1403-09-141403-09-24bool(false) 1403-09-141403-09-24bool(false) 1403-09-141403-09-24bool(false) 1403-09-141403-09-24bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : شنبه ، 24 آذر 1403

کد خبر : 140101

 
از آوارگی در خان یونس تا رهبری حماس
تاریخ خبر : 1403-07-29
     
 
 
     
متن خبر :


از مرگ در رختخواب می‌ترسیم؛ از مرگ در حوادث جاده، سکته و... می‌ترسیم، ما مرگ در جنگ و مبارزه در راه خدا را می‌خواهیم. این جمله متعلق به فردی است که رسانه‌های دنیا خبر شهادتش را به سرخط خبرهای خود آوردند. یحیی سنوار؛ فرمانده شجاع حماس، تفنگ در دست ، در نبردی تن به تن با ارتش تروریستی اسرائیل مردانه به شهادت رسید.

روز جمعه با اعلام رسانه‌های مختلف صهیونیستی در عملیاتی تصادفی، ارتش اسرائیل هنگام مواجه با چندتن از مبارزان فلسطینی و درگیری تن به تن و تعقیب و گریز با آنها در ساختمانی با تانک و موشک و پهپاد به آنها حمله کرده که آخرین نفر آنها که تا لحظه آخر به مبارزه مشغول بود و تسلیم نشد، کسی جز یحیی سنوار رهبر حماس نبود.

نوع شهادت یحیی سنوار، خط بطلانی بر تمام دروغ‌ها و سناریوسازی‌هایی بود که قصد جدا کردن مردم عادی ساکن در نوار غزه، کرانه باختری، مرزهای ۱۹۶۷ و آزادی‌خواهان و منتقدان به جنایات جنگی و نسل‌کشی رژیم صهیونسیتی داشتند، کشید.

 از آوارگی تا رهبری حماس

یحیی سنوار مردی از جنس مبارزه و مقاومت مرداد ماه سال‌جاری و پس از شهادت اسماعیل هنیه رئیس شهید دفتر سیاسی جنبش مقاومت حماس، به عنوان جایگزین وی، پرچم این گروه مقاومت را به‌دست گرفت.

یحیی ابراهیم حسن‌السنوار، مشهور به «ابو ابراهیم» متولد ۲۹ اکتبر ۱۹۶۲ میلادی(۷ آبان ۱۳۴۱) در اردوگاه پناهندگان خان‌یونس در نوار غزه است. سنوار از پدر و مادری متولد شد که در جنگ اعراب و اسرائیل در سال ۱۹۴۸ از عسقلان آواره شده بودند. این اردوگاه مملو از خانواده‌های فقیر بود که در شرایط بدی زندگی می‌کردند و برای خدمات اولیه به آژانس امداد وکار سازمان ملل متحد (UNRWA) متکی بودند.

سنوار در اوایل دهه ۱۹۸۰ (۱۳۵۸) در دانشگاه اسلامی غزه ثبت‌نام کرد، جایی که مطالعه او در زبان عربی به شکل‌دادن شخصیت کاریزماتیک او کمک کرد. او در زمانی وارد دانشگاه شد که بسیاری از جوانان فلسطینی در نوار غزه به دنبال اسلام‌گرایی بودند تا مناقشه اسرائیل و فلسطین را پس از دهه‌ها که پان عربیسم نتوانسته بود این کار را انجام دهد.

در سال ۱۹۸۵(۱۳۶۳) پیش از تشکیل حماس، سنوار به سازماندهی المجد

(مناحمات الجهاد و الدعوه) سازمان «جهاد و دعوت» (ترویج آرمان‌های اسلامی) کمک کرد. زمانی که حماس در سال ۱۹۸۷ تشکیل شد، المجد در بخش امنیتی آن قرار گرفت. در سال ۱۹۸۸ مشخص شد که این شبکه دارای سلاح است و سنوار چندین هفته توسط اسرائیل بازداشت شد.

