1403-02-011403-02-11bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : سه شنبه ، 11 ارديبهشت 1403

کد خبر : 76915

 
گزارش همدان پیام از هزینه تبلیغات کاندیداهای شورای اسلامی شهر

صندلی شورا 162میلیون آب می‌خورد
تاریخ خبر : 1396-02-20
     
 
 
     
متن خبر :

 16 ساعت بعد تبلیغات کاندیداهای شورای اسلامی شهر آغاز می شود و هر روز که به روز رأی گیری نزدیکتر می شویم حجم تبلیغات بالاتر می رود و به تعبیر تبلیغاتی ها هرکاندیدایی برای ایجاد «شوک تبلیغاتی» هزینه های سرسام آوری را متقبل می شوند. تا جایی که در برخی موارد این سوال ذهن را درگیر می کند که حقوق شورایی ها چقدر است که قبل از دریافت آن، بعضی ها این‌چنین هزینه هایی برای خود درست می کنند؟
درست است که قانون ممنوعیت هایی برای نوع تبلیغات از جمله نبایدهایی برای الصاق عکس در پوسترها اعلام کرده اما هیچ مجازاتی برای آن تعریف نکرده که همین موجب شده تا کاندیداها هر مبلغ که دلشان می خواهد برای جمع کردن رأی خرج کنند و زمینه سوال های بعدی مردم را به وجود بیاورند که این پول ها از کجا می آید و برای چه خرج می شود؟
 تقریبا در بسیاری مواقع این‌طور جا افتاده که هر کاندیدایی که بیشتر خرج کند هواداران بیشتری مخصوصاً در روستاها جمع می کند و همان سروصدایی که بخاطر خرج کردن در شهر و حاشیه شهر ایجاد می شود احتمالاً به لحاظ روانی تأثیر زیادی در تعداد رأی ها می گذارد در صورتی که برگزاری این شیوه انتخابات اساساً غلط است و باید هر رأی در ازای ارایه برنامه، موفقیت ها، تجربه و سابقه اجرایی قبلی فرد باشد نه در ازای هر 10 هزار تومان پول.
كانديداهايي كه قصد رأي آوردن دارند و براي تبليغات خود درست و حسابی هزينه مي‌كنند در مواقعی حتی چند 100 میلیون تومان هزینه می کنند. بخشی از این مبلغ همان چیزی است که به چشم می آید اما ممکن است قسمت بزرگی از آن هزینه های زیرپوستی باشد. بخاطر نبود شفافیت تأمین مالی کاندیداها در ایران ممکن است آنها بخاطر هزینه کرد خود حتی مجبور نباشند به هیچ مرجع قانونی پاسخ روشنی بدهند و این یکی از نشانه هایی است که مسأله شفافیت تامین منابع مالی یک کاندیدا اهمیت زیادی ندارد که همین یک موضوع می تواند چند برابر تبعات داشته باشد، چون بعداً آنها وارد فضایی می شوند که احتمالاً دستشان به خیلی جاها بند می شود.  
هزينه اقلام چاپي از پوسترها در اندازه‌هاي مختلف گرفته تا تراكت، بروشور، كارت ويزيت و اقلام تبلیغاتي تشريفاتي، تبليغات رسانه‌اي (کاغذی و فضاي مجازي)، هزينه نيروي انساني، پول غذا براي 2 وعده در هر روز، هزینه حمل و نقل و اجاره ستاد، بسته به مقدار و كيفيت تبليغات ممكن است از 10 ميليون تومان تا چند 100 ميليون تومان هزينه به گردن كانديداي شوراي شهری که قصد رأی آوردن دارد، بيندازد.
از این قلم بگذريم كه بسياري از كانديداها برنامه شان این است که براي دست‌گرمي و جا انداختن خود در میان مردم، دور اول كمتر هزينه كنند و در انتخابات دور بعدي با عزمي محكم‌تر وارد عرصه رقابت شوند. يعني حاضرند چند 10 ميليون تومان در دور اول خرج كنند تا در دوره های بعدی با تبلیغات بیشتر وارد شوراي اسلامي شهر شوند.
حقوق يك شوراي شهري در حال حاضر 4 میلیون و 500 هزار تومان است. يعني تا پايان يك دوره 4 ساله 216 ميليون تومان دريافتي آنهاست كه حدود 25 درصد بیشتر از هزينه‌اي كه در ابتدا كرده‌اند، مي‌شود.
طبق قانون هر کاندیدا می تواند 4 ستاد انتخاباتی داشته باشد که اغلب آنها از این موقعیت استفاده می کنند. اگر يك كانديدا براي 7 روز يك ستاد مركزي با يك‌ونيم ميليون تومان و 3 ستاد دیگر با یک میلیون تومان برای هر روز اجاره كند، 31 ميليون و 500 هزار تومان هزينه اجاره آنها مي‌شود كه بسياري از آنها در منطقه‌هاي مختلف مراکز فرعی دیگری هم دارند.
