پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 10 فروردين 1403

کد خبر : 82377

 
مطالبه مردم برای اتمام پروژه تا پپیش از اربعین

10سال وعده از آورزمان – نهاوند کشتارگاه ساخت
تاریخ خبر : 1396-07-02
     
 
 
     
متن خبر :

ماحصل این سال ها برای پروژه آورزمان – نهاوند آمار بالای تلفات تصادفات در این مسیر بوده که در سه ماه نام قتلگاه را برای آن ماندگار کرد اما آنقدر که مسولان این واژه را تکرار کردند تسریع در اجرای پروژه را جدی نگرفتند.

در مدت چند سالی که برای اجرای پروژه گذشته است بطور میانگین هر ماه آمار تصادف و کشته وزخمی های خودش را کم و زیاد ثابت دارد.

در فضای مجازی هفته ای یک بار خبر تصادف مرگباری را در این مسیر دست به دست می شود و همین هم چهره ناامنی از نهاوند را نه تنها در میان شهرها و استان های همجوار بلکه فراتر از آن در کشور نشان داده است.

هر بار که تصادف مرگباری در این مسیر رخ می دهد گویا حرف تازه ای است و برای اولین بار است که مسول کشوری یا وزیری به بازدید این مسیر می رود یا موضوع شورای ترافیک شهرستان می شود.

پروژه ای تقریبا 12 کیلومتری و با عمری 10 ساله  که مقدمات اجرا شدن آن یک بساط داشت و حالا هم که به اصطلاح مهندسی زیر بار ترافیکی رفته بساط دیگری دارد و به دلیل نا اشنایی راننده ها با مسیرو طولانی شدن زمان اجرایی پروژه تلفاتی مضاعف روی دست رانندگان این محور گذاشته است.

اما باوجود اهمیت این مسیرو وقوع تصادف های مکرر در آن، راه دسترسی نهاوند- همدان- ملایر از جاده آورزمان به عنوان راه فرعی محسوب می شود که این اشتباه است چراکه این راه مهمترین و اصلی ترین راه ارتباطی نهاوند با مرکز استان است و مسئولان باید در تعریف این راه تجدید نظر کنند تا جاده نهاوند-آورزمان بعنوان راه اصلی محسوب شود.

اززمانی که اجرای 4بانده سازی این مسیر بصورت جدی آغاز شده است تصادف های بسیاری در آن رخ داده که اغلب به دلیل نا اشنا بودن با مسیر و نبود علاِم هشداری وپیش بینی نکردن اینکه بعد از تابلوی انتهای بزرگراه !!! یک پروژه درحال اجرا است، یا ازمسیرمنحرف می شوند یا با خودروی دیگری برخورد می کنند نتیجه اینکه آمار تصادف ها در این مسیر و محور فیروزان افزایش هشدار دهنده ی داشته است.

*اتمام عملیات تعریض آورزمان – نهاوند تا پایان سال

اوایل شهریور ماه سال جاری معاون وزیر راه و شهرسازی برای بازدید از پروژه عملیات اجرایی تعریض جاده نهاوند-آورزمان- ملایر به محل رفت و برای چندمین بار قول اجرایی شدن پروژه را تا پایان سال اعلام کرد و گفت: برای سرعت بخشیدن به عملیات تعریض و ساماندهی این محور و برای کاهش تصادفات تمهیدات و اقدامات مناسبی پیش بینی شده است که تا پایان سال جاری عملی می شود ، 12 کیلومتر از جاده نهاوند-آورزمان- ملایر که در حوزه استحفاظی شهرستان نهاوند قرار دارد تا پایان سال جاری تعریض و زیر بار ترافیک می رود.

*ساماندهی 4 کیلومتر ورودی تا قبل از اربعین

اما آنچه این میان مهم است ساماندهی و تعیین تکلیف مسیر تا قبل از اربعین وحتی در ایام محرم است چرا که نهاوند مسیر ارتباطی با شهرهای مرزی و عتبات عالیات است برای همین منظورهم تردد مسافران در این محور به اوج خود می رسد و ضرورت ساماندهی مسیر هم مضاعف می شود.

