پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : شنبه ، 1 ارديبهشت 1403

کد خبر : 107884

 
گزینه‌های کسب کرسی ریاست یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی

مدعیان تصاحب صندلی لاریجـانی
تاریخ خبر : 1399-02-08
نویسنده : محمد ترابی
     
 
 
     
متن خبر :


 اگر «کرونا» بگذارد و مشکل خاصی هم پیش نیاید، مجلس یازدهم فعالیت خود را حدودا یک ماه دیگر آغاز خواهد کرد و منتخبان این دوره از مجلس فعالیت خود را تحت عنوان نمایندگان مردم در مجلس یازدهم آغاز خواهند کرد؛ مجلسی که هرچند در اختیار اصولگرایان است و گرایش‌های مختلف اصولگرایی در آن حضور دارند و همین موضوع ممکن است معادلات را پیچیده کند.
اکنون از مجموع ۲۹۰ نماینده، ۲۷۹ نفر توسط مردم انتخاب شده‌اند و ۱۱ نماینده دیگر باید در دور دوم انتخابات برگزیده شوند تا مجلس ترکیب کامل خود را بشناسد؛ هرچند به گزارش ایسنا و به نقل از عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان، انتخابات دور دوم مجلس به‌دلیل شیوع کرونا از ۲۹ فروردین ماه به روز جمعه ۲۱ شهریور ماه موکول شد تا ۱۱ نماینده دیگر کارشان را در قوه مقننه آغاز کنند.
البته متأسفانه 2 نماینده منتخب مجلس (محمدعلی رمضانی دستک، نماینده منتخب مردم آستانه اشرفیه و بندر کیاشهر و فاطمه رهبر، نماینده منتخب مردم تهران) در اثر ابتلا به ویروس کرونا فوت شدند و از مجموع ۲۷۹ نماینده منتخب مجلس یازدهم، این مجلس باید کار خود را با ۲۷۷ نفر آغاز کند.
هرچه هست، ۲۷۷ نماینده فعلی در شکل‌گیری ترکیب ریاست، هیأت رئیسه، رؤسای کمیسیون‌ها و مسائلی از این دست نقش خواهند داشت که آن‌ها هم مشکل گروه‌های مختلف در قلب عمدتا جریان اصولگرایی هستند و همین موضوع پیش‌بینی اتفاقات مجلس آینده در مشخص شدن مسئولیت‌ها را کمی سخت می‌کند. نخستین و مهم‌ترین اتفاق تأثیرگذار هم انتخاب رئیس و هیأت رئیسه است که هنوز اشتراک نظر جدی و قطعی درباره آن وجود ندارد.
مهم‌تر از 11 نفري كه قرار است با آغاز به كار دور يازدهم مجلس، بر اين 11 كرسي بلاتكليف تكيه بزنند، آن يك نفري است كه ظرف روزها و هفته‌هاي آينده بايد نظر 289 نماينده ديگر را جلب كند تا خود، صاحب كرسي سبز و نسبتا بزرگ‌تري شود كه رأس هرم قدرت قوه مقننه و البته رأس هرم ساختمان سبز «بهارستان» قرار دارد.
در میان نمایندگان منتخب مردمی حال حاضر در یازدهمین دوره مجلس دست‌کم 11 نفر را می‌توان رقیب یکدیگر دانست که شانس بیشتری نسبت به دیگر اعضا برای تصاحب این کرسی سبز دارند. محمدباقر قاليباف، سيدمصطفي ميرسليم، عليرضا زاكاني، مرتضي آقاتهراني، علي نيكزاد، سيدشمس‌الدين حسيني، فريدون عباسي، عبدالرضا مصري، حميدرضا حاجي‌بابايي، الياس نادران و مسعود پزشكيان، آن 11 گزينه‌اي هستند كه اين روزها در محافل سياسي-رسانه‌اي از آنها به‌عنوان گزينه‌هاي احتمالي رياست مجلس آينده صحبت شده است.
البته ناگفته پيداست كه هم مي‌توان چندين و چند نفر را به‌راحتي از اين فهرست 11 نفره خط زد و هم مي‌توان ديگراني را به‌جاي برخي از اين خط‌خوردگان، جايگزين كرد. مثلا باتوجه به آنكه مجلس آينده، مجلسي است اصولگرا و حتي اگر 11 كرسي بلاتكليف تماما به اصطلاح‌طلبان برسد (كه باتوجه به كانديداهاي راه‌يافته به دور دوم، حتي روي كاغذ هم ممكن نيست) احتمال رياست تنها اصلاح‌طلب اين جمع كه مسعود پزشكيان باشد، تقريبا صفر است.
اما با این حال مي‌شود ديگراني همچون حميدرضا حاجي‌بابايي، رئيس فراكسيون نمايندگان ولايي مجلس دهم و محمدباقر قاليباف، شهردار اسبق پايتخت و كانديداي ناكام 3 دوره انتخابات رياست‌جمهوري را می‌توان به‌عنوان شانس‌های اصلی این منصب دانست. به‌جز قالیباف و حاجی‌بابایی، مصطفي ميرسليم هم جزو كساني است كه اقبال خوبی برای سکانداری مجلس یازدهم دارد. با این حال صحنه رقابت حالا طوري است كه به باور بسياري، دو گزينه ديگر يعني مرتضي آقاتهراني و عليرضا زاكاني كه به‌جاي سابقه شكست در انتخابات رياست‌جمهوري، در كارنامه سياسي‌شان، سابقه نمايندگي و پيروزي در انتخابات مجلس را يدك مي‌كشند، را می‌توان از رقابای اصلی قالیباف، حاجی‌بابایی و میرسلیم دانست.
از میان 11 نماینده‌ای که درباره رقابت آن‌ها بر سر کسب کرسی ریاست مجلس یازدهم، گمانه‌زنی‌هایی در میان رسانه‌ها و احزاب وجود دارد، زاکانی، قالیباف، حاجی بابایی، آقا تهرانی و میرسلیم شانس بیشتری برای ریاست مجلس یازدهم دارند یا دست‌کم این توان را در خود می‌بینند که بر کرسی نخست بهارستان بنشینند.
 حمیدرضا حاجی بابایی
 از ریاست فراکسیون ولایی تا ریاست مجلس
حاجی بابایی سابقه 5 دوره حضور در مجلس را دارد. از میان چهره‌های مدعی ریاست بیش از بقیه در پارلمان بوده و در همین مجلس رئیس فراکسیون ولایی است. در انتخابات ریاست مجلس با لاریجانی و عارف رقابت کرد، اما به‌دلیل ضوابط اصولگرایی بالأخره به نفع لاریجانی انصراف داد.
از سوابق حاجی‌بابایی باید گفت که وی عضو حزب اعتدال و توسعه بوده است. در دولت احمدی‌نژاد وزیر بود و در مجلس دهم رئیس فراکسیون ولایی بوده و با هر 3 طیف کار کرده و با این سابقه وی را نیز باید از چهره‌هایی دانست که شانس بیشتری برای نشستن بر صندلی ریاست دارد؛ چه آنکه مجلس یازدهم معجونی از تمام دیدگاه‌های اصولگرایان است.
حاجی‌بابایی در مجلسی که تمام ارکان آن در اختیار لاریجانی بود، در دور نخست برای ریاست ثبت‌نام کرد و تعداد رأی خوبی به دست آورد. در مجلسی که تأثیرگذاری لاریجانی وجود ندارد و آرا میان خود اصولگرایان تقسیم می‌شود، تعداد کسانی که به او اقبال دارند، احتمالا بسیار بیشتر هم خواهد بود.

