پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : پنجشنبه ، 9 فروردين 1403

کد خبر : 103977

 
نبود پیوست فرهنگی و دفاع از پیاده‌راه‌شدن اکباتان
تاریخ خبر : 1398-10-18
نویسنده : مریم مقدم
     
 
 
     
متن خبر :

 تصمیم‌گیری برای باز تغییر پیاده‌راه اکباتان اینبار برعهده شورای ترافیک استان نهاده شده است، این موردی است که معاون عمرانی فرماندار به آن تاکید کرده است. چند صباحی است موضوع پیاده‌راه‌شدن اکباتان به یک مثنوی هفتادمن کاغذ تبدیل شده است. یک روز خیابان پیاده‌راه می‌شود و روز دیگر پیاده‌راه خیابان باشد .
کمتر از چند سال پیش بود که در تصمیم مدیریت شهری قرار شد خیابان‌های شش‌گانه منتهی به میدان امام پیاده‌راه‌ شود، با اینکه اجرای این طرح در خیابان بوعلی مورد قبول شهروندان قرار گرفت اما به‌نظر می‌رسد با اجرای این طرح در خیابان اکباتان، کسبه معترض شدند که معیشت و رونق بازارشان تحت تاثیر قرار گرفته است و با اینکه سال‌ها بودجه و زمان برای اجرای پروژه پیاده‌راه‌شدن خیابان‌های همدان به‌ویژه در محوطه بوعلی و اکباتان صرف‌شده، حالا به‌تازگی مسئولان شهر به جای حل‌کردن مسائلی که اجرای این طرح در شهر رقم زده، سعی دارند صورت‌مسأله را پاک کنند و به جای ارائه راهکار کارشناسی، بخشی از پروژه را زیر سوال ببرند.
با اینکه در زمان اجرای پیاده‌راه مدیریت شهری از انجام مطالعات و بررسی‌های دقیق برای اجراشدن این پروژه سخن می‌گفت، حالا با اعلام این خبر که برخی کسبه در خیابان اکباتان، به دلیل اجازه عبورومرور ون‌ها در این خیابان اعتراض کردند، باید شهرداری از اقدامات خود برای اجرای پیاده‌راه اکباتان دفاع کند.
گویا خروجی مطلوب یا غیرمطلوب پروژه‌های شهری، این روزها پیش از آنکه حاصل مطالعات شهری باشد در دست تصمیم‌گیرهاست. باتوجه به اینکه محور پیاده‌راه‌های اکباتان و بوعلی به‌لحاظ تاریخی حایز اهمیت بوده و شاه‌راه ارتباطی مردم با بازار همدان است، به همین دلیل این خیابان با سایر خیابان‌ها موقعیت متفاوتی دارد. وجود کاروانسراها، مساجد و بازارهای سرپوشیده در خیابان اکباتان از جمله بارزترین موارد است، از آنجایی که این خیابان هویت تاریخی شهر همدان محسوب می‌شود کارشناسان معتقدند، برای اجرای طرح پیاده‌راه این معبر پیوست فرهنگی و اجتماعی مناسبی تهیه و تدوین شود.
با توجه به اینکه طرح پیاده‌راه اکباتان و بوعلی‌سینا، تپه تاریخی هگمتانه را به مقبره بوعلی سینا متصل کرده است باید با درنظر گرفتن تفاوت‌های مطرح‌شده، کارشناسان تا امروز نظرات و پیشنهادات خود را راجع به ابعاد مختلف فرصت‌ها و چالش‌های اجتماعی در زمینه پیاده‌راه‌سازی میدان امام خیابان بوعلی و خیابان اکباتان بیان می‌کردند و مدیران شهری آن‌ها را اجرا می‌کردند اما این مهم تا امروز رقم نخورده است و شرایط موجود و ترافیک فعالیت