پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : شنبه ، 8 ارديبهشت 1403

کد خبر : 108390

 
سرانجام مسکن از نگاه کارشناسی

تا 10 سال آينده خاک در همدان پيدا نمي‌شود
تاریخ خبر : 1399-02-22
نویسنده : غزل اسلامی
     
 
 
     
متن خبر :

برخی فعالان در بخش مسکن همدان مي‌گويند تا 10 سال آينده در همه زمين‌هاي شهر ساخت‌وساز مي‌شود و ديگر خاکي وجود ندارد که خريد و فروش شود. برخی هم مي‌گويند چون همدان با کمبود آب مواجه است قيمت ملک در آينده آن‌طور که خيلي‌ها مي‌گويند، نخواهد شد و ممکن است تعداد زيادي از مردم به شهرهاي ديگر مهاجرت کنند.

اين 2 نظر در کنار شرايطي است که همدان درحال‌حاضر با بحران افزايش قيمت‌هاي بي‌رويه مواجه است. وجود افزايش قيمت‌هاي عجيب، فقط در يک منطقه، بر بحران قيمت در همدان صحه مي‌گذارد. خانه‌هاي کلنگي در استادان تا 48 ميليون تومان هم قيمت‌گذاري شده‌اند.

چند روز پيش از قيمت متري 70 ميليون تومان در يکي از آپارتمان‌هاي همين محله خبر دادند. چنين قيمت‌گذاري‌هايي آن‌هم فقط در يک محله شهر، نشانه‌هايي از بحران و يا کمبود مسکن در شهر است.

شواهد نشان مي‌دهد که محدوديت‌هاي اعمال‌شده در عباس‌آباد و گنجنامه موجب شده تا قيمت باغات اين منطقه هم بالاي ميليارد باشد. کرمي يکي از شهروندان همداني مي‌گفت: «2 سال به‌دنبال يک باغ حدود 500 ميليون توماني در اين مناطق بودم اما باغ مناسبي پيدا نکردم، چون باغ و ويلاهاي خوب همه بالاي ميليارد بودند. با پولي که دارم از زمستان سال گذشته نه‌تنها در عباس‌آباد و گنجنامه باغ نمي‌دهند که مناطق ديگر هم نمي‌توانم بخرم. مرداد سال 98 باغي در انتهاي شهرک بهشتي را متري 300 هزار تومان مي‌دادند که من نخريدم. چند روز پيش متوجه شدم که باغ کناري آن متري 900 هزار تومان درحال معامله است. حالا با اين اوضاع ببينيد باغات گنجنامه چند ميليارد تومان شده‌اند!»
وجود چنين قيمت‌هايي در جنوب شهر همدان و اعمال محدوديت‌هاي ساخت‌وساز براي مردم عادي در اين مناطق موجب شد تا قيمت در مناطق ديگر هم بالا بکشد.
ساخت‌وسازها در حيدره و روستاهاي چسبيده به آن نشان مي‌دهد که اين قسمت از باغات شهر هم درحال آماده شدن براي رشد مجدد است. زيرا بسياري اعتقاد دارند که اگر در عباس‌آباد و گنجنامه اجازه فعاليت‌هاي تجاري و اقتصادي داده نشود بايد مناطق ديگر را براي اين فعاليت‌ها آماده کرد. کشيده شدن مناطق تفريحي و حتي تجاري به اين سمت، گوياي آغاز رونقي مجدد در باغات محدوده غرب و جنوب غربي شهر است.

اکنون همدان در اين قسمت‌ها و شرق و جنوب شرقي با باغات محصور شده و طبيعتا نبايد اجازه ساخت‌وساز و بلندمرتبه‌سازي داده شود. به دلیل وجود اين شرايط، در يک دهه اخير کارشناسان انبوه‌سازي و بلندمرتبه‌سازي در شمال شهر را پيشنهاد داده‌اند. طبق نظر کارشناسان شهرسازي، تنها راه گسترش شهر و راهکار حل مشکل زمين و مسکن با آغاز ساخت‌وساز در اين قسمت از شهر حل مي‌شود و اگر مسئولان امر، اين اقدام را آغاز نکنند همدان در آينده با بحران شديد قيمتي و کمبود مسکن و فضاي سبز و باغات مواجه مي‌شود.
به‌نظر مي‌رسد به‌دليل مقاومت‌هايي که سرمايه‌گذاران و برخي سياستگذاران پيش از اين در پذيرش ساخت‌وساز در شمال شهر داشتند، اکنون همدان با کمبود مسکن و گراني بيش از متوسط استان‌هاي ديگر مواجه شده است.
 در چند ماه گذشته افزايش قيمتي به‌مراتب بالاتر از افزايش قيمت در سال‌هاي 96 تا اوايل 98 در سراسر کشور وجود داشته است اما ظاهرا چون پيش‌بيني‌ها حاکي از کمبود زمين مسکوني در شهر همدان است، افزايش قيمت در همدان با بحران جدي‌تري نسبت به ساير شهرها و استان‌ها مواجه است.
اگر آمارهاي مرکز آمار، اتحاديه مسکن همدان و مسئولان را درنظر نگيريم(زيرا قيمت مسکن در معاملات واقعي‌تر از آمار منتشرشده به‌نظر مي‌رسد) و فقط به گزارش‌هاي مردمي و تحقيقات ميداني خبرنگار همدان‌پيام اتکا کنيم، مي‌توان گفت که فقط از آبان سال 98 تا هفته گذشته به‌طور ميانگين قيمت اغلب ملک‌ها دوبرابر شده است. اما برخي ملک‌ها در برخي مناطق با افزايش بيش از دوبرابري مواجه شده‌اند. اين درحالي است که برخي زمين‌ها و خانه‌ها حدود 5/1 برابر شده‌اند.

