پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : سه شنبه ، 11 ارديبهشت 1403

کد خبر : 128460

 
ایدز را رها نکنید
تاریخ خبر : 1401-09-10
نویسنده : سمانه جهانگیری عرش
     
 
 
     
متن خبر :


 چهره‌اش پر از غم بود. وقتی او را به عنوان فرد آلوده به (HIV) به مركز نگهداری از  آسیب دیدگان آوردند، یكی از پرستاران با طعنه به دختر گفت: چه كار کردی كه مبتلا شدی؟

دختر با نگاهی پر از اندوه پاسخ داد: اگر من هم مثل تو پدر و مادر درست و حسابی داشتم اكنون می‌توانستم در جای تو باشم و برعکس...

به یاد می‌آورد که 12 سال بیشتر نداشت که پدر بسته‌ای را در كیفش می‌گذارد تا آن طرف تر در کوچه‌ای به کسی تحویل دهد.

هنوز یك كوچه را رد نكرده بود كه مأموران نیروی انتظامی او را می‌گیرند و دختر بی‌خبر از همه‌جا با نگاهی نگران به آنها نگاه می‌كند و فقط گریه می‌كند.

پدر و مادر معتادش همه‌چیز را انكار می‌كنند و گناه‌ها می‌افتد گردن دخترك. كودك بی‌خبر از همه‎جا در كانون اصلاح و تربیت می‌ماند و بعد از گذشت چند سال در سن 15 سالگی از این كانون آزاد می‌شود.

وقتی به خانه مراجعه می‌کند متوجه می‌شود كه پدر و مادرش براثر مصرف زیاد مواد مخدر از دنیا رفته‌اند و دختر تنها می‌ماند و یک مسیر پرخطر.

در گوشه و كنار شهر مثال‌های بسیاری هستند كه داستان زندگیشان بسیار تلخ‌تر از این دختر معصوم است ولی حتی آنها بازگو هم نمی‌شوند و با هزار نوع گرفتاری دیگر چون ایدز، این خاطرات تلخ رنگ می‌بازند و جای خود را به دردهای طولانی و گاه همیشگی می‌دهد.

 ایدز مهلک‌ترین بیماری قرن

ایدز، خطرناک‌ترین بیماری و مهلک‌ترین مرض دنیای امروز است كه در اغلب موارد، افراد بی‌گناه را درگیر می‌کند و پیش از آن‌که خود بمیراند، یأس ناشی از گرفتار شدن در ایدز، انسان را به هلاكت می‌اندازد.

سال ۱۳۶۶ وقتی نخستین مورد ابتلا به ایدز در ایران ثبت و گزارش شد، هیچ‌کس فکرش را هم نمی‌کرد که ۳۴ سال بعد نه‌تنها دیگر ترس و وحشت ابتلا به ویروس HIV معنای آن روزها را نخواهد داشت،‌بلکه ویروس جهانی شده دیگری به نام "کرونا"سبب شود خیلی‌ها ایدز را فراموش کنند.

ویروس کرونا با آمارهای فوتی سه تا پنج‌رقمی، باعث شد نه‌فقط مردم که حتی مسئولان هم یادشان برود که ویروس دیگری هم هست که با حمله به دستگاه ایمنی مبتلایان را تا مرگ پیش می‌برد.

البته تنها مشكل جسمی و سلامتی نیست كه ایدزی‌ها را نگران و ناراحت می‌کند، بلكه خیره شدن چشم‌های دیگران به مبتلایان به ایدز و گناه‌آلود كردن این چشم‌ها بیش از خود بیماری، ایدزی‌ها را درگیر خود می‌کند و این، تا جایی می‌رسد كه فرد بیمار، طناب دار را بر گردن خود می‌آویزد و تسلیم زودهنگام مرگ می‌شود.

