پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 31 فروردين 1403

کد خبر : 3548

 
در نخستين همايش هم‌انديشي مطبوعات غرب كشور مطرح شد:

منت يارانه‌هاي دولت بر سر مطبوعات
تاریخ خبر : 1390-09-07
     
 
 
     
متن خبر :

همدان پیام: پنج‌شنبه هفته گذشته نخستين همايش هم‌انديشي مطبوعات غرب كشور با حضور مديران مسئول، سردبيران و كارشناسان مطبوعات ارشاد استان‌هاي همدان، كردستان، كرمانشاه، ايلام و لرستان در شهر سنندج برگزار گرديد. اين نشست كه با هدف بررسي مسائل و مشكلات نشريات محلي و با حضور معاون سياسي استاندار كردستان، مديركل ارشاد و نماينده ولي فقيه در سپاه استان كردستان برگزار شد، مسائل صنفي و قانوني و مشكلات و توانمندي‌هاي رسانه‌ها و مكتوب غرب كشور بررسي شد كه از استان همدان مديرمسئول و سردبير روزنامه همدان‌پيام، مديرمسئول سپهر غرب و سردبير هگمتانه به همراه مديرمسئول نشر انديشه و كارشناس مطبوعات اداره كل ارشاد استان حضور داشتند.
به گزارش مهر مسائل مالی و نبود حمایت‌های مناسب از سوی دولت به بخش خصوصی، سیستم نامناسب توزیع، خودسانسوری و نبود نظارت شفاف از سوی دستگاه‌های متولی و رعایت نشدن عدالت در یارانه پرداختی از سوی دولت دغدغه‌های فعالان مطبوعات غرب کشور است.
سابقه انتشار مطبوعات در غرب کشور به بیش از یک قرن گذشته می‌رسد و استان‌های کردستان و کرمانشاه در این عرصه با سوابق بیش از 110 سال سهم بسیار زیادی در راستای اعتلا و توسعه مطبوعات محلی و حتی سراسری در کشور داشته‌اند ولی امروز نشریات محلی در این دو استان و استان‌های ایلام، لرستان و حتی همدان متناسب با نیازهای روز نیست.
بدون شک اواخر دهه 70 و اوایل دهه 80 همانند استان کردستان در سایر استان‌های غرب‌نشین کشور نیز اوج انتشار نشریات و مطبوعات محلی بود و با توجه به دادن مجوز و افزایش شمار نشریات، فضای بسیار خوبی برای رقابت ایجاد شده بود ولی بعد از آن بار دیگر وضعیت مطبوعات محلی رو به نابسامانی رفت و نه تنها شماری از آنها تعطیل شدند بلکه مسائل و مشکلات دیگری دامنگیر این عرصه شد.
یکی از دغدغه‌های اصلی فعالان مطبوعات غرب کشور مسائل و مشکلات مالی است که البته در این بین شفاف نبودن پرداخت یارانه‌های دولت به نشریات محلی و نبودن ساز و کار مناسب برای ارزیابی‌های صورت گرفته برای پرداخت این یارانه‌ها از جمله دیگر مشکلاتی است که از سوی فعالان مطبوعات محلی در استان‌های غرب کشور مطرح می‌شود.
 استان ایلام مجوز انتشار 35 نشریه محلی دارد
کارشناس مطبوعات اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ایلام در خصوص وضعیت نشریات محلی در استان ایلام معتقد است: واریز کردن یارانه‌های دولتی متناسب با نیاز مطبوعات محلی نیست و باید ساز و کار بهتری در این زمینه تهیه و تدوین شود تا بتوان از این فرصت برای حمایت از مطبوعات محلی استفاده کرد.
عمران خودآموز ارائه تسهیلات بانکی به متقاضیان در این حوزه را یکی از نیازهای اصلی مطبوعات محلی عنوان کرد و افزود: هم اکنون در استان ایلام 35 نشریه مجوز فعالیت دارند که سه مورد از آنها غیرفعال و بقیه به صورت منظم چاپ می‌شوند که انتظار می‌رود میزان حمایت‌های دولت برای تقویت این بخش در استان ایلام نیز افزایش یابد.
 سابقه 105 ساله انتشار نشریات محلی در استان کردستان
