پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 7 ارديبهشت 1403

کد خبر : 117869

 
نیاز محیط زیست شهری‌،‌نیازمند شفاف سازی
تاریخ خبر : 1400-03-09
     
 
 
     
متن خبر :

■ جشنواره شهروند برتر جنبه زیست محیطی نداشت

وقتی به مسائل گوناگون شهر نگاه می‌کنیم می‌بینیم آنچه باید باشد، نیست و راه نرفته زیادی در شهر همدان که یک شهر طبیعت محور و باغ شهر بوده است داریم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان همدان در نشست کارشناسی ایسنا، با اشاره به اینکه ارزیابی عملکرد شهرداری و شورای شهر در حوزه محیط زیستی مبتنی بر ارائه برنامه است که تاکنون گزارشی از برنامه‌ها استخراج و ارائه نشده، اظهار کرد: نخستین نقص این است که باید مسائل به طور شفاف در اختیار همه قرار بگیرد و شورای شهر باید این داده‌ها را از شهرداری بگیرد و ارائه دهد.
محسن جعفری‌نژادبسطامی درباره گازکشی به گنجنامه نیز یادآور شد: باید دید آیا قرار بوده گنجنامه رشد و توسعه پیدا کند یا به عنوان یک مجموعه حفظ شود؟ پیش‌بینی گازکشی که یک روزه بیرون نمی‌آید، حتماً یک برنامه‌ای در این زمینه بوده و شهرداری از چند ماه قبل در جریان بوده اما باید دید با شورای شهر مکاتبه شده یا اینکه شورای شهر در جریان نبوده است؟
وی تأکید کرد: اینکه دنبال عناوینی مثل شهر تاب آور و شهر سبز باشیم، خوب بوده و یک برندسازی است اما باید یک منطق و برنامه در پشت این عناوین وجود داشته باشد. ما نمی‌توانیم عناوینی داشته باشیم اما حرکت‌های عمیقی در پشت آن نداشته باشیم. اگر نمی‌توانیم کارهایی متناسب با این برندها انجام دهیم مطرح کردن این اسامی چیزی بیش از ایجاد یک توقع نامعقول ندارد.
وی با تأکید بر اینکه در شورای بعدی باید دید در این حوزه‌ها چه اقدامی خواهند کرد، ادامه داد: شورای شهر فعلی که رو به پایان است اما باید دید در شورای بعدی چه اقدامی در حوزه‌های زیست محیطی انجام خواهد شد. اینکه بگوییم شورای شهر بد عمل کرده است، مشکلی از ما حل نخواهد کرد اما اینکه بدانیم در شهر همدان چه کار باید شود، کمک زیادی به ما خواهد کرد.
وی بیان کرد: اتفاقاتی که در زمینه رودخانه‌های همدان رخ داده نشان می‌دهد در حوزه رودخانه‌ها در شهر همدان نه تنها دقیق عمل نشده بلکه ضعیف‌تر نیز عمل شده است که البته این موضوع به یک شهردار و یک دوره شورای شهر برنمی‌گردد.
وی با اشاره به اینکه ساختار محیط زیستی شهرداری همدان بسیار ضعیف و عقب است، خاطرنشان کرد: شهر همدان مدیرکل حفاظت محیط زیست و مدیرعامل پسماند با اعتبارات و برنامه و شاخص‌های مختلف دارد. الگوهای مثبت شهری را در شهرداری های کشور داریم که شورای شهر بعدی با نگاهی به شهرداری مشهد، تبریز و تهران می‌تواند با استفاده از این الگوها کارهای مثبتی در شهر همدان انجام دهد.اما مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان، معتقد است: یکی از گرفتاری‌های منابع طبیعی خط حریم است که خوشبختانه توانستیم در شهر همدان خط حریم را پایین بیاوریم که یک پیروزی برای منابع طبیعی بوده است.
اسفندیار خزائی با اشاره به اینکه با پایین آمدن خط حریم شهر همدان خیلی از اراضی ملی به منابع طبیعی بازگشت، تصریح کرد: در برخی نقاط خط حریم زیر ۲۰۰۰ بوده اما هنوز این خط حریم در شورای عالی معماری و شهرسازی به تصویب نرسیده است.
وی با بیان باید الوند آزادسازی شده و به مرتع تبدیل شود، تأکید کرد: اگرچه مدیریت شهری لازم است اما الوند تنفس شهر همدان است، این تنفس به حفظ مرتع نیاز دارد. چشمه‌ها و گونه‌های خاص گیاهی موجود در الوند باید حفظ شود. وی درباره واگذاری پارک جنگلی اکباتان به شهرداری همدان نیز یادآور شد: در پارک‌های جنگلی هم قوانین می‌گوید پارکی که در داخل حریم قرار دارد، باید به شهرداری داده شود اما نمی‌توانیم انتقال سند بدهیم و نظارت آن بر منابع طبیعی است.
خزائی با اشاره به اینکه پارک جنگلی که فقط در ید منابع طبیعی قرار دارد با پارکی که در دست شهرداری است، متفاوت خواهد بود، تصریح کرد: منابع طبیعی فقط فضای سبز پارک‌های جنگلی را می‌بیند اما اگر بخواهد گردشگر وارد آن شود نیاز به خدماتی دارد که حتماً باید طراحی شهری شود و طبق خدمات، سطح اشغال جنگلی متفاوت خواهد بود.
این مقام مسئول درباره گازکشی به الوند با تأکید بر اینکه مصرف انرژی در طبیعت بسیار خطرناک است، بیان کرد: برای حفظ تعادل بین اکسیژن و کربن دی اکسید و اوزون باید کمتر انرژی مصرف کنیم. چه اتفاقی افتاده که بارش‌های اردیبهشت به خردادماه رسیده است؟
