پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 7 ارديبهشت 1403

کد خبر : 67967

 
کارشناسان اقتصاد استان می‌گویند

منابع آزاد شده ارزی در تولید هزینه شود
تاریخ خبر : 1394-11-11
     
 
 
     
متن خبر :

 ممکن است جامعه و افکار عمومی بر هزینه‌کرد منابع ارزی آزاد شده در تولید فشار آورد ولی باید به بیماری هلندی که در ایران امر شناخته شده‌ای است توجه شود که این منابع جدید به صورت اتوماتیک تبدیل به افزایش پایه پولی و در نتیجه تورم نشود.
عضو هیأت علمی گروه اقتصاد دانشگاه بوعلی‌سینا گفت: بهره‌‌برداری از منابع ارزی آزاد شده در مصارف غیرتولید در کوتاه‌مدت تأثیری بر روی شاخص‌های کلان اقتصادی نخواهد داشت بنابراین مهم است که با چه مدیریتی این منابع هزینه و منجر به رفع برخی نارسایی‌ها همچون محدودیت واردات کالاهای سرمایه‌ای، امکان دسترسی بنگاه‌ها به ملزوماتی که از خارج فراهم می‌شود و نزدیک شدن رابطه کار و کارگر و کارفرما شود.
محمدحسن فطرس با بیان اینکه نیروی کار در اقتصاد کشور اهمیت زیادی دارد، بنابراین نیاز است مورد توجه قرار گیرد تا هزینه تولید در آینده کاهش یاید چرا که نیروی کار عامل اصلی تولید محسوب می‌شود، به ایسنا گفت: با آزاد شدن بخشی از دارایی‌های کشور می‌توان به زیرساخت‌های سرمایه انسانی همچون بهداشت با وجود کارهای خوبی که در دو سال اخیر انجام شده، توجه کرد.
وی بیان کرد: با ارتقای شأن کار و کارگر می‌توان وارد مرحله‌ای شد که با هزینه کمتر و با کیفیت بیشتر تولید کرد البته این امر فوری رخ نمی‌دهد اما تصور این است که با کم شدن تنش‌های بین‌المللی جای کار در این زمینه‌ها وجود دارد.
فطرس گفت: ممکن است افکار عمومی با آزاد شدن منابع ارزی کشور انتظار داشته باشند کالاهای خارجی در بازار فراوان شود اما باید دقت کرد که واردات بی‌رویه و غیرضروری کالاها تأثیر منفی در تولید خواهد داشت چرا که اقتصاد کشور در این زمینه ضعف بنیانی دارد و درآمد حاصل از فروش نفت به عنوان مُسکن این ضعف‌ها را پوشانده اما معضلاتی همچون پایین بودن کیفیت، بالا بودن هزینه تولید و غیررقابتی بودن را ایجاد کرده، بنابراین توجه به نیروی و سرمایه انسانی ضروری است.
 صرف منابع آزاد شده برای ضروریات
فطرس ادامه داد: تصور می‌کنم رفع محدودیت‌های بین‌المللی فرصت خوبی برای ایجاد اقتصادی مولدتر باشد البته اگر شرایط فراهم آمده به درستی اداره شده و منابع ارزی صرف ضروریاتی چون کالاهای سرمایه‌ای، مدرن کردن ناوگان حمل ونقل از طریق واردات و سرمایه‌گذاری در بخش پتروشیمی شود.
وی با تأکید بر تلطیف و تقویت رابطه بین کار، کارگر، تولید و تولیدکننده به عنوان سرمایه اجتماعی خاطرنشان کرد: شاید این امر در جامعه ملموس نباشد اما زیرساخت‌ها را درست می‌‌کند.
این مدرس دانشگاه تعیین بخش‌های هزینه‌کرد منابع ارزی را بر عهده سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی دانست و گفت: این سازمان احیا شده با شناختی که از اقتصاد دارد می‌تواند راهکارهای موثرتری ارائه دهد اما ممکن است جامعه و افکار عمومی بر هزینه‌کرد این منابع در تولید فشار آورد که باید به بیماری هلندی که در ایران امر شناخته شده‌ای است، توجه شود که این منابع جدید به صورت اتوماتیک تبدیل به افزایش پایه پولی و در نتیجه تورم نشود.
 دولت باید منابع را برای فراهم کردن زمینه‌های عینی هزینه کند
وی با بیان اینکه کشور باید همچون نروژ که به منابع نفتی دسترسی پیدا کرد، به دنبال مدیریتی شناخته شده باشد، بیان کرد: دولت باید منابع را برای فراهم کردن زمینه‌های عینی همچون اجرای برنامه‌های اجتماعی نظیر بهداشت و آموزش، کاهش شکاف‌های فقر، ایجاد اشتغال و افزایش خدمات مولد که در خدمت تولید باشد و فراهم کردن زمینه‌هایی برای کسب درآمد با جذب توریسم و گردشگر، هزینه کند.
فطرس در پایان گفت: آزادسازی منابع ارزی به صورت اتوماتیک نمی‌تواند اقتصاد را از حالت رکود خارج کند، بلکه نیاز به رعایت اصول و ضوابطی دارد که باید در اجرای آنها دقت شود در غیر این صورت منتج به افزایش واردات خدمات، کالاهای مصرفی و... خواهد شد.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.