1403-02-281403-03-07bool(false) 1403-02-281403-03-07bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : دوشنبه ، 7 خرداد 1403

کد خبر : 131556

 
به بهانه سوم اردیبهشت روز بزرگداشت شیخ بهایی

معماری همدان امتیازی برای جهانی شدن
تاریخ خبر : 1402-01-31
نویسنده : مریم مقدم
     
 
 
     
متن خبر :


 بزرگداشت شیخ بهایی که روز معمار نامگذاری شده است یکی از مناسبت های قابل توجه برای برنامه ریزان و مدیران شهری محسوب می شود زیرا معماری معاصر ایران را در بر می گیرد.

از آنجا که همدان از جمله شهرهایی است که پرونده جهانی شدن آن این روزها در دست بررسی یونسکو است به نظر میرسد بیش از گذشته نیازمند تحول سیمای شهری است .

در همدان می‌توان ردپایی از وقایع و دوره‌های تاریخی را مشاهده نمود. از آنجایی که محله‌ها و بافت‌های شهر از امکانات و عوامل رشد مساوی در طول زمان برخوردار نبوده‌اند، تفاوت‌های آشکاری در سیمای شهردیده می‌شود. در حالی که شهر سالم و توسعه‌یافته، شهری است که در حین رشد، توسعه و‌ایجاد فضاهای جدید، ارتباط منطقی و منسجمی بین آن فضاها برقرار نموده و یکپارچگی و هویت شهر را حفظ و تقویت نماید.

اهمیت معماری در شهرسازی بر کسی پوشیده نیست اما برای همدان هنر معماری شهری در عرصه جهانی شدن حرف نخست را میزند . معماری زیبا، تاثیر زیادی در رشد استان دارد و یکی از عوامل مهم جذب توریست و گردشگر است. این تاثیر تنها محدود به زیباسازی یک منطقه نیست و حامل پیام‌های دیگری نیز هست.

معماری، فرهنگ یک ملت را به جهان و آیندگان معرفی ‌می‌کند و به همین دلیل حائز اهمیت است. در این بین، معماری استان همدان، همواره مورد توجه گردشگران بوده است و یکی از عوامل شهرت استان همدان معماری آن است.

تغییرات جوامع شهری تا پیش از جریانات جهانی ناشی از انقلاب صنعتی، بسیار نامحسوس بوده و به تبع آن، کالبد شهرها نیز با دگرگونی قابل توجهی مواجه نبود.

همگام با تغییرات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، بافت‌های شهری نیز مواجه با تغییر شکل و شالوده گردید، چرا که شهر نیز همچون سایر پدیده‌های مصنوع و انسان‌ساخت در طول زمان دچار تغییر، تحول، رشد و توسعه می‌گردد.

این توسعه فرآیندی پویا و مداوم است که در طی آن محدوده‌های فیزیکی شهر و فضاهای کالبدی آن در جهت‌های عمودی و افقی، از حیث کمی‌و کیفی افزایش می‌یابد و البته اگر‌این روند سریع و بی‌برنامه باشد، به ترکیب فیزیکی مناسبی از فضاهای شهری نخواهد انجامید و سیستم‌های شهری را با مشکلات عدیده‌ای مواجه خواهد ساخت. زيباسازي فرآيند آفرينش هنری و ارتقاء كيفيت زندگي در محيط شهري دانسته می‌شود كه هنرمند در آن، فرهنگ، ارزش‌ها و باورهاي جامعه را در معرض ديد عموم قرار داده و اسباب حظّ بصري و بهبود منظر پيش روي افراد را فراهم مي‌نمايد.

از اين ديدگاه، انواع هنرهاي تجسمي، آثار حجمي، نقاشي ديواري، گرافيك، تبليغات محيطي و مبلمان در فضاهاي شهري، علاوه بر انبساط خاطر شهروندان، مورد استفاده آنان نيز قرار مي‌گيرند. افزون بر آن، زيباسازي بر ارتقاء كيفيت محيط و فضاهاي عمومي تأكيد دارد تا تعامل اجتماعي را تسهيل كرده و هويت كالبدي شهر و هويت اجتماعي شهروندان را تحكيم بخشد.

در اين راستا فرايند زيباسازي به ساماندهي، بهسازي و احياي اماكن، معابر، ميادين و يادمان‌هاي تاريخي و فرهنگي مي‌پردازد. آثار تاریخی موجود در همدان علاوه بر بافت سنتی و اسلامی در معماری خود، نشانه‌هایی از معماری مدرن را نیز در خود جای داده‌اند و حتی در مواردی، بسیار بهتر از معماری مدرن عمل کرده‌اند. به همین دلیل امروزه استان همدان جز یکی از پربازدیدترین‌ استان‌های کشور به حساب می‌آید.

همان‌گونه که پیش‌تر اشاره کردیم همدان شهری قدمت‌دار است و چون دوره‌های تاریخی زیادی را دیده است، بناهای به جا مانده از آن دوران‌ها دارای معماری اسلامی و سنتی خاصی هستند.

 

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.