خزائی با بیان اینکه مصرف انرژی و گازکشی بدون مهابا بسیار خطرناک است، گفت: تعادل‌های زیست محیطی را برهم زدن باعث بروز مشکلات جدی خواهد شد و برای چنین اقداماتی باید مطالعات صورت بگیرد و از علوم روز استفاده شود.
یک فعال محیط زیست نیز، بیان کرد: شهر همدان خواسته یا ناخواسته به عنوان یک باغ شهر معرفی شده است و به علت رفتار اجتماعی شهر، ساختار جغرافیایی آن و مردمانی که سابقه تمدنی بسیار طولانی دارند، این شهر پایدار ساخته شده بود.
سوزنچی مطرح کرد: گره قدرت شهرداری در اجرای اقدامات وجود دارد و معتقدم زور شورای شهر به شهرداری نمی‌رسد، به عنوان مثال تیم کارشناسی فنی و حتی شهردار تصمیم می‌گیرد و شورای شهر بعد از آن خبردار می‌شود به عنوان نمونه چقدر بودجه به حوزه محیط زیستی در دو رکن ساخت و ساز و بودجه فرهنگی اختصاص داده شده است؟ علاوه بر این معتقدم جشنواره شهروند برگزیده جنبه زیست محیطی نداشت.
وی درباره موضوع پسماند هم یادآور شد: طبق گفته یکی از رسانه‌های محلی همدان روزانه مبلغ ۴۹۵ میلیون تومان درآمد پسماند توسط یک نفر انجام می‌شود، حال اگر این رقم را در ۳۶۵ ضرب کنیم درآمد سالانه پسماند شهر همدان است، در صورتی که از شهرداری ماهی یک میلیارد تومان دریافت کرده بنابراین درآمد حاصل از پسماند شهر مبلغ هنگفتی است که اینگونه از آن کسب درآمد می‌کنند، در نتیجه اگر به سمت عملکردها، بودجه‌ها و سرفصل‌ها می‌رویم باید هر کسی سهم خود را درست انجام دهد.
وی با اشاره به اینکه تله کابین گنجنامه دنبال منافع خود است و شهرداری هم در این منطقه سهامدار است، افزود: انجمن حمایت از حیوانات ۱۰ نامه رسمی مبنی بر جمع شدن کشتار حیوانات در شهر همدان دارند، پس از ۱۰ سال کشتار کاهش پیدا می‌کند اما بعد رفتار دیگری جایگزین آن می‌شود، به عبارتی سمن ها جلوی صف فرهنگسازی قرار دارند و اگر جلوی آنها را بگیرند جلوی شهر را گرفته‌اند بنابراین حق دارند که درگیر شوند.
رئیس مرکز مطالعات و پژوهش‌های شورای اسلامی شهر همدان هم با بیان اینکه پنجمین دوره شورای شهر همدان برنامه‌هایی را در این زمینه داشته است، افزود: در حوزه محیط زیست اگر فضای سبز شهری را درنظر بگیریم اتفاقات خوبی در شهر به وقوع پیوست و این اتفاقات اگرچه کم اما مورد پسند است، مهمترین اتفاقی که در این زمینه رخ داد، این بود که شهرداری همدان نسبت به حفظ محیط زیست در حوزه فضای سبز شهری توجه زیادی پیدا کرد.
رضوان سلماسی ایجاد واحد مستقل محیط زیست در شهرداری همدان را یکی از اقدامات خوب دانست و افزود: یک از جایزه‌های مستقیم جشنواره شهروند برگزیده در راستای حفظ محیط زیست بود که اقدام قابل قبولی است همچنین در جهت داشتن هوای مناسب شهری به بحث حمل و نقل توجه ویژه‌ای شد و ۱۷ دستگاه اتوبوس نو، چهار دستگاه بازسازی شده و هشت دستگاه در حال بازسازی به ناوگان حمل و نقل عمومی اضافه شد، علاوه بر این چند روز گذشته ناوگان جدید تاکسیرانی به روز رسانی شد، این اقدامات اگرچه تأثیر مستقیمی در هوای شهر همدان دارد اما هنوز کم است.
وی در رابطه با دستکاری‌هایی که سال گذشته و امسال در گنجنامه اتفاق افتاده است، بیان کرد: گازکشی و تأثیراتی که حضور گاز در آینده به علت موقعیت استراتژیک این منطقه می‌تواند بر شهر همدان داشته باشد باید مشخص شود و صحبت‌هایی در این مورد انجام شده اما فعلاً جلو نرفته است همچنین درخواست کرده‌ام مطالعاتی درباره تبعات و راهکارهای گازکشی به الوند انجام شود اما هنوز پاسخی داده نشده است.
وی با بیان اینکه شهرداری مصوبه داده است مطالعاتی برای پروژه‌های سرمایه‌گذاری انجام شود، اضافه کرد: شهرداری همدان چشم انداز ۲۰ ساله را در دست تدوین دارد که نقاط قوت، ضعف، تهدیدها و فرصت‌هایی در حوزه محیط زیست در آن دیده شده است.
به گفته سلماسی، در طرح جامع شهر همدان مشکلاتی دیده می‌شود و بسیاری از موارد زیست محیطی به ویژه در حوزه ساخت و ساز و حفظ باغات در این طرح دیده نشده و لازم است کسانی که به موضوع اشراف داشته و اطلاعات کافی در این زمینه دارند، توضیحاتی در این رابطه بدهند.
طرح جامع به شورای برنامه‌ریزی استان رفته اما این شورا کار کارشناسی زیادی نخواهد کرد و افرادی که در این شورا حضور دارند، به لحاظ تخصص نمی‌توانند درباره این طرح مطالعه کنند و این طرح پس از آن به شورای عالی معماری و شهرسازی می‌رود.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.