 محمدباقر قالیباف
شهردار موفق، رئیس مجلس موفق؟
هنگامی که نتیجه انتخابات مجلس یازدهم مشخص شد، سایت‌های نزدیک به قالیباف نوشتند وی از هم‌اکنون رئیس مجلس است، اما نمایندگانی که قدیمی‌تر بودند در پاسخ به این ادعاها اظهار کرده بودند که اگر قالیباف فکر می‌کند هنوز از راه نرسیده می‌تواند رئیس مجلس شود، سخت در اشتباه است و مناسبات مجلس کمی پیچیده‌تر از پیش‌بینی‌های این‌چنینی است.
حضور ۱۲ ساله در شهرداری تهران و فرماندهی نیروی انتظامی مهم‌ترین جایگاه‌های حضور قالیباف در مدیریت کلان کشور است؛ سوابق اجرایی قالیباف کاملا برای مردم تهران شناخته شده و ملموس است.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، انتخاب وی به‌عنوان هشتمین شهردار برتر دنیا بهترین شاهد بر این ادعاست. موافقان شهردار اسبق، محمدباقر قالیباف را چهره‌ای اجرایی که توانسته است در شهرداری تهران عملکرد خوبی داشته باشد، می‌شناسند.
با این حال پیروزی در انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی نخستین انتخاباتی است که قالیباف توانسته در آن پیروز شود.
به گزارش تابناک، حامیان محمدباقر قالیباف یا همان نواصولگرایان طیفی هستند که اقلیت قابل اعتنایی در مجلس دارند، که در قالب‌های مختلفی و تحت عنوان بخشی از چهره‌های مورد حمایت شورای ائتلاف اصولگرایان به مجلس یازدهم راه پیدا کردند. این طیف حدود ۴۵ نماینده در مجلس دارند و حتما گزینه مطلوب آنها، انتخاب شهردار پیشین تهران و عضو فعلی مجمع تشخیص مصلحت نظام به‌عنوان رئیس مجلس یازدهم است.

