1403-01-271403-02-06bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : پنجشنبه ، 6 ارديبهشت 1403

کد خبر : 78116

 
محیط زیست از اولویت‌های شورای پنجم باشد

طبیعت در حال فروپاشی
تاریخ خبر : 1396-03-16
     
 
 
     
متن خبر :

پنجم ژوئن مصادف با 15 خرداد روز جهانی محیط زیست با شعار« من با طبیعت هستم» یادآور این موضوع است که محیط زیست دنیا حال خوبی ندارد و نیازمند توجه و حمایت بیشتری است. پدیده های نوظهوری مانند ریزگردها مهمان ناخوانده محیط زیست در جهان و ایران وجود دارد که نتیجه زیاده خواهی و فشار بیش از حد انسان به منابع طبیعی است، بحث تغییر اقلیم و انتشار گازهای گلخانه ای نیز نتیجه همین فرایند است که گرم شدن زمین و وقوع سیلاب، خشکسالی، گرم شدن و سرد شدن بیش از حد معمول را به همراه دارد.نتایج تغییراقلیم فقط به گرم و یا سرد شدن ختم نمی شود بلکه موجب کاهش منابع آبی می شود که امروزه به یکی از چالش های اصلی کشورهای دنیا تبدیل شده است که به اعتقاد کارشناسان و متخصصان امر، افزایش آگاهی مردم در حفظ محیط زیست و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای بسیار پررنگ و حائز اهمیت است. از این رو برای نخستین بار در سال 1972 زمزمه روزی با نام محیط زیست شنیده شد، بر این اساس سازمان ملل متحد تصمیم گرفت برای افزایش آگاهی مردم برای نگهداری محیط زیست و تحریک سیاستمداران به گرفتن تصمیماتی برای رویارویی با تخریب محیط زیست و گونه‌ های زیستی ‌جانوری، یک روز را به ‌عنوان روز محیط زیست اختصاص دهد.در سال 1972 برای اولین بار، سازمان ملل متحد کنفرانسی را با موضوع انسان و محیط زیست در شهر استکهلم سوئد برگزار کرد. همزمان با برپایی این کنفرانس مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامه‌ای را تصویب کرد که منجر به تشکیل UNEP (برنامه محیط زیست سازمان ملل) شد.اکنون 45 سال است که UNEP در سراسر جهان مراسم ویژه ‌ای در قالب راهپیمایی‌ های خیابانی، همایش‌ های دوچرخه سواری، نمایش، مسابقات نقاشی و مقاله نویسی در مدارس، درختکاری، فعالیت ‌های مربوط به بازیافت، پاکسازی با هدف جلب توجه عمومی به حفظ محیط زیست برگزار می کند.
ایران هم به عنوان کشوری که در کمربند خشک و نیمه خشک قرار گرفته تا حد زیادی تحت تاثیر تغییر اقلیم و انتشار گازهای گلخانه ای قرار گرفته از این رو دولت اقدامات خوبی را برای کاهش اثرات آن آغاز کرد که ترسیم سیاست های کلی محیط زیست در نظام و ابلاغ آن توسط مقام معظم رهبری، تاکید بر حفظ محیط زیست در برنامه ششم توسعه، تدوین برنامه کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و پیوستن به نشست پاریس برخی از آنها است.
 قطع توافق‌نامه زیست محیطی پاریس با آمریکا
در حالی امسال روز جهانی محیط زیست از راه می رسد آمریکا از توافق‌نامه زیست محیطی پاریس خارج شد. جریان از این قرار است که رییس جمهور آمریکا دو روز پس از گمانه زنی ها درباره اعلام رسمی خروج ایالات متحده از معاهده آب و هوایی پاریس، تصمیمش را اعلام کرد. دونالد ترامپ بالاخره به وعده ضد محیط زیستی خودش عمل کرد و به طور رسمی گفت آمریکا از معاهده آب و هوایی پاریس خارج می‌شود. این اتفاق ،‌دوم ژوئن ۲۰۱۷، برابر با ۱۲ خرداد ۹۶ یعنی درست سه روز مانده به روز جهانی محیط زیست افتاد.
ترامپ در پیامی از کاخ سفید گفت: به عنوان كسي كه عميقا به محيط زيست اهميت مي دهم نمي توانم با وجدان راحت از توافقي حمايت كنم كه براي امريكا يك تنبيه باشد.
