1403-01-221403-02-01bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : شنبه ، 1 ارديبهشت 1403

کد خبر : 108691

 
اهدای عضو نمادی زیبا از انسانیت و مهرورزی
تاریخ خبر : 1399-02-31
نویسنده : نیلوفر بهرمندنژاد
     
 
 
     
متن خبر :


 امروز، روز جهانی مهربانی هست و چه چیزی بالاتر از اهدای زندگی به یک هموطن، اعضایی که اهدا می‌شود می‌تواند فرصت دوباره‌ای برای احیای زندگی فرد دیگری باشد.
برای فداکاری و از خود گذشتگی راه‌های بسیاری وجود دارد، شاید در تصور بسیاری از مردم، اهدای عضو عزیزانشان در راه خوشبختی و آسایش زندگی دیگران سخت‌ترین نوع از خودگذشتگی باشد، اما از جان عزیز گذشتن و راضی شدن به مرگ عزیزی برای بخشیدن زندگی به فردی دیگر، نوع دیگر از خودگذشتگی است.
هنگامی‌ که از بخشش‌ها صحبت می‌کنیم سخن از یک اقدام خداپسندانه و انسان‌دوستانه‌ای است که  انجام آن، امید به زندگی را در افراد نیازمند به این عنصر حیات‌بخش ارتقا می‌بخشد و سبب بهبود روند درمانی آنان می‌شود؛ حیات دوباره‌ای را به یک فرد باز گرداند و سرگذشت خانواده‌هایی است که با این اقدام، انسانیت را به‌نمایش گذارند.
مدیر عامل انجمن اهدای عضو همدان در گفت‌وگو با خبرنگار ما گفت: ما دارای یکسری عضو حیاتی عضو نسوج هستیم که این، اعضای قابل اهدا از قبیل قلب، ریه‌ها، کبد، روده‌ها، لوزالمعده و کلیه‌ها است. علاوه بر این اعضای برخی از بافت‌های بدن نیز قابل پیوند می‌باشند.
عضو حیاتی به این معناست که در نبود یکی از همین اعضا، شخص دچار مشکل شده و زندگی‌اش به خطر می‌افتد و تنها راه درمان آن هم پیوند اعضا است.
مجید حمیدی با اشاره به نسوج قابل اهدا گفت: قرنیه، استخوان، غضروف، عروق، دریچه‌های قلبی، پوست، تاندون، لیگامان، مغز استخوان ‌در زمان حیات که در این مواقع شخص دچار مرگ مغزی شده است و 50 الی 53 عضو را می‌توان از این شخص برداشت و به شخص مورد نیاز اهدا کرد، به‌طور مثال شخصی که قرنیه آن دچار مشکل شده است، می‌تواند توسط شخصی دچار مرگ مغزی شده، پیوند قرینه را انجام دهد و یا شخصی که به‌طور مادرزادی دچار عارضه پا است از طریق استخوان شخص اهداکننده می‌تواند عمل اهدای عضو انجام دهد.
 روند اهدای عضو
به چه شکل انجام می‌شود
وی در ادامه افزود: این مراکز اهدای عضو بیشتر متمرکز بر بیماران مرگ مغزی است؛ یعنی بیمارانی که مغزشان کاملاً تخریب شده است و هیچگونه سلولی در آن تولید نمی‌شود ولی سایر اعضای بدن کاملاً صحیح و سالم است.
در این‌صورت این شخص، کاندید پیوند اعضا می‌شوند با توجه به اینکه در کشور شبکه‌ای وجود دارد به شبکه فراهم‌آوری اعضای پیوند که مرکز مدیریت پیوند وزارت خانه این شاخه از مراکز که دارای تجهیزات کمتری هستند به‌عنوان واحد شناسایی درنظر گرفته شده‌اند.
حمیدی عنوان کرد: مرکز فراهم‌آوری و شناسایی و ارجاع مرگ مغزی در شاخه‌ای از وزرات بهداشت و درمان است که در ارتباط رضایت از فردی که دچار مرگ مغزی شده است با پزشک موردنظر و یا تیم مربوطه ارتباط برقرار کند، بر طبق قانون مصوبه همه بیمارستان‌ها در سطح کشور موظفند تا موارد مرگ مغزی را بلافاصله به واحد‌های فراهم‌آوری اعضای پیوندی اطلاع دهند. تأیید مرگ مغزی و گرفتن رضایت، پس از تأیید مرگ مغزی، هماهنگ‌کنندگان پیوند با خانواده بیمار درباره اهدای عضو صحبت می‌کنند و درصورت موافقت، تیم جراحی آگاه می‌شوند.
 ارزیابی فرد اهداکننده: فرد اهداکننده از نظر بیشتر بیماری‌های بدخیم و یا عفونت‌های غیرقابل درمان غربالگری می‌شود.
 مراقبت از عضو پیوندی وشناسایی گیرنده مناسب، برداشت و پیوند عضو یا بافت مربوطه، بیمار به اتاق عمل انتقال داده می‌شود و پس از برداشت اعضای پپوندی و نسوج، فرد اهداکننده برای مراسم خاک‌سپاری آماده می‌شود.
  روش‌های دریافت کارت
 اهدای عضو
مدیر عامل انجمن اهدای عضو همدان گفت: تمام شهرستان‌های همدان به‌صورت آنلاین و اینترنتی به ثبت‌نام اهدای عضوی مجهز شده است و همچنین اینکه در مرکز همدان یک دفتر واقع در خیابان مهدیه ساختمان انجمن بیماران کلیوی تأسیس شده است که هریک از مردم خیراندیش می‌توانند با ارائه مشخصات خود در این مراکز ثبت‌نام کنند.
از جمله روش‌های دریافت کارت اهدای عضو را ارسال کد ملی به شماره ۳۴۳۲
و یا مراجعه به سایت اهدای عضو به آدرس ‌‌http//:hamedan.ehda.ir برای دریافت کارت اهدای عضو اعلام کرد.
 اهدای عضو از نظر حکم شرعی
 حمیدی در پایان یادآور شد: طبق فرمایشات حضرت امام در ابتدای انقلاب درصورتی‌که پیوند، اسباب نجات یک نفر از مرگ بشود به حسب شرع مانع ندارد و بسیاری از مراجع تقلید هم این امر را جایز دانسته‌اند، تمام تلاش‌ها بر این اساس است که بحث و آگاهی و داشته‌های مردم در این زمینه افزایش یابد و اطلاع‌رسانی با شیو‌ه‌های صحیح انجام شود تا با استقبال و طرز تفکر بهتری روبه‌رو شود.
مدیر عامل انجمن بیماران کلیوی در این‌باره نیز بیان کرد: به‌طور میانگین هرسال حدود 40 مورد پیوند کلیه انجام می‌شود که در بیشتر مواقع برای انجام پیوند به شهرهای دیگر انتقال داده می‌شوند، در این زمینه محدودیت خاصی وجود ندارد و تعداد کمی از این پیوندها مربوط به افرادی است که دچار عارضه مرگ مغزی شده‌اند.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.