 عليرضا زاکانی
زاکانی این بار از قم
علیرضا زاکانی که با ۱۹۰ هزار و ۴۲۲ رأی به‌عنوان نفر سوم قم راهی بهارستان شده سابقه نمایندگی ادوار هفتم تا نهم مجلس را در کارنامه دارد و رئیس کمیسیون ویژه برجام در مجلس نهم بوده است.
به گزارش خبرآنلاین، علیرضا زاکانی که نامش در مجالس پیشین همواره به‌عنوان یک نماینده تندرو و نزدیک به جبهه پایداری مطرح است، اینبار مسیری دیگر را برای رسیدن به بهارستان در پیش گرفته است. وی اگرچه از ابتدا در جلسات شورای ائتلاف حضور داشت و نامش در «هیأت انتخاب لیست شورای ائتلاف نیروهای انقلاب» مطرح بود، اما ترجیح داد اینبار به‌جای تهران راهی قم شود تا به‌عنوان کاندیدای شورای هماهنگی اصولگرایان قم خود را در معرض رأی مردم این شهر قرار دهد تصمیمی که بسیار پرحاشیه و جنجال‌ساز بود، اما زاکانی اینبار قرارش را بر نمایندگی تهران قرار نداده بود و شاید شانس رأی‌آوری خود را در شهری به‌جز تهران دیده بود. وی نه‌تنها خود را در قامت یک کاندیدای بالقوه ریاست مجلس در غیاب لاریجانی می‌بیند که حتی برخی رفقای سیاسی‌اش نیز این هدف را دنبال می‌کنند، آنچنان که تشکل اصولگرای جهادگران که اتفاقا لیست مستقل داده، اعلام کرده زاکانی یکی از گزینه‌های ریاست مجلس از سوی آنها است.
به گزارش مهر، زاکانی اوایل اردیبهشت در جمع خبرنگاران خبر داد که پیش‌نویس برنامه تحول مجلس شورای اسلامی با همکاری جمعی از منتخبان مردم تهیه شده است که پس از ارسال و کسب نظر از همه نمایندگان منتخب سراسر کشور منتشر خواهد شد.

