پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 14 ارديبهشت 1403

کد خبر : 102426

 
فرصت سرمایه گذاری در مسیرعتبات

کاروانسرای فرسفج واگذارمی شود
تاریخ خبر : 1398-09-16
نویسنده : مریم مقدم
     
 
 
     
متن خبر :


 کاروانسرای شاه عباسی شهر فرسفج ، با کاربری اقامتی پذیرایی آماده واگذاری به بخش خصوصی است.
جذب سرمایه‌گذاران بخش خصوصی برای توسعه زیر ساخت‌های گردشگری مدت مدیدی است که از جانب مسئولان و مدیران استانی و کشوری مطرح می‌شود.  واگذاری بناهای تاریخی برای تغییر کاربری آنان، روندی است که با توجه به تعدد این بناها و جلب ذائقه عمومی به بهره بردن از آن، چند سالی است که در ایران آغاز شده است. این کار که با هدف حفظ و مرمت بناها و همچنین افزایش بهره‌وری اقتصادی از آنان انجام می‌گیرد، موافقان و مخالفان خود را دارد. بخشی از نقدهای وارده، بحث‌های کارشناسانی است که نگران وارد شدن صدمات جبران‌ناپذیر به بنا در نتیجه استفاده یا ترمیم غیراصولی آن هستند و بخشی دیگر نیز نگران عدم توجیه‌پذیری اقتصادی آن هستند؛ اینکه آیا اختصاص بودجه‌ای برای بازسازی این بناها و تشویق بخش خصوصی برای اجاره آنها به لحاظ اقتصادی به صرفه است یا نه؟
در این بین حال عنوان میشود پس از تبدیل شدن بناهای تاریخی حمام قلعه و حاجی در شهر همدان اینبار متولیان امور در میراث فرهنگی ، فرسفج را بر ای پیدا شدن سرمایه گذار رسانه ای کرده اند.
مدیر کل  میراث فرهنگی , صنایع دستی و گردشگری همدان  با اشاره به اینکه کاروانسرای فرسفج به شماره 1970 در سال 1376 در فهرست میراث فرهنگی کشور به ثبت رسید ، گفت : این بنا مربوط به دوره صفویه و در زمینی به مساحت 4 هزار مترمربع ساخته شده است.
كاروانسراي شاه عباسي فرسفج يكي از ابنيه تاريخي و ارزشمند شهرستان تويسركان متعلق به دوران صفويه است كه در ميان طبيعت روح افزاي دشت قلقلرود و شهر فرسفج خود نمايي مي كند.
در دوران حكومت شاه عباس صفوي به منظور ايجاد امنيت و ارائه تسهيلات و خدمات رفاهي مرتبط با سفر و توسعه تجارت در بيشتر نقاط كشور جاده هايي ساخته شده و در مسير آنها كاروانسراهايي احداث گرديده بود كه به فاصله يك منزلي يعني فاصله اي كه كاروانيان مي توانستند از صبح تا شامگاه با چهارپايان طي نمايند تا شب را در كاروانسراي بعدي استراحت كنند، از يكديگر قرار داشتند.
يكي از اين كاروانسراها، كاروانسراي شاه عباسي فرسفج در شهرستان تويسركان است كه در 20 كيلومتري مسير تويسركان به كنگاور و در حاشيه اين جاده و همچنين در مجاورت شهر فعلي فرسفج واقع شده است.
اين كاروانسرا در واقع محل استراحت مسافران و كاروان هايي بوده كه به قصد تجارت، زيارت و سياحت به غرب كشور و عتبات عاليات عراق سفر مي كردند.
در كاروانسراي شاه عباسي فرسفج ، امكاناتي براي استقرار چهار پايان و بارهايشان و قسمت هايي نيز براي استراحت و خواب كاروانيان اختصاص داده شده بود كه پس از پشت سر گذاشتن شب، در صبح روز بعد دوباره به حركت خود ادامه مي دادند.
ساختمان اين كاروانسرا در فاصله سال هاي 1006 تا 1038 و به سبك معماري دوره صفويه ساخته شده است و مساحت آن حدود 4000 متر مربع است.
مهمترين ويژگي كاروانسراي تاريخي فرسفج ، وجود برج و باروهايي در چهار گوشه آن است كه بنا به ملاحظات امنيتي احداث شده بودند.
مالمیرگفت: استفاده بهينه از كاروانسراي تاريخي شاه عباسي در شهر فرسفج، ظرفيت گردشگري شهرستان تويسركان را ارتقا مي دهد.
وی افزود: از آغاز مرمت و بازسازي اين كاروانسرا از 10 سال قبل، اعتباري افزون بر هشت ميليارد ريال هزينه شده و اكنون براي اتمام طرح سامان دهي خود به پنج ميليارد ريال اعتبار ديگر نياز دارد.
مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی همدان  بيان كرد: كاروانسراي شاه عباسي فرسفج با توجه به ميل عمومي مردم به اماكن تاريخي و سنتي، قابليت بهره برداري در حوزه هايي مانند مهمانپذير سنتي، سفره خانه سنتي و زير ساخت هاي جنبي رفاهي و ورزشي را دارد.
وی اضافه كرد: صحبت هاي اوليه براي حضور سرمايه گذار در طرح سامان دهي كاروانسراي فرسفج انجام شده و طرح جامع محوطه سازي آن نيز به مركز استان ارائه شد كه پس از رفع نواقص جزئي از سوي ميراث فرهنگي استان تحويل گرفته شد.
وي اظهار كرد: اكنون زمينه براي بهره برداري حداكثري از اين ظرفيت تاريخي، فرهنگي و گردشگري شهرستان آماده شده است به شرط آنكه بخش خصوصي ورودي پر رنگ و اثر گذار در اين زمينه داشته باشد.
تويسركان يكي از شهرستان هاي استان همدان در 90 كيلومتري شهر همدان است كه با سه شهر، دو بخش مركزي و قلقرود و هفت دهستان از بيش از 221 اثر تاريخي، فرهنگي، مذهبي و جاذبه گردشگري و طبيعتي بكر و جذاب برخوردار است.فرسفج يكي از سه شهر شهرستان تويسركان در 20 كيلومتري جنوب شهر تويسركان است كه مركز بخش قلقرود به حساب مي آيد.
علی مالمیر با اعلام اینکه صندوق حفظ و احیاء وزارت میراث فرهنگی به منظور واگذاری این بنا با کاربری اقامتی , پذیرایی اقدام به برگزاری مزایده کرده است ، افزود : متقاضیان برای کسب اطلاع بیشتر می توانند به پایگاه اطلاع رسانی سازمان ملی مناقصات و یا به نشانی صندوق حفظ و احیاء در میدان بهارستان , خیابان اکباتان , عمارت مسعودیه مراجعه کنند.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.