ملایر- سحر یوسفی - خبرنگار همدانپیام: با وجود افزایش تورم و هزینههای تولید انگور و کشمش، در سالجاری، کشاورزان مجبور به فروش کشمش با 14هزار تومان زیان هستند.
آنطور که گفته میشود شورای قیمتگذاری کشمش قیمت هرکیلو کشمش را در سالجاری 95هزار تومان تعیین کرده اما کارخانهها این قیمت را نپذیرفته و کشمش را حدود 60هزار تومان میخرند.
بر این اساس، قیمت این محصول نسبت به قیمت تعیینشده 35هزارتومان پایینتر است. ایندرحالی است که بخش بزرگی از اقتصاد شهر ملایر به انگور و کشمش گره خورده است ولی قیمت خریدِ حال حاضر سبب زیان هنگفت باغداران ملایری و نارضایتی آنها شده است!
رئیس اتاق اصناف کشاورزی ملایر دراین باره گفت: در راستای تعیین قیمت مناسب کشمش و ایجاد ثبات قیمتی، از 2ماه پیش جلسات متعددی با حضور مدیر جهاد کشاورزی شهرستان، واحدهای فرآوری و کارخانههای بستهبندی کشمش، اعضای اتاق بازرگانی، نمایندگان ملایر در مجلس شورای اسلامی و تعدادی از باغداران برگزار کردیم و تلاشمان بر این بود که کشمش طوری قیمتگذاری شود که هم باغدار نفع ببرد و هم کارخانههای بستهبندی حاشیه سود موردنظر خود را داشته باشند اما متأسفانه به نتیجهای نرسیدیم.
جعفر حیدری ادامه داد: کارخانههای کشمش و انجمن کشمش بر اساس آنالیز قیمتی که داشتند، قیمت پایه سبزه را ۶۰هزار تومان تعیین کردند که گاهی زیر این قیمت هم خرید و فروش میشود .
وی افزود: کارخانههای کشمش مدعی هستند در بحث صادرات به دلایل مختلفی از جمله بحث تحریمها، مسأله تعهد ارزی، سموم باقیمانده و کیفیت پایین کشمش، قیمت بالاتر برایشان مقرون بهصرفه نیست ولی آنها در هر شرایطی سود خود را میبرند.
حیدری گفت: بالغ بر ۱۰هزار خانوار باغدار داریم که حاصل دسترنج یکسالهشان به فروش کشمش گره خورده است و حالا مجبورند با قیمت پایینی محصول خود را بفروشند .
قیمت تمامشده کشمش 74هزار تومان
وی تصریح کرد: بر اساس آنالیز قیمتی که انجام دادیم، قیمت تمامشده هر کیلو کشمش جدای از قیمت سرمایهای باغ، حدود ۷۴هزار تومان است که با در نظر گرفتن سود حداقلی ۱۰درصدی باید هر کیلو کشمش ۸۵هزار تومان به فروش برسد اما در حال حاضر قیمت بازار ۶۰هزار تومان است که به زیان باغدار تمام میشود .
حیدری بیان کرد: نداشتن انبار و محل مناسبی برای نگهداری محصول، و نیاز باغدار به پول برای پرداخت هزینههای کارگری، سموم و ... سبب میشود که باغدار به هر قیمتی کشمش خود را بفروشد .
وی تصریح کرد: در سالی که توسط مقام معظم رهبری سال «جهش تولید با مشارکت مردم» نامگذاری شده است؛ باغدارها لبیک گفتند و با لطف خداوند متعال میزان تولید بیشتری نسبت به سالهای قبل داشتند اما آیا مسئولان هم لبیک گفتند؟ در قبال این جهش تولید چهکارهایی کردند؟
شورای قیمتگذاری محصولات کشاورزی تصمیمگیری کند
حیدری با بیان اینکه باغداران انتظار دارند قیمتها کارشناسی شده و دارای ثبات باشد، تصریح کرد: از نمایندگان مجلس تقاضا داریم مصوبهایی اخذ کنند که کشمش نیز با حضور نماینده باغداران در شورای قیمتگذاری محصولات کشاورزی قیمتگذاری شود زیرا قیمت مصوب در شورای قیمتگذاری محصولات کشاورزی قابل تخطی نیست .
تعیین قیمت براساس کیفیت باشد
حیدری تعیین یک قیمت برای هر نوع کشمشی را غیرمنطقی دانست و گفت: باید بر اساس میزان کیفیت قیمتها تعیین شود تا علاوه بر ترغیب کشاورزان به تولید محصول با کیفیت بالاتر، خشک و تر با هم نسوزند .