 مرتضی آقاتهرانی
از نیویورک تا بهارستان
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، 16 سال است که مجلس رئیس روحانی نداشته است. اگر آقاتهرانی بتواند در رقابت با قالیباف و مصطفی میرسلیم و دیگر رقبای ریاست مجلس به پیروزی برسد، پس از ۱۶ سال نخستین رئیس معمم مجلس می‌شود. احتمالا آقاتهرانی در تلاش برای رسیدن به ریاست مجلس است تا هم سنت رئیس معمم را به مجلس بازگرداند و هم جایگاه خود و جبهه پایداری را یک پله بالا بکشد و در ساختار سیاسی تثبیت کند.
در کارنامه وی، تأسیس و ریاست مؤسسه اسلامی نیویورک و امامت جمعه این شهر نیز درج شده ‌است. وی با دریافت مدرک دکترای فلسفه عرفان، کار درسی‌اش را در نیویورک به اتمام رساند. وی همچنین از سوی چند مرکز علمی و دانشگاهی در آمریکا برای تدریس دعوت شد. به گفته خودش دعوت دانشگاهی همچون سونی بینگهمتون را با حقوق ماهانه ۱۱ هزار دلار نپذیرفته ‌است.
آقاتهرانی در انتخابات مجلس شرکت کرد و به نمایندگی تهران برگزیده شد. وی در دوره نهم مجلس، ریاست کمیسیون فرهنگی آن را عهده‌دار بود.

 مصطفی میرسلیم
میرسلیم از اعضای شاخص حزب مؤتلفه اسلامی است. وی با استعفای عسگر اولادی از دبیرکلی، سمت ریاست شورای مرکزی این حزب را که تازه ایجاد شده بود عهده‌دار شد و طبق اعلام روابط عمومی این حزب، در مجمع عمومی اردیبهشت ۱۳۸۸ برای مدت ۳ سال دیگر به عضویت شورای مرکزی آن انتخاب و سمت ریاست شورای مرکزی وی تمدید شد.
از دیگر سوابق او می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
■ عضو مؤسس گروه سیاسی موسوم به «پویای توحید» سال ۱۳۵۴
■ مسئول تبلیغات حزب جمهوری اسلامی از ۱۳۵۷ تا ۱۳۶۰
 ■ عضو شورای مرکزی حزب جمهوری اسلامی از اسفند ۱۳۵۷ تا۱۳۶۰
■ عضو مؤسس و عضو هیأت دبیران جامعه اسلامی دانشگاهیان
■ مسئول مرکز آمار و نظرسنجی حزب مؤتلفه اسلامی از ۱۳۷۷ تا ۱۳۷۹
به گزارش ایرنا، گویا بحث‌های درگرفته پیرامون ریاست مجلس به مذاق میرسلیم چندان خوش نیامده و در واکنش به بحث‌های رسانه‌ای پیرامون انتخاب زودهنگام رئیس مجلس گفته است: «انتخاب ریاست مجلس فرایندی قانونی دارد که باید در وقت خودش و طبق آئین‌نامه داخلی مجلس، به‌ویژه بدون تطمیع و تهدید انجام گیرد.» این نماینده در توییتی هم نوشت: «نمایندگان مجلس برای خدمت مخلصانه به مردم انتخاب شده‌اند و هیأت رئیسه خدمتگزاران آنها هستند و رئیس مجلس خادم قسم خورده آن هیأت. این مقام جای برتری‌جویی نیست ولی آن ‌خدمت، افتخار است.»
خاکستری‌ها
مناسبات مجلس هنوز مشخص نیست. بیش از یک‌سوم نمایندگان، چهره‌هایی هستند که احتمالا اگر رد‌ صلاحیت‌های شورای نگهبان نبود، شانسی برای پیروزی در انتخابات مجلس را نداشتند. این دسته نمایندگان را غالباً افراد جوان و با سابقه اجرایی و سیاسی کم نسبت به نمایندگان ادوار گذشته تشکیل می‌دهند. از حیث جناحی شاید آن‌ها را بتوان فقط اصولگرا معرفی کرد و در تقسیمات میان اصولگراها جایگاه مشخصی نداشته باشند.
اصطلاحاً به این نمایندگان «رأی‌خاکستری» می‌گویند یعنی اینکه چه کسی از اصولگرایان به‌عنوان رئیس مجلس انتخاب شود فرق چندانی برای آن‌ها ندارد و از همین رو رأی آنها نیز قابل تغییر است. در مجلس یازدهم چهره‌هایی همچون قالیباف و حاجی‌بابایی و دیگرانی که شانس بالاتری دارند با همین نمایندگان طرف هستند و انتظار می‌رود که تا پیش از زمان انتخابات ریاست مجلس با این افراد مذاکره و ائتلاف انجام دهند.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.