فاجعه‌ای بدتر از بم و یا زلزله سال 1337 نهاوند به بار آورد.
این در حالیست که هر ماه شاهد بروز زلزله‌هایی با قدرت ریشترهای متفاوت در این شهرستان هستیم؛ بنابراین باید نظام مهندسی، شهرداری و مردم نسبت به مقاوم‌سازی واحدهای مسكونی تدبیری بیندیشند؛ زيرا سیلی که نوروز امسال در نهاوند رخ داد موجب ویرانی و تخریب مسکن‌های روستایی شد که مقاوم‌سازی نشده بودند و از طرفی درجه آمادگی نهاوند را در مواقع بحران نشان داد.
 معماری نهاوند راه انسداد امدادرسانی در زلزله
هفته پیش بهروز كارخانه‌اي، مدیرعامل جمعیت هلال‌احمر استان همدان در نشست خبری خود با بیان اینكه باید واقعیت‌ها را فاش كرد، گفته است: طبق بازدیدهای صورت گرفته از وضعیت معماری شهر نهاوند می‌توان به صراحت عنوان كرد در صورت بروز زلزله به علت مسدود شدن مسیر، امكان امدادرسانی به مجروحان میسر نمی‌شود.
 کارشناس شهری: بافت فرسوده نهاوند زنگ خطر مدیریت بحران
کارشناس ارشد شهری نهاوند هم با تأیید این موضوع می‌گوید: در حال حاضر 170 هکتار بافت فرسوده در نهاوند داریم که شامل 4 منطقه مختلف شامل بافت مرکزی، گوشه سرآسیاب، گل زرد و شاطرآباد است که عرض کم و صعب‌العبور بودن معابر و شیب بالا در این مناطق موجب تخریب جداره و معبرها و در نتیجه متوقف شدن امدادرسانی در شرایط بحران می‌شود.
 بافت تاریخی مانع بازآفرینی است
مهدی نساری با بیان اینکه متأسفانه بافت تاریخی، مذهبی و فرسوده در نهاوند هم‌پوشانی دارد و همین مانع بازآفرینی شده که یکی از مشکلات بافت فرسوده نهاوند بازآفرینی نشدن آن است؛ زمانی که به عنوان مثال معبد لائودیسه را در این بافت داریم، بازسازی و بازآفرینی نمونه بی‌گدار به آب زدن است.
 طرح راهبردی نهاوند براي 6 ماه دیگر
اگر بخواهیم با این شرایط بازسازی یا بهسازی کنیم باید راهکار بهتری پیش گرفت؛ شهرهای اصفهان و یزد بافت تاریخی مذهبی بسیاری دارند، اما با بازآفرینی موجب مدیریت بحران شده‌اند و مشکلات ما را هم ندارند. با لحاظ کردن موقعیت، بافت تاریخی و تأمین اعتبارات مورد نیاز و البته با طرح‌های راهبردی، بازآفرینی قابل اجراست.
نساری می‌گوید: تهیه طرح راهبردی همه‌جانبه در این میان بسیار مهم است که بدون آن دوباره‌کاری و صرف هزینه است كه نتیجه‌ای هم ندارد. این طرح با همکاری شهرداری و راه‌و‌شهرسازی در حال تهیه است که حداقل زمان اتمام و تهیه آن 6 ماه است.
 نهاوند در مجاورت 4 گسل زلزله
مدیریت بحران استان در گفت‌وگو با همدان‌پیام می‌گوید: شهرستان نهاوند به لحاظ مجاورت با گسل فریمان، درود، نهاوند و صحنه در تهدید خطر زلزله، منطقه بحرانی ما در استان همدان است.
علیمردان طالبی با بیان اینکه بیشترین آسیب‌پذیری در نهاوند و یا هر شهرستان دیگری در بحث وقوع زلزله یا سیل در مناطق روستایی پیش‌بینی می‌شود؛ با وجود اینکه در بحث مقاوم‌سازی و اجرای طرح‌های هادی اقدامات خوبی در نهاوند اجرایی شده است، بيان مي‌كند: در کنار این اقدامات فیزیکی، برخی موارد مدیریتی هم از جانب دستگاه‌های مدیریتی به‌ويژه در نهاوند در حال اجراست که از جمله آن می‌توان ارائه آموزش‌های لازم به منظور ارتقای فرهنگ ایمنی و خودامدادی و انجام مانورهای آمادگی را نام برد.
به گفته وی، هیچ زلزله‌ای آثار و خسارت‌های مشابه به جای نمی‌گذارد و اینکه می‌گوییم زلزله نهاوند فاجعه بم را به دنبال دارد؛ منظور یادآوری عمق فاجعه برای ارائه راهکار و کسب آمادگی است که در غیر این صورت موجب تشویش و نگرانی مردم و بحران‌های اجتماعی خواهد شد و در نهایت بی‌نتیجه می‌ماند.
با این حال به لحاظ زمین‌شناختی نوع ساخت‌وساز و شدت زمین لرزه‌های متفاوت، در کنار بحث آموزش، اقداماتی چون اجرای طرح‌های هادی روستایی، مقاوم‌سازی مناطق شهری و روستایی و ارتقاي آمادگی جامعه از جمله اتمام سالن‌های چند منظوره مدیریت بحران برای اسکان اضطراری زلزله در شهرها ضرورت دارد که در حال حاضر 4 سالن داریم و حدقل باید 10 سالن داشته باشیم.
اما با توجه به سیل اخیر و شرایط به وجود آمده هیچ ‌یک از استان‌ها به ‌واسطه درگیری خود توان کمک کردن به سایر استان‌ها را نداشت؛ بنابراين باید همه توجه را در ارتقاي آمادگی مردم و نیروها و بهبود شرایط ساخت‌وساز و موقعیت دفاعی سرمایه‌گذاری کرد.
 آموزش امدادی 3 هزار نیرو در نهاوند
رئیس جمعیت هلال‌احمر نهاوند در اين‌باره از آموزش امدادی بیش از ۳ هزار نفر از جوانان، نوجوانان و پرسنل ادارات شهرستان نهاوند در سال گذشته خبر مي‌دهد و مي‌گويد: شهرستان نهاوند در مجموع شهرستانی حادثه‌خیز است.
محمدتقی شهبازی خودامدادی و دیگر امدادی را از دیگر راهکارهای برون‌رفت از بحران مي‌داند.
 تخصیص‌هایی که مزید بر علت می‌شوند
رئیس بنیاد مسکن نهاوند هم با بیان اینکه فاز نخست طرح هادي در ۳۶ روستا پایان یافته و ۱۱ میلیارد تومان هزینه شده است، مي‌گويد: اعتبار مصوب سال گذشته برای اجرای طرح هادی در روستاهای نیمه‌تمام ۲ میلیارد و ۶۵۰ میلیون تومان بوده است که باید از محل اعتبارات ملی، استانی و ماده ۱۸۰ تأمین می‌شد، اما در بحث ماده ۱۸۰ هیچگونه تخصیصی صورت نگرفته است.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.