مشكل فرهنگی موجود در كشور ما در خصوص مبتلایان به ایدز قابل كتمان نیست و مردم به ایدزی‌ها در بیشتر مواقع به چشم افراد بی‌بندوباری نگاه می‌کنند كه با گناه، آلوده به این ویروس شده‌اند حال‌آنکه این دیدگاه، در بسیاری موارد صحت ندارد و شاید این بیمار، نه با رابطه نامشروع بلكه با سوزنی آلوده ، محصول خونی ناسالم و یا انتقال دیگرگونه‌ای مبتلابه ایدز شده است.

در این میان كارشناسان و صاحب‌نظران حوزه بهداشت و سلامت در همدان نیز معتقدند كه باید بیماری ایدز، درست و صحیح به مردم شناسانده شود تا با شناخت ابعاد مختلف این بیماری، راه‌های پیشگیری، جلوگیری از تشدید آن و قضاوت‌های مردمی در خصوص مبتلایان اصلاح شود.

متخصصان علم طب، بیماری ایدز را یك بیماری رفتاری می‌دانند و شایعترین راه‌های انتقال این بیماری مهلك را تماس جنسی محافظت نشده، استفاده مشترك از وسایل تیز و برنده، استفاده از سرنگ مشترك در بین معتادان تزریقی و انتقال از مادر آلوده به جنین برمی‌شمرند.

باوجوداینکه در سال‌های گذشته، بیشترین راه انتقال این بیماری در بین معتادان تزریقی بود ولی این روزها، این آمار تغییر كرده و بیشتر از همه رفتار پرخطر روابط جنسی محافظت نشده عاملی اصلی در این خصوص شده است كه نباید از آن غافل بود.

 كودكان تازه متولدشده از مادران آلوده، معصوم‌ترین مبتلایان به ایدز هستند
یك كارشناسان بهداشت و سلامت در گفت وگو با همدان پیام گفت: یكی از گروه‌هایی كه بسیار معصومانه و بدون هیچ گناهی، مبتلابه ایدز می‌شوند، كودكان تازه متولدشده از مادران مبتلا هستند.

این كارشناس بهداشتی اظهار كرد: زنان HIV مثبت باید تا حد امكان از باردارشدن خود جلوگیری كنند بااین‌حال اگر زن HIV مثبت باردار شود با تجویز داروهای ضدویروسی در زمان بارداری سعی می‌شود از انتقال HIVبه جنین وی جلوگیری شود كه البته تجویز این داروها در زمان حاملگی همراه با خطراتی است، ضمن آنكه این داروها بسیار گران و كمیاب هستند.

 تست رایگان ایدز در 8 مرکز بهداشت همدان

کارشناس برنامه اچ.آی.وی مرکز بهداشت شهرستان همدان نیز گفت: تست ایدز در راستای اجرای پویش (۲۰ در ۲۰) باهدف اطلاع‌رسانی درباره این بیماری در هشت مرکز بهداشتی شهرستان به شکل رایگان انجام می‌شود.

مریم جعفری بیان کرد: این مراکز شامل مرکز بهداشتی امام حسین(ع) و کرباسیان واقع در منطقه خضر، ولیعصر (عج) کوی علی‌آباد، قدس در چهارراه میدان بار، نواب در منطقه منوچهری، بوعلی سینا در سیلو، سمیعی ۹ در کوی شهید مدنی و سمیعی ۱۰ در منطقه استادان است.

وی بیان کرد: هدف از برگزاری این پویش اطلاع‌رسانی درباره بیماری ایدز و شکستن تابوی آن است چراکه بسیاری از افراد به علت هراس از انگ اجتماعی از انجام آزمایش‌های موردنیاز پرهیز می‌کنند.

کارشناس برنامه اچ.آی.وی مرکز بهداشت شهرستان همدان توضیح داد: هنگام مراجعه افراد به هشت مرکز یادشده علاوه بر ارائه مشاوره‌های بهداشتی و درمانی نسبت به انجام تست ایدز ترغیب و تشویق می‌شوند.

