پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : پنجشنبه ، 6 ارديبهشت 1403

کد خبر : 114498

 
روستای انجیلاس بهشت نیکان
تاریخ خبر : 1399-09-29
نویسنده : مهدی ناصرنژاد
     
 
 
     
متن خبر :


 استان همدان به‌لحاظ برخورداری از طبیعتی کوهستانی و چشم‌اندازهای زیبایی از کوه و رودخانه و دشت و بیشه‌زار و باغ‌های حاصلخیز، از زیباترین و خوش آب و هواترین مناطق ایران چهارفصل است و به همین علت شاید بتوان گفت همدان در طول تاریخ و مسافرت‌های دوران کالسکه و کاروان اسب و استر، هدف گردشگری هموطنان خوش‌سفر و سیاحان زیبایی‌شناس از سراسر جهان بوده و است.
البته و اگر چه تغییرات محسوس اقلیمی ‌و دخالت‌های نابه‌جا در چرخه‌های زیست‌محیطی در دهه‌های گذشته و به‌خصوص نیم قرن اخیر در جای‌جای کره خاکی، اقلیم و محیط‌زیست استان همدان را نیز تحت‌تأثیر قرار داده است، ولیکن هنوز مناطقی هم در کشورمان و هم در استان همدان و سرانجام اینکه در یک روستای دیرینه همدان به‌نام با مسمای «انجیلاس» وجود دارد که از بسیاری آسیب و گزند آدمیان و غیرآدمیان مصون مانده است و ماهیت ناب و بکر خود را با بسیار توفیق‌های اجباری حفظ کرده است.
این روستای خوش آب‌وهوا و پُر دار و درخت حدود 12 کیلومتری شرقی همدان واقع شده است. برای وصف تمام نعمات و برکات خدادادی در روستای انجیلاس همین بس که گفته شود، حیات و ممات سد بزرگ اکباتان در منطقه کوهستانی شرق همدان بسته به جاری بودن چشمه‌سارها و جویبار‌های پرآب طبیعت انجیلاس است و آن رودخانه پرآب و زلالی که تقریباً حدود 9 ماه از سال به سد اکباتان سرازیر می‌شود، از اعماق وجود کوهسارهای این روستا جان می‌گیرد.
استان همدان و شهرستان همدان سرزمین بسیاری از زیبایی‌ها و اعجاز خداوندی در حریم طبیعت است و انجیلاس نگینی بر تارک تمام این زیبایی‌هاست. اگر با چشم و هوش دل و جان زیبایی‌های آشکار طبیعت سحرانگیز انجیلاس را بنگری و با فراغ بال در بیشه‌زار‌ها و باغ‌های خلوت و تپه ماهور‌های سبزینه‌پوش این ولایت قدیم قدم بگذاری، آن‌وقت این سخن از اعماق وجود بر لب‌هایت جاری خواهد شد که حقیقتاً انجیلاس گوشه‌ای از بهشت برین خداوندی است.
روستای انجیلاس که جاده اصلی آن از جاده ورودی به روستای «چشین» جدا شده و حدود 6 کیلومتر خاکی ادامه می‌یابد، از سال‌های نخست پیروزی انقلاب اسلامی‌تقریباً خالی از سکنه شده و اصلی‌ترین دلیل مهاجرت اهالی سختکوش این روستا به شهر، این بوده است که کسب و کار ساکنان قدیمی ‌انجیلاس از همان دوران آباواجدادی خود در کنار فعالیت‌های زراعی و باغداری و به‌ندرت دامداری، در شهر همدان متمرکز بوده و هم‌اینک نیز اغلب مراکز تجاری در قلب شهر همدان در دست جوان‌های پرتلاش انجیلاسی است. خیلی از مدیران کاربلد ادارات و سازمان‌های استان و همچنین فرهنگیان و پزشکان متخصص که هویتی بومی‌ دارند، در دامان پاک مردمان انجیلاس پای گرفته‌اند و به جامعه بزرگ شهدای و ایثارگران انقلاب و دفاع مقدس که از این روستا برخاسته‌اند افتخار می‌کنند.
