پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 31 فروردين 1403

کد خبر : 115146

 
از بلوکه شدن پول ایران تا توقیف کشتی کره‌ای
تاریخ خبر : 1399-10-24
     
 
 
     
متن خبر :

■ دولت در آزادی کشتی‌ کره‌ای نمی‌تواند دخالت کند

■ کره‌ای‌ها اصل و سود ۷ میلیارد دلار پول بلوکه‌شده ایران را آزاد کنند

■ مشکل ایران با ۲۰ و ۵۰ میلیون دلار حل نمی‌شود

به کره‌ای‌ها گوشزد و تأکید کردم که منابع بلوکه‌شده در کره متعلق به ملت ایران است و نباید با آن شوخی کرد.
رئیس کل بانک مرکزی در حاشیه نشست هیأت مذاکره‌کننده کره‌ای برای آزادسازی منابع بلوکه‌شده ایران در کره جنوبی، گفت: درحال‌حاضر 5/1سال است که کره‌ای‌ها بارها نامه‌نگاری و اعلام کردند که مشکل را امروز، فردا و یا یک ماه دیگر حل می‌کنند، اما تاکنون این مشکل حل نشده هرچند من احساس می‌کنم که قائم مقام وزارت خارجه کره‌جنوبی برای حل این مشکل عزمی جدی دارد.
به گزارش مهر، عبدالناصر همتی تأکید کرد: در جلسه‌ای که با قائم مقام وزیر خارجه کره‌جنوبی داشتیم، این نکته‌ را به آنها تأکید کردم که یک، برای منابع متوقف‌شده ما در کره‌جنوبی باید سود درنظر گرفته شود و دوم، قضیه مطرح‌شده پیشین که براساس آن کره‌ای‌ها می‌خواستند تعدادی آمبولانس و دستگاه‌های تست کرونا به ما تحویل بدهند، یک مسأله فرعی است و قضیه منابع بلوکه‌شده ایران در کره‌جنوبی با ۲۰ یا ۵۰ میلیون دلار حل نمی‌شود و طلب ما ۷ میلیارد دلار است که مدت‌هاست در این کشور بلوکه شده است.
وی در پایان اظهار کرد: ضمن اینکه من به هیأت کره‌جنوبی اعلام کردم که ایران بهانه آنها مبنی‌بر مشکلات با کشور آمریکا برای آزادسازی نکردن منابع ایران را نمی‌پذیرد، زیرا کشورهای دیگری هم بودند که ما در آنها منابعی داشتیم، اما تاکنون توانسته‌ایم منابع خود را از آنها دریافت کنیم.
طبق گزارش منتشرشده از پایگاه خبری آسیا تایمز، حجم کل دارایی‌های خارجی بلوکه‌شده ایران صد میلیارد دلار است. از سوی دیگر خبرگزاری رسمی کره جنوبی «یونهاپ» به نقل از منابع بانک مرکزی این کشور اعلام کرده است که به‌دلیل تحریم‌های آمریکا پس از خروج این کشور از برجام، حدود ده تریلیون وون (2/9 میلیارد دلار) از دارایی‌های ایران در این کشور مسدود شده است. از این مبلغ 3 تریلیون وون از شهریور سال ۹۸ پس از واریز در شعبه بانک ملت سئول مسدود شده و 7 تریلیون وون دیگر نیز در 2 بانک صنعت کره و ووری مسدود شده‌اند.
کره جنوبی که در سال‌های اخیر حضوری پررنگ در بازار لوازم خانگی،گوشی تلفن همراه و بازار خودرو در ایران داشت حال به استناد تحریم‌های ایالات متحده آمریکا میلیاردها دلار از پول ایران را بلوکه کرده است.
همتی پیش‌تر بارها در این‌باره به کره‌جنوبی هشدار داده و تأکید دارد درصورت ادامه این روند بازار ایران را به‌روی کالاهای کره‌ای خواهد بست اما خود نیز در این زمینه می‌گوید که کره‌ای‌ها چندان به این هشدارها توجه ندارند چون کالاهایشان را به‌صورت غیرقانونی وارد بازار می‌کنند.