سال بعد، او به اتهام قتل جاسوسان اسرائیل به 4سال حبس ابد محکوم شد. او در زندان، بیشتر اوقات فراغتش را صرف مطالعه خواندن روزنامه‌های اسرائیلی و تسلط کامل به زبان عبری کرد.

او 22 سال اسارت در درون زندان ، رمان « خار و میخک » را به زبان عبری نوشت و 5 کتاب را از عبری و انگلیسی به عربی ترجمه کرد و در صدر پرکارترین زندانیان نویسنده تاریخ قرارگرفت.

برخی از مهم‌ترین وقایع در مسأله اسرائیل و فلسطین در طول دهه‌های زندان سنوار رخ داد. در اوایل دهه ۱۹۹۰(۱۳۶۸) سازمان آزادی‌بخش فلسطین (ساف) و رژیم اسرائیل، پیمان اسلو را منعقد کردند که در ازای به رسمیت شناختن حق موجودیت رژیم اسرائیل توسط ساف، روند صلحی را برای ایجاد یک کشور 2دولتی تعیین کرد.

این روند با بمب‌گذاری‌های انتحاری توسط حماس و ترور «اسحاق رابین» نخست‌وزیر اسرائیل در سال ۱۹۹۵ توسط یک یهودی از مسیر خارج شد اما امید برای بازگرداندن روند به مسیر اصلی برای چندین سال باقی ماند.

این بارقه امید در طول انتفاضه دوم فلسطین (قیام ۲۰۰۵-۲۰۰۰) و در انتخابات سال ۲۰۰۶(۱۳۸۴) زمانی که فلسطینیان با رأی بالا به حماس، ناامیدی خود را از ساف ثبت کردند، کمرنگ شد.

در نتیجه، روابط بین اسرائیل و تشکیلات خودگردان موقت فلسطین (PA) که در توافقنامه اسلو ایجاد شده بود، بیش از پیش بدتر شد. در سال ۲۰۰۷، زمانی که درگیری‌های جناحی در داخل تشکیلات خودگردان، حماس را تنها مسئول نوار غزه کرد، اسرائیل و مصر این منطقه را محاصره کردند و زمینه را برای چندین درگیری مسلحانه بین حماس و صهیونیست‌ها در سال‌های آینده فراهم کردند؛ تا زمانی که سنوار در سال ۲۰۱۱(۱۳۸۹) آزاد شد، درهای صلح هم باز و هم بسته شده بود و او هیچ‌یک از خوش‌بینی‌های دوران اسلو را از نزدیک مشاهده نکرده بود.

 بازگشت به آغوش حماس

آزادی یحیی سنوار به عنوان بخشی از مبادله زندانیان برجسته با «گیلاد شالیت» انجام شد. در همان روزی که شالیت آزاد شد، سنوار جزو نخستین گروه از اسیران فلسطینی بود که به نوار غزه بازگردانده شدند. زمانی که او وارد غزه شد، پیشانی‌بند سبز نمادین حماس را بر تن داشت.

در آوریل ۲۰۱۲(فروردین ۱۳۹۱) تنها چند ماه پس از آزادی، سنوار به عنوان یکی از اعضای دفتر سیاسی حماس در نوار غزه انتخاب شد. در این میان، حماس در تلاش بود تا جایگاهش را در نوار غزه حفظ کند زیرا به‌دلیل درگیری با رژیم اسرائیل تضعیف شده بود. در این شرایط بود که سنوار در سال ۲۰۱۷(۱۳۹۶) به عنوان رئیس حماس در نوار غزه انتخاب شد.

 مردی که کابوس اسرائیل شد

سنوار در یکی از نخستین حضورهای عمومی خود، به گروهی از جوانان غزه گفت: «زمانی که حماس درباره به رسمیت شناختن اسرائیل بحث می‌کرد، گذشته است. اکنون بحث بر سر این است که چه زمانی اسرائیل را از بین خواهیم برد». در سال‌های نخست رهبری‌ سنوار، رویکرد عمل‌گرایانه‌ او آغاز به معکوس کردن انزوای حماس کرد.