 ۴ اولویت محیط زیستی برای شوراهای شهر پنجم
از سوی دیگر تابستان ۹۶ زمانی است که اعضای شوراهای پنجم کار خود را آغاز می‌کنند یکی از مهمترین مقوله‌ها در حوزه مدیریت شهرها، محیط زیست است. در سال‌های اخیر به دلیل افزایش معضلات محیط زیستی به ویژه آلودگی هوا، توجه‌ها به این موضوع بیشتر شده است. یکی از مهمترین نهادها که پیگیری و مدیریت این بحران را بر عهده دارد شوراهای شهر است. مدیر کل مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست معتقد است تغییر مبلمان شهری از جمله موضوعاتی است که باید در اولویت این پارلمان‌های محلی قرار گیرد. محمد درویش ، با اشاره به چهار موضوعی که باید در اولویت شوراهای شهر قرار گیرد،اظهارکرد: مهم‌ترین موضوعاتی که باید در دستور کار شورای پنجم قرار گیرد علاوه بر تغییر مبلمان شهری، حل و فصل معضل تفکیک زباله و تبدیل آن به مواد بازیافتی است به طوری که نیازی به دفع و سوزاندن زباله نباشد.
وی با بیان اینکه شوراها باید در گام بعدی با اتخاذ تدابیر و اعمال قوانین، مانع تخریب ساختمان‌های زیر ۶۰ سال قدمت شوند، گفت: شوراها باید تمهیداتی بیندیشند تا سوداگرانی که این تخریب‌ها را انجام می‌دهند مورد پیگرد قرار گیرند و جلوی آن‌ها گرفته شود همچنین از هر نوع تغییر کاربری اراضی و تبدیل باغ‌های شهری به ساختمان جلوگیری شود. مدیر کل مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: در مدیریت شهری باید به سمتی حرکت کنیم که شاهد ایجاد ساختمان‌های سبز باشیم؛ ساختمان‌هایی که اتلاف انرژی در آن‌ها کم است و نیازی به مصرف انرژی برای خنک شدن در تابستان و گرم شدن در زمستان ندارند و به عبارتی Green Building (ساختمان سبز) نامیده می‌شوند. درویش با بیان اینکه متاسفانه در دوره‌های قبلی شوراها خالی از متخصصان بودند، تصریح کرد: در دوره‌های سابق، شوراها تحت تاثیر فضاهای سیاسی بودند و افرادی که وارد شورا شدند اصولا برای این کار ساخته نشده بودند، بنابراین نه تنها نتوانستند نظارت خوبی بر عملکرد شهرداری‌ها داشته باشند و شهردار خوبی انتخاب کنند بلکه حتی خود مخرب و مشوق تخریب بودند و در عمل فسادهای گسترده از دل شوراها بیرون آمد.
 حذف خودرو محوری در مدیریت شهری
وی با تاکید بر اینکه مردم تحمل ندارند در شورای پنجم نیز شاهد سیاست‌بازی و جناح‌بازی باشند، گفت: سوگیری اعضای شوراها باید به نفع مردم باشد. لازم است شوراها به سمت انسان‌محوری و حذف خودرو محوری در مدیریت شهری حرکت کنند. اولویت اول نیز باید توسعه حمل و نقل عمومی و ریلی و ایجاد مسیرهای ایمن دوچرخه‌سواری و پیاده‌راه باشد.مدیر کل مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر ضرورت حذف خودرومحوری در شهرها تصریح کرد: بر اساس آخرین گزارش‌های وزارت بهداشت و درمان، در ایران ۹۳ درصد زنان و ۸۶ درصد مردان با معضل کم‌تحرکی روبه‌رو هستند که این مشکل باعث افزایش دیابت، کبد چرب، فشار خون، سکته‌های قلبی و مغزی و بیماری‌های ریوی شده است و سالانه ۳۰ هزار میلیارد تومان به اقتصاد کشور ضربه می‌زند؛ این درحالیست که شهر اگر به درستی مدیریت شود و مبلمان صحیحی داشته باشد، می‌توان بار عمده‌ای از این خسارات بهداشتی و درمانی را کاهش داد. درویش در پایان تاکید کرد: نیاز است اعضای شوراها حتما از متخصصان کارآزموده در حوزه شهرسازی استفاده کنند و مشاوران خوبی را برگزینند. سمن‌های محیط زیستی نیز می‌توانند در این زمینه پایشگر عملکرد اعضای شورا باشند.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.