در این مدت مقامات ایران بار‌ها از کره‌‌ای‌ها خواسته‌اند که پول‌های بلوکه‌شده‌ ایران را آزاد کنند و در این میان مذاکراتی نیز صورت‌گرفته است. در این زمینه حسین تنهایی رئیس اتاق ایران و کره‌جنوبی به‌تازگی گفته بود که «قرار بر این شده است تا کره 50 میلیون دلار دارو به ایران صادر کند ولی هر دو طرف ایرانی و کره‌ای هنوز بر روی 3 میلیون دلار نیز به توافق نرسیده‌اند».
دوشنبه هفته گذشته بود که روابط عمومی نیروی دریایی سپاه در اطلاعیه‌ای از توقیف شناور متعلق به کره‌جنوبی که حامل 7 هزار و 200 تن مواد شیمیایی نفتی بود را در آب‌های خلیج فارس خبر داد.
این مسأله از همان ابتدا توجه رسانه‌های داخلی و خارجی را به خود جلب کرد. در این میان برخی این اقدام سپاه پاسداران در پی بلوکه شدن پول ایران در کره‌جنوبی ارزیابی کردند. با این‌حال سعید خطیب‌زاده سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در مصاحبه‌ای با بیان اینکه این کشتی به‌دلیل آلوده کردن دریا و با حکم قضایی، برای رسیدگی به تخلف به ساحل هدایت شده است، اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران هم مانند سایر کشورها نسبت به تخلفات مشابه و به‌ویژه آلوده کردن محیط زیست دریایی حساسیت دارد بنابراین در چارچوب قوانین با آن برخورد می‌کند.
پنجشنبه هفته‌گذشته بود که خبرگزاری‌ها از ورود هیأتی مذاکره‌کننده از سوی دولت کره‌جنوبی به تهران خبر دادند. رسانه‌های کره‌ای سفر این هیأت کره‌ای را به ایران در رابطه با آزادی‌ کشتی توقیف‌شده توسط ایران اعلام کرده‌اند، این درحالی است که 15 دی‌ماه و پیش از توقیف این کشتی توسط نیروی دریایی سپاه پاسداران،‌ خطیب‌زاده در گفت‌وگوی هفتگی خود از قصد این هیأت کره‌ای برای سفر به تهران خبر داده بود.
از این‌رو چوى جونگ کن قائم مقام وزیر امور خارجه کره‌جنوبی که در رأس هیأتى عصر دوشنبه (22 دی‌ماه) با محمدجوادظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دیدار و گفت‌و‌گو کرد.
در این دیدار ظریف بزرگ‌ترین مانع توسعه روابط 2 کشور در شرایط فعلى را محدودیت ایجادشده براى منابع ارزى ایران نزد بانک‌هاى کره‌اى ذکر کرد و از دولت کره خواست که هرچه سریع‌تر در جهت رفع این موانع اقدامات لازم را معمول کند.
مقام کره‌ای نیز در این دیدار با تأکید بر اراده کشورش برای حل این مشکل خاطرنشان کرد: سئول از همه توان خود براى فراهم آوردن شرایط دسترسى به این منابع استفاده خواهد کرد.
قائم مقام وزیر امور خارجه کره در ادامه با اشاره به توقیف کشتی متعلق به این کشور، خواستار تسریع در حل این موضوع شد.
البته وزیر امور خارجه کشورمان در این‌باره تأکید کرد: کشتى کره‌ای به‌دلیل آلوده‌سازى آب‌هاى خلیج‌فارس توقیف شده، بنابراین تنها موضوعی فنى است که رسیدگى به آن در چارچوب مقررات حقوقی و قضایی درحال پیگیری است و به‌طبع دولت امکان دخالت در این فرایند قضایی را ندارد.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.