کارشناس مطبوعات اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کردستان نیز با اشاره به صدور مجوز 34 عنوان نشریه برای این استان یادآور شد: فعالیت انتشار مطبوعات محلی در کردستان به بیش از 105 سال گذشته باز می‌گردد و این سابقه نشان می‌دهد که کردستان از گذشته‌های دور تاکنون ظرفیت انتشار مطبوعات محلی را داشته است.
یعقوب فروغیان کمک به توسعه و تقویت زیرساخت‌های عرصه انتشار مطبوعات محلی را یکی از نیازهای اصلی غرب کشور عنوان کرد و گفت: کمک‌های مقطعی و موردی نمی‌تواند مشکلات حاکم بر نشریات محلی را درمان کند و باید با برنامه‌ریزی مناسب اقدامی اساسی در این عرصه اجرایی شود.
  استان کرمانشاه 35 مجوز انتشار مطبوعات محلی دارد
کارشناس مطبوعات استان کرمانشاه نیز اظهار داشت: هم اکنون در استان کردستان 35 عنوان مجوز نشریه وجود دارد که کرمانشاه نیز فاقد روزنامه است و انتظار می‌رود با حمایت‌های دولتی و همچنین تلاش خود فعالان این عرصه شاهد تأمین این مهم در کرمانشاه باشیم.
خسرو پورکاظمی بیان کرد: برگزاری دوره‌های آموزشی کوتاه مدت برای ارتقای سطح فعالیت خبرنگاران و دست‌اندرکاران مطبوعات محلی در استان‌های غرب کشور یکی از نیازهای اصلی و جدی در این حوزه به شمار می‌رود. وی در پایان با اشاره به لزوم برنامه‌ریزی بهتر برای برگزاری نشست‌های هم فکری و هم‌اندیشی در بین فعالان مطبوعات غرب کشور گفت: بدون شک این نشست‌ها می‌تواند برای رسیدن به نقطه‌ای مشترک و رفع نیازهای اصلی حوزه مطبوعات محلی در استان‌های غرب موثر و مفید باشد.
 صدور مجوز 41 نشریه محلی در استان لرستان
کارشناس مطبوعات اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان لرستان نیز با اشاره به رشد چشمگیر مطبوعات محلی در این استان طی دو سال اخیر عنوان کرد: وضعیت مطبوعات محلی در استان لرستان در سال گذشته و امسال با رشد بسیار خوبی در دو بخش کمی و کیفی همراه بوده است ولی همچنان تا رسیدن به شرایط مطلوب فاصله بسیار است.
خانجان کرمی یادآور شد: در حال حاضر 41 عنوان نشریه در استان لرستان دارای مجوز انتشار است که 36 مورد از آنها منتشر می‌شود و لرستان هم اکنون دارای دو روزنامه است.
 انتشار منظم سه روزنامه در استان همدان
کارشناس مطبوعات استان همدان نیز به وضعیت نشریات محلی در این استان اشاره کرد و گفت: در حال حاضر 42 عنوان نشریه در استان همدان مجوز انتشار دارند که 32 مورد از آنها منتشر می‌شود و همدان دارای سه روزنامه است که از این لحاظ یکی از استان‌های پیشگام در کشور به شمار می‌رود.
رضا محقق ضعیف بودن بخش خصوصی را یکی از مشکلات اصلی استان‌های غرب کشور عنوان کرد و گفت: استان‌های غرب واحد‌های بزرگ صنعتی و تولیدی ندارند و به همین دلیل میزان حمایت‌های بخش خصوصی از نشریات محلی و دادن آگهی به آنها در سطح پایینی قرار دارد.
 سیستم توزیع مطبوعات محلی در غرب کشور باید بازنگری شود
مدیر مسئول روزنامه همدان‌پیام نیز در خصوص وضعیت نشریات محلی در استان‌های غرب کشور گفت: با توجه به اینکه افزون بر نصفی از نشریات محلی تاثیرگذار در استان‌های غرب کشور در همدان چاپ می‌شود؛ بنابراین، می‌توان در حوزه‌های مختلف شرایط این نشریات را بررسی کرد.
نصرت‌ا... طاقتی احسن بیان کرد: راه‌اندازی سیستم‌های توزیع مناسب در کنار بهره گرفتن از شیوه‌های نوین برای صفحه‌آرایی یکی از نیازهای اصلی نشریات محلی در غرب کشور است که متاسفانه فعالان این عرصه زیاد به این دو مسأله مهم توجه نمی‌کنند.
وی یادآور شد: اگر منتظر دولت باشیم بدون شک هیچ اتفاقی نمی‌افتد؛ چرا که روند فعلی اصلا امیدوار کننده نیست و خود فعالان نشریات و مطبوعات محلی استان‌های غرب کشور باید دست به کار شده و با بهره گرفتن از ظرفیت‌های موجود در حوزه‌های اقتصادی فعالیت‌هایی را در دستور کار قرار دهند.