ماه‌ها پس از به دست گرفتن کنترل حماس توسط سنوار، این جنبش یک توافق آشتی با تشکیلات خودگردان منعقد و برای نخستین‌بار از سال ۲۰۰۷، کنترل بیشتر نوار غزه را برای مدت کوتاهی به تشکیلات خودگردان واگذار کرد. روابط با مصر نیز بهبود یافت و کشور همسایه، محدودیت‌های خود را در گذرگاه مرزی با نوار غزه کاهش داد. این گروه همچنین برای برقراری روابط با ایران تماس گرفت و ایران، حماس را به شبکه متحدانش بازگرداند و حمایت از آن را از سر گرفت.

 طراح طوفان الاقصی

او در سال ۲۰۲۲ در یک گردهمایی به مناسبت سالگرد تأسیس حماس، از هر یک از افراد خواست اگر اسرائیل برای آزادی اسیران فلسطینی به توافق نرسد «آماده قیام مانند طوفان برای دفاع از الاقصی باشید.

سنوار از مدت‌ها پیش، در صدر فهرست افراد تحت تعقیب اسرائیل قرار داشت و به تازگی که وی به ریاست دفتر سیاسی حماس انتخاب شد، انگیزه اسرائیل برای ترور وی افزایش یافت. آژانس‌های امنیتی اسرائیل او را طراح برنامه‌ریزی و اجرای حملات ۷ اکتبر ۲۰۲۳(۱۵ مهر ۱۴۰۲) می‌دانند پس از عملیات «طوفان الاقصی» نام سنوار بارها توسط تعدادی از مقام‌های ارشد رژیم اسرائیل از جمله «یوآو گالانت» وزیر دفاع اعلام شد.

در نهایت رژیم صهیونیستی روز پنجشنبه به تاریخ26مهرماه  با صدور بیانیه‌ای رسمی مدعی شد که یحیی سنوار رئیس دفتر سیاسی حماس را در جریان بمباران منطقه‌ای در غزه، به شهادت رسانده است.



رهبر انقلاب اسلامی:
جبهه مقاومت کمترین توقفی نخواهد داشت


 رهبر انقلاب اسلامی در پیامی خطاب به ملت‌های مسلمان و جوانان غیور منطقه با تجلیل از مجاهد قهرمان، فرمانده یحیی سنوار تأکید کردند: جبهه مقاومت همانگونه که از قبل  با شهادت برجستگان خود از پیشروی باز نماند، با شهادت سنوار هم کمترین توقفی نخواهد داشت به‌اذن‌ا.... حماس زنده است و زنده خواهد ماند.

پیام حضرت آیت‌ا... خامنه‌ای به این شرح است: او چهره‌ی‌ درخشان مقاومت و مجاهدت بود؛ با عزم پولادین در برابر دشمن ظالم و متجاوز ایستاد؛ با تدبیر و شجاعت به او سیلی زد؛ ضربه‌ی جبران‌ناپذیر 7  اکتبر را در تاریخ این منطقه به یادگار گذاشت؛ و آن‌گاه با عزّت و سربلندی به معراج شهیدان پرواز کرد.

مقام معظم رهبری فرمودند: کسی چون او که عمری را به مبارزه با دشمن غاصب و ظالم گذرانده است، سرانجامی جز شهادت شایسته‌ی او نیست. نبود او برای جبهه‌ی مقاومت البته دردناک است، ولی این جبهه با شهادت برجستگانی چون شیخ احمد یاسین، فتحی شقاقی، رنتیسی و اسماعیل هنیّه از پیشروی باز نماند، و با شهادت سنوار هم کمترین توقفی نخواهد داشت.

ایشان در ادامه پیام گفتند: ما چون همیشه، در کنار مجاهدان و مبارزان بااخلاص خواهیم ماند؛ به‌توفیق من‌ا... و عونه. اینجانب شهادت برادرمان یحیی السنوار را به خاندانش، به همرزمانش، و به همه‌ دلبستگان جهاد فی‌سبیل‌ا... تبریک، و نبودش را تسلیت می‌‌گویم.

 

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.