1403-01-221403-02-01bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : شنبه ، 1 ارديبهشت 1403

کد خبر : 83080

 
بر سهره طلایی چه می‌گذرد

خرید و فروش زیرزمینی پرندگان در استان
تاریخ خبر : 1396-08-14
     
 
 
     
متن خبر :

 ملایر ـ شبنم اصیلی‌زاده ـ خبرنگار همدان‌پیام: سهره طلايي پرنده‌اي زیبا كه در اكثر نقاط دنيا يافت مي‌شود و حدود 12 زيرگونه دارد ارزش واقعي اين نوع پرنده در نوع آوازي است كه اجرا مي‌كند. جالب اينجاست در مناطق مختلف آواز اين پرندگان نيز متفاوت است و متأسفانه به علت اين امر افراد سودجو با صيدهاي غيرمجاز اين پرنده خوش‌آواز را شكار كرده و با زنده‌گیری آن موجب کاهش جمعیت اینگونه و خروج آن از چرخه طبیعت می‌شوند سهره‌ها هم در فصل زمستان و هم در اواخر بهار صید می‌شوند که صید آخر بهار مربوط به جوجه سهره‌هاست. صیادان با پهن کردن مقادیری خار بر روی تله مشبک خود و بستن یک سهره کم‌ارزش بر روی خار، توجه سهره‌های رهگذر را جلب کرده و در زمان فرود آمدن آنها بر روی تله، طناب را از فاصله دور کشیده و به یکباره دسته سهر‌های رهگذر خود را در میان تور اسیر می‌بینند. ملایر یکی از شهرستان‌های استان است که تعلیم و پرورش سهره طلایی از سال‌های دور در آن مرسوم است و همین مسأله سبب شده تا شکار سهره در ملایر به روش‌های مختلف مجاز و غیرمجاز اتفاق بیفتد علاقمندان به تعلیم و پرورش این پرنده با استفاده از تکنیک‌های بسیار پیچیده و زمانبر، سهره را به‌گونه‌ای آموزش می‌دهند که تنها آواز خود را در دستگاه و به شیوه‌ای خاص بسراید.
 شکارچیان ناآگاه باعث مرگ سهره می‌شوند
شهاب جابری یکی از پرورش‌دهندگان و فروشندگان با سابقه پرنده‌های زینتی در ملایر معتقد است جمعیت سهره طلايي به دلیل شکار بی‌رویه و غیرمجاز كاهش پيدا كرده است طبق گفته وی صيادهاي ناآگاه مخصوصاً در روستاها مسبب این امر هستند؛ زيرا با شيوه صحيح و تعداد مجاز شكار اين پرنده آشنا نيستند و با صدمه زدن به لانه‌ها و مخصوصاً نوع ماده این پرنده باعث خارج شدن از طبیعت و مرگ تعدادی از آنها مي‌شوند برخي افراد حتي با دريافت پروانه شكار، از تعداد مجازي كه در پروانه صيد قيد شده است تخطي مي‌كنند و ممكن است به يكباره تمام جوجه‌هاي موجود در يك ناحيه را بدون رعایت اصول شکار آن صيد كنند.
 سود مالی دلیل اصلی شکار سهره
وی دلیل شکار سهره را این چنین عنوان می‌کند: شکار و نگهداری این پرنده بیشتر با هدف کسب سود صورت می‌گیرد و ارزش آن به خاطر صدا، رنگ‌آمیزی و ظاهرش است. قیمت آن بسته به نوع آوازي كه اجرا مي‌كند متفاوت است و با وجود تربيت‌كنندگان معروفي که ملایر در اين زمينه دارد اين پرنده از 200 هزار تومان تا 60 ميليون تومان هم معامله مي‌شود.
جابری اضافه می‌کند: تربیت صدای سهره بسیار پیچیده و زمانبر است و به چندین سال تجربه نیاز دارد نگهداري از اين پرنده نياز به شناخت كامل تغذيه، بيماري‌ها و شیوه رام كردن آن دارد، بسياري از افراد كه اقدام به خريد و شكار سهره مي‌كنند با شيوه نگهداري آن آشنا نيستند و اين مسأله باعث مرگ‌ومير این پرنده در قفس مي‌شود. خريداران اين پرنده بيشتر پرورش‌دهندگان حرفه‌اي هستند اما با شناخته شدن بیشتر سهره به تازگي افراد علاقمند و مبتدي نيز به این جمع اضافه شدند که سعي مي‌كنيم با ارائه اطلاعات درست به آنها از صدمه به اين پرنده جلوگيري كنيم.
وی ادامه می‌دهد: جوجه سهره ملاير به خاطر هوش و يادگيري آوازش با ارزش است برخی صیادان آنها را با تورهایی که از شهر درود خریداری می‌کنند شکار می‌کنند و در هر بار نزدیک به 40 سهره به دام می‌افتد این جوجه‌ها از 10 تا 15 هزار تومان از صياد خريداري مي‌شوند و با قیمت 30 تا 50 هزار تومان در پرنده‌فروشی‌ها به فروش می‌رسند این پرنده تنها یک فصل جوجه‌دهی دارد در حالی که تعداد بسیار زیادی از جوجه‌ها در این فصل از طبیعت جدا می‌شوند.