سپس مراقبان سلامت و کارشناسان بهداشت و درمان مستقر در مراکز بهداشتی در گام نخست روند انجام تست را به مدت پنج دقیقه برای مراجعان توضیح داده و این اطمینان را به افراد می‌دهند که تمامی اطلاعات محرمانه باقی می‌ماند.

نمونه خون از انگشت فرد متقاضی دریافت شده و در کمتر از ۲۰ دقیقه نتیجه آزمایش به او اطلاع داده می‌شود.

جعفری بابیان اینکه تاکنون ۶۰ نفر برای انجام تست به این مراکز مراجعه کردند، یادآوری کرد: مراکز پیش‌بینی‌شده برای انجام تست ایدز به‌گونه‌ای انتخاب شدند که همه مناطق از بالا تا پایین‌شهر این شهرستان را زیرپوشش قرار دهند.

جعفری گفت: علاوه بر هشت مرکز یادشده آزمایش ایدز به‌صورت مستمر و در طول سال در مراکز واقع در خیابان شهدا، مرکز گذری سمیعی 8 مختص معتادان، مرکز مشاوره ویژه بانوان آسیب‌پذیر در حصار امام خمینی(ره)، سرپناه شبانه امید، مرکز گذری ویژه آقایان، مرکز حامیان فصل مهربانی ویژه بانوان، زندان مرکزی همدان و اردوگاه حرفه‌آموزی و کاردرمانی نیز انجام می‌شود.

کارشناس ایدز معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان نیز گفت: تمامی افرادی که به دلایل مختلف مشکوک به ابتلا به این بیماری هستند می‌توانند با مراجعه به مراکز بهداشتی و مراکز مشاوره آزمایش رپید تست را به‌صورت رایگان و محرمانه انجام دهند.


محمدمیرزایی با اشاره به اینکه برای شناسایی به‌موقع افراد آلوده تنها راه، مشاوره و آزمایش اچ.آی.وی است که به ۲ صورت آزمایش خون و کیت رپید تست انجام می‌شود، تصریح کرد: انگ زدایی از این بیماری یکی از مهم‌ترین اهداف پیش رو است چراکه با انگ زدایی می‌توان بیماریابی را سریع‌تر انجام و  روند درمان را راحت‌تر ادامه داد.

به گفته وی، پس از تشخیص نهایی با درمان مداوم و رایگان امکان دستیابی به طول عمر وزندگی طبیعی برای مبتلایان میسر می‌شود.

‌کارشناس ایدز معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: تاکنون751 مورد بیمار مبتلابه ایدز در استان همدان شناسایی‌شده است.

میرزایی، بابیان اینکه 20 درصد مبتلایان به ایدز در استان بانوان و 80 درصد آقایان هستند اظهار کرد: ۷۳ درصد از مبتلایان به این بیماری در استان دارای پرونده فعال هستند.

کارشناس ایدز معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان افزود: در دنیا700 میلیون نفر، در ایران 43 هزار نفر و در استان همدان 751 نفر به این بیماری مبتلا هستند که بیشترین راه انتقال در همدان مصرف تزریقی مواد مخدر بوده و انتقال از مادر باردار به جنین در 4 سال اخیر صفر گزارش‌شده است.

با این اوصاف و گفته‌های كارشناسان، باید دغدغه مهمی به نام ایدز را در جامعه پررنگ‌تر كنیم تا حساسیت جامعه نسبت به این بیماری مهلك برانگیخته شود.
 بیماری ایدز، از بیماری‌هایی نیست كه فرد بدون داشتن رفتار پرخطر دچار آن بشود پس با كمتر شدن رفتارهای پرخطر به‌ویژه رفتارهای جنسی مراقبت نشده می‌توان از بروز آن جلوگیری كرد كه این امر نیز نیازمند اراده‌ای قوی و ایمانی محكم است.

 

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.