پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 7 ارديبهشت 1403

کد خبر : 107329

 
نبود نام ایران در فهرست کشورهای دریافت‌کننده وام صندوق بین‌المللی

خودکرده‌ی ناتدبیرFAFT یا کارشکنی‌های آمریکا
تاریخ خبر : 1399-01-19
نویسنده : محمد ترابی
     
 
 
     
متن خبر :


 ویروس کرونا که هم‌اکنون تقریبا تمامی کشورهای جهان را درگیر کرده است در اسفندماه وارد ایران شد و به‌دنبال این اتفاق و با توجه به شیوع گسترده ویروس کرونا، ایران پس‌از حدود ۶۰ سال از صندوق بین‌المللی پول درخواست وامی به ارزش ۵ میلیارد دلار کرد. این درخواست پس‌از آن صورت گرفت که رئیس صندوق بین‌المللی پول از در‌نظر گرفتن یک بسته وام اضطراری ۵۰ میلیارد دلاری برای کشورهایی که بیشترین درگیری را با ویروس کرونا دارند، خبر داد.
رئیس بانک مرکزی در یک پست اینستاگرامی نوشت: "روز جمعه ۱۶ اسفندماه نامه‌ای به "خانم کریستالینا جیورجیوا " رئیس صندوق بین‌المللی پول نوشته و اعلام کردم براساس اعلان رسمی شما برای پشتیبانی از اعضا از جمله ایران و با توجه به شیوع گسترده ویروس کرونا در کشورمان و ضرورت تداوم پرقدرت اقدامات پیشگیری، درمان و مقابله با آثار اقتصادی آن با توجه به میزان سهمیه جمهوری اسلامی ایران در صندوق خواستار بهره‌مندی از"تسهیلات تامین مالی سریع، RFI "در حدود ۵ میلیارد دلار می‌باشیم."
همچنین عبدالناصر همتی افزود: واکنش جامعه جهانی و صندوق بین‌المللی پول می‌تواند معیار خوبی برای ارزیابی ادعاهای آنها در کمک به کنترل این ویروس و کاهش آلام مردم آسیب‌دیده باشد. امیدوارم صندوق بین‌المللی پول به این مسئولیت خود در حوزه وظایفش به‌سرعت عمل کند. همزمان بانک مرکزی از همه ابزارهای ممکن خود مانند گذشته برای پشتیبانی از هموطنان عزیز و غلبه بر مشکلات استفاده خواهد کرد."
به گزارش ایسنا، در ابتدای فروردین شورای آتلانتیک در گزارشی  به بررسی موانع دریافت وام ۵ میلیارد دلاری ایران از صندوق بین‌المللی پول پرداخت که با توجه به تشدید تحریم‌ها بر ضد کشور از زمان روی کار آمدن دولت دونالد ترامپ، احتمالا روندی طولانی خواهد بود.
به گفته این شورا، افزایش تحریم‌ها و کاهش شدید قیمت نفت سبب شده است تا اقتصاد ایران در شرایط دشواری برای مقابله با کرونا قرار گیرد. شکی نیست که جامعه جهانی باید راهی برای کمک به مردم ایران در مقابله با کرونا پیدا کند.
جوزف بورل، کمیسر سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته است که این اتحادیه از درخواست ایران برای دریافت وام از صندوق بین‌المللی پول حمایت خواهد کرد.
به گزارش ایرنا، یک مقام صندوق بین‌المللی پول، ۱۳ فروردین‌ماه گفت: این نهاد پس‌از درخواست تسهیلات برای مقابله با کرونا از سوی ایران، در حال مذاکره با مقام‌های ایرانی برای اعطای وام است.
جهاد ازعور مدیر دپارتمان خاورمیانه و آسیای مرکزی در صندوق بین‌المللی پول در یک نشست آنلاین گفت که این نهاد در حال مذاکره با مقام‌های ایرانی است تا از نیازهای ایران و اقدامات لازم برای به جریان افتادن، آگاه شود.