بسياري از كانديداها در مناطق مختلف با مغازه‌داران مذاكره مي‌كنند كه در يك هفته تمام در و شيشه‌هاي آنها را با اقلام تبليغاتي بپوشانند و به طور متوسط براي يك هفته 700 هزار تومان كرايه آن را مي‌پردازند كه اگر يك كانديدا 10 محل براي تبليغات اينچنيني خود در نظر بگيرد بايد 7 ميليون تومان هم بابت اين بخش از تبليغات خود بپردازد كه جمعاً مي‌شود 38 ميليون و 500 هزار تومان. البته شنیده شده که حتی مالکی برای اجاره مغازه خود برای یک هفته 45 میلیون تومان تعیین کرده، اما مبالغ به‌طور متوسط برآورد شده و بسیاری از موارد فوق العاده اینچنینی درنظر گرفه نشده است.
حالا اين كانديدا بايد چند هزار پوستر، چند 10 هزار كارت ويزيت، بروشور و تراكت هم چاپ كند كه بسياري از آنها تمايل به چاپ و توزيع تقويم، دفترچه، خودكار و سررسيد هم دارند. آنها اگر بخواهند تبليغات مؤثر و توي چشم انجام دهند حداقل 10 ميليون تومان باید خرج کنند.
اما رسانه هم كه بخش مهمي از تبليغات يك كانديدا است از چاپ انواع آگهي‌ها گرفته تا رپرتاژ و ويژه‌نامه‌ها، حدود 40 ميليون تومان دیگر هم برايش آب مي‌خورد.
براي اين كانديداها در طول 7 روز و حتي در برخي موارد از 2، 3 هفته قبل تعدادي نيروي متخصص و غيرمتخصص كار مي‌كنند. هرچند كه بخش عمده‌اي از نيروي كار دوستانه و رایگان فعالیت مي‌كنند. اما تعدادي از آنها ميانگين براي يك شيفت كاري حدود 50 هزار تومان دریافت مي‌كنند. اگر حدود 30 نيرو برای هر روز فعال باشد يك ميليون و 500 هزار تومان هزینه یک روز نيروي كار می شود براي امور تبليغات پرداخت مي‌كنند اما در اين ميان تعدادي نيروي متخصص بسته به نوع فعاليت خود با مبالغ بالاتر كار مي‌كنند و اگر برای آنها هم متوسط 5 میلیون تومان در نظر بگیریم در طول 7 روز 15 ميليون و 500 هزار تومان مي‌شود. آنها که در حاشیه شهر فعالیت عمده می کنند که دیگر حسابشان جدا است و فقط همین مبلغ هم هزینه نیروی کار این مناطق می شود. یعنی جمعاً 31 میلیون تومان هزینه نیروی کار کاندیدا می شود.
موضوع شام و ناهار براي نيروهاي فعال در ستاد هم هزينه خودش را دارد و اگر يك كانديدا در 4 ستاد هر وعده به 200 نفر شام و به 200 نفر ناهار هر پرس با سرویس حداقل 8 هزار تومان بدهد، روزانه 22 ميليون و 400 هزار تومان پول غذا مي‌شود كه در 7 روز 32 ميليون تومان فقط براي پذيرايي از اعضاي داخل ستاد هزينه مي‌شود.
حمل‌ونقل هم بخشي از هزينه‌هاي تبليغاتي و جابه‌جايي نيروها را دربر مي‌گيرد كه ممكن است حدود 10 ميليون تومان بابت آن بپردازد.در هر برنامه و مراسمي هزينه‌هاي متفرقه زیادی پیش می آید که حداقل 10 میلیون تومان هم در این قسمت برای کاندیدا آب می خورد. اما هزینه های زیر پوستی که گاهی مبلغش بیشتر از هزینه های شفاف است، در محاسبات اين گزارش اضافه نمي‌شود.
يك دسته از كانديداها هستند كه در درجه دوم قرار مي‌گيرند و مقدار و هزينه تبليغاتشان كمتر از دسته اول خواهد بود. آنها چه به لحاظ مقدار تبليغات و چه به لحاظ به كارگيري نيروي انساني صرفه‌جويي بيشتري مي‌كنند و ممكن است تا 20 درصد كمتر از دسته بالا خرج كنند.
به لحاظ اندازه و هزينه تبليغات دسته سومي هم وجود دارد كه ممكن است 30 درصد دانه‌درشت‌ها تبليغ كنند و حضور در انتخابات شورای اسلامی برایشان حدود 50 میلیون تومان آب بخورد. اما احتمالاً در اين دسته سوم هيچ‌يك از كانديداها كمتر از 12-10 ميليون تومان هزينه نكنند.
یعنی یک کاندیدا برای اینکه در 4 سال، آن هم خورد خورد و به صورت حقوق ماهیانه جمعاً 240 میلیون تومان دریافتی داشته باشد دست کم 162 میلیون تومان خرج می کند، هرچند که از روزها قبل می شنویم و می‌بینیم برخی ها در حال خرج کردن چه پول هایی به روش های مختلف و یا در تالارهای شهر هستند تا بتوانند رأی بیشتر جمع کنند. آیا واقعا آنها برای خدمت به مردم آمده اند یا مزایای دیگری هم برایشان دارد که این‌همه انگیزه برای پول خرج کردن و رأی آوردن دارند؟

هزينه تبليغات شوراى شهرى ها (ميليون تومان)
اجاره ستاد 38/500/000
اقلام چاپی 10/000/000
رسانه كاغذي و فضاي مجازي 40/000/000
نيروي كار 31/000/000
پذيرايي 22/400/000
حمل ونقل 10/000/000
متفرقه 10/000/000
هزينه هاى زيرپوستى -
جمع كل 161/900/000
حقوق دريافتى در 4 سال 216/000/000

 

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.