1403-01-251403-02-04bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : سه شنبه ، 4 ارديبهشت 1403

کد خبر : 78787

 
موسسه ثامن با یک میلیون تجمع کنندگان درشعبه را ساکت کرد

بازی موسسه‌ های اعتباری با امنیت اقتصادی
تاریخ خبر : 1396-03-29
     
 
 
     
متن خبر :

موسسات مالی که در چند سال گذشته ورشکسته شده‌اند و بخش بزرگی از سرمایه‌های مردم را با خود برده‌اند مردم را کمی به خود آورد تا پول‌های خود را از این موسسات بیرون بکشند. 2 روز است که در پی انتشار خبرهایی در شبکه های خبری داخلی و خارجی و مجازی مردم جلوی شعبات موسسه اعتباری ثامن تجمع کرده و پولشان را می خواهند.
این تجمع ها برای نخستین بار و آخرین بار نیست که در استان و ایران جلوی موسسات مالی غیرمجاز صورت می گیرد. این ورشکستگی و تجمع ها در خرداد 96 پس ازآرمان برای بار دوم است که اتفاق می افتد اما می بینیم که با وجود اعلام مداوم مدیران بانک ها و بانک مرکزی مبنی بر اینکه مردم سرمایه شان را به بانک ها و موسسات مالی مجاز ببرند و بانک مرکزی در قبال به باد رفتن سرمایه مردم در موسسات غیرمجاز مسئولیتی ندارد باز هم مردم با اطمینان به این موسسات می روند چون دریافت سودهای بالای 20 درصد برایشان جذابیت دارند.
ریسک سپرده‌گذاری در موسسات مالی غیرمجاز که از بانک مرکزی مجوز ندارند تا جایی بالاست که همین چند هفته پیش بود موسسه مالی غیرمجاز آرمان هزاران میلیارد تومان از پول مردم را به جیب زد و اکنون سپرده‌گذاران آن مانده‌اند که چگونه و از کجا باید پول خود را پس بگیرند. البته در چنین مواقعی بانک مرکزی به یکباره وارد عمل می‌شود و اعلام می‌کند که بعد از تصمیم‌گیری پول مردم را به مرور پس می‌دهیم اما تا قبل از آن خبری از دخالت و نظارت آنها نیست و کاری هم بکارشان ندارد تاورشکسته شوند و پول مردم از دست برود. در گفتگوی قبلی مسئولان بانکی کشور و استانی همدان همه اعلام کردند بانک مرکزی به نیروی انتظامی بخشنامه کرده که مسئولیت شناسایی و معرفی این موسسات به عهده آنهاست اما نیروی انتظامی در ورشکستگی آرمان گفت ما این بخشنامه را دریافت نکرده و مسئولیتی هم نداریم.
با این حال مردمی که در موسسات غیرمجاز سپرده گذاری کرده اند هنوز هم بااطمینان اجازه داده اند که پولشان همانجا بماند!  
داغ ورشکستگی میلیون ها خانواده که در موسسات مالی احسان‌‌الزهرا، ثامن‌الحجج، فرشتگان، عدل اسلامی، موسسه موسی‌ابن‌جعفر، توسعه عدالت، رسالت، البرز ایرانیان و آرمان سپرده گذاری کرده بودند هنوز روی دلشان مانده است و در این مدت فقط بانک مرکزی جو را آرام کرده است. اما حالا نوبت موسسه ثامن است که از 2 روز قبل در استان همدان سر و صدا ایجاد کرده و سپرده‌گذاران جلوی شعبات آن در سراسر استان تجمع کرده اند. گزارش‌های میدانی همدان‌پیام نشان می‌دهد این موسسه در روز اول بخش بسیار کوچکی از پول مردم را پرداخت کرده و تعدادی از آن‌ها را هم با چک آرام کرده است. اما دیروز دیگر پولی نبود که به مردم بدهند و از صبح تا نزدیکی‌های ظهر مردم جلوی شعبات آن صف کشیده بودند و با ثبت‌نام کردن منتظر بودند که پول به این بانک بیاید و مطالبات خود را از این موسسه بگیرند. ظهر هم که پول آمد فقط به تعداد کمی از آنها یک میلیون تومان پرداخت کردند و جلوی شعبه‌ها را خلوت کردند. این مقدار پول به افراد دارای دفترچه پرداخت می‌شد و نماینده ای که از تهران به همدان آمده بود به کسانی که سپرده داشتند فقط اطمینان داد که پولشان سرجایش است و مردم با همدلی مانع ورشکستگی این موسسه شوند. خبر ادغام موسسه غیرمجاز ثامن با موسسه اعتباری کوثر این بلبشو را به پا کرده بود. در واقع خبری که 2 شب قبل در شبکه خبر و برخی شبکه‌های ماهواره‌ای پخش شده بود مردم را مطلع و نگران کرد.
البته رئیس هیأت مدیره موسسه اعتباری ثامن هم اعلام کرد که هنوز بانک مرکزی با این درخواست موافقت نکرده و اگر هم این ادغام را بپذیرد زمان زیادی می‌برد تا این اتفاق بیفتد.
