پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 10 فروردين 1403

کد خبر : 120050

 
توصیه آبفا به شهروندان

آب شرب لالجین سالم است
تاریخ خبر : 1400-07-22
     
 
 
     
متن خبر :

 بهار- مینا ابراهیمی- خبرنگار همدان‌پیام: لالجینی ها از سهم آب شرب ناراضی اند
آب خوب و سالم شاخصه‌های زیادی دارد که می‌توان به سختی PH، میزان دقیق هر یک از یون‌های خوب و بد، طعم، نداشتن آلودگی میکروبی و فاکتور اصلی میزان TDS  یا مجموع کل املاح موجود در آب اشاره کرد.
سختی و میزان کل املاح موجود در آب هر یک بازه‌‌های مشخصی داشته که پایین و بالاتر بودن از این استانداردها برای سلامتی انسان مضر است.
آبی که میزان املاح موجود در آن بالای 170باشد رسوب محسوسی ایجاد می‌کند و بیش از 500 بیماری‌های سنگ‌کلیه و سنگ مثانه و میزان آب‌هایی که خاصیت قلیایی بالاتر یا PH بالایی دارند، نیز موجب سرگیجه و افت نیروی ماهیچه‌ها می‌شود و به مرور با کاهش کلسیم در خون بیماری‌های مختلفی چون هیپوکلسمی می‌شود، البته مزایایی را نیز دارد که می‌توان جلوگیری از بروز برخی سرطان‌ها، کمک به کاهش وزن و کاهش اسیدمعده و جلوگیری از سوزش آن و شادابی و سلامتی پوست اشاره کرد و در مقابل پایین بودن PH که نشان از اسیدی بودن آن است، نیز موجب ایجاد سوزش در معده و اسیدی شدن محیط دستگاه‌ گوارش و پوسیدگی دندان می‌شود.
ولی‌پور یکی از شهروندان لالجینی گفت: کیفیت آب شرب لالجین بسیار نامطلوب بوده که اکثر اهالی لالجین از گنجنامه آب می‌آورند چراکه آب لالجین دارای آهک فراوانی است که علاوه بر طعم و مزه بد رسوبات زیادی را در جای می‌گذارد و صبح وقتی آب را باز می‌کنیم آب به رنگی قهوه‌ای و نارنجی و... رؤیت می‌شود.
کیفیت آب لالجین روزبه‌روز  افت می‌کند
امام‌جمعه لالجین در همین‌خصوص گفت: چندین سال است که آب شرب لالجین نارضایتی اهالی را در برداشته است که رفته‌رفته نیز کیفیت آب افت می‌کند.
حجت‌الاسلام حسین محققی افزود: پیگیری‌های زیادی نیز در این‌خصوص صورت‌گرفته، اما مشکلات همچنان به قوت خود باقی است.
وی گفت: مدت 15سال است به شبکه فاضلاب لالجین که 20درصد پیشرفت فیزیکی دارد، اعتباری اختصاص نیافته است این درحالی است که با نفوذ نمایندگان شهرهای دیگر اعتبارات خوبی به پروژه‌های آب‌وفاضلاب اختصاص می‌یابد.
محققی تبعیض در آبرسانی به مناطق مختلف را از دیگر معضلات خواند و افزود: روستای گنبدان لالجین روزانه یک ربع آب دارد که زندگی روزمره اهالی این روستا را دچار مشکل ساخته است.
رسوبات آهکی تأسیسات اعتراض شهروندان را به دنبال داشته است.
در ادامه عضو شورای اسلامی شهر لالجین با بیان اینکه آب شرب لالجین طعم و مزه خوبی ندارد، گفت: رسوبات آهکی شیرآلات، پکیج و تأسیسات دیگر اعتراض زیاد همشهریان را به دنبال داشته است که چند ماه یک‌بار به دلیل رسوب و افت فشار تأسیسات نیاز به سرویس دارند.
لیلا اکبری افزود: آب شرب لالجین از طریق 5 حلقه چاه تأمین می‌شد که در پی خشکسالی‌های اخیر 2حلقه از رده خارج شد و قابلیت استفاده ندارد که به همین منظور اوایل دوره پنجم شورای اسلامی چاه عمیقی با عمق 100متر برای رفع مشکل آب شرب وارد مدار شد تا با ترکیب آب سایر چاه‌ها تعدیل شود که چندماه بیشتر دوام نیاورد و کیفیت آب به روز اول برگشت.
وی گفت: حفر چاه عمیق نیز تبعات جبران‌ناپذیری برای کشاورزان منطقه و... دارد که به نظر هدایت و مدیریت بارندگی‌ها در رودخانه‌های فصلی پایین‌دست بهار و انتقال این آب راهکار حل معضل آب شرب لالجین است چراکه زمانی که بارندگی‌ها خوب بود، آب حیف‌ومیل شد درصورتی که اگر خوب مدیریت می‌شد، موجب افزایش ذخایر زیرزمینی و تقویت آن می‌شد، کشت محصولات پرآب‌بر همچون سیب‌زمینی در روستاهای اطراف نیز در کاهش ذخایر آب زیرزمینی بی‌تأثیر نبوده که بایستی به سمت محصولات کم‌ آب‌بر برویم تا فاجعه آب را نداشته باشیم.
