پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 14 ارديبهشت 1403

کد خبر : 53915

 
صنعت ساختمان حرفي براي نسل‌هاي آينده ندارد
تاریخ خبر : 1393-09-11
نویسنده : مهدي ناصرنژاد
     
 
 
     
متن خبر :

 تاريخ سياسي و بسياري تحولات اجتماعي در تاريخ ملل جهان اگرچه چندان هم تحريف شده و مغرضانه نباشد، وليكن با قضاوت‌هاي گوناگون و اعمال نظرانه شخصي جمع‌آوري و تدوين شده است و هيچ شكي در اين نيست. در رهگذر تاريخ ملل تنها پيشينه‌اي از انسان كه بدون تحريف و مطابق واقع به نسل‌هاي حاضر رسيده است، ساختمان دست‌ساخت‌هاي انساني است كه بي‌هيچ پيرايش و زيادگويي، سير تمدن بشري و شيوه زندگي نياكان و البته قلم، دانش و زاويه نگاه پيشينيان را به آيندگان نشان مي‌دهد.
در پيش روي نسل كنوني، همدان گذشته از حدود هزار و 700 اثر و ابنيه تاريخي مربوط به دوران گوناگون، اثري هم به نام ميدان امام وجود دارد كه مربوط به حدود 90 سال پيش است، ميدان امام همدان به شكل فعلي بسيار دچار تغيير و دستيازي شده و به زحمت ساختار اوليه خود را نگه داشته است اما همين طرح و پلان صرف‌نظر از طراح و سازنده اصلي آن، تحسین مهندسان شهرسازي از ايران و جهان را برانگيخته و كمتر ايرادي تاكنون به آن وارد شده است. ساختمان منحصربه‌فرد بوعلي‌سينا هم با تمام پلان‌هاي بيروني و داخلي آن از جمله آثار حيرت‌انگيزي است كه توسط مهندسان ايراني براي تمام نسل‌ها باقي گذاشته است. آيا كسي هم هست با انباني از علم و دانش مهندسي و شهرسازي كه به آثار و ابنيه اين چنيني نه در همدان؛ بلكه به تمام زيبايي‌هاي دانش و شعور بشري در تبريز، شيراز، اصفهان، تهران و ديگر جاي جاي ايران بزرگ خرده بگيرد؟ آيا نسل فعلي ما در همين همدان چه يادگار و چه هنر بديلي مي‌خواهد براي آيندگان به خطور تاريخ بسپارد؟ آيا تمام دانش و دستآوردهاي شگرف مهندسي ساختمان براي خلق اثري در دنياي امروز براي خلق اثري ماندگار كه آيندگان را به وجد آورد، به كار خواهد آمد؟
آيا در بين تمام ساخت‌وسازهاي يك شبه كه قارچ‌گونه به قيمت تخريب بافت طبيعي شهرها و حتي روستاهايمان از زمين سر درمي‌آورند، چيزي هم براي نمایش دادن و سربلندي در نزد نسل‌هاي آينده قابل اشاره و ثبت است. حال واقعاً سرنوشت سازه‌هايي كه با وجود تمام اختلاف‌نظرها و اعمال سليقه‌هاي شخصي كارگزاران شهرداري‌ها و اعضاي شوراهاي اسلامي شهرها در اينجا و آنجا قد علم مي‌كند، در تاريخ براي آيندگان چه خواهد بود؟! خدا مي‌داند.
اين يادداشت متأثر از چندين و چند پيام مردمي و نامه‌هايي است كه از سوي شهروندان همداني به دفتر روزنامه رسيده است. در يكي از اين مكاتبه‌ها كه به امضاي سكنه بلوار دانشگاه بوعلي خيابان 12 متري ابوذر رسيده، عنوان شده است: «برخي از مسئولان و سازمان‌ها در تصميم و اقدام‌هاي خود كه جنبه عمومي دارد نظرهاي ذهني خود را در طرح شهرسازي اعمال مي‌كنند و به جنبه كمي و كيفي و سود و زيان جامعه اهميت نمي‌دهند و در مراجعه انفرادي هم گوش شنوايي ندارند.»
نظر شهروندان همداني كه با برخي ديدگاه‌هاي كارشناسي نيز همراه است اين است كه به ساخت‌وسازهاي شهري در همدان به لحاظ ساختار طبيعي به گونه‌اي است، اغلب 50 درصد خانه‌ها شمالي و 50 درصد جنوبي است و به همين لحاظ ممكن است اغلب ساختمان‌هايي كه جهت شمالي دارند، فاقد نور كافي بخصوص در فصل‌هاي پاييز و زمستان هستند. شهروندان همداني خواستار دقت نظرهاي فني و مهندسي توسط كارشناسان سازمان‌هاي مسئول از جمله شهرداري‌ها، مسكن و شهرسازي و نظام مهندسي در مواقع صدور مجوز ساخت براي سازه‌هاي شخصي و دولتي هستند.
يكي ديگر از نكته‌نظرهاي شهروندان همداني كه خانه‌هاي آنان فاقد نور كافي از آفتاب كه تأثير اساسي در جلوگيري از بسياري بيماري‌ها دارد، اين است كه تا پيش از قوانين جديد براي خانه‌سازي، نورگير ساختمان‌هاي شماري به گونه‌اي بود كه با پوشش سراسري شيشه، نور كافي را براي اين گونه ساخت‌وسازها تأمين مي‌كرد، اما در سازه‌هاي جديد مجوز نورگير فقط از پشت‌بام‌ها داده مي‌شود كه تأثير چنداني براي رفع مشكل براي ساختمان‌هاي مرتفع ندارد.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.