دستفروشان در این 2 پیاده‌راه و مشهودنبودن هیچ رویداد فرهنگی بیانگر این مهم است. یک کارشناس ارشد معماری در حوزه شهری معتقد است: پیوست فرهنگی عبارت است از مجموعه مطالعاتی که حاوی ارزیابی ابعاد و اثرات اجتماعی یک سیاست، برنامه و یا پروژه شهری که به دست اندرکاران در تصمیم‌گیری‌ها و طراحی پروژه‌ها کمک نموده تا با بیشترین کارآیی و کمترین تبعات اجتماعی منفی اقدام نماید و نتایج یک پیوست فرهنگی به لحاظ تئوریک باید دارای ابعاد متعدد باشد.
  ضرورت تهیه پیوست فرهنگی
یک کارشناس ارشد برنامه‌ریزی در حوزه شهری معتقد است: تزلزل در تصمیم‌گیری برای پروژه‌ها به صلاح شهر نیست. پروژه‌های موفق باید دارای پیوست فرهنگی باشند، در غیر این‌صورت با شکست مواجه می‌شوند. پیوست فرهنگی همان مقوله‌ای است که جای آن در پروژه پیاده‌راه‌سازی خالی است.
میرشاهد ولد می‌گوید: هزینه‌ها و عواقب منفی پروژه‌ها و سیاستگذاری‌های شهری نباید بر گروه‌های خاصی از یک نسل تحمیل شود، پس برای هر تغییر و تحولی برنامه‌ریزان شهری باید خوب بیاندیشید. در ضمن نباید بدون ملاحظه انگاشتن عواقب منفی این پروژه‌ها از آن‌ها بهره‌مند شد و عواقب منفی آن‌ها را به نسل بعدی تحمیل کرد.
پیوست فرهنگی موجب درونی‌کردن هزینه‌های هر پروژه خواهد شد. هزینه‌های ناشی از خسارات اجتماعی یک پروژه یا سیاستگذاری (هر چند که پنهان باشند) باید به هر طریق به عنوان بخشی از هزینه اقدام لحاظ شوند.
کارشناسان معتقدند، پیوست فرهنگی سطح سلامت و امنیت اجتماعی را ارتقاء خواهد داد. در هر پروژه و سیاستگذاری شهری، ارتقای سلامت و امنیت، به‌ویژه برای گروه‌هایی که نمایندگی نمی‌شوند یا ناشنیده باقی می‌مانند، باید در اولویت قرار گیرد.
همدان هزار و ۸۰۰ اثر تاریخی و طبیعی ارزشمند دارد که هنوز هیچ یک از آن‌ها به ثبت جهانی نرسیده است! شاید اگر همین رفتارها و تردید در تصمیم‌گیری‌ها نبود و اگر آسفالت، روزی با همین تصمیم‌گیری‌ها نثار سیمای هگمتانه نمیشد تا برای یکی 2سالی راه تردد از هگمتانه را هموار کند امروز به تصمیم‌گیری‌های لحظه‌ای مدیران خوش‌بین بودیم.
همزمان با حضور سلطانی‌فر در سازمان میراث فرهنگی کشور وعده جهانی‌شدن هگمتانه به سال 2018 گره می‌خورد، با اینکه شرایط به واسطه رویدادهای جهانی همدان 2018 برای جهانی‌شدن محیا بود اما این مهم نه‌تنها محقق نشد بلکه سیلی سیمان سیمای هگمتانه را کبود کرد.
چند صباحی است که پرونده جهانی‌شدن هگمتانه قدم‌به‌قدم پیش می‌رفت تا به سرازیری پیگیری‌های شورای فنی نزدیک شود، اما چالش‌های متعدد از جمله فعالیت آهن‌فروش‌ها در جوار این سایت تاریخی، ایجاد غرفه‌های سیمانی صنایع‌دستی در ورودی هگمتانه و دست آخر ریخته‌شدن سیمان بر صورت هگمتانه این فرصت را از همدان تا سالیان سال گرفت.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.