پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 23 آذر 1403

کد خبر : 131884

 
دست آخرین فصل کاوش لائودیسه زیر سنگ تخصیص اعتبار

رهایی مردم دوخواهران از بلاتکلیفی درگیر با نتیجه کاوش‌ها
تاریخ خبر : 1402-02-17
نویسنده : مریم مقدم
     
 
 
     
متن خبر :


 ازجمله آثار به‌جای مانده از سلوکیان در نهاوند همدان، معبدی است منسوب به سلوکیان که به معبد «لائودیسه» معروف است. مکان دقیق این معبد مشخص نیست اما با توجه به آثاری که از نواحی تپه مرکزی شهر و در بافت قدیمی نهاوند به‎نام تپه دوخواهران به دست آمده، این احتمال را قوت می‌بخشد که محل معبد، این مکان بوده‎است.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان نهاوند درباره اقدامات حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نهاوند در سال‌جاری، بیان کرد: اگر از محل اعتبار سفر رئیس جمهور مبلغی به شهرستان تخصیص یابد، آخرین فصل کاوش «معبد لائودیسه» انجام می‌شود.

محمد احمدی گفت :  امسال مرمت جداره مسجد امام حسن(ع) انجام می‌شود و دو بنای تاریخی شهرستان نیز در آستانه ثبت در فهرست آثار ملی کشور هستند.گفت: ساماندهی سراب‌های نهاوند نیز در دستور کار قرار دارد.

احمدی افزود :  مقرر شده بهره‌برداری از سراب گیان به سازمان همیاری‌ شهرداری‌های استان سپرده شود و ما نیز در دیگر سراب‌ها مسئولیت خود را همراه با منابع طبیعی انجام می‌دهیم.

به گزارش همدان پیام ، کاوش‌ها برای کشف معبد لائودیسه به سال 1322 و یافتن کتیبه‎ای در محله دوخواهران نهاوند برمی‌گردد که آن کتیبه در موزه ملی ایران نگهداری می‌شود.

این کتیبه حاوی پیغام آنتیوخوس پادشاه سلوکی به مندموس حاکم وقت نهاوند است مبنی بر اینکه «با توجه به اینکه همسر من لائودیسه ازنظر مذهبی به ملکه خواهر ارتقای درجه پیدا کرده معبدی در خور وی در نهاوند برایش بسازید.»

همان سال‌ها و متعاقب کشف کتیبه مذکور در همان محله (دوخواهران) پیکرهایی از خدایان یونان مثل زئوس، کاریوس، چند خدای دیگر یونانی و سرستون‌های مربوط به معماری یونانی به سبک ایونیک نیز کشف می‌شود، با توجه به کشف این آثار، احتمال وجود بقایای این معبد در نهاوند قوت می‌گیرد و ازآنجایی‌که در این محله ساخت‎وسازهای عظیمی انجا‎م‌شده و کاوش باستان‌شناسی در آن زمان با محدودیت‌هایی مواجه بوده، ثبت محله دو خواهران در سال 1327 در فهرست آثار ملی ایران قرار می‌گیرد.

قبل از انقلاب، پروفسور گریشمن از فرانسه برای کاوش به نهاوند آمده و پس از دیدن این محله به معاون خود در لوور پیغام می‌دهد که با توجه به ساخت‎وسازهای عظیمی که در این محله وجود دارد امکان کاوش وجود نداشته و محله را ترک می‌کند.

از آن زمان تا سال 1384 هیچ اقدامی در این محله صورت نمی‌گیرد، گفت: در سال 84 به دعوت اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع‎دستی و گردشگری استان، استاد رهبر تنها سلوکی‌شناس ایران برای ادامه کاوش‌ها در این محله حاضر شده و در همان زمان به دلیل شرایط موجود، گمانه‌های آزمایشی در خیابان‌ها، کوچه‌ها و حیاط خانه‌ها انجام می‎شود که نتیجه‎ای از آن حاصل نمی‎شود.

فصل بعدی کاوش در سال 90 آغاز شد و به نتیجه نرسید و سال 1391 فصل سوم کاوش‌ها شروع و اواخر کاوش سرنخ‌هایی کشف شد که محدوده معبد را مشخص می‌کرد؛ مشخص شدن این محدوده نیازمند خریداری ملکی در آنجا بود که با تلاش‌ها و اعتبارات لازم ملک مورد نظر خریداری، تخریب، تسطیح و برای فصل چهارم کاوش آماده شد.

کشف معبد با توجه به اهمیت آن ازنظر جهانی، بازخورد بسیار خوبی خواهد داشت و حتی اگر معبد نیز کشف نشود ازآنجایی‎که محله دو خواهران به ثبت ملی رسیده و ساخت‌وساز در آن انجام نمی‌شود، مردم از بلاتکلیفی درآمده و از وضعیت بافت فرسوده این منطقه خلاص می‌شوند.

 

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.