تولیدات سالم گام نخست برای اصلاح قیمتها
باغدار نمونه ملایری نیز در گفتوگو با همدانپیام با اشاره به اینکه کشمش به 2صورت گوگردی( دودی، طلایی) و سبزه معمولی تیزابی تهیه میشود، گفت: در حال حاضر کشمش گوگردی به قیمتی بین ۷۵ تا ۸۰هزار تومان و سبزه تیزابی به قیمت ۶۰هزار تومان از باغدار خریده میشود .
حسام بیات، تولید بالای انگور، افت کیفیت کشمش، باقیمانده سموم و کودهای مصرفی، نبود انبار و محل مناسب نگهداری، بازار و قیمت جهانی و مسأله تعهد ارزی را از جمله عوامل مؤثر در قیمت پایین کشمش عنوان کرد و گفت: یکی دیگر از مشکلات باغات ملایر خوردهپا بودن آنها است که این مساحتهای کوچک با اقتصاد خانوار در ارتباط نزدیک هستند.
وی ادامه داد: این باغداران بنا بر نیازی که به پول برای پرداخت هزینههای باغ دارند مجبورند زودتر کشمش را به پول تبدیل کنند از این رو کارخانههای کشمش و افرادی که صادرات انجام میدهند در وهله نخست کشمش خوردهپاها را جمع میکنند و قیمت را میشکنند .
بیات با بیان اینکه گام نخست برای اصلاح قیمت کشمش تولید محصول سالم و با کیفیت است، افزود: باید با آموزش و ترویج به باغدار یاد داد که چگونه با تولید محصول سالمتر میتواند کیفیت را ارتقاء دهد و سود بیشتری ببرد .
این باغدار نمونه بیان کرد: کارخانههای کشمش باید بر اساس کیفیت قیمتگذاری کنند که این موضوع خودبهخودی سبب بالارفتن کیفیت تولید میشود زیرا باغدار بر اساس کیفیت محصول تولیدی پول دریافت میکند پس دقت بیشتری برای تولید محصول سالم و باکیفیتتر میکند.
تاجر خوب گران میخرد گران هم میفروشد
وی با تأکید بر اینکه کارخانههای کشمش نیز باید با کیفیت بالاتری بستهبندی کنند، تصریح کرد: هنر یک تاجر موفق این است که با قیمت بالا بخرد و با قیمت بالا بفروشد نه اینکه قیمت را بشکند و با قیمت پایین هم بفروشد .
بیات گفت: ما باید با بازارهای جهانی رقابت کنیم، این درحالی است که هزینه تولید آنها نسبت به ما خیلی پایینتر است و کشمش با کیفیت بالاتری تولید میکنند .
کشمش استراتژیک نیست که دولت خرید تضمینی کند
نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی نیز اظهار کرد: کشمش جزو کالاهای استراتژیک و اساسی مانند گندم، ذرت ، کنجاله سویا و ... نیست که بتوانیم دولت را وادار به خرید تضمینی کنیم؛ مشتری کشمش ملایر کارخانههای کشمش هستند که بنا بر ادلهای که دارند قیمت را تعیین میکنند .
حجتالاسلام احد آزادیخواه با اشاره به تشکیل شورای قیمتگذاری محصولات کشاورزی در مجلس یازدهم، گفت: در این شورا نماینده کشاورزان، نخبگان کشاورزی و تشکلهای کشاورزی قیمت محصولات را آنالیز و تعیین میکنند و دولت نیز خرید تضمینی انجام میدهد.
وی ادامه داد: جلسهایی با حضور اتاق بازرگانی، نمایندگان کارخانهداران و انجمن کشمش برگزار کردیم و مشکلات کشمش ملایر احصاء شد و با دعوت رئیس سازمان تعاون روستایی، مدیرعامل بانک کشاورزی کشور، معاونت بازرگانی جهادکشاورزی به کمیسیون کشاورزی مجلس و ارائه پیشنهادها در نهایت قرار شد در شورای قیمتگذاری محصولات کشاورزی، قیمتی برای کشمش مصوب کنند که اثر بگذارد. نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس افزود: به ظاهر در شورای قیمتگذاری، قیمت ۹۵هزار تومان را قطعی کردند که ۳۰هزار تومان نسبت به قیمت کنونی کشمش جهش دارد ولی در حال حاضر اثری نداشته است .
وی بیان کرد: به دلیل اینکه مشتری اول و آخر کشمش ملایر کارخانههای کشمش هستند، ما قدرت مانوری نداریم اما به نظرم اگر باغداری میتواند محصولش را نفروشد و دست نگهدارد که به طور قطع گران میشود .
آزادیخواه در پایان گفت: پیگیر هستم که نهادههای کشاورزی سم و کود را تعاونی روستایی بین باغداران توزیع کند تا بخشی از هزینههای تولید جبران شود .
|