دیروز در این تجمع‌ها مردم زیادی نگران عصبانی بودند و در مواقعی صدایشان هم بالا می‌رفت که نماینده‌ای تهران به شعبه شریعتی آمد و سعی می‌کرد که مردم را آرام کند. می‌گفت «خیالتان راحت باشد که نه ورشکسته هستیم و نه ورشکسته خواهیم شد. اما حرف مردم این بود که چرا وقتی پول می‌آوریم در لحظه دریافت می‌کنید اما الآن که پولمان را می‌خواهیم پولمان را نمی دهید؟»
وقتی فکر می‌کنیم می‌بینیم که در دهه گذشته سالی نبوده که حداقل یک یا 2 موسسه غیرمجاز مالی ورشکسته نشود.
ورشکستگی موسسه غیرمجاز اعتباری آرمان که هم در استان همدان و استان‌های کشور سر و صدای زیادی به وجود آورد صدها نفر همدانی میلیاردی در این موسسه سپرده‌گذاری کرده بودند و گزارش‌های میدانی همدان‌پیام نشان می‌داد که حتی برخی از آنها خانه‌های خود را فروخته‌اند تا به خاطر چند درصد سود بالاتر در آن سپرده‌گذاری کنند و در مدت زمانی با دریافت سود بیشتر نسبت به بانک‌های مجاز، بتوانند به پول خود اضافه کنند و در فرصتی مناسب خانه‌ای مناسب‌تر بخرند. همان‌ها هم بودند در یک شب همه سرمایه خود را باختند و سر از بیمارستان درآوردند.
دیروز رئیس شعبه شریعتی همدان می‌گفت: «به مردم اطمینان می‌دهم که سپرده‌شان از دست نمی‌رود اگر این موسسه ورشکسته بود اولین نفر خودم 100 میلیون تومانی که در آن سپرده‌گذاری کرده‌ام را برمی‌داشتم و می‌رفتم کسی هم متوجه نمی‌شد.»
مرتضی میدانی مدارک سپرده‌گذاری خود را به مشتریان هم نشان می‌داد تا به آنها اطمینان بدهد که این موسسه ورشکسته نیست و ادغام با موسسه اعتباری کوثر هم دلیل ورشکستگی نمی شود.
اما رئیس و روابط عمومی موسسه اعتباری کوثر در این زمینه پاسخگو نشدند و مسئول روابط عمومی آن گفت که «شورای پول و اعتبار باید اجازه مصاحبه بدهد که نداده ما فعلاً در این زمینه اظهار نظری نمی‌کنیم.»
 البته مردمی که نگران در این شعبه تجمع کرده بودند خودشان هم می‌گفتند که این موسسه ورشکسته نشده ولی نگرانیم و سپرده‌مان را می‌خواهیم.
خانمی که 27 میلیون تومان سپرده‌گذاری کرده بود با قیافه بسیار نگران می‌گفت: من 18 درصد سود می‌گرفتم و سال‌هاست که مشتری این موسسه هستم.
خانمی هم که 12 میلیون سپرده‌گذاری داشت می‌گفت: من 22 درصد سود می‌گیرم و به من گفته اند که به سپرده گذاران پولی نمی دهیم و فقط یک مقدار سود پول این ماهم را دادند.
 همین سال 95 بود که این موسسه دیگر تسهیلاتی به مردم نمی‌داد و اگر هم می‌داد شرایط ضمانتی را طوری چیده بود که مردم شرایط دریافت وام از این موسسه را نداشتند و قید تسهیلات را می‌زدند. این بازنگری به عملکرد این موسسه کمی شائبه ایجاد می‌کند. حداقل در طول دو سال گذشته وقتی که نرخ سود سپرده‌گذاری بانک‌ها پایین می‌آمد این بانک به مشتری خودش 24 تا 28 درصد سود می‌داد تا مشتریانی که از سود بانک‌های مجاز ناراضی هستند را به سمت خود جذب کند، تا جایی که دیروز رئیس شعبه شریعتی می‌گفت: «فقط این شعبه 1000 میلیارد تومان منابع دارد» وی اگر به خاطر ایجاد اطمینان به مردم هم این رقم هنگفت را اعلام کرد، به نظر می‌رسد که جرأت می‌خواهد چون اینها منابع در اختیار را به احدی نمی گویند و 1000 میلیارد منابع برای یک شعبه موسسه مالی غیرمجاز پول کمی نیست. حقیقت این است که شایعه‌هایی درباره اعلام ورشکستگی چند بانک خصوصی و موسسه اعتباری غیرمجاز هم تا پایان امسال، در بین بانکی‌ها پیچیده و بسیاری از آنها حساب خود در این بانک‌ها را خالی کرده و به بانک‌های معتبر دولتی برده‌اند تا جایی که یکی از کارمندان بانک ملی می‌گفت: «چند روز بانک ملی شلوغ شده بود و صف مشتری‌هایی که برای سپرده‌گذاری آمده بودند بسیار طولانی بود و منابع زیادی به بانک آورده شد.»
دیروز نماینده‌ای که برای آرام کردن مردم از تهران به همدان آمده بود می‌گفت: «مردم اگر خودشان به خودشان رحم کنند چنین اتفاقی نمی‌افتد» احتمالاً منظورش این بود که این تجمع باعث ورشکستگی این موسسه می‌شود اما ما حساب را بر آن می‌گذاریم که مردم اگر به خود و زندگی‌شان رحم کنند به موسسات مالی غیرمجاز سر نمی‌زنند و فقط به چند بانک مجاز اطمینان می‌کنند.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.