به گزارش ایسنا، ۱۶ فروردین رئیس صندوق بین‌المللی پول با بیان اینکه بحران کنونی در مقایسه با بحران سال ۲۰۰۸ بسیار بدتر است، گفت: هیچ‌وقت در طول تاریخ صندوق بین‌المللی پول ندیده بودم اقتصاد جهان این‌گونه ساکن شود.
جیورجیوا که در مقر سازمان جهانی بهداشت حضور یافته بود، افزود: این تاریک‌ترین ساعات بشریت است و با توجه به این تهدید بزرگ، لازم است تا همه ما با همدیگر متحد شویم و از شهروندان آسیب‌پذیر محافظت کنیم.  
وی با اشاره به در اختیار داشتن یک تریلیون دلار منابع مختلف مالی توسط صندوق گفت: مصمم هستیم تا هر مقدار لازم باشد از این منابع استفاده کنیم.
به گفته جیورجیوا بیش‌از ۹۰ کشور برای دریافت تهسیلات از صندوق بین‌المللی پول درخواست کمک کرده‌اند.
رئیس صندوق بین‌للمللی پول، کرونا را بحرانی خواند که مشابه هیچ یک از بحران‌های گذشته نبوده است و افزود: از زمان وقوع بحران تاکنون حدود ۹۰ میلیارد دلار سرمایه از کشورهای درحال توسعه خارج شده است.  
این درحالی‌است که نام ایران در میان فهرست کشورهای دریافت‌کننده کمک‌های اضطراری برای مبارزه با شیوع ویروس کرونا توسط بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول دیده نمی‌شود.
خبرگزاری رویترز در گزارشی خبر داده که صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی، کمک‌های فوری خود را به کشور‌های درحال توسعه و کم‌درآمد در سراسر جهان آغاز کرده است که این کشور‌ها بتوانند تلاش خود را برای نبرد با ویروس به‌سرعت درحال گسترش کرونا افزایش دهند. اما در بین کشور‌های منتخب دریافت این وام، نامی از ایران آورده نشده است.
این درحالی‌است که ایران از حیث درگیری با این بیماری، یکی‌از بیشترین آمار آلودگی به ویروس کرونا را به نام خود ثبت کرده است. در آسیا نام کشور‌هایی نظیر افغانستان، کامبوج، هند، قرقیزستان، مالدیو، یمن، تاجیکستان و پاکستان دیده می‌شود.
با وجود این از ابتدای درخواست وام ۲ مانع مهم بر سر راه پرداخت آن به ایران وجود دارد: نخست موضع آمریکا که تحریم‌های شدیدی بر ضد ایران وضع کرده است و از آنجا که بزرگ‌ترین سهامدار صندوق بین‌المللی پول نیز محسوب می‌شود از حق وتو در این نهاد برخوردار است و دوم تصمیم کارگروه ویژه اقدام مالی برای بازگرداندن اقدامات تقابلی علیه ایران در بهمن‌ماه سال گذشته که همین مساله کار یافتن بانک‌های مناسب برای انجام تراکنش‌های مالی مربوطه را دشوار می‌کند.  
از همین رو دبیر شورای عالی امنیت ملی در واکنش به قرار نگرفتن نام ایران در لیست کشورهای منتخب دریافت وام، گفت: مخالفت آمریکا با اعطای تسهیلات درخواستی ایران از صندوق بین‌المللی پول برای تامین اقلام مورد نیاز مقابله با کرونا مصداق واقعی جنایت علیه بشریت است. ‌
به گزارش ایسنا، علی شمخانی در صفحه توئیتر خود نوشت: تحریم اقلام بهداشتی، اقدامی غیرقانونی و ضدحقوق بشری و نماد دشمنی آشکار ترامپ با ملت ایران است. مخالفت آمریکا با اعطای تسهیلات درخواستی ایران از صندوق بین‌المللی پول برای تامین اقلام مورد نیاز مقابله با کرونا مصداق واقعی جنایت علیه بشریت است. ‌