اکنون همدان علاوه بر اينکه همپاي استان‌هاي ديگر و تورم با افزايش قيمت مسکن مواجه است با جو رواني حاکم نيز مواجه شده است. با افزايش قيمت‌ها بسياري از سرمايه‌گذاران خرد، ‌متوسط و بزرگ به‌دنبال خريد زمين يا خانه کلنگي هستند؛ زيرا از نظر برخي از آنها ممکن است که به‌زودي با کمبود زمين براي ساخت‌وساز مواجه شوند. همين تفکر بر معاملات غالب شده و علاوه بر افزايش قيمت متناسب با تورم، قيمت زمين کمي جلوتر از واحدهاي آپارتماني درحال حرکت است و مشتريان بيشتري هم دارد.
اين 2 شرايط؛ يعني کمبود زمين در همدان و افزايش قيمت ملک در سراسر کشور وضعيت بحراني در همدان رقم زده است.
حاجي‌بابايي، نماينده مردم همدان و فامنين در مجلس شوراي اسلامي که ظاهرا با کمبود زمين در همدان موافق است در واکنش به چگونگي حل مشکل مسکن در همدان مي‌گويد: همدان به سمت جنوب توسط کوه بسته است و از اين پس گسترش شهر به سمت شرق و شمال خواهد بود. پاييز سال 98 بود که وي در جلسه‌اي، زمين‌هاي همدان به سمت فامنين و شهر فامنين را نقطه رونق در آينده مطرح کرد و گفت که چون در همدان محدوديت زمين وجود دارد، بنابراين بسياري از سرمايه‌گذاري‌هاي تجاري در جاده همدان- فامنين و خريد ملک‌هاي مسکوني در شهر فامنين انجام مي‌شود و به‌زودي قيمت اين مناطق بالا مي‌کشد. اما اسفند سال 98 بود که در گفت‌وگو با خبرنگار همدان‌پيام موضوع جديدي را مطرح کرد. وي در پاسخ به سؤالي درباره اينکه براي شهر همدان چه برنامه‌اي براي کنترل قيمت مسکن دارد؟ گفت: در کمتر از 10 سال در خضر ساخت‌وساز و بلندمرتبه‌سازي با حجم بالا صورت مي‌گيرد. طوري مي‌شود که نقشه جديدي براي خيابان‌ها و کوچه‌هاي اين منطقه طراحي مي‌شود و همه اهالي آنجا براي اينکه به پول بهتر و خانه بهتر برسند، خانه‌هاي خود را به سرمايه‌گذاران و انبوه‌سازان مي‌فروشند و در مقابل، يا واحدي از همان آپارتمان‌ها تحويل مي‌گيرند و يا اگر کسي نخواست داخل آپارتمان زندگي کند پولش را بر روي زمين‌هاي پشت خضر سرمايه‌گذاري مي‌کند. چون آنجا هم به شهرک تبديل مي‌شود و مردم مي‌توانند در زمين‌هاي آن منطقه خانه‌هاي يک يا چندطبقه بسازند و زندگي کنند. در اين شرايط شهر همدان به اين سمت کشيده مي‌شود و مشکل کمبود زمين و افزايش بي‌رويه قيمت‌ها به اين شکل حل مي‌شود.
با همه اين احوال اکنون وضعيت قيمت در شهر همدان چندان مناسب نيست و به‌نظر مي‌رسد که به‌دليل کمبود زمين و البته اتفاقات سراسري مانند کاهش ارزش پول، نوسانات نرخ ارز و رشد چشمگیر شاخص بورس برای بازار مسکن مشکل‌‌ساز خواهد بود و احتمال دارد که قسمتي از نقدينگي این بازارها به بازار مسکن تزریق شده و رشد محسوس قیمت را در رکود معاملات مسکن مشاهده کنيم. اما تا اقتصاد کشور پایداری‌های مناسبی نداشته باشد شاهد بهبود بازار مسکن در دوران پساکرونا نخواهيم بود.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.