پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 14 ارديبهشت 1403

کد خبر : 73286

 
موانع توسعه شهر شيرين‌سو را برداريد
تاریخ خبر : 1395-06-14
نویسنده : مهدي ناصرنژاد
     
   
     
متن خبر :

 «شيرين‌سو» واقع در حدود 100 كيلومتري شمال غرب همدان از سال 1379 از سوي وزارت كشور با تبديل شدن به يك شهر جديد در شهرستان كبودراهنگ، راه‌هاي توسعه خود را با شتاب بيشتري در پيش گرفت. اين شهر خوش‌آب‌وهوا به لحاظ برخورداري از جاذبه‌هاي طبيعي از جمله تالاب منحصربه‌فرد شيرين‌سو و واقع شدن در محور ارتباطي دو غار شگفت‌انگيز به نام‌هاي «عليصدر» و «كتله‌خور» در استان‌هاي همدان و زنجان، مقصد گردشگري بسياري از هموطنان و حتي گردشگران خوش‌ذوق و محقق خارجي است.
كشف اسكلت فسيل شده حيواني با قدمت حدود 20 ميليون سال در يكي از نقاط شيرين‌سو، نام اين منطقه قديمي از كشور پهناورمان را بر سر زبان دانشمندان و فسيل‌شناسان جهاني انداخته است.
يكي ديگر از ويژگي‌هاي برجسته شيرين‌سو در گلوگاه بودن آن براي ارتباط فرهنگي و اقتصادي دو استان زرخيز همدان و زنجان است.
مردم كشورمان بويژه بزرگان صنعت فرش ايران و همچنين پرورش‌دهندگان دام مرغوب ايراني، شيرين‌سو را با فرش‌هاي زيبا و خوش‌بافت «مهربان» و همچنين گوسفند نژاد مهربان مي‌شناسند.
دامداران سختكوش منطقه شيرين‌سو در سال‌هاي پس از پيروزي انقلاب براي جلوگيري از انقراض نژاد گوسفند مهربان سرمايه‌گذاري‌هاي مضاعفي به عمل آورده‌اند. طرح احياي گوسفند نژاد مهربان توسط سازمان جهادكشاورزي و مردمان خوب منطقه مهربان و همين شيرين‌سويي‌ها به‌رغم صرف هزينه‌هاي سنگين و از خودگذشتگي دامداران منطقه براي جلوگيري از افزايش دام‌هاي غيربومي، موفقيت‌هاي خوبي به همراه داشت.
با اين حال پيشه و كسب‌وكار اصلي مردم منطقه مهربان بويژه مردم شيرين‌سو علاوه بر كشاورزي، دامداري و توليد فرش است كه مي‌توان گفت صنعت رو به زوال فرش در بسياري از روستاهاي كشور هم‌اينك در شيرين‌سو زنده است.
بخش شيرين‌سو متشكل از يك شهر و 26 روستاي داراي سكنه از نقاط مقاوم استان در برابر پديده مخرب مهاجرت به شمار مي‌آيد و مردم اين منطقه به‌رغم تحمل بسيار مشكلات اقتصادي و از جمله كم‌آبي و بي‌آبي خوب مقاومت كرده‌اند و چراغ بنگاه‌هاي كوچك اقتصاد روستايي را روشن نگه داشته‌اند. شهر شيرين‌سو با همت مردمان سختكوش خود و با تكيه به بسياري از توانمندي‌هاي طبيعي و اقليمي، در سال‌هاي اخير پله پله راه‌هاي پيشرفت را پيموده وليكن وجود برخي موانع، صعود به قله‌هاي بلند توسعه را در اين شهر مشكل ساخته است. به گفته مسئولان و بسياري از مردم 3 هزار و 350 نفري شيرين‌سو از جمله حجت‌الاسلام والمسلمين علي‌اكبر منصوري امام جمعه محترم، سيد عيوب موسوي بخشدار و عليرضا فعله‌گري شهردار اين شهر، تعلل سازمان‌هاي اجرايي استان براي ايجاد برخي زيرساخت‌هاي ضروري مانع قدم‌هاي اوليه براي حركت‌هاي كارساز است. هنوز سامانه اداري در بخش شيرين‌سو كامل نيست و نبود نمايندگي و شعبه نهادها و سازمان‌ها در اين بخش براي مردم مشكل‌ساز شده است. مردم شيرين‌سو اغلب از فقدان يك شعبه از بانك ملي در اين شهر گله‌مند هستند و مي‌گويند با وجود چند شعبه از بانك‌هاي ديگر، تأسيس شعبه بانك ملي نيز مي‌تواند به چرخش آسان اقتصادي و جابه‌جايي حجم قابل ملاحظه پول و سرمايه در مبادلات كشاورزي و توليدات محلي كمك كند.
مسئولان بخش شيرين‌سو نيز وجود شعبه‌اي از دادگاه قضايي را براي حل‌وفصل اختلافات حقوقي مردم بسيار ضروري مي‌دانند. گويا نبود شعبات اداري از جمله شعبه بانك ملي و دادگاه منجر به رفت‌وآمد مداوم مردم بخش به مركز شهرستان كبودراهنگ و مركز استان مي‌شود و هزينه و زمان زيادي به مردم در فصول مختلف سال تحميل مي‌سازد. به واقع كمبود زيرساخت و نارسايي اداري و اجرايي در هر نقطه از كشورمان مي‌تواند مانع بزرگي در راه توسعه متوازن و همسو باشد. تكميل چنين زيرساخت‌هايي اگر به بوته فراموشي و بي‌توجهي سپرده شود منجر به آسيب‌هاي غيرقابل انكاري براي نه‌تنها جامعه شهرهاي كوچك بلكه به تأسي از آن براي جامعه يك كشور خواهد بود. روند ويرانگر مهاجرت از روستا و شهرهاي كوچك كشورمان كه در نيم‌قرن اخير چونان سونامي شكل گرفته و جريان يافت، پيامدي جز حاشيه‌نشيني در شهرهاي بزرگ و تخريب اقتصاد روستايي و زوال منابع طبيعي نداشته است و چه بسا با احياي بافت‌هاي روستايي و تكميل زيرساخت‌ شهرهاي كوچك، مهاجرت‌ها سير وارونه پيدا كرده و تب كشنده آسيب‌هاي ناشي از مهاجرت و بيكاري و حفره‌هاي اجتماعي را كاهش دهد.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.