با وجود این علی ربیعی سخنگوی هیات دولت روز گذشته در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره درخواست وام ایران از صندوق بین‌المللی پول اظهار کرد: پاسخ صندوق بین‌المللی پول را بانک مرکزی دقیق باید اعلام کند. هنوز پاسخ منفی و رسمی صندوق بین‌المللی را نشنیده و دریافت نکرده‌ایم.
 نه به تحریم و نه به کرونا
وزارت امور خارجه ایران کمپین اینترنتی امضا باعنوان «نه به تحریم‌ها، نه به کرونا» راه‌اندازی کرده است و هدف آن را جلب توجه به تاثیر تحریم‌ها علیه تهران در شرایط فعلی شیوع جهانی ویروس کرونا و همچنین آگاه‌سازی جهانی از این موضوع دانست.
در متن توضیحات این کمپین آمده است: «ویروس کرونا تهدیدی جهانی است و مبارزه با این تهدید همکاری جهانی را می‌طلبد؛ تحریم‌های فراقانونی دولت ایالات متحده آمریکا علیه ملت ایران مانع همگرایی بین‌المللی برای مبارزه با این بلای جهانی است.
به گزارش ایسنا، سفارت ایران در روسیه اعلام کرد که سایت کمپین «جمع‌آوری امضا در مخالفت با تحریم‌های آمریکا علیه مردم ایران» به زبان روسی ایجاد شد.
سفارت ایران در آنکارا نیز با انتشار توئیتی خواستار حمایت از این کمپین شد.
به گزارش ایرنا، دبیرخانه کلانشهرهای کشور عصر یکشنبه در اطلاعیه‌ای با تاکید بر اینکه ملت بزرگ ایران می‌توانند برای شرکت در این کمپین به سایت http://www.corona۲plus.com مراجعه کنند، اعلام کرد: با فراگیری ویروس کرونا در تمامی کشورهای جهان و سرزمین‌ها، اکنون این مساله کاملا مشخص شده که این ویروس یک تهدید جدی جهانی و مسبب یک بیماری واگیر و پاندمیک است که تمامی جوامع بشری را فارغ از محدوده‌های جغرافیایی، نژاد، زبان و ملیت تحت تاثیر قرار می‌دهد و آثار زیان‌باری بر سلامتی شهروندان به‌جای می‌گذارد.
در این اطلاعیه آمده: به‌دلیل سرعت انتشار و قدرت فراگیری، تاثیر مخرب آن در بسیاری از جنبه‌های اقتصادی، اجتماعی و خدمات پایه موردنیاز شهروندان اجتناب‌ناپذیر است، به همین دلیل ضروری است که تمامی کشورها در یک اجماع جهانی در برابر این بیماری مصیبت‌بار،  بدون درنظر گرفتن اختلافات سیاسی و تفاوت‌های جغرافیایی ایستادگی کرده و با هم در کاهش آثار مخرب آن به‌ویژه بر سلامت شهروندان همکاری کنند.
در این اطلاعیه تاکید شده: یقیناً در مبارزه با این بلای جهانی، باید با زبان «انسانیت» دست یاری به هم دهیم و دست‌های یاری‌گر را از هر نژاد و مذهب باید به گرمی بفشاریم، ویروس کرونا، کشنده است و کشنده‌تر می‌شود اگر در دسترسی به بهداشت و امکانات پیشگیرانه و درمان نجات‌دهنده، تبعیض وجود داشته باشد، تبعیض در سلامت، همان همراهی با نسل‌کشی و مصداق جنایت جنگی علیه بشریت است که با نادیده‌انگاری حداقل‌های حقوق بشری فرصت شیوع، فراگیری و اثرات مخرب انسانی این بیماری را فراهم می‌کند.
تا ظهر روز ۱۶ فروردین براساس گزارش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ۵۵ هزار و ۷۴۳ نفر در کشور به‌طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده‌اند که از این میان ۳ هزار و ۴۵۲ نفر جان خود را از دست داده‌اند و ۱۹ هزار و ۷۳۶ نفر نیز بهبود یافته‌اند.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.