وی گفت: متاسفانه یارانه ها محلی برای منت دولتمردان بر مطبوعات شده و به هر بهانه ای وسیله ای  برای فشار بر رسانه ها شده است.
 زیرساخت‌های صنعتی غرب کشور برای حمایت از مطبوعات ضعیف است
مدیر خانه مطبوعات استان ایلام با اشاره به مسائل و مشکلات مالی نشریات محلی در استان‌های غرب کشور اظهار داشت: مسائل مالی یک معضل جدی است و متاسفانه تاکنون نشست‌ها و همایش‌های مختلفی در این بخش برگزار شده ولی تا این لحظه نتیجه‌ای را برای رفع مشکلات مالی نشریات محلی در بر نداشته است.
علی حیاتی با اشاره به لزوم تقویت زیرساخت‌های مختلف در استان‌های غرب کشور برای حمایت از نشریات و مطبوعات محلی بیان کرد: استان‌های ایلام، کردستان، کرمانشاه، همدان و لرستان در حوزه‌های مختلف دارای ویژگی‌های مشترک هستند و می‌شود برای این پنج استان به منظور جبران ضعف‌ها یک برنامه‌ریزی مناسب در دستور کار قرار داد.
 قانون مطبوعات کشور دارای ضعف‌های اساسی است
رئیس خانه مطبوعات استان کرمانشاه با اشاره به کاستی‌های مطبوعات در کشور گفت: متاسفانه شأن و جایگاه خبرنگاران در کشور متناسب با فعالیت‌های این قشر نیست و به همین دلیل اتفاقاتی در این عرصه روی می‌دهد که باعث بروز مشکلات جدی برای فعالان عرصه مطبوعات می‌شود.
فریدون معتمدیان با اشاره به اتخاذ برنامه‌های سلیقه‌ای در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کشور گفت: طی چند سال اخیر اساسنامه خانه مطبوعات استان‌ها چندین بار تغییر کرده و هر فردی که مدیر کل مطبوعات داخلی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی می‌شود بر اساس نوع سلیقه و دیدگاه خود این اساسنامه را تغییر می‌دهد و این خود یکی از ضعف‌های جدی در حوزه قانون مطبوعات است.
رئیس خانه مطبوعات استان کرمانشاه با اشاره به دیگر مشکلات رسانه‌ها و مطبوعات محلی در استان‌های غرب کشور افزود: مسائل و مشکلات مالی یکی از مهمترین دغدغه‌های فعالان این عرصه در غرب کشور است که البته عدم توزیع مناسب و عادلانه یارانه‌های دولت نیز خود به چالش جدی در این عرصه تبدیل شده است.
   یارانه‌های پرداختی از سوی دولت به مطبوعات محلی شفاف نیست
مشاور فرهنگی و اجتماعی استاندار کردستان و مدیر مسئول هفته‌نامه سیروان گفت: در حال حاضر اکثر نشریات محلی در کردستان با پول توجیبی مدیران مسئول و خبرنگاران منتشر می‌شوند و این حمایت نشدن از آنها باعث شده است تا جایگاه مطبوعات محلی در این استان به خوبی روشن نباشد.
عطاءا... قادری ادامه داد: نداشتن دفتر و محل کار مناسب در کنار ضعف‌های جدی در حوزه‌های مالی و نبود حمایت‌های کافی از سوی دولت باعث شده است که وضعیت مطبوعات محلی در استان کردستان به هیچ عنوان متناسب با شأن و جایگاه فعالان این عرصه نباشد. در حالی فعالان مطبوعات غرب کشور دغدغه‌ها و نیازهای بسیاری دارند و علی‌رغم پیگیری‌های فراوان تاکنون بخش اندکی از این نیازمندی‌ها تأمین نشده است که امروز سکان‌دار معاونت مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خود متولد استان لرستان است و سال‌ها در عرصه مطبوعات محلی در استان کردستان فعالیت کرده است که البته فعالان عرصه رسانه و مطبوعات خواستار اقدام جدی محمد زاده برای حمایت از نشریات محلی در غرب کشور هستند.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.