کشاورزیان هم بر همین مبنا  گفت: عملیات اجرایی تعریض و ساماندهی ۴ کیلومتر از ورودی نهاوند در جاده آورزمان تا قبل از فرا رسیدن اربعین حسینی(ع) به اتمام می رسد و با نصب نیوجرسی و علائم هشدار دهنده وخطر به بهره برداری می رسد.

*شهر همجوارهم سهم آورزمان و بی توجه به آن

از مسیر آورزمان تنها 12کیلومترآن در حوزه نهاوند است و مابقی در حوزه ملایر است که یکی از مشکلات محور آورزمان به گفته فرماندار نهاوند، بی اهمیتی مسئولان ملایر نسبت به این مسیر و اتفاق های رخ داده در آن است، در صورتی که قسمتی از جاده آورزمان در حوزه استحفاظی راه ملایر است اما این مسیر از دید آنها یک راه روستایی محسوب می شود و برای آنها اهمیتی ندارد.

کریم حمیدوند گفت:قسمتی از تعریض، ساماندهی و چهار بانده کردن جاده آورزمان- نهاوند اتمام یافته و زیر بار ترافیک است، گفت: انتهای این مسیر که به ورودی نهاوند می رسد هنوز با عرض کم دوطرفه است و به نقطه حادثه خیز تصادفات نهاوند تبدیل شده است.

*مردم چه میگویند؟

مردم و مسافران این مسیر هم می گویند چندین سال است که در این مسیر تردد می کنیم هر بار هم با مشکل تازه ای روبه رو می شویم.

یکی ازاین مسافران که دو سالی می شود هر روز در این مسیر تردد دارد می گوید: بارها شاهد تصادف های بسیار دلخراشی در این مسیر بوده ام و شاید بگویم یک روز در میان حادثه در اینم مسیررخ داده اغراق نکرده ایم.

این شهروند می گوید:با اینکه دو سال است در این مسیر تردد دارم باز هم با این اصلاحات که انجام داده اند راه را گاهی اشتباه می روم چرا که علایم هشدار دهنده یا راهنمایی  در مسیر نصب نشده است  حتی پلیس هم درمسیری می ایستد که تاثیری در کاهش تصادف ها ندارد و پیشنهاد هم داده ایم که حدقل بعد از تبدیل 4بانده به 2 بانده مستقر شود که خودروها با دیدن پلیس سرعت خود را کاهش دهند چرا که اوج سرعت در همین نقطه است ودر نهایت حادثه ساز می شود.

*ضعف نظارت در حوزه راهها

از نظارت ضعیف میگویند دوم اینکه بحث نظارتی مسولین ما در حوزه راهها واقعا ضعیف است یک زمانی استاندار اعلام کرد که تردد کامیون و خودروهای سنگین در این مسیر ممنوع باشد که نهایت یک هفته بیشتر اجرا نشد و طرح های موقتی که آنچنان نطارتی در اجرای آنها و نمی شود و نهایت اینکه نتیجه ای هم جز حادثه حاصل نمی شود.

*پروژه12 ساله ومرگبار را تمام کنید

هرچند طولانی شدن اجرای پروژه و عواقبی که در این مسیر متوجه مسافران می کند تا حدود زیادی راه و شهرسازی مقصر است اما با همه این اوصاف انتظار می رود تا قبل از اربعین وعده های چندین باره و تمدید شده برای اتمام این پروژه به نتیجه برسد.

چرا که سال گذشته همین مسیر تلفات جانی و مالی بسیاری را در اربعین به جایی گذاشت لذا تمرکز و جدی گرفتن پروژه برای اتمام آن ،یک مطالبه جدی است وراه و شهرسازی هم موظف است پیش از این که  تلفات و مرگ های ناشی از تصادف های این مسیر افزایش یابد پروژه را پیش از پایان فصل کاری که مهلتی هم از آن نمانده به اتمام برساند

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.