به همین دلیل شاید اهالی این روستا کمترین مهاجرت‌ به دیگر شهرهای کشورمان را دارند. شمار انجیلاسی‌های ساکن در همدان که از گذشته‌های دور بخشی از جمعیت شهر همدان را تشکیل داده‌اند، هم‌اینک به بیش از 30 هزاز نفر بالغ می‌شود، جمعیت انبوهی که به‌دلیل کارهای باغداری و فعالیت‌های زراعی در بیشتر ایام سال بین همدان و روستای آباواجدادی خویش رفت‌وآمد دارند و همچنین تعصب خاصی نسبت به ملک و املاک پدری بروز می‌دهند.
یکی از خصوصیات بارز مردم انجیلاس و همان علتی که باعث بکر ماندن طبیعت و قدمت روستا می‌باشد، این است که با وجود از دست رفتن یکپارچگی بیشتر باغ‌ها و زمین‌های زراعی روستا به‌خاطر قانون وراثت، اما هنوز پای هیچ غیرانجیلاسی به این روستا باز نشده و روند ساخت‌وساز و تغیر کاربری باغات آن کاملا صفر است و هرکس صاحب ملک و سهم آب زراعی خود است.
با اینکه انجیلاس از معدود روستاها و از نخستین روستاها در بخش مرکزی شهرستان همدان است که در سال‌های پیش از انقلاب صاحب شبکه لوله‌گذاری آب آشامیدنی شده است، ولیکن در سال‌های پس از انقلاب هیچ هزینه‌ای بر دوش دولت‌ها نگذاشته است و هم‌اینک با وجود اینکه خیلی از مردم آن برای توسعه فعالیت‌های تولید کشاورزی و باغداری تمایل بازگشت به موطن اصلی خود دارند ولیکن حدود 6 کیلو متر جاده خاکی منتهی به روستا عمده‌ترین لازمه مردم و نقطه تاریکی بر کارنامه دولت‌های ماست که به این مردم سختکوش و شهیدپرور و پشتیبان انقلاب عزیز، بدهکار می‌باشند. اما یکی دیگر از خصلت‌های بارز مردمان شریف و دین‌مدار انجیلاس از قدیم‌الایام این بوده است که همواره در امور خیر و باقیات خود پیشقدم بوده‌اند و بسیاری از مشکلات زیرساختی و لازمه‌های فرهنگی و مذهبی با خود یاری خود مردم حل‌وفصل شده است و حسینیه بزرگ مکتب‌الرسول(ص) معروف به حسینیه انجیلاسی‌ها در همدان نمونه بارز آن است که برای فعالیت‌های فرهنگی تشکل و سازمان‌های مختلف نیز در اغلب ایام سال(تا پیش از همه‌گیری ویروس کرونا) مورد استفاده قرار می‌گیرد. این حسینیه زیبا ثمره هیأت مذهبی و قدیمی‌انجیلاسی‌های مقیم همدان است که از هیأت‌های سرشناس و معتبر دارالمؤمنین همدان به‌شمار می‌آید.
شورای اسلامی‌روستای انجیلاس در تکاپو برای برق‌دار کردن روستا جهت تشویق مردم برای بازگشت به موطن خود و همچنین توانمندسازی این منطقه مستعد برای توسعه تولیدات روستایی است، اما گویا شرط شرکت برق اصلاح جاده روستا می‌باشد! در همین راستا شوراییان نیز بنا بر وصیت یکی از همان نیکمردان و خیرین روستا بنام مرحوم «حاج عبدا... حکمی‌» که بخش اعظم دارایی قابل توجه خود را جهت ساخت جاده برای رفاه حال مردم روستا اختصاص داده است، در شرف اقدام هستند و گام‌هایی هم برداشته‌اند، ولیکن گویا با توجه به هزینه‌های سنگین و گرانی‌های بازدارنده برای چنین پروژه‌های عمرانی، کارها خوب پیش نمی‌رود و هر چقدر هم دیگر خیران و نیکان انجیلاس مدد نمایند، بازهم همت دولتمردان و سازمان‌های مسئول گره‌گشا خواهد بود.
وقتی یک حساب دودوتا چهارتا هم بکنیم، ایجاد یک شهرک جدید در حریم شهرهای بزرگ برای سرریز جمعیت، کاری تقریباً ناممکن برای دولت‌ها در شرایط کنونی است، بنابر این عقلایی‌ترین کار این است که برای ساخت قسمتی از یک جاده روستایی تصمیم‌گیری شود تا زمینه مهاجرت معکوس از شهر به روستا و رونق تولید روستایی نیز اتفاق بیفتد.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.