اکبری نگاه ویژه نماینده مردم بهار و کبودراهنگ را خواستار شد و افزود: اهالی شهر لالجین به دلیل طعم و مزه بد آب ناچارند یا از گنجنامه آب بیاورند، تصفیه‌کرده، آب معدنی یا جوشاندن آب را مصرف کنند.
وی ‌لوله‌کشی فرسوده و پوسیده آب که به 50 سال پیش بازمی‌گردد را از عوامل افت فشار آب عنوان کرد و گفت: با افزایش فشار آب ترکیدگی لوله را شاهد هستیم که این امر نیز کلی هزینه‌بر است.
اکبری مدیریت صنایع آب را در کشاورزی و صنعت توسط مسئولان ذی‌ربط خواستار شد و افزود: مصارف‌خانگی نسبت به کشاورزی و صنعت از سهم کمتری برخوردار است که باید مدیریت شود.
این عضو شورا بیان کرد: بارها مسأله آب شرب لالجین را پیگیر بودیم که به گفته مسئولان آنها مشکل میکروبی ندارد و تنها عاملی که موجب طعم نامطلوب آب شده وجود املاح فراوان کلسیم و منیزیم در آن است که میزان سختی آب را بالا برده و طبق اظهارنظر کارشناسان اداره آب، طبق استاندارد تا رنج هزار و53 سختی آب هیچگونه مشکلی برای سلامتی ایجاد نمی‌کند و خط قرمز اداره آب برای اقدام در مورد ارتقای کیفیت آب لالجین حفظ شاخص‌های میکروبی است.
حفر چاه برای حل بحران
اخیراً در جلسه‌ای در شهر لالجین به منظور رفع مشکل آب، ترکمانه رئیس اداره آبفای شهرستان بهار از حفر چاه عمیق برای رفع مشکل آب شرب این شهر خبر داده بود.تا آغاز بارش‌ها مشکل سختی آب لالجین تا حدودی رفع می‌شودهمچنین به گزارش رادیو همدان‌پیام، ترکمانه، این مقام مسئول از کنترل دائمی میزان سختی آب لالجین خبر داده بود که میزان سختی آب تا حدی نمی‌تواند برای سلامتی مخاطره‌ای داشته باشد.
خدابخشی، کارشناس اداره بهداشت نیز میزان درجه سختی آب لالجین را 600 عنوان کرده بود که بر طبق استانداردها به نظر در رنج موردنظر قرارداشته و مشکل خاصی برای شهروندان ایجاد نمی‌کند.
زیبازاده، مدیر مرکز پایش نظارت بر آب استان نیز به همدان‌پیام، گفته بود: استاندارد برای سختی آب حد مطلوب یا مینیموم و ماکسیمومی را قائل نبوده و تنها در بحث نیترات و موادشیمیایی است که رنج دارد که با توجه به اینکه در فصل پاییز و اوج کم‌آبی قرار داریم با آغاز بارش‌ها تا حدی مشکل سختی آب لالجین برطرف می‌شود و سختی آب جز در موارد صنعتی همچون به جای ماندن رسوبات و کف نکردن صابون و... در سلامتی انسان‌ها نه تنها خطر ایجاد نمی‌کند، بلکه تا حدی وجود املاح فراوان در آن مفید نیز می‌باشد.
نیکداد معاون آبفای استان نیز درخصوص تغییر رنگ آب در اوایل صبح یا پس از قطعی آب گفت: با قطعی آب، داخل لوله‌ها خشک  شده که موجب زنگ‌زدگی داخل لوله شده و پس از ارتباط با آب زنگ زده لوله کنده شده و با آب مخلوط می‌شود که علت اصلی این موضوع فرسودگی لوله‌های انشعاب آب‌خانگی است و در شیرآلات اهرمی نسبت به شیرآلات قدیمی بیشتر دیده می‌شود و پس از 10 تا 15دقیقه به حالت طبیعی بازمی‌گردد.با توجه به مطالب گفته شده و خطرآفرین نبودن آب شرب لالجین برای سلامتی شهروندان به نظر آنچه می‌تواند در شرایط فعلی اطمینان خاطر شهروندان را از آب شرب سالم فراهم آورد، استفاده از تصفیه‌کن، ته‌نشین شدن آب قبل از استفاده و جوشاندن آن است تا با نزولات جوی بخش عمده‌ای از مشکلات سختی آب لالجین که موجب اعتراض شهروندان شده است، حل‌وفصل شود. ضمن اینکه در بلندمدت مسئولان آبفا بایستی تدابیری را برای نوسازی سیستم آبرسانی و سایر اقدامات برای جلوگیری از افت بیشتر کیفیت آب شرب لالجین نمایند تا سلامتی شهروندان به خطر نیفتد.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.