 بازهم دلال‌ها
جابری مي‌افزايد محیط زیست بیش از 5 سال است که اقدامات خوبی برای حفاظت از سهره انجام داده است اما وجود دلالانی در همدان كه به شكارچيان ديگر شهرها هزينه زيادي مي‌پردازند تا تعداد زیادی جوجه سهره شكار كنند و صيادانی كه به سرنوشت اين پرنده اهميت نمي‌دهند، از دلایل اصلي آسیب به جمعيت اين پرنده است و با سود زیادی که دلال‌ها از خریدوفروش زیرزمینی سهره طلایی می‌برند این روند همچنان ادامه دارد.
 نبود صنف و جایگاه پرندگان زینتی به مشکلات اضافه کرده است
وی نبود صنف و جایگاه پرندگان زینتی در استان همدان را یکی دیگر از دلایل خریدوفروش‌های غیرمجاز می‌داند و ادامه می‌دهد: پرندگان آوازه‌خوان و زينتي صنف جداگانه‌ای ندارند در صورتي كه رسته آنها با باقي طيور متفاوت است اما تاكنون موفق به تشکیل صنف جدا نشده‌ايم و به همكاري اداره محيط زيست و اتاق اصناف نیاز داريم. با تشكيل صنف مستقل نظارت بيشتري اعمال خواهد شد و امكان ارائه آموزش به خريداران و صيادان به وجود خواهد آمد و در نتيجه ضرر كمتري متوجه محيط زيست می‌شود.
 گشت‌های محیط زیست در تمام ایام سال فعال هستند
رئیس اداره محیط زیست ملایر می‌گوید: بیش از 10 نفر از متخلفانی كه سال قبل دستگير شدند شکارچی سهره بودند و ما ادعايي مبني بر اينكه تخلف در اين زمينه صورت نمي‌گيرد نداريم به دليل اينكه وسعت شهرستان زياد است و ممكن است در نواحي مختلف صيد غيرمجاز صورت گيرد اما گشت‌هاي محيط زيست در تمام ايام سال به صورت مداوم فعال هستند و شکارچیانی که توسط آنها دستگیر شده به مراجع قضایی معرفي مي‌شوند و نسبت به نوع تخلف و آلات شكار براي آنها احكام مختلفي صادر مي‌شود.
 شکار و خریدوفروش زیرزمینی ادامه دارد
مجید شعبانلو اضافه می‌کند: افراد براي دريافت پروانه شكار سهره به اداره محیط زیست مراجعه مي‌كنند و متناسب با جمعيت اين پرنده در مناطق مختلف مجوز صادر مي‌شود تا به طور قانوني برای صید سهره اقدام كنند با صدور پروانه رصد شكارچيان بهتر صورت مي‌گيرد و عمدتاً در فصل پاييز كه جوجه‌دهي صورت گرفته است و جوجه‌ها به پرواز در آمده اند مجوز صادر مي‌شود اما صيد غيرقانوني ممكن است صورت بگيرد؛ زیرا صيد و رام کردن جوجه راحت‌تر است و پرنده بالغ ممكن است در حين شكار و نگهداري در قفس جان خود را از دست بدهد.
وی در پایان در مورد نبود صنف مختص پرنده‌های زینتی گفت: اگر اين افراد درخواست خود را به اداره محيط زيست تحويل دهند پيگيري‌هاي لازم در اين زمینه را انجام خواهيم داد بهتر است مسائل خود را به ما منعکس کنند تا براي آنها سازوكار قانوني انديشيده شود توصیه می‌کنم افرادي كه در اين شاخه فعاليت مي‌كنند اگر قصد صيد و خريدوفروش اين نوع پرنده را دارند به صورت قانوني اقدام كند و شهروندان هم كه تخلفي در زمينه صيد و خريدوفروش سهره مشاهده مي‌كنند به اداره محيط زيست با شماره 1540 اطلاع‌رساني كنند.
 طبق قانون شکار و صید با استناد به ماده 10 و 11 و 12 زنده‌گیری هرگونه پرنده وحشی بدون پروانه جرم است اما این مانع از صیدهای غیرمجاز نمی‌شود. بهره‌برداری درست از طبیعت مقوله‌ای عقلانی است اما به نظر نمی‌رسد صید یک پرنده زیبا و کوچک آوازه‌خوان به منظور بهره‌برداری مادی و یا استفاده خودپسندانه از آواز آن در قفسی کوچک و محقر، ارتباطی با استفاده بهینه از طبیعت داشته باشد. بیشتر کردن جریمه متخلفین، افزایش سازمان‌های نظارتی و مهمتر از همه فرهنگسازی از طریق رسانه‌های دولتی در خصوص حفظ محیط زیست می‌تواند در دراز مدت از صدمه جدی به گونه‌های وحشی جلوگیری کند.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.